Dolar 32,9449
%-0.11
Euro 35,7631
%-0.26
Altın 2.528,500
%0.83
Bist-100 10.891,00
%0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti’den Tugay’a ‘Katlı Otopark’ tepkisi: Seçim bitene kadar mıydı?

AK Parti’den Tugay’a ‘Katlı Otopark’ tepkisi: Seçim bitene kadar mıydı?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çankaya Katlı Otoparkı’nın yıkılacağını açıkladı. Tugay’ın yıkım açıklamasının ardından AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş, “Sayın belediye başkanı ‘aday’ olduğu dönemde Kemeraltı esnafına ‘ben burayı yıkmayacağım’ derken mahkeme kararlarına bakmamış mı? Seçim bitinceye kadar mıydı? Bilirkişi, ‘burası güçlendirilebilir’ diyor. Neden onu kale almıyor. Amaçları farklıdır. Katlı otoparkının yıkılması depreme dayanıksız olduğu için değil. Onların farklı bir projesi var” dedi.

  • Ege Postası
  • 14.05.2024 - 15:36
  • Güncelleme: 14.05.2024 - 15:39

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir depreminde hasar alan ve günde 4 bin araç kapasitesine sahip Çankaya Katlı Otopark yıkılıyor. Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafını yıkımın ardından zor günler bekliyor.

“BİZE YIKMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY KALMADI”

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumunda Çankaya Katlı Otoparkı’na ilişkin yaptığı açıklamada, ‘yıkmak zorundayız’ dedi.

 Yaşadığım en üzücü olaylardan birisi diyerek söze başlayan Tugay, “Maalesef bütün süreçler bitmiş. Riskli yapı kararı alınmış, arkasından itirazlar görüşülmüş, mahkeme aşaması istinaf dâhil hepsi tamamlanmış. Artık orayı yıkmak dışında bize kalmış hiçbir seçenek yok. Karar yüzde 100 kesinleşmiş. Dedik ki bina riskli yapı. Orada zorla tutalım diyemezsiniz. Biz güçlendirme yapsak ya da yeni otopark yerleri belirleyerek çözüm bulsak diye düşünüyorduk ama orayı boşaltmazsak ve gereğini yapmazsak biz suçlu duruma düşüyoruz. Çaresizce ve üzülerek söylüyorum ki, otoparkı boşaltmak ve en kısa zamanda yıkmak zorundayız. Yeni otopark alanı için arkadaşlarımızın çalıştığı seçenekleri gözden geçireceğiz. İhtiyaçların en kısa zamanda karşılanması için çalışma yapacağız” şeklinde konuştu.

“SEÇİM BİTENE KADAR MIYDI? “

Tugay’ın ‘yıkım’ açıklamasına AK Parti kanadından tepki gecikmedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın adaylık döneminde Kemeraltı esnafına verdiği sözü hatırlatarak sözlerine başlayan AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet  Sait Başdaş,“ Sayın belediye başkanı ‘aday’ olduğu dönemde Kemeraltı esnafına ‘ben burayı yıkmayacağım’ derken mahkeme kararlarına bakmamış mı? Seçim bittiği anda mahkeme kararlarını gönderdi. Seçim bitinceye kadar mıydı? Sen kendi yöneticilerinden neden bilgi almadın? Bilirkişi raporu Vakıflar bölge Müdürlüğü’nde var. Biz bunu Tugay’a da ilettik. Bilirkişi, ‘burası güçlendirilebilir’ diyor. Neden onu kayda almıyor. Amaçları farklıdır. Katlı otoparkının yıkılması depreme dayanıksız olduğu için değil. Onların farklı bir projesi var. Vatandaşa o projeyi anlatsınlar” diye konuştu.

“FUARI BİTİRDİKLERİ GİBİ KEMERALTI ÇARŞISI'NI DA BİTİRMEK İSTİYORLAR”

Otopark’a her gün 4 bin araç girdiğini hatırlatan Sait başdaş, “Depreme dayanıksız dedikleri yere her gün 4 bin araç giriyor. 3 yıl boyunca o insanların can güvenliği yok muydu? Bugün dahil oraya 4 bin araç girdi. 3 yıldır 4 bin aracı oraya sokarak insanların hayatını tehlikeye mi soktunuz? Buraya bir çelişki var. Bir deneme yapın, 3 gün otoparkı kapatın Kemeraltı esnafının halini görün. Bunların amacı fuarı bitirdikleri gibi Kemeraltı’nı da bitirmek” dedi.

“KAROTU NEREDEN ALDINIZ?”

Tugay’a çağrıda bulunan Başdaş, “Karotları nereden aldın? Büyükşehir Belediye Başkanına sesleniyorum. Hangiş firmadan karot aldıysa biz o firmaya gidelim konuşalım. Traşlama usulü ile karot aldılar. Daha önce aldığınız 2 karot testine neden güvenmediniz? Üçüncü karotta çürük raporu çıkardınız. Cesaretiniz varsa çıkın esnafa çürük aldığınız firmayı söyleyin” ifadelerine yer verdi.

ALTERNATİF YER OLMADAN YIKILMASIN

Alternatif yer olmadan yıkılmasına karşı olduğunu dile getiren İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin ise açıklamasında, “Devletçi yanımız daha ağır basıyor. Alınmış bir karar var. Bunu durdurmak için zamanında adımlar atıldı. Ancak şu anda iş bitti. Seçimden önce de Tunç Soyer’in bir eylemi vardı. Oranın raporu istinaftan da geçti, onandı. Burada esnafın bir mağduriyeti var ama 2 senedir süren bir süreç. Çok defa geri adım atılacağı söylendi. Herkes kendince bir adım attı ancak yasal hakları kullanamadılar. En son Vali Yavuz Selim Köşger’e gitmiştik, ilgilendi ama yapacak bir şey olmadığını da vurgulamıştı. Bütün süreçler tamamlandı. Kemeraltı için çok ciddi bir kayır. Biz alternatif bir yer olmadan yıkılmasına karşıyız. Belediye ile oturduğumuz zaman alternatif yer aradıklarını ve insanları mağdur etmeyeceklerini söyledi. Ne durumda olduğunu şu an bilmiyoruz çünkü daire başkanları değişti” diye konuştu.

“ZANLI DURUMUNA DÜŞERLER”

Olası bir İzmir depreminde Başkan Cemil Tugay ve yetkililerin ‘zanlı’ durumuna düşebileceğini dile getiren Girgin,  “Yıkım gerçekleşecek çünkü tehlikeli raporu var. Kötü bir durum olursa devlet daire başkanları ve Cemil Başkan ‘zanlı’ durumuna düşerler. Alternatif yerlerin bir an önce açılması için biz de üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.