Dolar 32,9449
%-0.11
Euro 35,7631
%-0.26
Altın 2.528,500
%0.83
Bist-100 10.891,00
%0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tugay'ın 'normalleşme' hamlesi ilk meyvesini verdi: Eşrefpaşa için AK Parti'den tam destek

Tugay'ın 'normalleşme' hamlesi ilk meyvesini verdi: Eşrefpaşa için AK Parti'den tam destek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın 'normalleşme' adımı ilk meyvesini verdi. Mayıs ayı olağan meclis toplantısında gündem ihalesi iptal olan ve istifalarla gündeme gelen Eşrefpaşa Hastanesi oldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın destek mesajını ileterek, "Bugün il başkanlığımıza yaptığınız ziyarette İzmir'in sorunları noktasında ortak dili, meseleleri objektif tartışma üzerinde bir mutabakat sağladık. Bu kapsamda bir konuya değinmek ve ilk icraatini ortaya koymak adına söz aldım. Eşrefpaşa Hastanesi ihale talep görmediği için kamuoyunda risk oluştu. Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ'ın bu konuya hassasiyetle yaklaştığını ifade etmek istiyorum. Sağlık Bakanlığı'ndaki süre uzatma konusunda üzerimize düşeni yapacağımızı başkanımız belirtmemizi istedi. Belediye iştiraklerinden herhangi birinden bir protokolle oy birliği yapabileceğimizi ya da bir ihale sürecine girecekseniz de buna da destek vereceğiz" dedi.

  • Ege Postası
  • 13.05.2024 - 19:15
  • Güncelleme: 14.05.2024 - 12:46

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi. 

AK PARTİ'DEN KOOPERATİF ÖNERGESİ 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Örnekköy'de kurulan İş İnsanları Yapı Kooperatifi eliyle başlattığı kentsel dönüşüm projesinde inşaatların AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız ve AK Partili Meclis Üyesi Uğur İnan Atamaca önerge verdi.

BELİRSİZLİK VAR

Önergeye ilişkin söz alan Hakan Yıldız, "En azında tarafımıza soru önergesi olarak cevap verilebilir. Belirsizlik var. Soru önergesi kapsamında değerlendirilip hızlıca cevap verilebilir" dedi. 

MAĞDURİYET YAŞANDI 

Uğur İnan Atamaca ise, "Bu bölgede ciddi bir mağduriyet var. Vatandaşlar tarafımıza ulaştılar. Çok ciddi bir mağduriyet söz konusu. Aynı şeyin Gaziemir ve Uzundere’de de olabileceği endişesi ile tarafımıza bilgilendirme yapılmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verdi. 

İKİ BOYUTU VAR

Önergeye ilişkin açıklama yapan Cemil Tugay, "Bu konu zaten gündemimizde. Devam eden incelemeler var. İşin hukuki ve idari olmak üzere iki ayrı boyut var. Bir tanesi Büyükşehir'in kentsel dönüşüm uygulaması çerçevesinde tapuları devralınan vatandaşın hakları. Diğer taraftan bir koopetratifle sözleşme imzalandı. O sözleşmenin içeriği önemli. Uygun görürseniz herhangi bir yorumda bulunmayayım. Görüşmeler tamamlandıktan sonra raporu size iletelim" dedi. 

KARAVAN OTOPARKI YETERLİ DEĞİL 

Karavanlara ilişkin soru önergesi veren Uğur İnan Atmaca, "524 karavanlık hizmet veriyoruz. Bu sayının yeterli olmadığını düşünüyoruz. Karavanların düzensiz olması ne kadar kötüyse karavanda yaşayan yurttaşların ihtiyaçlarının giderilmemesi de bir o kadar kötü. Bu noktada gerekli adımların atılmasını istiyoruz. Karavanlar olduğu yerde kalsın demiyoruz. Gerekli altyapı sağlandığı bir alan tesis edilsin" ifadelerini kullandı. 

"KARAVAN PARKLARI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ"

Tugay ise önergeye ilişkin yaptığı açıklamasında, "Az sayıda karavan içeren park yeri ön görülmüş. Bunların düzenlenmesi maliyetli olur. Yerleri yeniden değerlendirmek için bir çalışma yürütlüyor. Çalışma tamamlandıktan sonra önerge olarak sunun biz de gündeme alalım. Biz debelediye olarak üzerinde duruyoruz. Bu durumun bir kaç boyutu var. Normalde karavanlar seyahetler için kullanılan araçlar.Ancak bazı vatandaşlar barınma şekli olarka karavanı tercih ediyor. Bu araçların envanterinin çıkarılması noktasına katılıyorum. Daha önemlisi bu vatandaşların beklentileri nelerdir diye de düşünmemiz gerekiyor. Bir süre sonra normal araç yerlerini işgal eder duruma geliyorlar. Biz bu durumun farkındayız çözüm için yeni karavan yerlerş bulmak ve bunların çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde yerer olarak seçilmesini sağlamak için gayret gösteriyoruz. Karavan parklarını inşa etmek için çalışma yürütüyoruz" ifadelerine yer verdi. 

