Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Delican-Yıldırım gerginliği tırmanıyor

Genel seçim bitti seçilen adaylar mazbatalarını almaya başladılar. Bugün AK Parti’de iki heyecan birden vardı. İlki AK Parti’nin kurucularından eski Bakan Binali Yıldırım’ı karşılama heyecanı… Teşkilat kendisine yakışanı yaptı ve  Yıldırım’ı Genel Başkan edasıyla karşıladı. ikincisiyse mazbata töreni seçilen vekillerin mazbatalarını almaları...
 
Buraya kadar her şey normal…
 
Peki, AK Parti teşkilatlarında bundan sonra neler bekleniyor.
Her şeyden önce AK Parti’de iki seçim yürütmüş ve heyecanını kaybetmiş başta il başkanlığı olmak üzere teşkilatlarda ciddi bir değişim olması bekleniyor.
 
Zaten bu değişim isteği seçimin hemen ertesi gün teşkilat üyeleri tarafından dillendirilmeye başlandı.
 
Burada alınan sonuçlardan İl başkanlığının başarılı ya da başarısızlığından çok teşkilatlar üzerinde yarattığı kara bulutların nasıl kaldırılacağı tartışılmaya başlandı.
 
Bu kara bulutların Binali Yıldırım’ın kentte aday olmasıyla birlikte bir nebze de olsa dağıldığını söylemek yanlış olmaz. Özellikle 1. Bölge’de teşkilatlar içinde yaşanan kavgaya son veren Yıldırım ve ekibi İzmir’de olası bir hezimetinde önüne geçmiş oldu.
 
Çünkü AK Parti İl Başkanlığı’nın 2. Bölge’de yaptığı yanlış organizasyonlar sonucunda teşkilatların nasıl sıkıntılar yaşadığını hep birlikte gördük. Burada ilçe başkanları bunu açık bir şekilde dile getirmese de kapalı kapılar arkasında defalarca konuşarak dile getirdiklerini biliyorum…
 
Ve neredeyse bütün ilçe başkanlarının ortak dile getirdiği “Bu İl Başkanı ve yönetimi ile olmaz” görüşü teşkilatlar içinde marş haline gelmiş durumda. Teşkilatların bu sesine AK Parti Genel Merkezi’nin de kulak verdiğini genel merkez kaynaklı bir bilgi aldığımı sizinle paylaşmak isterim.
 
Bu nedenle AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda hükümetin hemen kurulmasından sonra ciddi bir değişiklik olacağını net bir şekilde ifade ediyorum.
Şimdi bunun en belirgin fotoğrafını sizinle paylaşmak istiyorum…
 
Bakan Yıldırım’ın ekibi ve İl Başkanı Bülent Delican arasında 7 Haziran’dan itibaren ciddi sorunların olduğunu sağır sultan bile duydu. Bunun en büyük etkeni ise, 7 Haziran seçimlerinde İl Başkanlığı tarafından AK Parti’nin ağır toplarından olan Binali Yıldırım’ın yok sayılmasıydı. Ve en büyük gerilim ise, Yıldırım’ın o dönem yaptığı seçim çalışmalarına neredeyse İl Başkanlığı’ndan hiç destek verilmemesi oldu.

1 Kasım seçimlerinde Binali Yıldırım’ın yeniden İzmir’den aday gösterilmesinden sonra işi toparlamaya çalışan AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’a Yıldırım ve ekibi mesafe koydu… Bu gelişmelerden hemen sonra Delican AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nüket Hotar’a yanaştı…
 
Ancak; bu hamlesi de çok karşılık bulamadı. Hotar’ın da Delican’ın arkasında durabileceğini düşünmüyorum. Çünkü Nüket Hotar’ın bu güne kadar üst düzey siyaset yaptığını ve İzmir’de kısa döngü içinde kalmayacağını biliyorum… Ve bu saatten sonrada burada Yıldırım’ın karşısına çıkabileceğini sanmıyorum. Bunun çok zayıf bir ihtimal olduğunu düşünüyorum.
 
Şimdi gelelim bugün yaşananlara…
Bugün AK Parti mazbata töreninde eski Bakan Yıldırım ile AK Parti’nin İzmir patronu Bülent Delican arasından esen soğuk rüzgarın etrafta bulunan teşkilat üyeleriyle orada bulunan basın mensupları tarafından da net bir şekilde hissedildiğini söyleyebilirim…
 
Daha önceki yazılarımda da seçimden hemen sonra kılıçların çekileceğini ifade etmiştim.
 
Bugün bunu çok net bir şekilde ortaya koyabilirim.
 
Binali Yıldırım’ın kente geleceği programın davetinin sadece milletvekillerine verildiğini öğrendim. Ve İl Başkanlığı’na davet gelmediği ve bundan haberdar edilmediğini yaptığım kısa araştırmalar neticesinde öğrendim.

Aslında bunu araştırmaya da gerek yok.
Çünkü AK Parti İzmir İlçe Seçim Koordinasyon Merkezi başkanları ile il Seçim Koordinasyon Merkezi ekibinin katılımıyla Basın mensuplarına bu sabah saat 10.00’da, Kordon SGK Lokali’nde kahvaltılı değerlendirme toplantısı yapacaktı.

Ancak; son anda bugün yapılması planlanan toplantı Bakan Yıldırım’ın kente geleceği duyurulunca “alim acele” iptal edildi ve birçok SKM Başkanı Binali Yıldırım’ın programına katılmış oldu.
Şimdi AK Parti İzmir İl SKM ” Binali Bakanımızın geleceğinden haberimiz vardı ”diyebilir. O zaman basın toplantısını neden iptal ettiniz sorusuna yanıt vermek zorunda…
 
Bu olay Bakan Yıldırım’ın ekibi ile AK Parti İzmir Başkanı Bülent Delican arasında yaşanan soğuk rüzgârların en net göstergesidir. Zaten Bakan Yıldırım’ın kente yapacağı ziyaret programında İl Başkanlığı’nın olmaması da alınan bu tavrı net bir şekilde ortaya koyuyor.    


Bakan Yıldırım’ın konuşma yaptığı alan ve mazbata töreninde çekilen fotoğrafa baktığınızda Bakan Yıldırım’ın arkasında duran isme dikkat etmek lazım.
Aslında bu fotoğraf  bize her şeyi çok daha net bir şekilde ortaya koyuyor.

Bakan Yıldırım’ın arkasında duran isim Yıldırım’ın prenslerinden Teşkilat eski Başkanı ve yeni milletvekili Atilla Kaya dururken Bakan Yıldırım’ın ayakta olduğu bir sırada İl Başkanı Bülent Delican’ın oturarak durması, ne kadar üzgün olduğu ve kafasının ne kadar karışık olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor…
 
Bu nedenle yaşanan gerilimin gün geçtikçe artacağını düşünüyorum. Bülent Delican aslında şu an AK Parti’de yaşattığı vefasızlığın bedelini ödüyor. 7 Haziran seçimlerinde aday olmayan AK Parti’nin kurucularından ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en çok güvendiği isimlerden olan Yıldırım’ın yok sayması ve bu vefasız tavrının bedelini ödeyeceğini düşünüyorum…
Bundan sonra ki süreçte İzmir'de AK Parti teşkilatlarında Yıldırım'ın damga vuracağınıda düşünürsek, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican için “çember daralıyor” diyebiliriz.