Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Kongrelerde belediye başkanları ne yapar!

CHP’de delege seçimleri sona erdi… Ve yukarı da yaşanan kavgaya rağmen delege seçimleri ufak tefek tartışmalar dışında CHP’ye yakışan bir seçim süreci oldu. Delege seçimleri bitti ilçe kongreleri yarışı başlıyor… Asıl rekabet ve kulis çalışmaları şimdi başladı.
 
Delegeler ilçe başkanlarını seçecek seçmesine ama siyasetin üst noktasında bulunanların aklı yapılacak İl Başkanlığı seçiminde…
 
Bu nedenle örgütler içinde yaşanan pazarlıklar iki aşamalı olacaktır.  Birinci ayağı ilçe başkanlığı seçiminde hedefi olanlar ile il başkanlığı üzerinde hedefi olanlar şeklinde bir pazarlık usulü olacaktır. Bu topta etkili olacaklar  içinde en etkin rol oynayacak isimlerin başında belediye başkanları ve bazı kanaat önderleri olacaktır.
 
Şunu çok net ifade edebilirim ki seçilen ya da kaybeden ilçe başkanlarının yapılacak il başkanlığı seçiminde çok etkisi olmayacaktır. Çünkü iki aşamalı yapılacak pazarlıkta ilçe başkanı olacak isimler kesinlikle kendileri ile ilgili taviz vereceklerdir.
 
Bu nedenle özellikle 2. Bölge’de oluşabilecek Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli, Bornova ve Menemen ilçelerinin aralarında oluşturabilecekleri bir çatı il başkanlığında etkili olacaktır. Neden 2. Bölge bu kadar etkili olacak; 1. Bölge’ye baktığınızda en büyük metropol ilçeler olan Konak ve Karabağlar Belediye Başkanlarının örgüt işlerinden uzak durması ve diğer ilçelerde yaşanan rekabetten dolayı kesinlikle birlikte hareket edilmeyeceği kanaatindeyim…
 
Bu nedenle Menemen’de Tahir Şahin’in delege üzerinde önemli etkisinin olduğunu ve delegenin yüzde 80-90’ına hakim olacağını düşünüyorum.
Çiğli’de Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın ve ekibinin  yapılan delege seçimlerinde yaklaşık 300 delege ile çıkması ve yapılacak ilçe başkanlığı seçiminde avantajlı bir tablo içine olduğunu söyleyebilirim. Bu yapının ilçe başkanlığı seçiminde iyi bir aday çıkarması durumunda kongreden rahat bir şekilde zaferle ayrılabileceğini düşünüyorum. Kaldı ki buradan çıkan İl delegelerinin kesinlikle kendi kontrolünde olan bir yapı oluşturabileceğini ve Başkan Arslan’ın da Tahir Şahin gibi çıkacak delegasyona hakim olabileceğini görüyorum.
Karşıyaka’da karışık bir delege yapısı oluşmuş olsa da burada bir çok mahallede İl eski Başkanı Ali Engin ve Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın hazırladığı liste çıktı. İkilinin “araları açık” dedikoduları dolaşsa da ben her iki isminde yapılacak ilçe başkanlığı seçiminde birlikte hareket edebileceğini düşünüyorum. Hatta Ali Engin ve Hüseyin Mutlu Akpınar ikilisinin mevcut İlçe Başkanı Mustafa Özuslu ile yola devam etmeyeceklerini ve onun yerine Örgütlerden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Uğur Yıldırım üzerinde anlaştıkları ve hatta Uğur Yıldırım’la devam edecekleri kulislerde dillendiriliyor.
Buradan çıkabilecek delegasyon ise, fire vermesine rağmen 2. Bölge’de oluşabilecek bir çatının içinde yer alacaktır. Ve İl eski Başkanı Ali Engin’le ilgili bir parantez açmak gerekirse Karşıyaka’dan sonra Engin’in kurulacak çatıya aracılık yaparak Belediye Başkanı Hasan Arslan’ı da ikna edecektir.
 
