Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP Torbalı’da seçim heyecanı: Adaylardan delegelere ‘seçim baskısı’ iddiaları

CHP Torbalı’da seçim heyecanı: Adaylardan delegelere ‘seçim baskısı’ iddiaları

CHP Torbalı İlçe Örgütü, bugün yeni ilçe başkanını seçmek için sandık başına gitti. Kongrede başkanlık yarışı geçici yönetim başkanı Övünç Demir, Faruk Akpınar ve Yıldız Sivrikaya arasında geçti. Adaylık konuşmalarında seçim süreci boyunca yaşananlar üzerinden birbirlerini eleştiren başkan adaylarının konuşmalarında en çok dikkat eden husus ise delegelere yapılan ‘seçim baskısı’ iddiaları oldu.

  • Ege Postası
  • 27.02.2022 - 08:32

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- CHP İzmir’de 4 ilçede yapılmasına karar verilen olağanüstü ilçe kongrelerinin ikincisi Torbalı’da gerçekleştirildi.

Kongrenin Divan Başkanlığını CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer üstlendi. Divan başkan yardımcıları ise CHP İzmir il yöneticileri Sedrettin Coşkuner ve İpek Onbaşıoğlu oldu.

Kongrede dikkat çeken bir husus ise kongre salonunda delegelerin yer aldığı bölüm ile diğer partililerin oturduğu kısmın demir bariyerle ayrılması oldu. Dikkat çeken bir diğer ayrıntı da kongrede aday olacak isimlerin salon etrafında dev afişler astırması ancak salonda sadece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve merhum Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un afişinin olması oldu.

Kongrede, Övünç Demir beyaz listeyle, Faruk Akpınar sarı listeyle ve Yıldız Sivrikaya da kırmızı listeyle yeterli imzayı toplayarak başkanlık için yarışmaya hak kazandılar.  

Yapılan adaylık konuşmalarındaysa adaylar birbirlerini seçim sürecindeki davranışları üzerinden eleştirdi. 

DEMİR: BU SADECE YÖNETİMLE OLACAK İŞ DEĞİLDİR

Adaylık konuşmasında merhum başkan Uygur’u anan ve gözleri dolan Övünç Demir, "Kapısından içeri adıma attığım ilk günkü heyecanla çakışmaya devam ediyorum. Burada sizlerle ve sizlerden öğrendiklerim hiçbir kitapta yazmaz. Bu, kavrula kavrula bugünlere gelişimizin hikâyesidir. İnandığımız değerler uğruna canımızı dişimize takmaya hazırız. Daha zorlu yollardan geçeceğiz. Belki yorulacağız ama hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. 3,5 ay önce sayın genel başkanımın olurlarıyla, il başkanımızın görevlendirmesiyle partimizi kongreye götürme, toparlama ve güçlendirme görevini bana tebliğ ettiler. Bu sürede partimize binin üzerinde üye yaptık. Küsen arkadaşlarımızın gönüllerini aldık. Partimizin kapılarını Torbalılı hemşerilerimize açtık. Ben CHP’nin tüzüğüne inanan ve ilkelerini savunan hemşerilerimle Altıok çatısı altında olmaktan gurur duyuyorum. Bizim CHP’yi büyütmeye, fikirlerini geniş kitlelerle bulaştırmaya ihtiyacımız var. Biz, Torbalı’nın 20 yıllık geleceğine adayız. Güçlü bir kadro kuracağız. Bu bir kadro hareketidir, bu sadece yönetimle olacak iş değildir. Daha çok çalışanlar, üretenler, daha az çalışanları şevklendirecek. Tecrübeyle gençliği buluşturacağız Torbalı’yı nasıl güçlendireceğimize kafa yoruyorum. Dalga dalga taban siyasetini yayacağız. Karnem ortada. Ben çalışmaya adayım, üretmeye adayım, örgütümle birlikte Torbalı’nın 20 yıllık geleceğine adayım. Sizlerden yetki istiyorum. CHP bana babamdan dedemden miras, hepimize Mustafa Kemal Atatürk’ten miras. Torbalı Belediye Başkanlığı ise İsmail Uygur’dan miras. Bu mirasa sahip çıkacağız. Ben bu salonda en çok İsmail Uygur’u arıyorum. En çok onun bana bakan gözlerini arıyorum. Biz yeri geldi tartıştık yeri geldik rakip olduk. Ama İsmail Uygur gibi bir ağabey rakibiniz varsa size çok şey öğretir.  İstanbul’u, Ankara’yı ve birçok büyükşehir belediyesini kazandık. İzmir dağlarında yine çiçekler açtırdık. Artık gidiyorlar. Milletin ekmeğine göz dikenlere sandıkta gereken cevabı vereceğiz. Biz milletin ve mazlumların sesiyiz. Faturasını ödeyemeyen, ezilen işçilerin, hakkını alamayan EYT’lilerin, okumaya gittiği şehirde yurt-ev bulamayan, şiddete uğrayan kadınların sesiyiz. Biz kaybettiklerimizi bir bir yerine koyacağız. Adaleti, liyakati, siyasette hoşgörüyü kaybettik. Ama artık kaybetmeye tahammülümüz yok. Buradan esleniyorum. Torbalı’nın vergileri nereye gidiyor? Torbalı 40 veriyor, 1 alamıyor. Nereye gidiyor bu vergiler? Sarayın ışıltılarına, 5’li çeteye gidiyor. Bu soygun düzenine ilk seçimde ‘Dur’ diyeceğiz. Milletin sesi olarak Torbalı’dan haykırıyoruz. Getirin sandığı, sandıktan kaçmayın. AK Parti’yi, Cumhur İttifakı’nı burada sandığa gömeceğiz” dedi.