"KENT SORUNU HALİNE GELİYOR" 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, "Kış ya da yaz döneminde alan tasarlanması gerekiyor. İlerleyen günlerde bu çalışmayı meclise getirirseniz biz de inceleriz. Bu bir kent sorunu haline gelmeye başladı. Envanter bakımından tespiti önemliç Her geçen gün sayı artacak çünkü yaşam biçimi haline geldi" diye konuştu. 

EŞREFPAŞA İÇİN HAMZA DAĞ'DAN TAM DESTEK 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, "Bugün il başkanlığımıza yaptığınız ziyarette İzmir'in sorunları noktasında ortak dili, meseleleri objektif  tartışma üzerinde bir mutabakat sağladık. Bu kapsamda bir konuya değinmek ve ilk icraatini ortaya koymak adına söz aldım. Türkiye'nin tek belediye hastanesine sahip iliz. Eşrefpaşa belediye tarafından hizmet veren tek hastane. Bu hastane İzmir depreminde hasar almıştı. Yeniden yapılması gündemdeydi. Bir süre Sağlık Bakanlığından alınan sürenin 2024 Ağustos'ta dolması gündemde. İhale talep görmediği için kamuoyunda risk oluştu. Genel Başkan Yardımcısımız Hamza Dağ'ın bu konuya hassasiyetle yaklaştığını ifade etmek istiyorum. Sağlık Bakanlığı'ndaki süre uzatma konusunda üzerimize düşeni yapacağımızı başkanımız belirtmemizi istedi. Belediye iştiraklerinden herhangi birinden bir protokolle oy birliği yapabileceğimizi ya da bir ihale sürecine girecekseniz de buna da destek vereceğimizi belirtmek isteriz. Bu hastanenin orada faaliyete devam etmesini destekliyoruz. Biz bakanlık sürecini özellikle Hamza Dağ elinden gelen desteği verecek" ifadelerine yer verdi. 

"EN KISA ZAMANDA İHALE YAPILACAK VE HASTANE ÇALIŞACAK" 

Cemil Tugay ise, "Çok teşekkür ederim, bu konudaki duyarlılığınızı minnet ve taktirle karşılıyorum. Bildiğiniz üzere bu bizden önce başlatılan bir süreç. Biraz aksamalar ile belli bir noktaya gelmiş. Arkadaşlar ihaleyi hazırladılar, başvuru olmadı. Bunun gözden kaçmış bir durum olduğunu düşünüyoruz. Hastanemiz bizim için değerli, faaliyeti devam edecektir. Herkes müsterih olsun. Daha da aktif olarak, hizmet türlerinin yoğunluğunu arttıracak. Ben de bir hekimim ve mecliste hekim arkadaşlarımız var. İzmir’in bir geleneği var. İrademiz net, devam etmesini istiyoruz. Sadece sıkışmışlık hali ile bakanlıktan süre uzatma talep ettik. Hamza Dağ’a ve il başkanlığımıza bu konuya ilgi gösteren herkese teşekkür ediyorum. En kısa zamanda ihale yapılacak ve hastane çalışmaya başlayacak" dedi. 

900 MİLYONLUK KREDİ GÜNDEMDE! 

Meclisin dikkat çeken gündem maddesi ise, 900 milyonluk kredi oldu.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay meclis üyelerinden kredi için onay istedi. Önergenin doğrudan oylanması talep edildi.
 AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız ise, "Bu bir borçlanma yetkisidir ancak rakam geçtiği için bunun acil kaydıyla bütçeye gitmesi gerekir. Biz bütöeye giderek cuma günü oylanmasını talep ediyoruz" dedi. 

Önerge oy birliği ile Plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. 

MECLİS ÜYELERİ OTOPARKLARDAN ÜCRETSİZ YARARLANACAK

Tüm siyasi partilerin meclis üyesi temsilcileri tarafından, meclis gündemine meclis üyelerinin açık ve kapalı otoparklarda geçerli olmak üzere "meclis üyesi otopark kartı" verilmesine yönelik önerge geldi. Önerge oy birliğiyle ilgili komisyonlara sevk edildi.

