Dolar 32,4568
%0.11
Euro 34,7455
%-0.16
Altın 2.423,040
%-0.49
Bist-100 10.083,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Delican'ın yönetim karnesi

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican geçtiğimiz günlerde yürütmede revizyon yapacağını açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra yönetim içinde büyük bir kaos yaşanıyor.
Özellikle yürütme kurulunda olanlar kendi yerini korumak için il yönetiminde olanlar da yürütmeye girmek için her türlü entrika ile uğraşıyor. Şimdi ülkenin içinde bulunduğu durumu düşünürsek, ülkemiz savaşın eşiğine gelmiş, hükümet koalisyon görüşmeleri ile uğraşırken AK Parti İzmir İl Başkanı Delican’ın bu kadar kritik bir süreçte böyle açıklamalar yapması tam anlamı ile acemice bir davranış…

Geçtiğimiz dönem içinde AK Parti’de yapılan yönetim kurulu ve yürütme kurulu toplantılarına baktığınızda bu kadar çok değişiklik olduğunu görmedik. Ancak; İl Başkanı Delican organizasyon başarısızlıklarının faturasını yönetim kuruluna çıkarmış gibi görünüyor…

Yürütme kurulunda bulunan kişilerin pozisyonlarına bakalım…
AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Emrun Sulayıcı; yaşı genç olmasına rağmen AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican yönetiminin en deneyimli isimlerinden. Zaten İl Başkanı Bülent Delican, Sulayıcı’ya Başkan vekilliğini vererek benim bu iddialı sözümü desteklemiş oldu. Ancak; genel seçimlerden önce ve sonrası Delican’ın kendisine yakın olan başta Emrun Sulayıcı olmak üzere birçok ismin arkasında duramadı… Eleştirilere göğüs germesi gerekirken, çok basit olayları bahane ederek kendisine yakın isimler ile görüntü vermekten kaçındı.

Bu durum ekibinde olan isimlerin Delican’dan uzaklaşmasına neden oldu…
Ve Delican’ın bu tavrı ona pahalıya mal olacak gibi görünüyor…

Sulayıcı ve Delican’ın arasını açan en son olay ise, Delican’a yakın bir gazetecinin yazdığı köşe yazısı…Teşkilatta birçok kişi “Delican’ın haberi olmadan böyle bir köşe yazısı yazmaz. Bu yazıdan sonra ikili kısa bir tartışma yaşadı”  diyor.
 
Teşkilat Başkanı Abdurrahman Tosun; İl Başkanı Bülent Delican eski Teşkilat Başkanı Yunus Kalkan’ı görevden aldıktan sonra atadığı Tosun kendisinden bekleneni veremedi. Ancak; bunun tek sebebi ise, yine İl Başkanı Bülent Delican’ın kendisidir. Çünkü Yunus Kalkan döneminde yaşanan gelişmelerden rahatsız olan ve ikinci planda kalmak istemeyen Delican'ın, Tosun’un teşkilat başkanlığında özgür çalışmasına fazla olanak vermedi, ayrıca Tosun’un iyi niyetli olmasına rağmen teşkilatları tanımamasından dolayı başarılı olmadı. 
 
Seçim İşleri Başkanı Özgür Hızal; İl Başkanı Delican’ın revizyon yapacağı listenin en başında olan isimlerden… Bunun en büyük nedeni ise, Hızal’ın görevden alınan Yunus Kalkan ve eski Teşkilat Başkanı Atilla Kaya’ya yakın olması...Zaten il başkanı ile Seçim İşleri Başkanı Hızal arasında uzun zamandan beri sıkıntıların yaşandığı teşkilat tarafından biliniyor. Bu gerginlik seçimden hemen sonra yine gün yüzüne çıktı. İl Başkanı Delican’ın yaptığı bütün toplantılarda Özgür Hızal’ın partinin 3. adamı olmasına rağmen neredeyse hiçbir zaman yanında oturmaması ikili arasındaki krizi kabak gibi gün ortasına çıkardı.
İl Başkanı Bülent Delican’ın Hızal’ı seçim döneminde görevden almak istediği ancak; bu süreçte kriz olmaması için bu hamleyi yapmadığı dillendirilirken; Hızal'ın ise seçimde ve sandık çalışmalarında çok fazla ilgili olmadığı buna karşın Delican’ın dışarıdan bu açığı kapattığı bu nedenle yakın çevresine “bunlar bizi sabote ediyor, görevden alacağım” dediği iddia edildi.