Bornova delege seçimlerinde sürprizler olmuştu. Enver Dündar ve Çeto Çamlıbel gibi isimler mahallelerinde delege çıkamamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila  mahallelerde tek liste çabası içindeydi…Direk onların isimlerini vermeyelim daha sonra alınıyorlar… Onlara yakın isimler diyelim. Bu yönde telkinlerde bulunduklarını duyuyorum. Faydalı bir yöntem ne amaç taşıyor derseniz kongreye kavgasız gürültüsüz tek adayla gitme çabası…
Bornova, delege seçimlerinin en karışık ilçelerinden biriydi.  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun evi olan Bornova’da kim seçilirse seçilsin, “Aziz Başkan ne derse o olur”
 
Öte yandan Bornova’da, kongreye iki liste gidileceğini düşünüyorum. İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, belediye başkanı olduğu dönemde de birlikte hareket ettiği  ilçe eski başkanı Ertürk Çapın ile yine birlikte hareket edecektir. Hatta onların yanına ilçe eski başkanlarından Enver Dündar’ın da katılabileceği ve bu üçlünün alternatif isimler üzerinde uzlaşabileceği kulislerde konuşuluyor. Bu isimler içinde Kudret Yiğit, Ali Yaşar Çalışkan  noktasında uzlaşabilecekleri söyleniyor. Ancak; bu ekip için en büyük handikap eski başkan yeni vekil Kamil Okyay Sındırı’ın “kaçak dövüşmesi” Meydana çıkmayan Sındırı’ın alana inmesi gerekiyor…
  
Diğer taraftan ise, Kocaoğlu’nun Bornova’da Enver Dündar’ın ilçe başkanı olduğu kongrede “istifa resti” çektiğini düşünürsek kesinlikle müdahale edecektir. Bornova’da ilçe başkanı olacak isimle ilgili Kocaoğlu ve Olgun Atila birlikte hareket edecektir. Kongrenin kaç aday ile yapılacağını bilemem ama yazımın başında da söylediğim gibi “ Kim seçilirse seçilsin Bornova’da Aziz Başkan ne derse o olur”
Ancak; son dakikada ağabey pozisyonunda olan, Aziz Kocaoğlu ve Olgun Atila ikilisinin de sıcak bakacağı isim olarak vekil adayı olan Nevzat Kavalar düşünülebilir.
 
Gelelim 2. Bölge’nin en rahat ilçesi olan Bayraklı’ya…
 
İl eski Başkanı Ali Engin’in seçildiği kongrenin kaderini belirleyen ilçe Bayraklı olmuştu. Sadece iki fire olan Bayraklı ‘da bütün ilçelerin içinde tek blok liste sandığa taşıyan ilçe olmuştu. 2009 ve 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde CHP’nin zaferle çıktığı Bayraklı ‘da tek patron kim ne derse desin Belediye Başkanı Hasan Karabağ…
2010 yılında yapılan ilçe başkanlığı seçiminde Levent Ölçer ve Ali Sami Doğrukul’un yarıştığı kongrede, o dönem Karşıyaka Belediye Başkanı olan Cevat Durak, milletvekili Selçuk Ayhan ve Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Ali Sami Doğrukul’u desteklemesine rağmen seçimi resmen ellerinden alarak Levent Ölçer’i ilçe başkanı seçtirmişti.
 Ve ardından Bayraklı ‘da Ölçer’in iki defa seçildiği kongrede, delege seçimlerinde muhalefetin güçlü çıkmasına rağmen seçimden önce yaptığı taktiksel görüşmeler sonucundan seçimi kazanmıştı. Bu yapılan kongrelerde kazanılan zaferlerden sonra Başkan Karabağ’ın “kongre uzmanı” olduğunu söyleyebiliriz.
 
Ve kim ne derse desin önümüzdeki dönemde İzmir’in siyasi geleceğine Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ damgasını vuracak…
Bunu ister kabul etsinler ister etmesinler… Çünkü İzmir’de oluşan siyasi yapıya baktığınızda koşullar o yöne doğru gidiyor. Bunu ben söylemiyorum, İzmir’de siyaset yapan her kesim içinde bu sesler geliyor. Ve siyasetin bu kadar yozlaştığı bir dönem içinde Bayraklı ‘da yükselen siyasi değer kesinlikle İzmir’de hak ettiği karşılığı bulacaktır. Ve bunun ilk sinyalini il kongresinde ve yapılacak delege seçiminde hep birlikte göreceğiz. 2. Bölge’de oluşacak çatı içinde belediye başkanları ve kanaat önderleri içinde en deneyimli siyasetçilerden olan Başkan Karabağ oluşacak il başkanlığı delegasyonunda delegesinin neredeyse tamamına hakim olacak tek belediye başkanı olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim.
Ve geçtiğimiz kongrede olduğu gibi yine il kongresine de Başkan Karabağ damgasını vuracaktır. Bunu hep birlikte göreceğiz…