Dolar 32,5176
%0.25
Euro 34,8607
%0.34
Altın 2.441,360
%0.11
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Karadeniz lobisi yine iş başında

Geçtiğimiz aylarda kaleme aldığım “AK Parti’de Karadeniz lobisi” başlıklı köşe yazımda İzmir’de Karadeniz lobisinin yine iş başına geldiğini yazmıştım.
 
2009’da İzmir Milletvekili Aydın Şengül’ün il başkanı olmasından sonra “Karadeniz lobisi” tartışması, yerel seçimlerde AK Parti’ye pahalıya mal olmuştu.
 
 AK Parti 2009’da sadece Bayındır ilçesini kazanmıştı. Ve İl Başkanı Aydın Şengül görevden alınmıştı.
 
 Ancak; yine  aynı Karadeniz lobisi  Karadenizli olan Aydın Şengül ve Ali Aşlık gibi isimleri meclise taşımayı başarmıştı. 2014 yerel seçimlerinden hemen sonra Ömer Cihat Akay’ın görevden alınmasının ardından AK Parti İzmir İl Başkanlığı’na ne tesadüftür ki, Ordulu Bülent Delican getirildi.
 
 Ardından SKM Başkanı olarak atanan Özgür Hizal’ın Karadenizli olması bir tesadüf olsa gerek.
 
Bu atamalarda Karadeniz lobisinin etkili olduğunu söylemek yanlış olmaz.
 
Özellikle İzmirli vekil Aydın Şengül’e yakın SKM Başkanı Özgür Hizal, Mustafa  Gedikoğlu, Kemal Erim Fırat Aytekin gibi isimlerin listede yer alması dikkatlerden kaçmadı.
 
İlçe başkanlıkları seçimlerine az bir süre kalmasına rağmen yönetim listelerinin belirlenmemesi kafaları karıştırıyor.
 
Özellikle İlçelerde adı geçen birçok ismin Karadenizli olması şaşkınlık yaratıyor. Bu resmen “Kör göze çomak sokmak” gibi bir şey…
 
AK Parti Narlıdere İlçe Başkanı  Aslan Bilgi, Gaziemir İlçe Başkanı Hüseyin Uzun, AK Parti Menderes İlçe Başkanı Mehmet İmre, Balçova İlçe Başkanlığı için çağrılan Temel Yıldırım’ın Karadenizli olması tesadüf olmasa gerek.
 
Diğer taraftan ise bazı ilçelerde Ankara’ya çağrılan isimlerin Karadenizli olmasında tesadüf değil…
 
Artık bu kadarı da pes dedirtecek…   
 
Karşıyaka’dan Ankara’ya çağrılan Abdullah Mertoğlu,Mehmet Karal’ın da Karadenizli olmasına söyleyecek söz bulamıyorum…
 
Bornova’da adı ilçe başkanlığı için geçen Hasan Ali Karaman’ın da Karadenizli olması tesadüf mü'
 
Birçok ilçede daha Karadenizli ilçe başkanlarının olabileceğini düşünüyorum. İlçe başkanlarının isimleri açıklandığında daha doğru değerlendirme yapacağım…
 
Şimdi ilçe başkanlığı adaylığının belirleneceği birkaç ilçeyi yazacağım… Şimdi değerlendirmeye Karşıyaka’dan başlayalım.
 
İlçe başkanlığı için ismi geçen eski İlçe Başkanı Mehmet Karal, Nüket Hotar’ın ısrarla istediği bir isim. Karal’ın ilçe başkanı olması için Nüket Hotar çok ısrar etse de Karal’ın geçmişte özellikle Gezi olaylarında” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Hüseyin Çelik” için sosyal medyada yazdıkları başına bela olacak gibi görünüyor. O dönem yaptığı eleştirilerden sonra  kesinlikle AK Parti yönetimi tarafından listeye alınması mümkün değil…
 
VEKİLLERİN ADAYI MERTOĞLU
 
Kulislerde ismi başkanlık için en çok  dolaşan meclis üyesi Abdullah Mertoğlu’nun, İlçe Başkanı olması için İzmir milletvekilleri Aydın Şengül ve Hamza Dağ’ın devreye girdiği iddia edildi. Ancak; Mertoğlu’nun meclis üyesi olması nedeni ile tercih edilemeyeceği ileri sürüldü.
 
 Mertoğlu’nun meclis üyesi olması nedeni ile İl Başkanlığı ve Genel merkez yöneticilerinin sıcak bakmayacağını düşünüyorum.
 
DELİCAN BAYAN BAŞKAN DİYOR AMA…
 
Ankara’ya çağrılan son isim ise Tülay Kalıpçılar… AK Parti  İl Başkanı Bülent Delican Karşıyaka’da bir bayan ilçe başkanı olması için ısrar etse de burada kadın başkanın başarılı olup olmayacağı konusunda tereddütleri var.
 
BORNOVA’DA KARAMAN’A TEŞKİLATIN İTİRAZI VAR
 
Geçtiğimiz dönem Bornova’da Hüseyin Özkan’a karşı aday olup seçim kaybeden Hasan Ali Karaman’ın Bornova’da ilçe başkanı olarak aranacağı ifade ediliyor. Özellikle AK Parti İl Başkanı Bülent Delican’a yakınlığı ile bilinen Karaman’ın adaylığına Bornova’da teşkilatın sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Teşkilatın Hasan Ali Karaman ismine itirazı “Bornova üniversite kenti. Buraya ilkokul mezunu ilçe başkanı olmaz” diyerek karşı çıktıkları ifade edildi. Diğer taraftan ise Karadenizli olan Karaman’ın Karadeniz lobisine takılacağı ifade ediliyor.
 
BAYRAKLI’DA ADAY BULUNAMIYOR
 
İki dönem Bayraklı’da CHP’ye seçim kaybeden AK Parti’de ilçe başkanlığına aday olmak için kimsenin talebinin olmadığı ve İl Başkanı Bülent Delican’ın mevcut Başkan Yakup Gülcan ile devam edeceğine kesin gözü ile bakılıyor.
 
NOT: AK Parti’de geçmiş dönemlerde İl Başkanlığı yapmış isimlerin fotoğrafları İl Başkanlığı’nın duvarına asılırken,İzmir’de 2009 yerel seçimlerinde  bir Belediye Başkanlığı kazanarak dibe vuran AK Parti’de iki yıl sonra CHP’nin kalesi olarak görülen İzmir’de CHP’den sadece iki milletvekili az alarak meclise 11 milletvekili yollayan, bu başarısını 2014 yerel seçimlerinde 17 Aralık operasyonlarının gölgesinde İzmir’de 6 belediye kazanan partinin İl Başkanı olarak tarihe geçen eski İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın fotoğrafının İl Başkanlığı’na neden asılmadığını hala anlamış değilim… “Vefa”dan bahseden İl Başkanı Bülent Delican’ın bu vefayı sözde değil özde gerçekleştirmesi gerekmez mi'