KARŞIYAKA'NIN PLANLARI TANSİYON YÜKSELTTİ 

Karşıyaka ilçesi, Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bahariye, Aksoy, Tuna, Donanmacı, Alaybey, Tersane Mahalleleri ile Bostanlı Mahallesinin bir kısmını içeren “Karşıyaka 1. Etap 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu” önerisinin değişikliğine AK Parti Grubu muhalefet ederek, planların yanlış olduğunu söyledi. 

İŞÇİMENLER: "KONUYU BİLMİYORUM"

Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız İşçimenler ise konudan haberdar olmadığını açıkladı.

YILDIRIM: "BU PLAN KAMULAŞTIRMA MALİYETİNİ ORTADAN KALDIRACAK"

Tugay ise, "Arkadaşlarımız bu konuda çok çalıştı" diyerek sözü Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım'a bıraktı. Yıldırım, "Burada anlam karmaşası var. Geçmiş dönemde pek çok ilçeden onaylanmış planları bu dönem gündeme alıdk ve değerlendiriyoruz. Geçmiş dönemde alınan kararları iade etmedik. Anlam karmaşası şu, bu planların olduğu bçlgede kat mülkiyetini geçmiş ruhsatlı yapılar. Biz yolları, yeşil alanaları, sosyal donatıları artıralım derken, bunun uygulama şkeli 18 uygulmasırdır. Çünkü kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilmedi. Kat mülkiyeti geçmiş yerlerde de 18 uygulaması yapılamamaktadır. İzban hattı boyunda önceden imar adası olan, sonra hat geçince daraltılmış, üzerinde ruhsatlı yapıların olduğu adalaradan bahsedilmektedir. Bu planla kamulaştırma maliyeti de ortadan kalkacaktır" dedi.

"UYUMADAN ÇALIŞSAM DA GEÇMİŞ DÖNEMİ İNCELEMEM MÜMKÜN DEĞİL"

Tekrar söz alan Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız İşçimenler, "Geçmiş dönemde onaylanmış bir karar. Sadece Karşıyaka'nın değil tüm belediyelerin kararları geliyor. Yerel yönetimlerde devamlılık ilkesi var. Önceki dönem belediye başkanımız da burada, kendisi daha hakim. Göreve geldiğim 1 aydır yeni dönemin projelerini inceliyorum. 24 saat de yaşıyor olsam hiç uyumuyor olsam da geçmiş dönem projelerini incelemem mümkün değildir. O zaman geçmiş dönemin tüm projelerini geri gönderelim bakalım bu meclis nasıl çalışacak. Ben geçmiş dönemde buraya gelmiş önergenin kabul edilmesini istiyorum" açıklamasında bulundu. 

"ÇALIŞMANIN ÖRNEĞİ TÜRKİYE'DE YOK" 

Tugay ise planlara ilişkin açıklamasında, "İmar planları itirazlar açık. Uygun görülmeyen bir şey varsa itiraz edilebilir. İzmir'in her bölgesi birbirinden farklı, bunları revize ederken her birine özel yaklaşım gerekiyor. K planı yoğunluğu arttırdı. Bayraklı'da bir karar alındı ama bunlar normal imar planına göre kabul edilemez duruyordu ancak kabul edildi. Özel durumlar olduğunu hepimizin kabullenmesi gerekiyor. O bölgede 7 emsal yapılaşmış binalar var. Bunları siz çok özel bir plan çalışmasıyla her bir ada için yapacağınız çalışma ile değiştirebilirsiniz. Bunu uzun süren bir etüt sonrasında yapıldı. Bu çalışmanın bir örneği Türkiye'de var mıdır bilmiyorum. Bunu genelleştiremeyiz. Bu bahsedilen bölgede çöp konteynerı konulacak yer yok. Sokaklarda değişik yapılaşmış binalar var. Burada insanlar gerçekten çaresiz. Farklı bir şey yapmak isteyen şnsanlar var ve belediyeden alternatif yol göstermesini istiyorlar. Parsel sahipleriyle yüzde 100 uzlaşı ile yapılacak. Öylesine bir uyum bekliyoruz ki yararı herkes görecek. Bunun tek alternatifi kamulaştırma. Buna benzer bir plan uygulamasını gündeme getirmek zorundayız. İtiraz yolu var. O bölgede insanların nefes alacağı ve dolayısıyla kamuya terk edilmiş gibi görünmesede ortak bir alan kazanılmış olacak. Uygulamada dar alanda yüksek emsalli yapılaşma oluyor. Bunu yaptığınız zaman korkunç binalar ortaya çıkıyor. " dedi.