“MAKAMINI KULLANARAK SİZE BASKI KURAN HERKESTEN HESAP SORACAĞIM”

Seçim süreci boyunca belediyeden delegelere oy konusunda baskı yapıldığı iddia eden Demir, “Seçim sürecinin doğru işlemesi için epey çaba sarf ettik. Siyasette her yiğidin gönlünde bir aslan yatar. Parti içi demokraside hepsine saygı duyarız. ancak Torbalı’da günlerdir bir söylenti var. Başkanım bize belediyeden baskı uygularlar diye. Seçim çalışması olan yerde olmaması gereken şeyler görüyoruz. Açıkça söylüyorum buradaki hiçbir arkadaşım kendisini baskı altında hissetmesin. Bu seçimin sonucu ne olursa olsun CHP delegesine bizim belediyemizden kimse baskı yapamaz. Ben, dün de buradaydım bugün de buradayım. Yarın da burada olacağım. Ben bugün bu salondan sizlerin desteğiyle ilçe başkanı olarak çıkacağım. Ben beni destekleyenlerin de desteklemeyenlerin de ilçe başkanı olacağım. Beni destekledi diye baskı yapılan arkadaşlarımı da kimseye yetirtmeyeceğimi deklere ediyorum. Ben Torbalı İlçe Başkanı Övünç Demir ol arka mağdur edilen arkadaşlarımın mağduriyetini gidereceğime söz veriyorum. Bir söz daha… Parti teamülleri içerisinde makamını kullanarak size baskı kuran herkesten hesap soracağım. Önümüzde bir yerel bir de genel seçim var. Biz önceliğimiz seçimlerde belediyemizi başarılı kılmak olacak. Ben kendimi size emanet ediyorum. CHP’nin delegesine de yürekten inanıyorum. Biliyorum ki hak haksızlıktan yüceyse biz kazanacağız, demokrasi kazanacak” diye konuştu.

SİVRİKAYA: HEPİMİZİN ÖNÜNDE BİR HEDEF VAR

Adaylık konuşmasına CHP iktidarı vurgusu yapan Yıldız Sivrikaya, “Geçtiğimiz Nisan ayında parti büyüğümüz ağabeyimiz İsmail Uygur’u kaybettik. Ondan boşalan başkanlık makamına ortak karar ile Sayın Mithat Tekin’i seçtik. CHP’nin bayrağını Torbalı’da dalgalandırmaya devam ettik. Sayın Tekin’in hep yanında durduk ve durmaya da devam edeceğiz. Ancak ilerleyen süreçte eski ilçe başkanımız Erol Günaydın’ın görevine son verildi. Bu sebeple partimizi önümüzdeki ilk seçimde hedeflenen notaya taşıyacak örgütü seçmek için bürgün buradayız. CHP’de üye olan herkes siyasal yaşamda görev almak, onurlu bir toplumsal hizmettir. 35 yıldır gençlik kollarından başlayarak partimizin her kademesinde hizmet yapan bir arkadaşınız olarak bugünlere geldim. Demokrasi, özgürlük ve dayanışma kavramlarını partimizde en süte çıkarmak için örgütümüzün adayı olarak bu yola çıktım. Bugüne kadar bu ilkeleri benimsemiş kişilerle yürüyen partililer olarak bundan sonra da bu ilkeleri benimsemiş kişilerle partimiz büyüterek iktidara yürümeye devam edeceğiz Bu ilke ve anlayışla kongre tarihinin kesinleşmesinden sonra meclis üyeliğimi etik olmayacağı için 4 Şubat tarihinde sonlandırdım. Artık hepimizin önünde bir hedef var. Bu hedef 2023 seçimleridir. Hepimiz biliyoruz ki bu seçim, seçim olmasının çok ötesindedir. Bunun sonucunda baskıya, zulme ve antidemokratik yapıya ‘Dur’ diyeceğiz. Daha da yoksullaşan bir toplumu, herkesin hakça paylaştığı, hak, hukuk, adalet ve demokrasinin olduğu bir toplumu CHP iktidarıyla inşa edeceğiz. Bunun için hepimize çok büyük bir sorumluluk düşmektedir. Bu bilinçle çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“GÖRÜYORUM Kİ BAZI AKLI SELİMLER DURMUYOR”

