Dolar 32,3857
%0.08
Euro 34,7766
%-0.04
Altın 2.400,130
%0.14
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Doğru aday kimdir'

CHP’de genel başkanın atadığı kontenjan adayları, acaba doğru aday mıdı? Bu vekiller, parlamentoda partisin ilkelerini canla başla ve yüreği ile sonuna kadar savunabilecek m? Ya da zaman, zaman, örneklerini gördüğümüz gibi bir süre sonra partisini terk etmeyeceklerinin garantisini kim verebilir'

Siyasi partilerin asıl görevi, toplumun var olan sorunlarını, bütün çıplaklığı ile göz önüne sermek ve bunları iktidar olduğunda nasıl düzelteceğini halka inandırmaktır. Bu ancak parti örgütün kendi özgür iradesiyle seçtiği doğru adaylarla başarılır.

Bunun gerçekleşmesi için parti içi demokrasinin olmazsa olmaz şartı,  tüm adayların merkez yoklamasız, kontenjansız hakim denetimindeki bir  ön seçimle belirlenmesidir.

Oysa, bir tarafta, parti örgütün kendi özgür iradesiyle parlamentoya gönderdiği milletvekilleri, diğer tarafta, genel başkanın atadığı milletvekillerinden oluşacak meclis gurubunun, partinin ilkeleri doğrultusunda birlik ve beraberlik içinde görev yapması kuşkuludur. 

Ayrıca, partinin milletvekili adaylarının tümü ön seçimle belirlenseydi, parlamentoya gönderilen tüm milletvekilleri, kendilerini oylarıyla meclisi gönderen parti örgütüne hesap verme sorumluluğu içinde olacaktı.

Ön seçimle milletvekili olanlar, kendisini seçenlere karşı hesap verme sorunluluğunu hissedecek,  Genel başkanının seçtiği milletvekilleri ise yalnızca  genel başkanının karşısında el pençe divan durarak parti örgütünü umursamayacaktır.

Bu nedenle, bir an önce, CHP’nin tüzüğündeki, merkez yoklaması, ve genel başkana tanınan kontenjan maddeleri kalıcı bir şekilde çıkarılmalı, yerine, ister yerel, ister genel olsun, tüm seçimlerde  adaylar yalnızca ön seçimle belirleneceği öngörülmelidir.

Bu tüzük değişikliği yapılmazsa, bir sonraki seçimlerde tüm adayların  yeniden merkez yoklaması, veya kontenjanla belirlenmeyeceğinin garantisi var mı'

Evet, bu değişiklik gerçekleşmezse, genel başkanın elindeki sopadan korkmayacak bir babayiğit! Bir milletvekili görürseniz bize de söyleyin.

Sözün özü: Parlamentoya girdikten sonra partinin genel başkanına biat etmeden, örgütün özgür iradesi dışında, yeniden seçilme kaygısı  yaşamayacak doğru adayları, belirlemek için merkez yoklamasız, kontenjansız  ön seçimler, CHP’ye iktidar yolunu açacaktır.