Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Basmane Çukuru davasını kazanan Çakmur'dan sert sözler

Basmane Çukuru davasını kazanan Çakmur'dan sert sözler

Basmane Çukuru olarak bilinen alanla ilgili açtığı davayı kazanan İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur, alanın ranta kurban edildiğini savunarak, partisinin Konak ve Büyükşehir Belediye yöneticilerinin cinayete seyirci kaldıkları için vicdanlarıyla baş başa kalacağını savundu.

  • Ege Postası
  • 01.12.2017 - 11:30

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur’un Basmane Çukuru olarak bilinen alanla ilgili açtığı davadan iptal kararı çıktı. İzmir 5’inci İdare Mahkemesi, Konak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılında onayladığı ve TMSF tarafından Folkart’a bağlı bir şirkete satılan alanla ilgili planları, trafik yoğunluğunun artacak olması ve inşaat yoğunluğu şeklindeki gerekçelerle iptal etti. Mahkeme 1/5000 ölçekli planlarla ilgili bir karar vermezken, kararı memnuniyetle karşıladığını belirten Yüksel Çakmur, herkesi hukuka ve hukukun kararlarına saygılı olmaya çağırdı.

RANTA KURBAN GİTTİ BU ALAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur, alanın ranta kurban edildiğini savunarak, partisinin belediye yöneticilerini sert eleştirdi.

BİZ BU DAVALARI KAZANMASAYDIK NE YÜZDE 30 HAK ALABİLİRLERDİ NE DE BİR HAK İDDİASINDA BULUNABİLİRLERDİ

Açtıkları davaları kazanmaları sonunda yüzde 30 hak alınabildiğini savunan Yüksel Çakmur, “Burada belediye yüzde 30’a çıkardık diyor. Aldatmaca bu. Satıldığı zaman sizin hakkınız sıfır bir hak. Yedi defa kazandığınız aşamada, kamu çıkarını korumak için bu yüzde 30 konuldu. Koca alan satılıyor. Ne alınd? Biz o davaları kazandık da mecburiyetten, kamu çıkarına kılıf yapmak için yüzde 30 aldılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu davaları kazanmasaydık ne yüzde 30 hak alabilirdi ne de bir hak iddiasında bulunabilirdi. Son aşamada bu devrolundu” diye konuştu.

BELEDİYELER BURAYI RANTA HEBA ETTİKLERİ İÇİN, CİNAYETE SEYİRCİ KALDIKLARI İÇİN VİCDANLARIYLA BAŞ BAŞA KALACAKLAR

“Buraya 270 metrelik koca birer bina yapılacak. İş merkezi yapılacak. Milyon dolardan değil insan hakkından, gelecek kuşakların satılan hakkından bahsediyorum. Ben toplumun ve İzmirlilerin hakkından bahsediyorum” diye seslenen İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur, Başkan Kocaoğlu’nun açıklamalarına ise şu yanıtı verdi:

“Cinayet anında nerede imişle? Opera ne zamandan beri çukur old? Buraya kültür merkezi ve operayı yapmak yerine çukur haline getirenler hangi yetki ve hakla konuşuyo? Cevap versinler. Opera çukursa hep beraber çukur diyelim. Ya da kültür merkezi çukursa hep beraber çukur diyelim. Etik değerleri, hakkı, hukuku ve adaleti çiğnemeyelim. Siz bu alanı garajdan alıyorsunuz Asil Nadir’e satılmış.

Proje hazırlamışsınız. Ulusal yarışma hazırlamışsınız opera ve kültür merkezi için. Çöpe atanlar iyilik mi kötülük mü yapt? Kimin malını kime sattıla? Sanık ve mazlum yer değiştiriyor. Bu belediyeler böyle  bir ranta burayı, kültür ve sanat merkezini heba ettikleri için, burada cinayete seyirci kaldıkları için bence vicdanlarıyla baş başa kalacaklar. Belediye mülkiyet hakkını yüzde yüz almalıydı. Ateşten top, cinayet bırakın bu öyküleri. Bırakın cenazeyi, madem kucağınıza koyuldu niye atmadını? Böyle savunma olmaz. Gelecek kuşaklara nasıl hesap vereceksini? Her şey para değil. İnsanın sonu musalla.”

