Dolar 32,3796
%-0.13
Euro 34,7489
%-0.15
Altın 2.430,770
%-0.18
Bist-100 10.083,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

HDP'nin İzmir şansı

Genel seçimlere günler kala İzmir’de seçime girecek partiler yoğun bir şekilde çalışmalarına devem ediyor. CHP’nin kalesi olan İzmir’de AK Parti 2011 seçimlerinde yakaladığı başarıyı tekrarlamak için çalışırken, MHP iki olan vekil sayısını arttırmayı hedefliyor.

İzmir’de geçtiğimiz dönem bağımsız adaylar ile seçime giren HDP bu seçime sürpriz bir şekilde parti olarak girme kararı aldı.

Bu karar ile ilgili birçok senaryo yazıldı çizildi. Kimisi “HDP barajın altında kalacak” diyor. Kimisi “ AK Parti yediden iktidar olmak için böyle bir yol çizdi” diyor.  Kimisi de “HDP’nin barajı aşması durumunda AK Parti iktidar olma şansını kaybedecek” diyor.

Yani her hâlükârda kilit parti konumunda…

HDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortaya koyduğu performans ile genel seçimlerde de aynı tavrı devam ettirmesi, HDP’nin barajı aşacağı iddialarını güçlendiriyor.

Türkiye genelinde durum böyle iken, İzmir’de gösterdiği adaylar ile iddiasını ortaya koyan HDP önceki dönem Mersin’den seçilen Ertuğrul Kürkçü İzmir 1. Bölge’den gösterirken, 2.Bölge’de ise, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan'ı aday gösterdi.

HDP ile AK Parti arasında ciddi bir rekabetin yaşanacağı kesin gibi görünüyor. Özellikle geçtiğimiz dönem AK Partiye giden Kürt oyların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra oluşan yapıdan memnun olunmaması nedeniyle bu dönemde HDP’ye gideceği gibi bir durum ortada…

Bırakın Kürt oyları birçok sol ve Sosyal Demokratın HDP’ye oy vereceklerini görüyoruz… Hatta ve hatta bazı sağ görüşlü seçmeninde HDP’ye oy vereceğini düşünüyorum.   

Bunu neden söylüyorum geçtiğimiz günlerde Kemalpaşa’da misafiri olduğum bir dostumun yanında yıllarca MHP’de yetişmiş ve ülkü ocaklarında görev almış Erzurumlu bir vatandaş ile yaptığım sohbeti sizinle paylaşmak istiyorum.

Sohbet ettiğim kişinin izni olmadığı için ismini vermem yanlış olur. Vatandaş ile yaptığım sohbet sırasında kendisinin MHP ocaklardan yetiştiğini ve ancak; son dönemlerde teşkilat içinde yaşanan belirsizlikler sonucunda MHP’ye oy vermeyeceğini diğer partilerin programlarının kendisini tatmin etmediğini ve bu seçim kampanyasında en istikrarlı süreci götdüğü için HDP’ye oy vereceğini ifade etti.   

Bu konuşmaları dinledikten sonra yaşanan tabloya baktığınızda diğer partilerin kendilerini gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum… Eğer MHP’de yıllarca siyaset yapmış bir kişi HDP’ye oy vermeyi düşünüyorsa, o zaman diğer partiler şapkayı önüne koymaları gerekiyor.

Evet, gelelim İzmir 1. Bölge’de AK Parti ile HDP arasında yaşanan rekabete, ben burada AK Parti’nin ciddi sıkıntılar yaşayacağına inanıyorum. Geçtiğimiz dönem 6 vekil çıkaran AK Parti’nin HDP ile yaşayacağı rekabete çok zorlanacağını düşünüyorum…

Çünkü burada Güneydoğulu seçmelerin çok olması onlara hitap edecek bir adayın seçilecek bir sırada olmamasından dolayı sıkıntı yaşayacaktır. O Bölge’de özellikle Mardinliler ile yaşanan gerilim, AK Partiyi zora sokmuş durumda…

Krizin Başbakan Ahmet Davutoğlu’na kadar gitmesi ve Davutoğlu ile Mardinlileri temsil eden grup ile yapılan görüşmelerden sonra sorunun çözülmüş gibi kamuoyuna lanse edilmiş olsa da sıkıntı olduğunu görüştüğüm Mardinli dostlarımız ifade ediyor.  İşte bu noktada HDP’nin 1.Bölge’de 2. Sırada yer alan İzmir Mardinliler Federasyonu Başkan Yardımcısı, İzmir Anadolu Birliği Federasyonu Başkanı Ferhan Ademhan hamlesinin ne kadar akıllıca olduğunu görüyoruz.  

Mardinliler arasında ciddi desteği olan Ferhan Ademhan’ın HDP’ye ciddi anlamda destek olacağı görünüyor… Özellikle AK Parti’nin bu bölgede Mardinliler ile bu anlamada ilişki kuramayacak bir adayın olması HDP cephesinin elini güçlendiriyor.

Bu gerekçeler ile HDP’nin Ferhan Ademhan hamlesinin çok önemli olduğunu seçim sonuçları açıklandıktan sonra hep birlikte göreceğiz. Özellikle Ferhan Ademhan’ın 1. Bölge’de Metro ilçelerinde yapacağı çalışmaların çok önemli olduğunu ve İzmir’i bilmeyen HDP’nin 1. Sıradaki adayı Ertuğrul Kürkçü’ye de ciddi destek vereceğini düşünüyorum. Bu tempo ile devam ederse 1. Bölge’den iki vekil çıkarması hiçte kaçınılmaz .