Dolar 32,2135
%-0.09
Euro 34,7300
%-0.2
Altın 2.449,500
%0.7
Bist-100 10.312,00
%0.42

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gün Ortası'nda gündem il başkanlığı

Gün Ortası'nda gündem il başkanlığı

Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ile Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı Gün Ortası programında gündemi ve CHP’de yaklaşan il kongresi ile başlayan ilçe kongre sürecini değerlendirdi. Gün Ortası'nda gündem il başkanlığı

  • Ege Postası
  • 01.12.2017 - 08:49

HALİDE DEMİR POLATLI: Gazeteci Mithat Umutoğulları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun partisindeki ilçe kongreleri bittikten sonra devreye gireceğini belirterek, Kocaoğlu-Hasan Karabağ ve Alaattin Yüksel yapısının bir araya geleceğini dile getirdi.

AKSÜNGER-ÖZKAN VE SINDIR ROZET TAKIP SONRADAN PARTİLİ

Erdal Aksünger, Kamil Okyay Sındır, Tuncay Özkan’ın partiye sonradan üye olduklarını, örgütte görev almadıklarını, rozet takıldıktan sonra belediye başkanı ve milletvekili olan kişiler olduğunu kaydeden Umutoğulları, bu yapının karşısındaki Kocaoğlu-Yüksel-Karabağ’ın ise ömürlerini partilerine verdiklerini ve partilerini dibe vurdukları zaman bile terk etmeyip mücadeleye devam ettiklerini, CHP delegasyonunun tüm bunları dikkate alacağını söyledi.

BU SEÇİM PARTİLİ OLANLARLA OLMAYANLAR ARASINDA GEÇECEK

Umutoğulları, CHP’de yaklaşan il kongresinin partili olanlarla partili olmayanlar arasında geçeceğini belirterek, konuya dair düşüncelerini şu şekilde açıkladı:

“Kongreler bittikten sonra herkes eline kağıt kalemi alacak. Tanıdığımız Aziz Kocaoğlu kongreler bitince devreye girer. Kocaoğlu-Karabağ-Yüksel’in beraber olmasının altında yatan da şu; Hasan Başkan İzmir il Kongresi’ne tek adayla gidilmeli. Çünkü biz 2019 kritik partimiz için. İzmir’den bizim yara almadan gitmemiz lazım. Aziz Bey de ittifak olmalı. Herkesi toplayacağız, konsensüs kuracağımız bir aday olmalı. Aklın yolu bir. İkincisi partili olanlar diyor. Partiye emek vermiş. Gönül vermiş. Ciddi emeği olan insanlar gelsin diyor. Akpınar’ı ayırıyorum, karşı yapıda –partililiği tartışılmaz- Erdal Aksünger partiye ne zaman üye old? Kılıçdaroğlu’ndan önce. Herhangi bir ilçe yönetiminde görev almış m? Kamil Okyay Sındır. Hiçbir görev almış mıdır partid? Hayır. Partiyle bağı yok. Genel başkan yardımcısı. Tuncay Özkan’a gelelim. Bir gün partililik görevi var mıyd? Partiye emeği var m? 3 tane adamın olduğu yerde olmak mı doğru, yoksa Hasan Karabağ, Aziz Kocaoğlu, Alaattin Yüksel – istediğin kadar eleştir bu isimleri- bunların yaşı kadar partililiği var. Yüksel ömrünü vermiş 60 yaşında. Hasan Karabağ gençlik kollarından gelmiş. Bizim yaşımızdan daha fazla partililiği var bu adamların. Bu adamlar parti dibe vurduğunda da bırakıp gitmediler partiyi. O gün partiyi bırakıp gidenler en büyük partici olmuşlar şimdi. Yanlışlarına rağmen niye Alaattin Yüksel’i bu kadar takdir ediyoruz. Bu tarafta partiye ömrünü vermiş, birçok görevler almış, öbür tarafta hayatında partinin rozetini takmış milletvekili, belediye başkanı olmuş. Bunları bir kefeye koymak  mümkün mü' Bu seçim partili olanlarla olmayanların seçimi. Delegasyon da sandığa giderken elini vicdanına koyacak ve oy kullanacak. Kamil Okyay Sındır, Erdal Aksünger’in, Tuncay Özkan’ın böyle bir hikayesi var mı'” diye sorarak açıkladı.

