Dolar 32,2797
%-0.62
Euro 34,6481
%-0.45
Altın 2.408,600
%-0.58
Bist-100 10.046,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

İsyan eden koltuğu kaptı

AK Parti’de Bülent Delican, il başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra, ilçe başkanlığı seçimlerinden en fazla eleştirilen isimlerden biri olmuştu.
 
 Son dönemler yapılan ilçe başkanlığı seçimlerinde yaşanan olumsuzlukları görerek adım atmış olsa da, yine de eleştirilmekten kurtulamamıştı.
 
Geçtiğimiz dönem seçilenlerden, teşkilatın havasını bilen çok fazla üye olmadığını defalarca yazdım çizdim…
 
Sanıyorum birçok köşe yazarı AK Parti’de işlerin iyi gittiğini yazsa da ben kongre öncesi işlerin iyi gitmediğini ifade etmiştim.
 
Ne yazık ki, ilçe kongrelerinde benim söylediğim gibi, hiçbir şey İl Başkanı’nın istediği gibi gitmedi. İl Başkanı Bülent Delican, teşkilat üzerinde Genel Merkez ağırlığını hissettirmeye çalışmış olsa da teşkilat onun bu tavrını çok fazla ciddiye almadı ve birçok ilçede kriz yaşandı.
Şimdi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı kongreden bahsetmem, iyi ya da kötü olduğunu yazmam çok şey ifade etmeyecek.

Çünkü o, AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın hazırladığı görsel şovundan başka bir şey değil…
 
Önemli olan bundan sonraki üç yılda sürecek çalışma…
 
İl Başkanı Delican’ın hazırladığı yönetim kurulu listesine baktığımızda İzmir Milletvekilleri Hamza Dağ ve Ali Aşlık ve biraz da AK Parti Genel Başkan yardımcısı Nüket Hotar’ın ağırlığının olduğunu görüyoruz.
 
Listeye baktığımızda “Yönetim kurulunda para ödeyecek isimlerin yoğun olduğu, teşkilatçılığın çok fazla dikkate alınmadığı” bir liste ile karşılaştığımı ifade etmek istiyorum…
 
Bu listenin AK Parti İzmir İl Teşkilatı’nda ciddi sıkıntılar yaratacağını düşünüyorum.
 
Yani anlayacağınız” AK Parti’nin hafızası siliniyor”. Neyse gelelim AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda yönetim kuruluna giren bazı isimlerin değerlendirilmesine ve teşkilatın bu isimlere neden tepki gösterdiğini yorumlamaya….
 
AK Parti İzmir Milletvekili ve MKYK üyesi Hamza Dağ'ın gizli ortağı olduğu iddia edilen, paralel yapıya yakın, eski gençlik kollarından Zafer Kürkçü'nün iş ortağı olan Mustafa Gedikoğlu listeye giren isimlerden... Gedikoğlu'nun Teşkilat Başkanı olması bekleniyor.
 
Diğer taraftan, Bülent Delican'ın atanmasından sonra Cumhurbaşkanı seçiminde SKM Başkanı Özgür Hızal’ın da Av. Salih Gündoğdu ile ortak oldukları, bürolarında paralel mütevelli heyeti ile sabah kahvaltıları ve akşam toplantıları yaptıkları ve burada kararlar alındığı iddiaları ayyuka çıkmış durumda...

Bu neden ile paralel yapıya yakın olması ve yapılacak genel seçimlerde üyelerin bilgilerinin Özgür Hızal'ın elinde olması, teşkilat içinde "AK Parti'nin SKM'si paralele mi emanet" değerlendirilmesi yapılmasına neden oluyor...

Abdurrahman Tosun üç defa İlçe Başkanlığı için çağrıldı. Ancak; Bülent Delican’ın, Temel Yıldırım'ı İlknur Denizli'nin baskısı ile başkanlık koltuğuna oturttuğu, bu durumdan memnun olmadığı, olası bir durumda, Abdurrahman Tosun'u Konak İlçe Başkanı olması için elinin altından tuttuğu iddia ediliyor.
 