Tanıtım ve Medyadan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Mehmet Deniz Şimşek;  İl Başkanı Bülent Delican döneminde siyasete girdi. Teşkilat içinde “Antalya’dan ithal edildi, ne teşkilatı ne de medyayı tanır” diyerek eleştirilen isimler arasında. Tek özelliği İl Başkanı Bülent Delican’a yakın olması. Ancak; seçim dönemi ve ondan önce medya ile iyi ilişkiler kuramadı. Ayrıca AK Parti’nin daha önceki seçim döneminde kurduğu sıcak ilişkilerin yerini gerilim aldı ve verdiği uçuk vaatler nedeniyle partinin itibarını medya önünde yitirmesine neden olan isimlerden. Bu ismin kıyamette kopsa değişmeyeceğini düşünüyorum. Yani anlayacağınız “Delican gider Deniz Şimşek gitmez”

Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nazmi Yılmaz; İl Yönetim Kurulu'nda en tartışmalı isimlerin başında geliyor… Özellikle geçmiş dönemde DP’den Gaziemir Belediye Başkanı adayı olduğu dönemlerde AK Parti ile ilgili söylediği sözler nedeniyle teşkilatın affetmediği ve hazmedemediği isimler arasında geliyor.Ancak bütün bu eleştirilere rağmen İl Başkanı Bülent Delican’ın prenslerinden olan Yılmaz’ın yeri garanti gibi görünüyor. Seçimden hemen sonra İl Başkanı Delican’ı gölgesi gibi takip eden Yılmaz’ın en büyük hedefi ise, 2019 yılında yapılacak yerel seçimlerde AK Parti’den Gaziemir’de Belediye Başkan adayı olmaktır. Bu rüya Nazmi Yılmaz’a büyük hatalar yaptırıyor.Özellikle eski Belediye Başkanı Adnan Yüksel ve son seçimde AK Parti’den aday olmuş Kerem Baykalmış ile arasında uçurumların oluştuğu ve Yılmaz’ın ikili üzerinde çalışma yaptığı gelen duyumlar içinde…Nazmi Yılmaz ile ilgili İl Başkanı Delican’a yapılan en büyük eleştiri ise, Abdullah Tekbaş’a karşı olan tavrı. Tekbaş’ın DP’den adaylığı nedeni ile partiye girmesini istemeyen İl Başkanı Delican’a “madem Abdullah Tekbaş için böyle bir tavrı var, Neden Nazmi Yılmaz İl Başkan yardımcısı görevini veriyor” eleştirileri getiriyorlar.
 
Dış ilişkilerden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Mustafa Gedikoğlu; SKM’lerden sorumlu olsa da aslına emanetçi başkan gibi bir görüntü verdi. İl Başkanı Delican burada yaptığı uygulama ile tam anlamı ile AK Parti’de ezberi bozmuş oldu. SKM’yi tek elden yönetmek yerine birden farklı kişi ile yürütmeyi götürmek zorunda kaldı. Örneğin adına 1. ve 2. Bölge'ye ayrı ayrı koordinatörler atadı. Bu da yetmedi SKM’nin başına eski milletvekili Ali Aşlık’ı getirdi.Bu hamlesiyle hem Gedikoğlu’nu hareket alanını daraltmış hem de Mustafa Gedikoğlu’nu pasifsize etmiş oldu ve doğabilecek sorunların önüne geçmiş oldu.
 
Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kadıoğlu; Bu ismin İl Başkanlığında ne yaptığını inanın ben anlayamadım. Konuştuğum teşkilat üyeleri de anlamış değil. Futbol takımında sahaya çıkan oyuncu sayısını tamamlayan oyuncu gibi, Yerel Yönetimlerden Sorumlu olmasına rağmen herhangi bir uygulamasını göremedik…
 Ekonomi İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Av. Ali İhsan Şahin;  eski İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın AK Parti'ye kazandırdığı isimlerinden… AK Parti'ye Alevi kimliği ile gelmiş isimlerden ancak; Cem Vakfı İzmir İl Başkanı olduğu dönemlerde AK Parti ile kurduğu yakın ilişkiler nedeniyle görevden alındı ve Alevi camiası tarafından dışlanan isimler arasında. En son Çiğli’de eski karakolu Cemevi yapmak istediği için polemik konusu olan ve genel seçimlerde AK Parti'nin oylarının Çiğli’de düşmesinin en büyük nedenlerinden olan olaya imza atan isimdir.
 
Halkla İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Aykut Yenice; İl Başkanı Delican'la en sert gerilimi yaşayan isimlerden biri. Ben geçtiğimiz süreç içinde yaptığı çalışmalar ile AK Parti’ye ciddi katkılar koyduğuna inanıyorum.  Özellikle genel seçimlerden hemen önce,  AK Parti’de yolsuzluk iddialarının konuşulduğu bir dönemde, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ve İzmir Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu hakkında yaptığı basın toplantıları ile BESAŞ dosyasını açarak ikili hakkında ilgili ortaya attığı yolsuzluk iddiaları ile İzmir’de gündemi değiştiren İl Başkan Yardımcısı Aykut Yenice’ye destek olması gereken İl Başkanı Bülent Delican bırakın destek vermeyi, yolsuzluk iddialarının hedefinde olan Zekeriya Mutlu’ya randevu vermesi ve ardından Bakanları alarak İzmir Esnaf Ve tam anlamı ile İzmirlilerin Aykut Yenice’nin yaptığı basın toplantısına olan inancı kalmadı. İl Başkanı Delican’ın bu tavrından sonra ikili arasında gerilin başladı… Ve Aykut Yenice İl Başkanına karşı tavır aldı.  
 
ARGE’den sorumlu Başkan yardımcısı Yasemin Karaman; İl Başkanı Bülent Delican’ın buraya yaptığı atama çok ilginç, ARGE eş başkan gibi yönetiliyor. Belediyeler de müdürlüklerde Belediye Başkanları kendisine yakın isimler ile çalışmak için, başvurduğu yöntem vardır. İmza yetkisi olmayan biri ile çalışmak istediğinde imza yetkisi olan müdür atar ve müdür kurum içinde olan gelişmelere karışmaz sadece imza atar. İşte ARGE biriminde yaşanan ise tam anlamı ile böyle…

İl Başkanı Delican geçtiğimiz dönem il başkan yardımcısı olan Köksal Çakıcı’nın teşkilat tarafından tepki görmesinden sonra yürütmeye alamadı, ancak; bu durumu geliştirdiği bir formülle aştı. Şöyle;  ARGE’ye genç olan Yasemin Karamanı atadı ve bu vesile ile Köksal Çakıcı’nın burada olmasını sağladı.

 İl binasına girenler ARGE’de Başkan yardımcılığı koltuğunda Köksal Çakıcı’yı koltukta ise, Başkan Yardımcısı Yasemin Karaman’ı göreceklerdir. Delican ile Köksal Çakıcı arasında ilişkiye bir anlam veremeyen teşkilat üyelerinin son günlerde ikili arasından ticari bir ilişki olduğu iddiaları kulağıma geliyor. Özellikle hastaneler ile ilgili yapılan bazı çalışmalarda bir iş birliği söz konusu olduğu dedikoduları almış başını gidiyor…  

Bu konuyu birkaç gün sonra kaleme alacağım…
 
Bu arada yürütmede bulunan Nazmi Yılmaz, Ömer Gültekin ve Ali İhsan Şahin yürütmede birlikte hareket etme kararı aldıkları ve bu vesile ile İl Başkanı Bülent Delican’ı gittikleri her yerde yalnız bırakmayarak yapılacak revizyonda yerlerini korumak için uğraştıkları ve yapılacak revizyonda söz sahibi olmak istedikleri ifade ediliyor.