Dolar 32,5023
%-0.12
Euro 34,9607
%0.38
Altın 2.430,250
%0.29
Bist-100 9.818,00
%0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

CHP Çiğli kongresi üzerine...

CHP'de olağan kongre takvimi işlemeye devam ediyor. Pazar mesaisinde sonucu en çok merak edilen İlçelerin başında Çiğli kongresi geliyordu.
 Çiğli kongresi beklendiği gibi rekabetin en üst seviyeye çıktığı bir kongre oldu. Kongre salonunda delege seçimlerinde yapılan sandık hesapları adaylar ve onları destekleyenler tarafından alacakları oylar hesaplanırken çıkan tablo buna delegenin çok sadık kalmadığı görüldü.
Peki; bunun sebebi neydi…
Özellikle Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın kongreye müdahil olduğu tartışmaları yaşanan kongrede 24 saat kala her iki taraftan yapılan açıklamalar kongre salonunu gerdiği görüldü. Zaten bu durum kongrede yapılan konuşmalarda da dile getirildi.
Tansiyonun bu kadar yüksek olmasına rağmen kongrenin ufak tefek tartışmalar ile sona ermesi CHP Çiğli siyasetinde “takdir edilmesi” gerek bir tavırdır.
Şimdi gelelim alınan sonuç ve ondan önce konuşulması gerekenlere…
Seçimi kaybeden İlçe Başkanı Utku Gümrükçü yaptığı hataların bedelini ödemiş oldu. Benim şahsi fikrimi sorarsanız, ben İzmir’de ilçe başkanları içinde siyasi yeteneği ve birikimi içinde ilk üç içinde olan bir isim olduğunu söyleyebilirim. Zaten kongrede yaptığı konuşma ile sandıkta çıkan oyu çok değiştirdiğini söylemek gerekiyor
Ancak; Gümrükçü ’nün en büyük handikabı daha önce seçildiği İlçe kongresinde birlikte hareket ettiği eski İlçe Başkanı Ali Rıza Koçer ve Belediye Başkan aday adayı olan Aziz Buğa’nın etkisinde kalarak siyasi alanını daraltması oldu.
Oysa seçildikten sonra siyasi birikimini sadece Çiğli’de yaşanan iç çekişmelerle sınırlı bir durum içinde değil fotoğrafın daha büyük tarafına bakması gerekiyordu. Ve bu kongrede aday olmasının da doğru olmadığını söylemek istiyorum.  
 Çünkü aklı il başkanlığında kendisi Çiğli’de olan bir kişinin Çiğli’de ilçe başkanı olması çokta anlamlı değildi.
Çokta gerekli değildi.
Ben Çiğli kongresinde seçimi kaybeden Utku Gümrükçü’nün aslında önümüzdeki dönem için kazanan olabileceğine inanıyorum. Çünkü İzmir’de siyasetinin yetişmediği bir yerde kesinlikle çıktığı yolda ona kapıyı açmak zorunda kalacak bir dönemin olacağına inanıyorum.
 
Bu neden ile Utku Gümrükçü ‘nün kısa vadede kaybeden gibi görünse de uzun vadede kazanacağını düşünüyorum.
Bir parantez ’de Ali Rıza Koçer’e açmak gerekiyor…
Yıllarca Çiğli’de siyaset yapan ve en büyük özelliği ekipçilik olan Koçer’in Çiğli’de artık yavaş yavaş siyasi itibar kaybettiğini söylemek gerekiyor. Önceki kongrede yıllarca yan yana koşturduğu Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Vezir Aslan ile karşı karşı karşıya gelmişti.
 Ve bu kongrede yıllarca kayıtsız şartsız yanında olan Ebru Okay ile yolları ayrıldığını gördük.
Aslında bu ayrılık yeni yaşanmış bir ayrılık değil.  Milletvekilliği ön seçiminde hemen sonra yıllarca birlikte hareket eden Ebru Okay ile Koçer arasında ki kader birliği bitmişti.
Ebru Okay Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın desteklediği mavi listede yer aldı. Bu aslında Çiğli’de çok alışık olduğumuz bir sıradan bir olay değildi. Koçer’in siyasi kariyerini sorgulamak için çok önemli bir gelişme…  
Aslında bu kopmaların devem edeceği bir döneme girildi. Koçer’in bundan sonra Çiğli’de yapılacak kongrelerde çok fazla etkili olacağını düşünmüyorum. Açık söylemek gerekirse, “Koçer’in emeklilik vaktini geldiğini” düşünüyorum.
 
Şimdi gelelim kongreyi kazanan tarafa…
Kim ne derse desin bu kongrenin mimarı Niyazi Arslan’dır… Yani Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın verdiği yetki çok iyi kullanarak seçim sonucunu zafer ile taçlandırdı. Aslında bu Niyazi Arslan’ın ilk zaferi değil, daha önce Nihat Gültekin’in Ali Rıza Koçer’e karşı kazandığı kongrede de yine Niyazi Arslan organize etmiş ve Koçer’i devirmiş ve İlçe Başkanlığı koltuğuna Nihat Gültekin’i oturtmuştu.  
İki kere iki nasıl dörtse, buda böyle…
Delege seçimlerinin tarihinin verildiği gündem bu güne bu işe odaklanmış ve İlçe Başkanlığının delege seçimlerinde yaptığı bütün hamlelere karşı yerinde hamleler yaparak bütün dezavantajları avantaja çevirdi.  
Bu hamleler Çiğli’de yapılan kongre için çok önemliydi.  Hakkını yememek lazım İl Başkan Yardımcıları Şirin Akgül ve Ali Karabay’ında...İl'de  alınan kararlarda verdiği destek çok önemliydi.
Bir satranç oyuncusu gibi yerinde hamleler yaptılar Ve zaferin kazanılmasında büyük rol oynadılar.
Şimdi burada kongrede mavi listenin beklenenden çok az sayıda oy almasının nedenlerinde biri ise, mavi listenin adayı olan Zeynel Mertoğlu’nun yaptığı açıklamalarda sürekli  “Pirsultan Abdal Derneği Çiğli Şubesi’nde iki dönem başkanlık ve Alevi Bektaşi Federasyonu’n etkin görevlerde”  bulunduğunu açıklaması.  Çiğli’de mavi listede olan göçmen oyların Utku Gümrükçü ’ye gitmesine neden oldu.
Birde delege listesine yazılan bazı meclis üyelerine olan tepkilerden dolayı mavi listeye oy vermeyenler oldu.  Bütün bu yaşananlar beyaz listenin beklenende en 50 oy fazla almasına neden oldu.
  Bu seçimin Çiğli’de bir devrin kapanmasına işaret ettiğini söylemem yanlış olmaz. Bundan sonra Çiğli’de Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın hakimiyeti olacaktır. İlçe Başkanı ile iyi bir çalışma ortamı olursa kesinlikle ama kesinlikle bundan sonra Çiğli’de parti içi kavga olamayacaktır.
 
Ancak; şu bir gerçek bundan sonra muhalefette olan meclis üyeleri ve muhalif olan partililerin tavrının daha sert olacağını düşünüyorum. Ancak; bu yaşananlar belediye cephesinde avantaj olarak görülebilir.
 Bu neden ile muhalefetin kesinlikle ama kesinlikle daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bundan sonra disiplin mekanizması harekete geçecektir.
 
NOT: Eski Belediye Başkan Metin Solak’ın delege seçimlerinde yaptığı çalışmaların da hakkını vermek lazım. Mavi listeye destek veren Solak’ın kesinlikle kazanılan zaferde emeği var.