Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Seçime saatler kala ilçelerde son durum

Delege seçimlerinden sonra ilçe seçimleri tüm hızıyla devam ediyor.
 
5 Aralık Cumartesi : Çeşme, Aliağa, Kemalpaşa, Karabağlar, Menemen, Narlıdere, Selçuk’ta İlçe başkanlıkları seçimleri tüm heyecanını koruyor.
 
Yarın yapılacak kongrede sonu en fazla merakla beklenen Karabağlar ve Narlıdere kongreleri… Özellikle Narlıdere’de uzun yıllar sonra delege seçimlerinden çift liste rekabeti yaşandı. Bu rekabet yarın salonda da devam edecek gibi görünüyor.
 
Narlıdere’de mevcut Başkan Cafer Esen aday olmayacak. Başkan Cafer Esen’in aday olmamasının en büyük nedenlerinden biriyse, geçtiğimiz aylarda yaşanan sahte liste skandalı olduğunu düşünüyorum.
 
Çünkü Narlıdere’de yaşanan “sahte liste skandalı” komplosundan sonra Başkan Cafer Esen’in “ Bu yaşananlardan sonra ben aday olmam. Yıllarca hiçbir şey beklemeden bu patiye hizmet ettim. Bu yaşananları hak etmedim” diyerek aday olmadığı Belediye Başkanı Batur’un bütün ısrarlarına rağmen ikna edemediği ifade edilmişti.   
 
Ben Cafer Başkan’ın Narlıdere için büyük kayıp olduğunu düşünüyorum. Narlıdere aslına CHP’nin en demokratik şekilde hareket ettiği yerlerden biri olduğunu düşünüyorum.
 
Zaten İlçe Başkanı Cefer Esen’in yeniden aday olmaması kişiliğini daha net ortaya koyuyor. Böyle bir ilçe başkanıyla çalışan belediye başkanı için ne söylenebilir.
 
Çünkü geçtiğimiz seçimde Belediye Başkanı Abdul Batur ve İlçe Başkanı Cafer Esen kendilerine şuan muhalif olan 5-6 meclis üyesini yazmama gibi bir durum olmasına rağmen listelere yazdılar.
Diğer ilçelerdeki yaşananlara baktığınızda aslında Narlıdere’de Başkan Batur’a yapılan eleştirilerin ne kadar haksız olduğunu ortaya koyuyor. Zaten uzun zamandan beri Narlıdere’de bu tabloyu değiştirmek isteyen bazı güçler kongreyi kendilerine bir çıkış noktası olarak görüyor.
Bu nedenle Narlıdere kongresinden çıkacak isim çok önemli…
Eğer Batur’un desteklediği aday kazanırsa ilçe de yıllardır sağlanan barış devem eder, yok diğer aday kazanırsa öç alma duygusuyla belediye ile ilçe örgütü arasında ciddi sıkıntılar yaşanacaktır.
 
Aslında bugün ilçe kongrelerinde belediye başkanına rakip olan birçok isim 2019’un hesabını yapıyor. Oysa belediye başkanlığı koltuğuna oturmak buradan geçmiyor. Eğer böyle olsaydı daha önce birçok ilçede ilçesi ile karşı karşıya olan birçok belediye başkanı yeniden adanmazdı.
 
Narlıdere’de Belediye Başkanı Abdül Batur destekli iş adamı Şahin Fırat ile Özgür İrade Hareketi’nin desteklediği emekli askeri hakim Ergin Demir arasında tercih yapacak olan delegelerin bu dengeleri iyi hesaplayarak oy kullanması gerekiyor.
 
Ya savaş olacak ya da barış devam edecek.
 
