Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

O kahvaltıda neler konuşuldu

Uzun zamandan beri CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile CHP'de ‘ulusalcı kanat’ olarak nitelendirilen vekiller arasında büyük bir problem vardı. Özellikle yerel seçimlerden hemen sonra başlayan tartışmalar CHP'de kurultay sürecinde zirve yapmıştı.

Bu yaşanan çekişmeden sonra Ulusalcıların CHP içinde yapacakları merakla bekleniyordu.

Ulusalcılar için Süheyl Batum, Emine Ülker Tarhan  ve Birgül Ayman Güler yaptıkları açıklamalar ile sözcülük yaparken yaklaşık 24 milletvekili CHP içinde muhalif bir güç oluşturmak için çalışmalar yapıyor.

Bu Ulusalcı vekillerin çıkışında CHP içinde önemli bir sayıda rahatsız olan ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na yakın olmak isteyenler, CHP içinde örgütlenmelerine engel olmak için ciddi direnç gösterdi.

Bu karşı karşıya gelen iki grup arasında yaşanan çekişmelerin dozu sertleşince CHP içinde saflar daha netleşti...

İki grup arasında yaşanan tartışmalarda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yakın olan ve muhalif olanlar diyerek ikiye ayrıldı.
Aslına Ulusalcı diye nitelendirilen vekillerin en büyük derdi CHP'de Kılıçdaroğlu'nun gelişi ile birlikte parti içinde yaşanan ”Anti demokratik” uygulamaların yaşanması ve özellikle CHP içinde Alevi ve Kürt yöneticilerinin sayısının fazla olmasından kaynaklanan bir itiraz vardı.

Özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerel seçimlerde aday belirleme yönteminde masaya yumruğunu vurmaması ve atanan adayların kamuoyu üzerinde ciddi tartışmalara neden olması ve CHP'nin ciddi anlamda kan kaybetmesi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aday gösterilmesinden sonra Kılıçdaroğlu ile Ulusalcı vekiller arasında ipler koptu..

Bu yaşanan gerilimden sonra Ulusalcı vekillerin ne yapacağı CHP içinde de çok merak edildi.

Özellikle Kurultay'da Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı başarısız olunmasından sonra yeni stratejilerinin ne olacağını herkes merak ederken, Dün Ulusalcı vekillerden Emine Ülker Tarhan istifa etti.
Tarhan'in istifa mektubunda sarf ettiği sözler CHP'ye ayak üstü darbe vurmak için yapılmış bir açıklamaydı. ‘halktan kopuk muhalefet anlayışında ısrar edeceği anlaşılan CHP zihniyeti’ diyerek yaptığı açıklama muhalefetin dilinde dolaşıyor...

Tarhan'ın açıklamasından sonra yeni istifaların gelebileceği ifade edilirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ulusalcı vekillere karşı hamle yaptı.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile sabah kahvaltısı yapan Kılıçdaroğlu'nun yapılan kahvaltıda Baykal'ın bu konuda görüşüne başvurduğu ve Baykal'ın  ‘sen inandığın gibi yoluna devam et. Bu tartışmalara aldırma,senin arkandayız’ diyerek Kılıçdaroğlu'na destek olduğu iddia edildi.

Bu görüşmeden sonra Kılıçdaroğlu'nun yakın çevresine “kim ne isterse yapsın, biz inandığımız yolda devem edeceğiz. İstifa edecek kişilerin sayısı sekizi geçmez” dediği ileri sürüldü.

Kılıçdaroğlu havalimanında gazetecilerin Tarhan'ın istifasına ilişkin sorularına, "Sağlık olsun arkadaşlar. Normal, beklediğimiz bir şeydi" diyerek değişimin sinyalini verdi...
 
Bu isimlerin yerine, Kılıçdaroğlu'nun Tuncay Özkan, Uğur Dündar, Enis Berberoğlu'nun başını çekeceği 20’ye yakın ulusalcı isme yer vereceği ileri sürüldü.

Bu arada İzmir'de Ulusalcı vekiller ile birlikte hareket eden İzmir milletvekili Birgül Ayman Güler'in ne yapacağı merak konusu...

Tarhan'ın istifasından sonra istifa edebilecek isimler içinde adı geçen Güler'in bundan sonra nasıl bir yol çizeceği bilinmiyor...

Ancak; Güler'in kesin bir dille “istifa etmeyeceğim” dememesi ise kafa karıştırıyor...

CHP'liler arasında “Birgül hoca zaman kazanmak için açıklamalardan kaçıyor, önünü görmek gördükten sonra istifa edecek” yorumları yapılıyor.

Bundan sonra CHP lideri Kılıçdaroğlu ile kazan Kaldıran Ulusalcı vekiller arasında dikiş tutmayacağı kesin, o neden ile adı geçen bir çok kişinin listelerde olmayacağı ve Kılıçdaroğlu genel Başkan olduğu sürecek CHP'de bu isimler üst yönetimlerde olmayacaklar.

Bu nedenler ile bu isimlerin CHP'den ayrılarak başka bir partiye gideceklerini düşünüyorum...