Diğer taraftan ise, Alevi Kontenjanından ikinci defa yönetime giren Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Başkanı Av. Ali İhsan Şahin'in, Cem vakfındaki  görevden AK Parti'ye yakınlığından dolayı alınması nedeniyle, çok fazla bu camia üzerinde etkisinin olmadığını düşünüyorum. Şahin'in bu neden ile AK Parti’ye yararından çok zararı olacaktır.
 
Nazmi Yılmaz AK Parti'nin en tartışılan ismi; Gaziemir'de yapılan İlçe Başkanlığı seçiminde Genel Merkez'in adayı olan Sabir Telingün'ün karşısına rakip çıkan listeye destek vermiş ve Genel Merkeze karşı bir tavır sergilemişti.
 
Daha önce Gaziemir’de 2009 yılında Demokrat Parti'nin adayı olan ve seçim kaybeden Yılmaz 2014 yılında AK Parti'de aday adayı oldu. Ancak, Binali Yıldırım’ın isteği ile AK Parti adayı Kerem Baykalmış oldu.  Yılmaz’ın, Baykalmış’a destek vermediği ve seçimi kazanmaması için çalıştığı ileri sürüldü.
 
İlçe Başkanı Hüseyin Uzun, Nazmi Yılmaz’ın Belediye Başkanlığına angaje olmuş durumda…

İkilinin bu konuda anlaştığı iddia edildi. Nazmi Yılmaz’ın il Başkan yardımcısı olmasına rağmen Genel merkez delegesi yazılmaması İl Başkanı Bülent Delican’ın kendisine vize vermemesini işarettir.
 
DP Belediye Başkan adayı olan eski İl Başkanı Abdullah Tekbaş'ın partiye kabul edilmeyip Nazmi Yılmaz'ın ikinci defa yönetim kurulu listesine alınması teşkilat içinde büyük tepki topladı. Teşkilat içinde Delican'a tepki var. Teşkilat üyeleri “İl Başkanımız ‘Bizim partimizi bırakıp giderek başka partiye üye olanlar haindir’ diyor. Abdullah Tekbaş hain bu durumda Nazmi Yılmaz kahraman mıdır" diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
 
Diğer taraftan ise İlçe Başkanı Hüseyin Uzun ile meclis üyeleri arasında soğuk savaşın yaşandığı iddia edildi. Bunun gerekçesi ise Uzun’un görevden alınmasından sonra meclis üyelerinin “Karabağlar’dan getirildi ve Gaziemir’i bilmiyor” diyerek destek vermediği için İlçe Başkanı Uzun’un meclis üyelerine tavır aldığı iddia ediliyor.
 
İlçe Başkanı listeye tek bir isim yazdıramazken, eski Başkan Adnan Yüksel’in hem oğlu Adil yüksel, hem yeğeni listeye girmeyi başardı.
 
Yine meclis üyesi Yılmaz Eroğlu, yeğeni Fırat Eroğlu’nu listeye yazdırmayı başardı. Gaziemir’de AK Partililer bu duruma “Hüseyin Uzun gol yedi ”yorumları yaptı.
 
AKAY’IN PATRONU LİSTEDE
Menderes’de geniş arazileri bulunan ancak; Gaziemir’de oturmasına rağmen Menderes’ten Büyükşehir Meclis üyesi yapılan İrfan Keskin’in kızı Gözde Keskin’in il yönetimine alınması, Eski İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın patronu olan Fuat Eroğlu’nun eşi Melek Eroğlu’nun listede yer alması kafaları karıştırdı.
 
TARTIŞMALI TUR SAHİBİ LİSTEDE
 
Ömer Cihat Akay döneminde CHP’nin de gündemine oturan tur sahibi İbrahim Ölmez’in yönetime girmesi şaşkınlık yarattı. CHP İl Başkanı Ali Engin’in basın toplantısı ile gündeme getirdiği ve kesilen faturaların şişkinliği dikkatlerden kaçmayan ve bu durum AK Parti’nin özellikle Delican yönetimi göreve geldikten sonra harcamalarına en fazla itiraz ettikleri tur firmasının sahibi olan Ölmez’in listede yer alması “bu ne perhiz ne lahana turşusu” dedirtecek cinsten. Ayrıca diğer ilçelerden olduğu gibi akraba kontenjanı burada da işletilmiş.
 
