Dolar 32,5145
%0.24
Euro 34,9085
%0.48
Altın 2.438,450
%-0.01
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Kocaoğlu için zor seçim

20 Aralık’ta yapılacak İl kongresinde kimin ve kimlerin aday olacağından ziyade Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tavrının ne olacağı merak konusuydu.
 
Bununda en büyük nedeni ilçe belediye başkanlarının il başkanlığı topuna girerken “Kocaoğlu’nun karşı çıktığı bir adayı il başkanı yapmak doğru olmaz” tavrından dolayı iş bu noktaya geldi.
 
İl başkanlığı sürecinde sessizliğini koruyan Kocaoğlu’nun Cumartesi günü bize verdiği röportajda bu sessizliğini bozdu. Defalarca röportaj yaptığımız Kocaoğlu’nun kafasının karışık olduğu konuşmasından belliydi. İlk defa Başkan Kocaoğlu cümlelerini seçerek konuşuyor ve sorulan soruları basit yanıtlarla geçiştiriyordu. Kocaoğlu’nun bu hali karşısında kendisine“Sayın Başkan sorduğumuz sorulara kaçamak cevap veriyorsunuz” diyerek üstü kapalı Başkan Kocaoğlu’na bu konuda ince bir de gönderme yapmıştım.
 
Kocaoğlu ile ilgili yapılan röportaj sırasında kendisine sorduğum kritik sorulardan sonra Sayın Kocaoğlu ilk defa İzmir kongresiyle ilgili bu kadar net konuşmuştu. Kavalar’la ilgili söylediği  Nevzat Bey aday olursa oyumu veririm. Bu ahde vefadır. Bu kadar ucuzladı mı ahde vefa.   Ahde vefa olarak bir oyum var onu da Nevzat Bey’e veririm vermezsem ayıp."  diyerek Nevzat Kavalar’ın adaylığına “yeşil ışık” yakmıştı.
 
Zaten ne olduysa Kocaoğlu’nun bu açıklamalarından sonra oldu. Kavalar’la ezeli rakip olan Yüksel’in “panik olmasına neden olmuş ki “Kongreye ben karışmam, zaten benim oyumda yok” diyerek sürecin dışında kalmaya çalışan Yüksel’in “geri adım atarak” topa girmesine neden oldu.
 
Bugün gerçekleşen Kocaoğlu-Kavalar zirvesinden sonra görüşmeden nasıl bir sonuç çıkacağı ve Kocaoğlu’nun ilçe belediye başkanlarının bu hamlesinden sonra nasıl bir tavır içinde olduğunu herkes merak ediyordu.
 
Yapılan görüşmede Kocaoğlu’nun Kavalar’a “bir oyum var o da senin” açıklamasının arkasında durarak Kavalar’ın adaylığına devam etmesi için yol verdi. Ve Kavalar büyük bir aksilik olmazsa “Perşembe günü”adaylığını açıklayacak.    
 
20 Aralık’ta yapılacak il kongresi Kocaoğlu açısından zor bir kongre olacak…  İki dostunun rakip olması Başkan Kocaoğlu’nun açıkladığı “bir oyum var onu da Nevzat’a veririm” açıklamasından sonra kendisiyle görüşen Kavalar’ın aday olmasına yeşil ışık yakması Başkan Kocaoğlu’nun söylediği sözde ne kadar samimi olduğunu ortaya koyuyor.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bu davranışı ile kendisine yakışanı yaptı.
 
 
 Yüksel’in “Başkan Kocaoğlu Nevzat’ı da istemiyordu, başka bir aday üzerinde uzlaşmıştık Ancak; belediye başkanları beni işaret edince, bu süreçten kaçınamam” diyerek adaylığa yeliş ışık yakması ve ilçe başkanlarıyla hemen telefon trafiğine girmesi CHP’de kulisleri hareketlendirdi.
 
Kim ne derse desin, bu il başkanlığı seçimine girmek Alaattin Yüksel için büyük bir risk…
Milletvekilliği seçiminde ön seçime katılmayan ve CHP içinde “ön seçimden” kaçtı eleştirilerinin odağında olan Yüksel’in bu kongrede “Karizmayı” çizdirme ihtimali yüksek.
 
Ancak; 20 Aralık İzmir kongresini kazanan kim olursa olsun “Kazananın bir tek Kocaoğlu’nun olacağı kesin”
 
Bu kongre CHP’nin son 13 yılına damga vurmuş bir devrin kapanmasına ya da bu hareketin daha da büyüyerek devam etmesine neden olacak. Kongrede delegeler yıllarca şikayet ettiği Alaattin Yüksel’le hesaplaşma şansı bulacaklar… Eğer Alaattin Yüksel bu kongreden güçlenerek çıkarsa bundan sonra hiçbir CHP’linin bu ekibi şikayet etmeye hakkı olmayacak.
Yıllarca Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte hareket eden Yüksel’in “Belediye gücünü kullanıyor” eleştirisi yapanların  ellerine büyük bir fırsat geçiyor.
Uzun süreden beri ilk defa kendi ellerinde olan bir şans “yıllarca şikayetçi oldukları yapıdan kurtulmak” için bu fırsatı kullanacaklar… Haydi, bakalım eğer Yüksel bu seçimi kazanırsa işte o zaman buna herkesin saygı duyması gerekiyor…