İL BAŞKANI OLACAK İSMİN KOCAOĞLU VE YÜKSEL’E YAKIN OLMAMASI LAZIM

İl başkanlığı için adı geçenlerin ilçe kongrelerinde boy göstermeye, çelenk göndermeye başladığını belirten Mithat Umutoğulları, konjoktör gereği Aziz Kocaoğlu ve Alaattin Yüksel’e yakın birinin il başkanı olmayacağını, herkesin kabul edebileceği ve uzlaşacağı bir adayın CHP İzmir İl Başkanı olacağını kaydetti:

“Konjoktör öyle bir hale gelmiş ki, il başkanı olacak bir ismin Kocaoğlu ve Yüksel’e yakın olmaması lazım. Kocaoğlu ve Yüksel’in de buna çok dikkat edeceğini düşünüyorum. Bu dönem herkesin kabul edebileceği ve uzlaşacağı bir aday olacağını düşünüyorum.”

ADEM NAKÇI: KARABAĞ-YÜKSEL-KOCAOĞLU BİR ARAYA GELECEK

Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı da, CHP İzmir İl Başkanının kim olacağı konusunda Hasan Karabağ, Alaattin Yüksel ve Aziz Kocaoğlu’nun biraraya geleceğini savundu:

“Hasan Karabağ, Alaattin Yüksel ve Aziz Kocaoğlu bir araya gelecek bence. Pazarlıklar son had sürecek. Erdal Aksünger ve Kamil Okyay Sındır daha düne  kadar keskindi şimdi yok. Hüseyin Mutlu Akpınar Ali Engin üzerinden mesajlar gönderiyor.”

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Mithat Umutoğulları: Hafta sonu kongreler var. Adaylık düşünenler bu anlamda il başkanlığı için kendisini bu konuda avantaj sağlamak isteyenlerin çoğunu salonda görüyoruz. Çelenk gönderenler bizzat salona gelenler var. Herkes bu kongreden nasıl avantajlı çıkarız diye bir hesap peşinde. Özellikle ismi geçen adaylar üzerinde Altan İnanç, Utku Gümrükçü var dolaşanlar arasında. Sayıyı çoğaltabiliriz. İl başkanlığı için Gümrükçü’nün adı geçiyor ama kendisi bir taraftan da ilçe başkanı olmaya çalışıyor. Delegasyonla toplantı yapılmış Erkan Akar ve Utku Gümrükçü konuşuluyor. Bir Nevzat Kavalar modeli. Bir taraftan ilçeye bir taraftan ile aday oluyorsunuz. Doğru bulmuyorum. İl başkanı adayı iseniz çıkar deklere edersiniz. İlçe başkanı olayım olmadı ile adayım olmadı tekrar gelip ilçe başkanlığına devam edeyim.

Adem Nakçı: Çiğli’de bir iddiam vardı. Gümrükçü aday olmayacak demiştim. Erkan Akar ismini söylemiştim. Yüzde 90 o olacak. Daha güçlü başka bir tavır olmazsa. Çok fazla delegesi yok Nevzat Kavalar modeli orda olmaz. Gümrükçü tanıdığım bir isim. Onun hesabının bu kadar basit olacağını sanmıyorum. Siyaseti biraz daha farklı yapıyor. Alt alta üst üste yaparak hesap yapar. Yakın çevresinden de aldığım il başkanlığını düşünüyor. Bu hesaplarda Utku tutmaz. O nedenle Erkan aday olacak. İlçe kongreleri bitmeden, 2019 gibi bir süreç varken önümüzde hele, Türkiye’deki yönetim şekli değişecek. Piyasada AK Parti’ye dikkat et, başka partilerle atışması yok. HDP’yi bölücü pozisyonuna koymuş. Bu seçimi evet ve hayır cephesi üzerinden de yapmıyor. Yüzde 49 ve yüzde 55 blok var diğer tarafta.

