Dolar 32,4932
%0.02
Euro 34,9267
%-0.13
Altın 2.439,340
%0.13
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

90 yıllık çınar CHP'ye bu kurultay yakışmadı

Evet; 90 yıllık çınar Cumhuriyet Halk Partisi kurultaya gitme kararı aldı.
Kararı aldı almasına ama tasarlanan tarih ve salon, CHP içinde büyük tartışma yarattı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra karışan CHP’de baskılar sonucunda Genel Başkan Kemal Kıçdaroğlu, MYK’yı toplayarak 5-6 Eylül tarihlerinde kurultay yapılmasına karar verdi.

Alınan kararlarının CHP’nin içinde demokrasinin işletilmesi için sıkıntılı bir karar olduğunu ifade etmek istiyorum.

Çünkü alınan kararda kurultay tarihi ve yeri çok tartışma konusu olacak gibi görünüyor.
Kurultay tarihinin böyle kısa bir zaman içine alınması “yangından mal kaçırmak” olarak algılandı. Çünkü aday olacak isimlerin, delegeler ile çalışma fırsatı bulmamaları sağlanmış oldu.

Seçilen yerin küçük olması ise tam anlamı ile bir fiyasko…
CHP kurultayını Ankara Ticaret Odası Salonu'nda yapacak. Yani daha önce binlerce partilinin katılımı ile spor salonunda yapılan kurultayın 3200 kişilik olan Ankara Ticaret Odasının “sinema” salonunda yapılması ise “seyircisiz maç oynamak”  gibi bir şey…

Oysa bu güne kadar CHP kurultayları şölen havasında yapılırdı.  Görkemli bir havada 20-25 bin kişinin katılımı ile yapılan bu şölenler partide payram havası yaratırdı.
Kurultayın sinema salonunda yapılma kararının, CHP Genel Merkezi'nin içinde bulunduğu ruh halini ortaya koyduğuna inanıyorum…

Özellikle Baykal döneminden hemen sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde yapılan üç seçimin faturası CHP Genel Kılıçdaroğluı’na değil, önce MYK’ya, ardından yerel seçimlerde alınan başarısızlığın faturası, seçimlerden hemen önce kurulan beşli komisyona kesilmişti.

Bu süreçlerde, başarısızlık faturalarının sürekli genel merkez yöneticilerine kesilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde fatura CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na kesildi.
Bunun sonucunda CHP’nin önemli isimleri, istifasını istemişlerdi. Önemli isimlerin alana çıkarak nasıl baskı kuracağını, Kılıçdaroğlu’nun bu baskıdan nasıl kurtulacağını hep birlikte göreceğiz.

Bundan sonra Kılıçdaroğlu’nun işinin çok kolay olmayacağını düşünüyorum. Çünkü bundan sonra kurultayı kazansa bile karşısında çok önemli bir muhalefetin olacağı artık gün yüzüne çıkmış durumda.
Bundan sonra CHP’de hiç bir şey eskisi gibi olmayacak…
 Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçilmesi halinde bile 2015’te yapılacak genel seçimlerde başarısız olması durumunda CHP Genel Başkanlığı koltuğunda oturması artık çok zor.

Bu nedenle CHP’de bu kurultayda aday olacak isimlerin planları 2015 üzerine kurulmuş durumda…CHP içerisinde kurultayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu için “çantada keklik gibi” görünse de ben CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayda işinin zor olduğunu düşünüyorum.


Geçtiğimiz dönem içerisinde parti içinde yaşanan çekişmeler sonunda, azımsanmayacak sayıda kurultay delegesi olduğunu ve yapılacak seçimde CHP Genel Başkanı'nın değişebileceğini düşünüyorum.
 

Kurultaydan sonra CHP’de önemli değişiklikler olacaktır. Bu değişikliğin İzmir yansımasının da olacağını ve bir çok dengenin değişeceğini düşünüyorum. Bu kurultay içerisinde CHP’nin Genel Başkanı olan Kılıçdaroğlu’na destek açıklamaları olacaktır.
 
Bu açıklamalar her dönem olan şeyler... Geçtiğimiz dönem CHP’nin eski genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifası sırasında gözyaşı dökenler, Kılıçdaroğlu koltukta oturduktan sonra en yakınında olduklarını gördük.
 
O neden ile yapılan açıklamaların sonucu etkileyecek bir durum olmayacağını düşünüyorum.