KARABAĞLAR’DA BELEDİYE DESTEĞİ YETMEZ
Diğer önemli ilçe ise, İzmir’in en büyük ilçelerinden olan CHP Karabağlar ilçe örgütü başkanını seçecek.
Burada ise, tam anlamıyla bir savaş hakim…
Mevcut İlçe Başkanı Orhan Polat ile 2014 yılında belediye başkan aday adayı olan Eczacı Ali İhsan Yıldız yarışacak.  Bu seçimde mevcut İlçe Başkanı Orhan Polat önde gözükse de salonda listelerin açıklanmasından sonra işin renginin değişebileceğini düşünüyorum.
Mevcut İlçe Başkanı Orhan Polat’ın karşısında olan Ali İhsan Yıldız’ın belediye destekli olduğu yorumları yapılmış olsa da ben belediyeden gelen destekten çok örgütle yapılacak son gece görüşmelerinden daha net sonucun çıkacağını düşünüyorum.
Burada Ali İhsan Yıldız’ın kişisel ilişkilerinin yeterli olması durumunda seçimi alabileceğini düşünüyorum. Mevcut Başkan Orhan Polat penceresinden baktığınızda ise,  yapacağı listenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. O da seçim benim havasında diyerek dolaşır listeyi tartışılacak bir şekilde yaparsa kongre salonunda büyük sıkıntı yaşar.  
 
Gelelim CHP’nin 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’ye kaptırdığı Kemalpaşa’ya…
Aslında işlerin çok karışık olduğu ilçelerden biri…
 Geçtiğimiz kongrede karşı karşıya olan ekipler yer değiştirmiş durumda… İlçe Başkanı Ulviye Üreten’i destekleyerek ilçe başkanlığı koltuğuna oturtan Büyükşehir Meclis Üyesi Mehmet Ayçil bu defa Ramazan Coşkun’u desteklerken, ilçe eski sekreteri Yüksel Çelik ise, Ulviye Üreten’e destek veriyor.  Yarın Kemalpaşa’da yapılacak kongrede Ramazan Coşkun’un şanslı olduğunu düşünüyorum.
Çünkü başta Mehmet Ayçil olmak üzere örgütün ağır topları Ramazan Coşkun’a destek veriyor. Ulviye Üreten’in handikapı ise, eşinin Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu’ya yakın olması örgüt üzerinde ciddi kafa karışıklığına neden olduğunu düşünüyorum.
Bu nedenle yarın ki kongrede Ramazan Coşkun’un çıkacağını düşünüyorum.
 
Şimdi gelim Pazar günü yapılacak olan kongrelere…
 
İl başkanlığı seçiminin de kaderini belirleyecek olan Bayraklı, Karşıyaka ve Bornova ilçe kongrelerinde son durum ne…
 
Bayraklı ’da Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın desteğini alan ve kongre salonuna 383 gibi rekor imza ile giden mevcut Başkan Cemalettin Alper ve 7 Haziran seçimlerinde milletvekili aday adayı olan Songül Gök yarışacak.
Aslında Songül Gök’ün adaylığı Bayraklı ‘da siyaset yapan herkes tarafından çok beklenen bir adaylık açıklamasıydı… Kendi ayakları üzerinde olmayan ve başkalarına yaslanarak yapılan siyasetin en net göstergesidir.
Bunu neden söylüyorum; Bayraklı’da Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın seçildiği günden beri yanında ve ekibinde olan Songül Gök’ün adaylığı öyle sıradan bir adaylık değil. Üzerinde durulması gereken bir konu…
2019 hesapları yapan bir ekibin projesidir…
Evet, bunu çok açık bir şekilde söylemek gerekiyor. Özelikle 2019’da belediye başkanlığı adaylığını düşünen Milletvekili Atila Sertel, meclis üyesi Cindi Canpolat ve Murat Haluk Öncel’inde içinde olduğu bir oluşum.  Zaten bu isimlerin delegeleri arayarak Songül Gök için destek istedikleri bilgileri kulağıma geliyor. Bu kişilerin aslında tabanlarının olmadığı ve dışarıdan arada sırada Bayraklı ’ya gelerek “ayar çekmeye çalışan” kişiler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle söyledikleri sözün çok fazla kaideye alınacak tarafı yok.
Ancak; şu bir gerçek Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın olduğu yerde seçim almak imkânsız gibi görünüyor. Gök’ün bırakın ilçe başkanı seçilmesi yeterli imzayı toplaması bile şüpheli…
Ve bugüne kadar edindiğimiz tecrübeye dayanarak söylemek istiyorum. Songül Gök 2019 yılında belediye başkan aday adayıdır. Songül Gök’ün adaylığını Bayraklı Meclis eski Üyesi Pınar Susmuş ’un adaylığına benzetiyorum.  
Pınar Susmuş ’ta yıllarca her yere aday oldu.
 