ÇANKAYA OTOPARKI YIKILIYOR

Mezarlıkbaşı'nda bulunan Çankaya Katlı Otoparkı ile ilgili açıklama yapan Başkan Tugay, “Son zamanlarda yaşadığım en büyük üzüntülerden bir tanesi. Maalesef bütün süreçler bitmiş. Riskli yapı kararı alınmış, arkasından itirazlar görüşülmüş, mahkeme aşaması istinaf dâhil hepsi tamamlanmış. Artık orayı yıkmak dışında bize kalmış hiçbir seçenek yok. Karar yüzde 100 kesinleşmiş. Dedik ki bina riskli yapı. Orada zorla tutalım diyemezsiniz. Biz güçlendirme yapsak ya da yeni otopark yerleri belirleyerek çözüm bulsak diye düşünüyorduk ama orayı boşaltmazsak ve gereğini yapmazsak biz suçlu duruma düşüyoruz. Çaresizce ve üzülerek söylüyorum ki, otoparkı boşaltmak ve en kısa zamanda yıkmak zorundayız. Yeni otopark alanı için arkadaşlarımızın çalıştığı seçenekleri gözden geçireceğiz. İhtiyaçların en kısa zamanda karşılanması için çalışma yapacağız” şeklinde konuştu.  

FOÇA EKO-KÖY MÜHÜRLENYOR!

Foça'da bulunan ekolojik köy projesinin iptali davası sürerken Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı bölgede yapılan inşaatların mühürleneceğini belirtti. 

Projeyi meclis gündemine taşıyan MHP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "İzmir’imizin her tarafında korkunç katliamlar gerçekleşiyor. 510 dönümlük bir yer. Burası güya sera. Tamamen maden ocağını andıran konumda. Buraya ruhsatlar kesilmiş ve ekolojik tarım adı altında işlem yapılmış. Foça Belediyemiz bu işe 'dur' mu diyecek göreceğiz. İzmir'in tanınmış insanlarının bu işin içinde olması esas canımı acıtan. Bu katliama 'dur' demenizi bekliyoruz” dedi.

"TRİBÜNLERE OYNAMASAYDI"

İddialara yanıt veren Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, “Sayın Boztepe, bizim meclisimizde verdiği önergenin sonucunu bekleyip tribüne oynamasaydı bizim işlemimizin ne olacağını kendisine belirtilecektir. Yapılacak incelme sonucunda imara aykırı birtakım yapılar olduğu tespit edildi ve ilk etapta mühürleme işlemi tarafımızca yapılıp bilgilendirme yapacağız” dedi.

ÜNSAL'DAN 'YETERSİZ' TEPKİSİ 

Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal, Cumhur İttifakı'ndan kendisine yöneltilen eleştirilere tepki göstererek, "Ben Karşıyaka Belediye Başkanıyım, bu mecliste bana yetersiz demek kimsenin haddine değil" dedi. 

"TEHDİT DEĞİL AMA" 

Cemil Tugay ise meclis üyelerine uyarılarda bulunarak, "5 yıl bu salonda bir arada olacağız. Her birimize İzmir Büyükşehiri siyaseten yöneten temsilciler olarak bakıyor halkımız. Bu salonda hepimiz eşitiz. Bize verilen bu yetkinin arkasında önemli bir sorumluluk var. Bazı kararlar alacağız ancak korumamız gereken seviye var. Bu meclisin başkanı olarak sizlerden ricam birbirimizi rencide etmeyen şeyler yapalım. Bazen siyaset eleştirinin aşılmaması gereken nezaket dozu var. Bu başkanlık makamında olduğum müddetçe müdahale ederim. Bu bir tehdit değil ama bunu yapmayalım. Biz şu an kutsal bir görev yerine getiriyoruz. Siyaset yaparken birbirimizin gözünü çıkarmayalım. Vatandaşlarımızın bize ihtiyacı var. Dışarıda sorun görmüyorsanız kuru kavgalar edelim. Ama sorun var, biz buraya o sorunları çözmeye geldik. Biz eleştiriye saygı göstermek ve eleştiriye saygılı bir şekilde cevap vermeliyiz. Biz bu millete söz verdik. Bu şehrin emanetlerine sahip çıkacağız. Biz bunu namus sözü olarak verdik. Bu meclisten yanlış bir şey çıkmayacak. " ifadelerine yer verdi. 

BİR SONRAKİ MECLİS TORBALI'DA YAPILACAK

Başkan Tugay, 15 Mayıs'taki meclis toplantısı ve her ay bir meclis toplantısının farklı bir ilçede yapılacağını söyledi. Başkan Tugay, “Önümüzdeki çarşamba yapacağımız toplantıyı da 18.00'de Torbalı'da yapmak üzere karar verdik. Torbalı Belediyesi'nin ev sahipliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinin ikinci oturumunu gerçekleştireceğiz” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.