ÖLMEZ AİLESİ YÖNETİMLERDE
 
Ölmez ailesinin iki ferdi partide kendisine yer bulmuş durumda. İl yönetiminde İbrahim Ölmez yer alırken, kardeşi eski Meltem Ölmez Balçova kadın kolları başkanı…
 

Bir diğer aile karesi ise Seferihisar İlçe Başkanı Hamit Nişancı'nın kardeşi Fatma Nişancı'nın listeye girmesi oldu. Bu isim de teşkilatta tepki ile karşılandı. Teşkilat üyeleri "abisini İlçe Başkanı yaptılar yetmedi kardeşini il yönetmenine aldılar bu ne AK Parti aile partisi mi" diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
Ve isimleri Genel Merkeze ileteceklerini ifade ediyorlar. 
 
YEDEK ÜYELERDEN BAZI İSİMLER ÇOK TARTIŞILIR
 
Yedek listede yer alan geçtiğimiz dönem Bayraklı’da en sert muhalefet yapan Meclis üyesi olan ve Akay döneminde eski Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a yakın olduğu gerekçesi ile meclis üyesi, listesine yazılmayan Hüsnü Boztepe’nin yedeklerde 2. sıradan girmesi teşkilatta büyük tepki topladı. Eski Bakan Günay’ın istifasından hemen sonra kendisine ait facebook sitesinden yaptığı paylaşımlar AK Parti teşkilat içinde büyük tepki görmüştü.
 
AK Parti’ye muhalif olan bir diğer isim ise Güzelbahçe eski İlçe Başkanı Kerim Çetin oldu. Delican’ın listesinin en fazla tartışılacak ismi olan Çetin, Akay döneminde istifa etmiş ve AK Partiye rest çekmişti.

O dönem kendisine ait facebook sayfasından dönemin Başbakanı Erdoğan’a seslenen Çetin “Ayran balıkla gitmiyor başbakanım”demişti. Hatta o dönem “AK Parti’ye Güzelbahçe’den tek bir meclis üyesi çıkarttırmayacağım” demiş ve yapılan son yerel seçimlerinden sonra Güzelbahçe’de AK Parti bir tek meclis üyesi çıkaramamıştı.
 
Gelelim bir diğer tartışmalı isme; HakanYıldız’ …

İzmir Milletvekili Aydın Şengül’ün manevi oğlu olarak bilinen Bayraklı eski Meclis üyesi Hakan Yıldız da yedek listeye yazıldı. Yıldız’ın eşinin Gezi olaylarında yaptığı paylaşımlar teşkilat üyeleri içinde ciddi tartışmalara neden olmuştu.

Özellikle Gezi olaylarında “Gezicileri destekleyen yazılar” ile dikkat çeken Yıldız’ın eşinin teşkilat tarafından listelere konulması tepkilere neden oldu. “AK Parti teşkilatından İl Başkanımız daha önce yönetimine aldığı Gezici İl Başkan yardımcısı olarak bilinen  Köksal Çakıcı’yı yönetime almadı ama bu Geziciyi aldı. İl Başkanı Gezicilerden vazgeçemiyor” yorumları yapıldı. 
 
GENEL MERKEZE İSYAN BAYRAĞI KALDIRANLAR LİSTEDE
 
Bir diğer Genel merkez karşıtı olan ve listeye giren isimlerden olan Hasan Ali Karaman'ın geçmişte yaptıklarını, teşkilat içine sindirmemiş durumda...
 
Ömer Cihay Akay döneminde Genel Merkez'in adayı olan Hüseyin Özkan'ın karşında aday olan Karaman, genel merkeze karşı çıkmıştı.

