Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

AK Parti'yi bu isimler kurtarır

Milletvekili adayı olacak isimlerin açıklanmasına 24 saat gibi kısa bir zaman kalmasına rağmen AK Parti’de vekil olacak isimler sır gibi saklanıyor…

Teşkilatta, 7 Haziran seçimlerinde hazırlanan listelerde olan isimlerin büyük bir bölümünün değişeceği bekleniyor. En azından AK Parti kulislerinden sızan bilgiler böyle…
 
13 yıllık iktidarını en son yapılan genel seçimlerde koruyamayan AK Parti 1 Kasım’da yapılacak seçimler öncesi listeleri ince eleyip sık dokuyor…
 
Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın listeler üzerinde etkili olması 7 Haziran seçimlerinden farklı bir aday profili çıkacağı beklentisi doğurdu.

Üç dönem kuralına takılan isimlerinde yeniden dönecek olması AK Parti listelerini etkileyecektir. Türkiye genelinde yapılacak milletvekili listelerinde büyük bir değişiklik yapılması beklenirken aynı çalışma İzmir’de de yapılacaktır…

7 Haziran seçimlerinde üç döneme takılan Ulşatırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın yerine Orman Bakanı Veysel Eroğlu İzmir’den aday gösterilmiş olsa da Binali Yıldırım’ın yarattığı heyecanı yaratamadı…
 
Özellikle teşkilatlar içinde yaşanan karmaşaya müdahale edemedi… Teknik bir kişi olan Eroğlu’nun teşkilatçılığı bilmemesi ve yapılan yanlış seçim planlamayla birlikte İzmir’de beklenin altında oy almasına neden oldu.
 
7 Haziran’da yapılan seçimlerde İzmir’deki listelerde tercih edilen isimlerin teşkilatı yakından bilmemesi sıkıntı yaratmıştı.  1 Kasım’da AK Parti’nin bu hatadan dönüp dağılan teşkilatı toparlayacak isimlerin yeniden listelerin başına yazması gerekiyor.
 
2011 yılında iki bakan ve İl eski Başkanları, kadın kolları başkanı ve gençlik kolları başkanları ile seçime giden AK Parti CHP’nin kalesi İzmir’de büyük bir zafer ile çıkmıştı.
 
Şimdi en son yapılan genel seçimlerde üçüncü  döneme takılan Binali Yıldırım’ın liste dışında kalmasından sonra, teşkilat içinde ağırlıkları olan İl eski Başkanları Aydın Şengül, Ali Aşlık gibi isimlerin de liste dışında bırakılması bir de buna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yaptığı muhalefet ile AK Parti’nin ayakta kalmasına büyük katkıda bulunan ve Sosyal Demokrat oyların büyük bölümünü alan İlknur Denizli gibi bir ismin yazılmamasından  sonra İzmir’de 2015 yılında en az iki vekil kaybettiğini düşünüyorum.
 
 Denizli’nin Konak Belediye Başkan adayı olduğu dönemde Roman vatandaşlar ile kurduğu yakın diyalog, Denizli’nin aday gösterilmemesinden sonra Roman aday Cemal Bekle ile telafi edilmeye çalışılsa da, CHP’nin Özcan Purçu’yu seçilebilecek bir yerden aday göstermesi Romanlar’ın CHP’ye oy vermelerini sağladı.
 
AK Parti’nin bu yanlış hamlesi  1. Bölge’de aldığı oyların büyük bir bölümünün CHP’ye gitmesine neden oldu.
Diğer taraftan 2. Bölge’de aday gösterilen isimlerden AK Parti MKYK üyesi Hamza Dağ ve AK Parti kurucularından Kerem Ali Sürekli dışında kalan isimlerin teşkilat içinde çok fazla varlıklarının olmadığı gün gibi aaşikar. Özellikle Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun öğrencisi olan ve kurulacak olası AK Parti hükümetinde bakanlık için ismi geçen İbrahim Turhan ise çok fazla etkili olamadı. Hatta etkili olamadığı gibi kırdığı potlarla teşkilat içinde ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden oldu.
 
Her konuşmasında ben İzmirliyim, Karşıyakalıyım sözlerine rağmen seçimden sonra hiç ortalıkta görünmeyen Turhan’ın yeni yapılacak listelerde olması 2. Bölge’de kesinlikle bir şey katmayacaktır. Onun yerine teşkilatların içinde ağabeylik pozisyonunda olan İl eski Başkanlarından Ömer Cihat Akay ya da Aydın Şengül gibi isimlerin olması kesinlikle çok büyük bir artı kazandıracaktır.
 
 Bir de bunların yanına AK Parti’nin kurucu isimlerinden olan milletvekili Kerem Ali Sürekli’yi koyarsanız tadından yenmez… İşte o zaman AK Parti’nin 2011 ruhunu yeniden yakalayacağını düşünüyorum. 
 
Aksi takdirde İbrahim Turan ve Nesrim Ulema ile seçimlere gidilirse AK Parti’de dördüncü sırada tehlikede bunu ben söylemiyorum çıkan tablo bunu net bir şekilde ortaya koyuyor…  AK Parti’nin kurtuluşu teşkilatların içinden gelen ve kırıp dökülen teşkilat üyelerinin yeniden parti çalışmalarına katılması ile mümkündür. Bunu da yapacak isimler teşkilatın içinde gelen isimlerden başkası değildir.