Dolar 32,5989
%0.38
Euro 34,8144
%0.24
Altın 2.506,400
%0.88
Bist-100 9.473,00
%-0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

CHP İzmir'den son kulisler

Önümüzdeki seçimlerde İzmir'deki mevcut CHP'li vekillerin çoğu değişecek...
 
Bunu ben söylemiyorum…
 
CHP üyeleri, siyaseti yakından takip edenler, herkes bu iddiayı konuşuyor.
 
Varsa yoksa herkesin dilinde olan bu iddia, vekil aday adaylığını düşünenlerin de iştahını biraz daha kabarttı...
 
Evet, CHP Genel Merkezi genel seçim startını verse de;
 
Genel seçimler için aday belirleme yönteminde önseçim için hazırlık yapılıyor gibi gözükse de;
 
Kimsenin ön seçimi düşündüğü yok...
 
Herkes genel merkez kurmaylarının, özellikle de Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun gözüne girme telaşında.
 
Herkesin aklı fikri milletvekilliği aday listesinde…
 
Tabanda da rüzgar ön seçimden yana eserken, en üst kademede siyaset yapanlar İzmir’de ön seçimin yapılacağına pek ihtimal vermiyor.
 
Biz ön seçim olacak mı, olmayacak mı tartışmasına pek girmeden 'kimler milletvekili adaylığında öne çıkıyor' sorusunun cevaplarını gözden geçirelim isterseniz.
 
CHP’de İzmir için her iki bölgede de ilk altı ismin milletvekilliğinin garanti görülmesi, diğer sıraların ise risk teşkil ettiği düşüncesinin yoğunlaşması adaylık kavgasını da erken başlatmış durumda.
 
Çünkü CHP İzmir 1 ve 2. bölge için toplamda listeye 26 isim yazılacak olsa da herkesin gözü her iki bölgede de ilk 6’da.
 
Evet, CHP’nin milletvekili aday listesinde olmaya kimler yakın, şöyle bir göz atalım isterseniz.
 
Mevcut tüm vekiller yeniden adaylığı düşünüyor.
 
Fakat çoğunun işi zor görünüyor.
 
Ama yine de hepsi şansını deneyecek.
 
Kulisler, Erdal Aksünger, Mehmet Ali Susam, Aytun Çıray ve Alaatin Yüksel’e yeni listede de şans veriyor.
 
CHP’nin son dönemdeki en önemli çalışmalarının başında gelen Umut Gönüllüleri Projesi’nin koordinatörü Tuncay Özkan’ın da İzmir’den aday gösterileceği ifade ediliyor.
 
Kadın kotasından PM Üyesi Elfin Tataroğlu için de banko diyebiliriz.

Aynı zamanda Gürsel Tekin'in de baş danışmanı olan Tolga Çobanoğlu, gençlik kotasından adı geçenler arasında. 

Liste de Elfin Tataroğlu ile birlikte yer alması kuvvetle muhtemel olan bir diğer kadın siyasetçi de Sevda Kılıç. Gerek başarılı hukukçu kimliği ile gerekse gençlik kollarından gelen bir isim olması, parti tabanında çok sevilmesi ve de STK'larla örnek gösterilen ilişkisinin bulunması, CHP Genel Merkezi tarafından yakından biliniyor.
 
Ayrıca CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin de açık açık ilan etti adaylığını.
 
Onun da şansı yüksek...
 
Engin'in özellikle mertopol ilçelerden büyük destek göreceğini düşünüyorum.
 
 
 
Gelelim adaylık listesinde yer alacağına kesin gözüyle bakılan diğer CHP’lilere...
 
Geçtiğimiz dönem PM'de başarılı çalışmalar yapan Hüseyin Saygılı'nın özellikle o dönem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun doğu ve güneydoğuda verdiği görevleri başarı ile yapması burada başarılı şekilde çıkması onu yapılacak değerlendirmede listeye girebilecek isimlerin başına getiriyor.
 