LAFLA SOSYAL DEMOKRAT VE DEMOKRAT OLUNMAZ

Deneyimli siyasetçi Çakmur,  lafla sosyal demokrat olunmayacağını söyleyerek,  “Tüm davaların konumunda kamu mülkiyet hakkını iyi dürüst kullanmak ve ticarete konu yapmamak lazım. Kimsenin malı değil. İzmirlilerin ve gelecek kuşakların hakkı,  mülkiyet hakkı. 7-8 dava sürdü. Hepsi olumlu sonuçlandı. Kararı veren ben değilim. Şahıs konusu yok burada. Kararı yargı veriyor. Muhatap ben değilim. Yargı 8 kez buraya ticari merkez yapılamaz diyor. Çevre düzenlemesi, trafik yoğunluğu olmaz diyor bu alanda. Buraya çukur diyenler büyük haksızlık ve adaletsizlik yapar. Asıl sorun kamu çıkarını koruyanlar mı haksız yoksa kamu çıkarını bir tepsiye koyup çıkara ve ranta alet edenler m? Bu arazi üzerinde sürekli olarak kanunun arkasına dolanıp, lafla sosyal demokrat ve demokrat olunmaz, ikide bir de planı değiştirdiler. Bu tamamen hukuka aykırı bir durum. Ranta kurban gitti bu alan” diye konuştu.

ÇUKUR DİYEREK HALKTA ALGI OPERASYONU YAPIYORLAR

Söz konusu alanın kültür-sanat merkezi ve opera binası yapılması için kullanılacağını, hatta bununla ilgili ulusal proje yarışması bile düzenlendiğini dile getiren Yüksel Çakmur, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Hukuka saygılı olalım. Yoksa hepimiz altında kalırız.  Büyük bir haksızlık ve adaletsizlik vardı. Burası çukur değil külttür ve sanat merkezi vardı. Opera vardı. Ne zamandan beri burası satılmış bir araziydi. Kıbrıslı işadamına satılmıştı. Dürüst davrandı ki o. Burası bir iş merkezi olmaz. Burası Kültürpark’ın tamamlayıcı bir alanıdır. Birinci derece SİT alanı Kültürpark, ikinci derece SİT alanı da bu alan.  Biz burada dedik ki bir kültür sanat merkezi oluşturulmalı. İzmir’in bir opera binası olsun dedik. Tüm dünya Batı ülkelerinde kültürün simgesi tiyatrolar ve operadır. Ulusal bir yarışma açıldı burada. O ulusal yarışmada buranın bütün kültür projesi yapılmaya hazır hale geldi. Seçimi kaybettik. Herkes biliyor neler yapıldığını. O ayrı bir konu. Burası bir şirket kuruldu ve bir aileye satıldı. Kültür projesi çöpe satıldı. Bizim son davalarda dedik ki artık İzmir bir beton yığınıdır. Yeşil alan kalmamıştır. Her yer beton. Belediye mülkiyet hakkı haksızca satılan bu alanın mülkiyet hakkı olarak geri alınmalıdır. Burası Kültürpark’a bitişik. Halkta algı operasyonu yapıyorlar, çukur diyorlar, kültür sanat merkezi alanı demek yerine. Çukuru yapanlar o rantçılar ve bu ranta ortak alanlar. Biz dedik ki burası yeşil alan olsun, Kültürpark’ın bir parçası olsun. Mülkiyet hakkı halkın olsun. Halk burayı kullansın. Projelendirilsin. İlla opera ve tiyatro yapın demiyoruz. 20 bin metrekarelik yolu da ekledik projede. Tüm vasıtalar Basmane’den yerin altına girip Montro’den çıkacaktı, çok faydalı ve kapsamlı bir projeydi. Halk oradan nasıl geçer, trafik kilitlenecek.”

Çakmur, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da ‘burayı kucağımızda bulduk, bu cenazeyi kaldırmak zorundayız, büyükşehir mülkiyet hakkını yüzde 13’ten yüzde 30’a çıkardık’ şeklindeki açıklamalarını da sert bir dille eleştirdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.