Mithat Umutoğulları: Aziz Bey bir oyum var o da Nevzat’a dediği için popüler oldu. Uğur Yıldırım, Şakir Başak, Umut Tekin. Uğur Yıldırım’ın ilk hatası Ali Engin ile beraber ilçeleri dolaşıp kendini erken deşifre etti. Sonra Şakir Başak o da il başkanlığı istiyordu. Ama kendini il delegesi yazdıramadı ilçe kongresinde. Aday olacaksam il başkanlığına yazarım kendimi. Umut Tekin. İki isim arasında en temkinli duran. Aday olacak mı olmayacak m? Aday değilim diyor ilçeye. Bir taraftan da kendini Gaziemir’e kilitlemiş durumda. Ali Engin ilçeleri dolaştı il başkanı olduğunda. Son anda Levent Eyipişiren’i çıkardılar. Aziz Bey Ali Engin’in yanında durdu. Geçen kongrede de Nevzat Kavalar, Ülkümen Rodoplu ismi dolaşıyordu. Son dakikada beş gün kala Alaattin Yüksel aday oldu. Umut Tekin bence böyle bir şeyi bekliyor. Aziz Kocaoğlu ve Alaattin Yüksel yapısı bana referans olur muyu bekliyor. Çok da mantıklı. Ama Yüksel ve Kocaoğlu’na çok yakın birinin il başkanı olma şansı yok. Altan İnanç’ın adaylık şansı bence sıfır. İnanç iyi partili. Ancak konjoktör öyle bir hale gelmiş ki, il başkanı olacak bir ismin Kocaoğlu ve Yüksel’e yakın olmaması lazım. Kocaoğlu ve Yüksel’in de buna çok dikkat edeceğini düşünüyorum. Bu dönem herkesin kabul edebileceği ve uzlaşacağı bir aday olacağını düşünüyorum. Utku’nun en büyük handikabı Tuncay Özkan. Hüseyin Mutlu Akpınar da dedi ki onu aday adayı olarak görmek bir ayıptır dedi Rıfat Nalbantoğlu için.

Konuşup birileriyle alt yapıyı oluşturacaksın onlar seni önerecek. İzmir Genel Merkezi takmaz. Genel Merkez Baykal’ın en güçlü olduğu dönemde bile İzmir buna tavrını koydu. Baykal ısrarla Ekrem Bulgun dedi delegasyon Selçuk Ayhan’ı başkan yaptı. Bence etse de sonuç değişmeyecek. 204 kişi Konak’ta sandığa gitmedi mesela geçen. Delegasyonunu kimse ipotek altına alamaz bu kesin.

Adem Nakçı: Birkaç grup kesin.

Mithat Umutoğulları: 600 kişiden yüz kişi ayrı olabilir.

Adem Nakçı: Umut Tekin siyasetçi emekli olmaz diyor. Hedef ve talebim yok belediye başkanlığı ve milletvekilliği için diyor. İl başkanlığını pas geçiyor. Bahsetmiyor. Derinden el altından istiyor.

Mithat Umutoğulları: Geçen kongrede iki yapı vardı Alaattin Yüksel, Aziz Kocaoğlu, karşısında Hasan Karabağ, Nevzat Kavalar ve Şakir Başak vardı. Şakir Başak paramparça oldu. Geçen sefer Yalı Grubu ile ittifak yapmışlardı. Kavalar geçen sefer büyük hayal kırıklığıydı. Bu dönemde Konak gitti, Bayraklı blok duruyor. Bornova’nın ne olacağı belli değil, üç aday var. Kim kazanırsa kazansın. Orda üç aday da çarşaf kabul etmez. İki tane uç var Hasan Karabağ, Alaattin Yüksel ve Aziz Kocaoğlu.

