Dolar 32,5178
%0.25
Euro 34,9097
%0.49
Altın 2.432,400
%-0.26
Bist-100 9.916,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

CHP delegesi nasıl bir mesaj verdi!

CHP’nin Ankara Ticaret Odası'nın Kurultay için kullanışlı olmayan ve salonuna sıkıştırılan 18. Olağanüstü Kurultay  tabanda heyecan yaratmak yerine, kaygıları daha da artırmıştı.
 
Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’dan görevi devraldıktan sonra yapılan kurultaylarda tek giren Kılıçdaroğlu’nun bu kez rakibi vardı. Rakibi CHP Grup Başkanı Muharrem İnce aday olduğunda beri Kılıçdarıoğlu’nu ağır sözlerle eleştirmişti.
 
Ne yalan söyleyeyim,Kurultayın yapılacak salona girdiğimde Kurultay’ın çok gergin geçeceğini düşünüyordum. Ancak; korkulan olmadı ve kurultaya katılan delegeler Kurultayın adına yakışır bir biçimde, "Birlik ve Kardeşlik'' içinde genel başkanlarını seçtiler.
 
Kuşkusuz iki genel Başkan adayının ne konuşacağı merak konusuydu. Özellikle Muharrem İnce’nin nasıl bir konuşma yapacağı çok merak ediliyordu. Çünkü, İnce meclis toplantıları ve yaptığı açıklamalar ile CHP tabanını yaptığı konuşmalar ile taktirini almış ve bundan dolayı tabanın taktirini kazanmış bir siyasetçiydi.
 
Kurultay konuşmasından iyi bir performans sergileyen İnce aldığı oy ile delegeyi etkilediğini de ortaya koydu. 
Konuşmasının büyük bir bölümünde Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun parti içinde yaptığı yönetim yanlışlarını ifade eden İnce salondan büyük alkış aldı.
İnce’nin yaptığı parti içinde yaptığı yanlış politikaları, tek adamlık ve solculuk çıkışı salonda büyük alkış aldı.
 
Salonda İnce’nin eksik yaptığı bir şey CHP’nin Doğu  ve Güneydoğu politikalarına değinseydi, ben İnce’nin daha farklı bir sonuç ile ayrılabileceğini düşünüyorum.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşma da ilk değindiği konu partinin sağa kaydığı yolunda ki eleştirilere “CHP sağa kaymış diyorlar hangi CHP genel başkanı Deniz Gezmiş'in mezarını ziyaret etmiş. Üç fidana sahip çıktım mezarlarına çiçek bıraktım ben. Bizim devrimciliğimiz kağıttan devrimcilik değil.” Diyerek yanıt verdi.
 
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “tıpış tıpış sandığa gideceksiniz” gafından sonra Kurultay konuşmasında daha büyük gafa imza attı. Kılıçdaroğlu’nun "CHP’yi, rakı sofralarında Türkiye’yi kurtaranlardan temizleyeceğim" diyerek açıklama yapması salonda büyük tepki gösterdi.
 
Kılıçdaroğlu’nun Kurultay salonunda yaptığı gaflardan sonra  Muharrem İnce'nin aldığı 414 oyun çok sürpriz olmadığını düşünüyorum. Çıkan sonuçtan sadece bunun sebep olarak göstermek tabiî ki doğru olmaz.
 
Özellikle CHP’de Kurultay delegesi 30 Mart seçimlerinde parti’de görev verilmeyen eski İl yöneticileri, Belediye Başkanları, İlçe Başkanları ve Milletvekillerinden siyasi kariyer beklentileri karşılanmamış kişilerden oluşan ''kırgın, kızgın ve küskün''  olan 187 kişi, Bu 187 kişi,  isimlerin İnce’ye verdiği oyların olduğunu söylemem yanlış olmaz.
 Bu kişilerin Kılıçdaroğlu'na tepki göstermesi normal karşılanabilir.
 
Ne var ki geride kalan 200'ü aşkın delegenin İnce'yi oy vermesi, tabandaki itirazın güçlenmeye başladığını gösteriyor.
Kılıçdaroğlu’na destek vermeyen bu kişilerin İnce’ye oy vererek oy patlamasına neden olan sebep delegenin Kılıçdaroğlu’na olan güvenin kalmadığını ortaya koymuştur.
 
Salona 944 imza ile aday gösterilen Kılıçdaroğlu’nun 740 oy ile salondan çıkması aday Muharrem İnce’nin parti içinde korku imparatorluğunu yaratıldı sözlerini de doğrular nitelikteydi. 
 
İNCE’NİN ALDIĞI OY ŞAŞKINLIK YARATTI
Kemal Kılıçdaroğlu böylece üçüncü kez CHP Genel Başkanlığı'na seçilmiş olsada Muharrem İnce'nin aldığı oy oranı şaşkınlık yarattı. Çünkü CHP Genel Merkezi'nde Kılıçdaroğlu'nun 900'ün üzerinde oy alması bekleniyordu.
 
CHP lideri 944 delegenin imzasıyla aday gösterilmişti. Bu sonuçlara göre Kılıçdaroğlu'nu Genel Başkanlığa aday gösteren delegelerin 204'ü seçimlerde Muharrem İnce lehine oy kullandılar.
 
Seçimlerin açıklamasından sonra CHP'de büyük şaşkınlık yaşandı. Muhalif hareketin bu kadar güçlü olduğunu kimse tahmin edememişti. Bu gün yapılacak parti meclisi oylamasında muhalefetin listeyi delmesi kesin gibi görünüyor.
  
SARIGÜL VE BAYKAL’A İLGİ YOKTU
Mustafa Sarıgül'ün
salona girişinin ıse sönük bir fotoğrafın ortaya çıkması dikkat çekti. Eski Genel Başkan Deniz Baykal da salona girişi sırasında büyük bir tezahürat ile görülmedi.
 
TABAN KILIÇDAROĞLU’NDAN “İKTİDAR OLACAĞIZ”SÖZÜNÜ DUYMAK İSTİYOR
CHP tabanı, parti içi demokrasinin yanı sıra, parti içi disiplin mekanizmasının işletilmesini de istiyor. Ortak aklın hakim kılınması da başka bir taleptir.
 
Salonda konuştuğumuz farklı ilden delegelerin en önemli talebi, iktidar olma isteğinin yüksek sesle dillendirilmesidir. Taban, Kılıçdaroğlu'nun ağzından ''İktidar olacağız'' sözünü duymak istemektedir.