Delege üzerinde baskı iddialarına da değinen Sivrikaya, yüksek makamlı kişileri işaret etti ve “Saydığım kavramlara inanana herkesle ayrım yapmaksızın omuz omuza yürüyeceğiz. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu anlamda kadınlarımızla, gençlerimizle, ağabeylerimizle, kardeşlerimizle bu iktidarı göndermek için omuz omuz mücadele edeceğiz. Biat edilerek elde edilen siyasi makamların ömrü mum ışığı kadar az olacaktır. Bizler biat etmeyi ve biat istemeyi 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Samsun’da bıraktık. Atatürk’ün önderliğinde Anadolu’ya yürüdük. Bunların sonucunda egemenlik kayıtsız şartsız milletin oldu. Kimseye biat etmeyin. Özgür bireyler olarak hür iradenizle nasıl davranmanız gerekiyorsa öyle davranın. Çünkü CHP geleneğinde özgür bireyleri ortaya çıkarmak vardır. Ama geldiğimiz noktada görüyorum ki bazı aklı selimler durmuyor. Siyaseti ‘Ben ne kazanabilirim’ anlayışıyla yapanlar delegemizi baskı altına almaya çalışıyorlar ben biliyorum CHP delegeleri kimsenin baskısı altına girmez. Bu doğrultuda CHP delegesinin vereceği kararın başımın üstünde yeri vardır. Benim siyasi anlayışımda tek bir geçerlilik vardır, o da CHP’li olmanızdır. Ben size kimseye ayrım yapmadan çalışan bir ilçe başkanı olacağımın sözünü veriyorum. Bende siyaseten ne alırım değil siyaseten ne veririm anlayışı egemen oldu. Bugün de sizden alacağım destekle 35 yıllık tecrübemi partim için harcamak istiyorum. Çünkü benim örgütüme, partime ve ülkeme borcum var” dedi.

AKPINAR: TORBALI’DA YİNE CHP’NİN BAYRAĞINI DALGALANDIRACAĞIZ

Ülkenin içinde bulunduğu mevcut durumu eleştirerek adaylık konuşmasına başlayan Faruk Akpınar ise; “İlçemize yaptığı hizmetleri, eserleri ve projeyle efsane bir başkan olan merhum İsmail başkanımız da rahmetle, minnetle ve sevgiyle anıyorum. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da kurtuluş mücadelesini başlattığı gibi cesaretli ve kararlı olursak biz de partimizi ilçemizde ve ülkemizde iktidar yapmak için hiçbir engel tanımayız. O cumhurbaşkanlığı koltuğuna Millet İttifakı adayını aslanlar gibi oturtur, AK Parti’yi defederiz. Şu anda ülkemiz çok kötü bir durumda. Hepimiz ülkemizde kiracı konumundayız Son dönemlerde gelen faturalar cep yakıyor, insanlarımız çaresiz ve perişan, mazot ve akaryakıt yılda yüzde 132 zam görmüş. Biz bu konuda çaba üretmemiz gerekirken ne yazık ki iktidar partisi bir saltanat sevdasıyla almış başını gidiyor. Ne yazı ki mevcut hükümet ülkemizi yaşanmaz bir hale getirmiştir. Ülkemizdeki kutuplaştırma, devletin elindeki medyayla körükleniyor. Ekonomik problemlerin içinde sıkıştık kaldık. Bizler buna izin vermeyeceğiz. Hedefimiz partimizi iktidar yapmak. Hedefimiz hep birlikte ayrıştırmadan, omuz omuz el ele yürüyerek iktidar olacağız. Biz ayrıştırmaya değil birleştirmeye geliyoruz. Biz kimseden hesap sormaya gelmiyoruz. Biz uyum içerisinde belediyemizle, vatandaşlarımızla birlik ve beraberliği sağlamaya geliyoruz. Biz beraber olursak kimse bizim önümüzde duramaz. CHP, başta genel seçimler ardından da yerel seçimlerde Torbalı’da yine CHP’nin bayrağını dalgalandıracağız” diye konuştu.

