Dolar 32,4293
%0.02
Euro 34,7916
%-0.03
Altın 2.431,630
%-0.14
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

İzmir'de seçimlere günler kala seçim analizi

İzmir’de yaklaşan Genel seçimler öncesi partiler çalışmalarına tüm hızı ile devam ederken,  seçmeden oy alabilmek için bütün imkanlarını seferber etmiş durumdalar.
 
Özellikle sokalar da asılan pankartlar, afişler billboardlar vs gibi…
Her parti kendisine avantaj sağlayacak her türlü durumu sonuna kadar inceleyerek kullanmak istiyor…
 
Milletvekili atamaları yapılırken, yapılan yanlışları telafi etmek için her türlü argümanı kullanmak istiyor…

Bu nedenle yapılan yanlış atamalar gösterilen adayların ekonomik durumları ile tolere edilmeye çalışıyor.
 CHP’de ön seçim yapılmasından dolayı burada örgütün ve tabanın söyleyecek bir sözü yok…
CHP’de neredeyse sorun yok gibi…
 
MHP’de ise, 1. Bölge ve 2. Bölge’de iki eski Bakan almış durumda…1. Bölge’de mevcut Grup Başkanvekili ve Ulaştırma eski Bakanı Oktay Vural, İzmir 1. Bölge 1. sıradan aday gösterildi. Teşkilatın Oktay Vural ismi ile pek sıkıntısı yok.

Zaten MHP her iki bölgede birer adaya razı bir görüntü çiziyor

2. Bölge’den aday gösterilen eski Bakanlardan Ahmet Kenan Tanrıkulu MHP içinde önemli,  saygın isimlerden biri…

Ancak; MHP’de 2. Sırada bulunan adaylara baktığınızda ise, teşkilatın ve seçimin yükünü ekonomik olarak taşıyacak isimlerden oluşuyor. 1. Bölge’de Aslan Savaşan 2. Bölge’de Murat Koç’a MHP teşkilatı içinde ciddi tepki var.

 Bu isimlerin teşkilatta karşılığı olmaması nedeniyle MHP’nin oylarının 2. Sırada çıkaracak sayıda olacağına inanmıyorum…
Özellikle MHP’li Murat Koç ile ilgili kulağıma gelen bazı iddiaların önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi durumunda MHP’ye büyük sıkıntılar yaşatacaktır.   

Diğer taraftan ise, 1. Bölge’de AK Parti ile HDP arasında ciddi rekabet yaşanacaktır.  Geçtiğimiz dönem 1. Bölge’de 6 vekil çıkaran AK Parti’de aday belirlemede yaşanan sıkıntı burada bir ya da iki vekil kaybına neden olabilir…

2011 de yapılan genel seçimlerde başarılı bir seçim geçiren ve CHP’nin kalesi olarak görülen İzmir’den 11 vekil çıkararak, başarılı bir döneme imza atan İl yönetimin de teşkilat başkanlığı yapmış Atilla Kaya’nın çok gerilerde olması teşkilatta büyük bir moral bozukluğu yaratmıştı.

1. Bölge’de sınırda aday gösterilen Necip Nasır’ın aday gösterilmesi AK Parti açısından büyük handikap. 

Teşkilatın içinden olmayan Nasır’ın bu bölgede toparlayıcı olması beklenemez teşkilatın içini çok iyi bilmemesinden dolayı  yaşanan moral bozukluğunu toparlama şansı yok.

Sokakta olmayan ve sokak dilini bilmeyen AK Parti teşkilatı ile iletişim kurmakta zorlanacak bir ismin başarılı olması zor bir ihtimal…

Sınırda teşkilatı bilen ve iyi iletişim kuracak bir isim ile 1.Bölge’de daha iyi sonuç alınabilinirdi...

Teşkilatta karşılığı olmayan Nasır’ın bir de İzmir Ticaret Odası'nda yaşadığı başarısızlığı eklerseniz,  AK Parti açısından 1.Bölge’de işinin hayli zor olduğunu söylemek yanlış olmaz…
 
Ayrıca Nasır’ın karşısına HDP’nin 1. Bölge’deki önemli kozu olan İzmir Mardinliler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve İzmir Anadolu Birliği Federasyonu Başkanı Ferhan Ademhan’ın bu bölgedeki etkisini düşünürseniz HDP’nin barajı aşması durumunda AK Parti’nin 6. Hatta 5. Sırasının hayal olması demektir.

HDP’nin alanlara kısa süre içinde ineceğini öğrendim. Özellikle Güneydoğlu seçmenlerin Necip Nasır’dan ziyade HDP’nin adayı Ademhan ile daha yakın ilişki kuracaklarını düşünüyorum. Hatta o bölgede AK Partili bazı geniş ailelerin önemli isimlerinin HDP’ye destek vereceklerini ifade ettiklerine şahit oldum.  

 Ben 1. Bölge’de HDP’nin barajı aşması durumunda AK Parti’nin alacağı oyun ilk dört sıradan ileri gidemeyeceğini düşünüyorum.

Bu nedenle AK Parti’nin sınırda bulunan Necip Nasır’ın AK Parti’ye çok fazla oy kazandırabileceğine inanmıyorum. Bu bölgede HDP’nin adayı olan ve sivil toplum örgütleri ile yakın ilişkisi olan Ferhan Ademhan’ın çok daha fazla etkili olacağını düşünüyorum. Bunu da seçimlerden hemen sonra açıklanacak sonuçlardan sonra daha net göreceğiz…