Son yapılan CHP Kurultayında Muharrem ince'nin beklenenden fazla oy almasından sonra PM listesinden son dakika gönüllü çıkanlardan... Bu nedenle Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun da önem verdiği isimlerin başında gelen Saygılı'nın 1. bölgeden ilk beşte yer alma ihtimali oldukça fazla dersek yanılmış olmayız.
 
Bir diğer şanslı isim olarak da parti kulislerinde milletvekili adaylığını hak eden tek ilçe başkanı olarak nitelendirilen Ednan Arslan karşımıza çıkıyor.
 
Arslan'ın seçim döneminde canla başla çalışarak partisinin yerel iktidarı kazanmasına sunduğu katkı hala hafızalarda...
 
Diğer bir şanslı isim de Barış Eroğlu…
 
Eroğlu, yerel seçimlerde CHP'den Aliağa Belediye Başkan adayı olmuştu…
 
Siyaseti yakından takip edenlere göre kendi partilileri tarafından uğradığı haksızlıklar sonucunda seçim kaybettirildiği ifade ediliyor.
 
CHP Genel Merkezi kurmaylarının da Eroğlu’nun mağdur edildiğine dair bir düşüncesinin olduğu kulislerde ifade ediliyor.
 
Çevresinde alçak gönüllü, derdi olanın yardımına koşan, düşenin elinden tutan, kendine güveni tam ve başarılı bir işadamı olarak tanınan Eroğlu’nun vekillik hizmet bayrağını da en iyi şekilde taşıyacağına inanların sayısı parti tabanında oldukça fazla…
 
Gelelim diğer şanlı isimlere…
 
Erkut Tamay, Yolcu Bilgiç, Günseli Sağlam, Taha Okan, Hüseyin Sezer, Hakkı Akalın, Rıfat Nalbantoğlu, Serdar Sandal, Ardahan Totuk, Şener Akdemir, Sinan Sarıköse, Sedat Uzunbay, Şehmus Kayapınar ve Kamil Okyay Sındır’ın şansının oldukça fazla olduğu da kulislerde ifade ediliyor…
 
 
 
Not 1: Ankara kulislerinde Ali Engin'in istifasının ardından boşalacak CHP İzmir İl Başkanlığı koltuğuna kimin oturacağının şimdiden belli olduğu ve bu ismin yazılı olduğu, atama kağıdının da, istifanın gerçekleşmesinden sonra CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na imzalattılmak üzere CHP'nin en önemli kurmayı Tekin Bingöl'ün cebinde bulunduğu ifade ediliyor. Hadi bir ipucu, eski isimler siyasetten SAV'ılmayacak...
 
Not 2: CHP'nin Örgüt Yönetimleri ve Yurtdışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl'ün yapmış olduğu, 'Şu anda netleşen bir durum yok. İzmir gibi Türkiye’nin hiçbir ilinde de milletvekilleri adaylarının nasıl belirleneceği belli değil. Açıklanan bir önseçim kararı var. Fakat bunun nasıl olacağı, hangi yöntemle adayların belirleneceği görüşülmedi. Eğer kesin olarak önseçim kararı verilirse zaten hakim denetiminde olur. Belki milletvekili adaylarını belirlerken İzmir’de eğilim yoklaması tarzı bir çalışma da yapabiliriz' açıklaması İzmir'de önseçimin olmayacağına dair bir kanıt niteliği taşıyor.
 
Not 3: CHP İzmir İl yönetimi içinde küslüklerin başlaması kafaları karıştırmı durumda. İddialara göre İl Başkan Yardımcıları Barış Erel, Altan İnanç ve Osman Peri'nin birbiri aleyhinde kulis yaptığı ve geçmişe dair bazı sayfaları açtığı ifade ediliyor. Aman dikkat diyelim. Bu iddialar doğruysa birilerin en kısa zamanda buna dur demesi gerekir. Siyaset öç alma yada ön kesme işi olmamalıdır. Benden hatırlatması...