Sonuç kocaman bir sıfır…
 
Gök’ün adaylık açıklamasında söylediği bir söz aslında onun ilçeye muhalif olan isimlerle birlikte hareket ettiğini ortaya koyuyor. Neydi; “Belediye başkanımız ile bir sorunumuz yok, ancak İlçe Başkanı Cemalettin Alper’e tepki var” açıklamasının altında başka şeyler yatıyordu.
 Aday olmanın ve muhalefetin desteğini almanın bedeli ve muhalefete samimiyetini göstermek için yapılmış bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Ancak; İlçe Başkanı Cemalettin Alper yanıt vermeyerek “parti içine tartışma” çıkmasına müsaade etmedi.
Ben Songül Gök’ün ilçe seçiminden sonra büyük hayal kırıklığı yaşayacağına inanıyorum.
Çünkü bu muhalif grup daha önce Pınar Susmuş, Kerim Özer, Hüseyin Aslan, Murat Haluk Öncel, Mustafa Doğan gibi isimleri kullanmıştı.
Peki, bu isimler nerede… Kaybolup gittiler…
 
Bayraklı ‘da sadece seçimden seçime alana çıkıyorlar.
 
Anlayacağınız misafir gibiler…  
 
Pazar günü gözler Bornova’da da olacak. Mevcut İlçe Başkanı Fatma Doğru aday değil. Doğru, uzun süre ilçe başkanlığında pasif kalmıştı.
 
Aday olmama kararı da bence doğru bir karar…
 
Yakın zamanda bir ilçe yöneticisi ‘bizi görevden alın’ bile demişti. il yönetimine… O derece pasif ve başarısız bir yönetim yani… Ön seçimde bile Kılıçdaroğlu’nun en çok çizik yediği ilçe olmasının önüne geçilememişti. İlçe de farklı yapılar var.
 
Bu yüzden ‘ağabey’ pozisyonunda bir isim önemliydi. İl yönetimi destekli Nevzat Kavalar ikna edildi ve aday oldu. Vekil adaylığı sürecinde birinci sıradaki aday gibi çalıştı. Kavalar örgütünde sevgisini kazanmıştı.  
İl başkanlığı bile yapabilecek düzeyde bir isim olan Kavalar’ın Bornova için bu süreçte şans olduğunu düşünüyorum. Rakibi Belediye eski Başkan Yardımcısı Kudret Yiğit…
İlçe eski Başkanı Ertürk Çapın ve milletvekili Kamil Okyay Sındır Yiğit’e destek vermesi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun son saatlerde Kavalar lehine devreye girmesine neden olacaktır.
 
Bornova çok kilit bir kongre…
 
Kazanan isim il kongresinin şeklini değiştirebilir. Bu arada Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila delege seçimleri ve kongre süreci boyunca uzlaşmacı tavrıyla doğru bir tavır sergilediğini söyleyebilirim.
 
Ancak; Kocaoğlu’nun kongrede taraf olması durumunda onunda tavrının Kocaoğlu’nun destekleyeceği aday yönünde olacağını düşünüyorum.
Benim şahsi fikrim Başkan Kocaoğlu Bornova’da taraf olacaktır.
 
Gelelim Karşıyaka’ya…
 
Mevcut İlçe Başkanı Mustafa Özuslu’nun aday olamadığı Karşıyaka’da yeni İlçe Başkanı Uğur Yıldırım hayırlı olsun…
Evet, kongrede iki aday gibi görünse de  İl eski Başkanı Ali Engin ile İlçe eski Başkanı Adnan Alabay’ın ve orada bulunan birçok ismin desteğini almış gibi görünüyor…
Burada konuşulması gereken kongrede çıkan sonuç değil, Uğur Yıldırım’ın Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’a nasıl fatura edileceği… Uğur Yıldırım’ın İlçe Başkanı seçilmesinden sonra Yıldırım ile akraba olan Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ı bunun üzerinden yıpratacaklarını düşünüyorum…
Bu nedenle Uğur Yıldırım’ın ilçe başkanlığı Belediye Başkanı Mutlu Akpınar’ı sıkıntıya sokacaktır.