Adem Nakçı: Hasan Karabağ’ın yapıştırıcı Cemalettin Alper’in alttan alan yapısı var. Karabağlar belediye başkanının bile toplayamayacağı bir noktaya gelmiş durumda. Gaziemir’den, Güzelbahçe, Balçova’dan blok gelir. Seferihisar’ı zannetmiyorum. Çeşme bölünür. Urla’yı hiç sayma. Bakırçay ve Menderes Havzası’ndan blok gelebilir. Foça’da ilçe başkanı da belediye başkanı da güçlü bir yapı kurdu.

Mithat Umutoğulları: Kongrede özellikle civar küçük ilçelerde Aziz Beyin çok etkisi olduğunu düşünüyorum. Örgüt üzerinde de.

Adem Nakçı: Aziz Bey sayesinde biz iş yapıyoruz diyor tarlada çalışanlar. Ekonomik olarak ferahlamış köylüler. Aziz Kocaoğlu’nun ciddi anlamda büyük katkısı var. Buca’da blok blok gelecek, üç beş fire verebilir. Ama Buca’da blok gelecek. İlçe kongreleri bitmeden kimse doğmamış çocuğa don biçmesin.

Mithat Umutoğulları: Biz o topa girmedik. İl başkanlığı için bir sürü isim geçiyor.

Adem Nakçı: Hasan Karabağ, Alaattin Yüksel ve Aziz Kocaoğlu bir araya gelecek bence. Pazarlıklar son had sürecek. Erdal Aksünger ve Kamil Okyay Sındır daha düne  kadar keskindi şimdi yok. Hüseyin Mutlu Akpınar Ali Engin üzerinden mesajlar gönderiyor. Karabağlar’da 35-40 tane

Mithat Umutoğulları: Başını genel sekreterin çektiği bir grup oluşuyor. Tuncay Özkan, Hüseyin Mutlu Akpınar, Şakir Başak’ın olduğu, Erdal Aksünger’n de yavaş yavaş yanaştığı bir yapı. Karşıyaka’yı alırlarsa, 75 delege var, Bornova’da 60 diyelim, Çiğli’de Utku Gümrükçü üzerinden 25 tane, kazayla Karabağlar ya da başka bir ilçeyi de alırlarsa… Burdaki hesap üç ilçeden güçlü çıkıp kongre için ortak aday çıkarmak.  Adayları da Rıfat Nalbantoğlu. Özkan’ın iki kez gidip Nalbantoğlu ile görüşmesinin nedeni bu. Rıfat Nalbantoğlu il başkanı olacak. Hüseyin Mutlu Akpınar’ın en yakın arkadaşı. Oradan büyükşehire taşıyabilir miyizi düşünüyorlar. Bu hamleyi gören bu yapıya karşı Alaattin Yüksel Hasan Karabağ Aziz Kocaoğlu yakınlaşması söz konusu. Bunların bir araya gelebileceklerini düşünüyorum. Bu yapı bir araya gelirse zaten masanın başına kimsenin oturmasına gerek kalmayacak. Diğer belediye başkanları önemli tabi. Her şeye karşın Tahir Şahin’in gelip Kocaoğlu’na destek vereceğini düşünüyorum. Hasan Karabağ ve Yalı Grubu da birbirine yakın.