“İLÇE BAŞKANI SEÇİYORUZ DAHA SONRA…”

İsim vererek diğer aday Övünç Demir’i eleştiren Akpınar, parti tüzüğü üzerinden ilçe başkanlıklarının ve il başkanlıklarının belediye başkanlığı ya da milletvekilliği için adım olarak kullanılmasını eleştirdi ve şunları söyledi; “Övünç arkadaşımız gözleri dolarak İsmail başkanımızı andı. Keşke belediye başkanımız hayattayken de aynı hassasiyeti gösterebilseydi. Rahmetli başkan hep dimdik durdu. Tek düşüncesi Torbalı’ya nasıl hizmet edeceği ve daha ileri götürebileceğiyleydi. Her zaman içimiz sızlıyor. Ama sonsuza kadar Torbalı’nın efsane başkanı olarak yüreklerimizde var olacak. Biz bir olmaya, tek yürek olmaya, CHP’yi Torbalı’da iktidar yapmaya genel seçimlerde de birinci parti yapmaya geliyoruz. Bizim koltuk sevdamız yoktur hiçbir zaman da olmamıştır. Bizim tek istediğimiz efsane bir ilçe yönetimi olarak tarihe geçmektir. Bir sonraki seçimde de şunun olması çok isterim. İlçe ve il başkanlığı koltukları, bir üst makam olan belediye başkanlığı ve milletvekilliği için kullanılmamalı. İlçe başkanı seçiyoruz daha sonra… Ben ilçe ve il başkanlarımız görevlerine devam etmesi yanındayım. Bu durum birçok yerde var. Yönetimler ve koltuklar boşaldı ve bu durum sıkıntılar yarattı. Belediye başkanı ya da milletvekili olmak isteyen arkadaşlarımız hiç aday olamadan direkt bu konular için aday olmaya çalışlalar bence biz parti içinde bu sıkıntıları yaşamayız. İnşallah gecikmiş de olsa bugün kongremizi yapacağız. Bizim oy pusulamız sarıdır. Sarı gelecek, barış ve iktidar gelecek.” 

LİSTELER BELLİ OLDU

Övünç Demir'in listesi

Faruk Akpınar'ın listesi

Yıldız Sivrikaya'nın listesi

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında CHP Torbalı İlçe Başkanlığı görevini yürüten Erol Günaydın, ilçede etkili bir yönetim sergileyemediği gerekçesiyle görevden alınmış ve ilçeyi kongreye götürecek 5 kişilik geçici yönetimin başkanı olarak Övünç Demir atanmıştı. 

Demir’in atanmasının ardından Demir’e muhalif olan isimler, zaman kaybetmeden kongre çalışmalarına başlamıştı. Partililer tarafından çok kez kongre tarihinin belirlenmesi için çağrılarda bulunulmuş ancak konuya ilişkin geçici yönetim ve il yönetimi tarafından herhangi bir adım atılmamıştı. 

Öte yandan; kongre tarihinin belirlenmesinin ardından ilçede adaylık için kulisler hareketlenmişti. 

Başkanlık için adaylığını açıklayan isimler ise Övünç Demir, Faruk Akpınar ve Torbalı Belediye Meclis Üyesi Yıldız Sivrikaya olmuştu. Sivrikaya tüzük gereği aday olabilmesi için meclis üyeliğinden istifa etmişti.

Demir’in adaylığını CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile İl Başkanı Deniz Yücel’in desteklediği ifade edilirken Faruk Akpınar’ın ise muhalefet kanadından eski ilçe başkanı Erol Günaydın, Torbalı’nın merhum Belediye Başkanı İsmail Uygur’un eski mesai arkadaşlarından Sefer İpekli ve eski ilçe başkan yardımcısı Hüseyin Aslan’ın desteğini aldığı belirtilmişti.

Öte yandan; partililerin Demir’in AK Partili isimlerle akrabalığı nedeniyle başkanlığına sıcak bakmadıkları iddia edilmişti

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.