Dolar 32,5327
%0.29
Euro 34,8612
%0.35
Altın 2.443,990
%0.22
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kendileri küçük,beklentileri büyük

Kendileri küçük,beklentileri büyük

CHP’li Susam 2013 bütçesinde küçük işletmelere daha fazla yer verilmesini istedi.

  • Ege Postası
  • 04.11.2012 - 11:04
İZMİR-  CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2013 yılı bütçesi görüşmelerine katıldı. Uygulanan ekonomik politikaların KOBİ’ler ile esnaf ve sanatkar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Susam, “Bugüne kadar geleneksel el sanatlarıyla uğraşan zanaatkarların gelir vergisi kapsamı dışında bırakılması ve basit usulde vergilendirmeye dönüşle ilgili yürüttüğümüz ortak çalışmalar son derece başarılı olmuştur. Ancak diğer yandan ülke genelinde küçük işletmeler ve tarım alanlarında olumsuz bir durum yaşanmakta, bu kesimler piyasanın şu an içinde bulunduğu durumda çok zorlanmaktadırlar. Bu çerçevede geçen yıl çıkarttığımız vergi ve sosyal güvenlik prim borçları yapılandırmasında süre uzatılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Kanunun görüşmeleri sırasında da ifade ettiğim gibi yapılandırma süresi kısa olduğu için küçük işletmeler hem yapılandırma taksitini hem de güncel ödeme tutarlarını aynı anda ödeyemiyorlar. Zaten piyasadan bu kadar büyük miktarda nakdi çekmek ekonomide daralmaya neden olacaktır” dedi.

 

AR-GE’ye destek sadece büyüklere gidiyor

AR-GE’ye verilecek desteklerde hedeflerin çok altında kalındığını da hatırlatan Susam, “Son 5 yıldır AR-GE desteklerini yüzde 1,5’a çıkartma hedefi var. Fakat son 5 yılda gerçekleşen AR-GE desteği ancak binde 8 civarında kalıyor. Bunun nedeni AR-GE destekleri için yasaya koyulan 50 çalışan zorunluluğu, destekleri sadece birkaç büyük firmanın almasına imkan tanıyor. KOBİ’ler destekten faydalanamıyor. Çünkü ekonomik anlayışınız sadece büyük işletmelere değer veren ölçek ekonomisi anlayışıdır ve dünyada hızla terk edilmektedir” diye konuştu.

 

E-haciz ve zamlar kayıtdışına yöneltiyor

Hükümetin elektronik haciz yöntemi nedeniyle borçluların bankalar üzerinden işlem yapmaktan kaçındığını söyleyen Susam, “Yürüttüğünüz bu işlem çağın gereklerini içeriyor ve bir ihtiyaçtan doğuyor gibi görünebilir. Fakat kayıt dışılığı ve insanların banka üzerinden işlem yapmasını engelleyecek bir hale dönüşmüştür. Oysa bizim amacımız tam tersine insanları kayıt içine çekmek olmalıdır. Bu konuda çok küçük borçlar için elektronik haciz yapılmaması gibi yeni tedbirler almaya ihtiyaç vardır. Alkollü içecekler ve sigaraya yapılan zamlarla da kaçak sigarayı ve içkide önemli artış olmuştur. Bakkallar içinde bazı arkadaşların bu ticareti yapıldığını gözlemliyorum. Hatta bir Güneydoğu Anadolu ilimize yaptığım ziyaret sırasında cadde üzerinde açıkça kaçak sigaraların satıldığını tespit ettim” dedi.

 

Engelli okullarını çoğaltalım

2013 bütçesinde engellilere ayrılan payın arttırılmış olmasını olumlu bulan CHP’li vekil sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Gerçekten, en çok desteğe ihtiyaç olan kesimlerden biri de engellilerdir. Ben de engellilere yönelik bir okul açmış ve onların sorunlarını çok yakından bilen birisi olarak evde bakımı ya da özel okulları teşvik etmek yerine devletin bu alana yatırım yapmasını daha doğru buluyorum. Milli Eğitim Kanunu’ndaki değişiklikle yirmi bir yaşını geçen engelli çocuklarımızı okullaştırmadan uzaklaştırarak Halk Eğitime gönderiyoruz. Fakat ortada müthiş bir sıkıntı var çünkü Halk Eğitim’in ne yeterli binası, ne yetişmiş kadroları bulunuyor.

 

Engelli bir çocuğun evde ailesi tarafından bakılması demek hem çocuğun eve mahkûm hem ebeveynlerin eve mahkûm olması demektir. Öte taraftan o çocukların okula geldiğinde sosyal anlamda ne kadar büyük gelişme kaydettiklerini bizzat gözlemledim. Gelin bu alanda para dağıtmak yerine okullaşmayı gerçekleştirelim. Bütçeyi bu yönde kullanalım ve geliştirelim.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.