Ve aday olduktan sonra Akay'ın Genel Merkez adayı gösterilmesinden sonra Abdullah Tekbaş’ın, Akay’a karşı aday çıkmasına destek vermişti. O da geçtiğimiz dönem il yönetiminde olmamasına rağmen İl Başkanı Delican’ın preslerindendi.  Ve Delican tarafından yeni yönetime yazıldı.
 
İzmir’in en büyük ilçelerinden olan Karabağlar’dan kimsenin il listelerine yazılmaması dikkatlerden kaçmadı.
 
Karabağlar ’da Erzurumlular Federasyonun Başkanı Muzaffer Okumuş’un listeye yazdırdığı Polat Ekmekleri’nin sahibi Necati Polat’ın listeye alınmaması Milletvekilliğime soyunan Erzurumlular federasyonu başkanı Okumuş’a bir ikaz olarak algılandı.  
 
TEŞKİLAT: CAFER BÜYÜKALMUS BİZİ SATTI
 
Listenin en sürpriz ismi ise, Buca'da ilçe başkanlığına aday olan fakat Genel Merkezin atadığı ismin karşısına çıkmasından dolayı Kongre iptal ettiren Cafer Büyükalmus'un listeye yazılması oldu.

Büyükalmus'un Genel Merkezin kararına karşı çıkması ve bu kararın kongre iptaline kadar gitmesi ve ardından İl başkanlığa aday olacağını belirtmesi İl Başkanı Bülent Delican'ın gözünü korkutmuşa benziyor.
Büyükalmus’un listeye yazılmasının başka bir açıklaması yok…
 
Bu gayet net…
 
Cafer Büyükalmus'un il yönetimine alınması İl Başkanı Bülent Delican'ın "Genel Merkezin kararına karşı çıkanlar bedelini öder" açıklamasını akıllara getirdi. Büyükalmus'un listeye girmesi Buca'da tam anlamı ile krize neden olacaktır. Büyükalmus'un arkasından gelen teşkilat üyeleri "satıldık" diyerek bu duruma tepki gösterdi.
 
  
Teşkilatın içinde en büyük tepki ise, Avukat Cansu Bozkurt'un listeye yazılması oldu...
Teşkilat üyeleri genel seçinde yoğun bir tempoya gireceğiz burada çalışacak arkadaşlara ihtiyaç var.
Ancak; listeye yazılan Cansu Bozkurt'un hamile olduğu bu neden ile teşkilat çalışmasına katkı koyamayacağı neden ısrarla listeye yer yazıldığına bir anlam veremediklerini dile getiriyorlar.
 
Diğer taraftan ise, AK Parti teşkilatı içinde eski Bakan Binali Yıldırım’ın iş ortağı olarak dillendirilen iş adamı Ahmet Şimşek kendisine yeni listede yer bulmuş durumda…
 
KOORDİNATÖR KONTENJANI
 
AK Parti İzmir koordinatörü Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel’in İl Başkanlığı listesine Oğuz Çağlar Aslan, Serdar Çiçekliyurt, İbrahim Terzi’yi yazdırdığı iddia edildi. AK Parti’de en büyük tepki ise Eski Milletvekili Beyhan Aslan’ın oğlu olan Oğuz Çağlar Aslan’a geldi. AK Parti teşkilatı “Bu adam İzmir’i bilmiyor, Teşkilat Başkan yardımcısı oluyor, bu nasıl bir iştir” diyerek tepki gösterdiler. Ayrıca Adnan Oktar’ın sahibi olduğu Kanal 9 televizyonuna Beyhan Aslan’ın çıkması “Bu tarikâta mı üye” sorularını akla getiriyor.
 
İzmir’de büyük bir göz hastanesinin sahibi olan Ömer Seymenoğlu’nun listelere alınması teşkilat tarafından kabul görmedi. 1947 doğumlu Seymenoğlu’nun, hayli hareketli geçecek önümüzdeki seçim sürecinde partiye faydalı olamayacağı, ancak para için isminin listeye yazıldığı iddia edildi.