Kongreler bittikten sonra herkes eline kağıt kalemi alacak. Tanıdığımız Aziz Kocaoğlu kongreler bitince devreye girer. Kocaoğlu-Karabağ-Yüksel’in beraber olmasının altında yatan da şu; Hasan Başkan İzmir il Kongresi’ne tek adayla gidilmeli. Çünkü biz 2019 kritik partimiz için. İzmir’den bizim yara almadan gitmemiz lazım. Aziz Bey de ittifak olmalı. Herkesi toplayacağız, konsensüs kuracağımız bir aday olmalı. Aklın yolu bir. İkincisi partili olanlar diyor. Partiye emek vermiş. Gönül vermiş. Ciddi emeği olan insanlar gelsin diyor. Akpınar’ı ayırıyorum, karşı yapıda –partililiği tartışılmaz- Erdal Aksünger partiye ne zaman üye old? Kılıçdaroğlu’ndan önce. Herhangi bir ilçe yönetiminde görev almış m? Kamil Okyay Sındır. Hiçbir görev almış mıdır partid? Hayır. Partiyle bağı yok. Genel başkan yardımcısı. Tuncay Özkan’a gelelim. Bir gün partililik görevi var mıyd? Partiye emeği var m? 3 tane adamın olduğu yerde olmak mı doğru, yoksa Hasan Karabağ, Aziz Kocaoğlu, Alaattin Yüksel – istediğin kadar eleştir bu isimleri- bunların yaşı kadar partililiği var. Yüksel ömrünü vermiş 60 yaşında. Hasan Karabağ gençlik kollarından gelmiş. Bizim yaşımızdan daha fazla partililiği var bu adamların. Bu adamlar parti dibe vurduğunda da bırakıp gitmediler partiyi. O gün partiyi bırakıp gidenler en büyük partici olmuşlar şimdi. Yanlışlarına rağmen niye Alaattin Yüksel’i bu kadar takdir ediyoruz. Bu tarafta partiye ömrünü vermiş, birçok görevler almış, öbür tarafta hayatında partinin rozetini takmış milletvekili, belediye başkanı olmuş. Bunları bir kefeye koymak  mümkün mü' Bu seçim partili olanlarla olmayanların seçimi. Delegasyon da sandığa giderken elini vicdanına koyacak ve oy kullanacak. Kamil Okyay Sındır, Erdal Aksünger’in, Tuncay Özkan’ın böyle bir hikayesi var mı'

Alaattin Yüksel’i yapabilirdin, Tacettin Bayır’ı yapabilirdin, Aziz Kocaoğlu divan başkanlığı yaptı. Divanı yönetti. Başka bir belediyeden ilçeden biri gelebilir tarafsız olduğu için. O gün salonda Tacettin Bayır olsaydı salona bakardı, listeyi almasam kıyamet kopar, bekleyeyim listeyi derdi. İtirazlar zaten divan başkanlığı üzerine yoğunlaşıyor. Attığın adama dikkat edeceksin. Yüzmüşün yüzmüşün kuyruğuna gelmişsin. Tartışma içine çekmeye çalışanlar oldu. Ama Başak polemiğe girmedi. Oraya kadar güzel itti. Finali de güzel yap abi. Listesini kendi yapsaydı yıpranmazdı Başak. Kimseye de gebe kalmayacaktı. O salona Şakir Başak olarak girseydi üç tane delege için bütün karizma yerle bir oldu.

Adem Nakçı: Son 15 gündür İYİ Parti eleştirisi duydun m? Yeni partinin AK Parti eleştirisi duydun m? MHP zaten ölümüne AK Partiyi destekliyor. Karşında CHP kalıyor. HDP’ye yanaşmaya da korkuyorsun. Elindeki tek argüman yurtdışına para kaçırdılar. Yemiyor millet bunu.

Mithat Umutoğulları: Bakana 50 trilyon lira rüşvet verdim demenin hiçbir önemi yok m? Bank Asya’ya para yatıran vatandaşa FETÖ’cü deyip alıyorsun. Rüşvet almak suç değil m? Neden Zafer Çağlayan’ı niye almıyorlar. Benim tanıdığım Recep Tayyip Erdoğan, Rıza Zarraf’dan sonra gereğini yapacaktır. Hakkında ithamda bulunan bakanların gereğini yapacağını düşünüyorum.

Adem Nakçı: Çıkıp kağıt sallamakla olmuyor. Grup başkanvekilleri kaç tane açıklama yaptı belge çıktıktan sonra. Sen konuşmazsan onlar çıkar onlar konuşur AK Parti yapar der. Kavga değil anlatma zamanı.

Mithat Umutoğulları: Kılıçdaroğlu çıktı açıklamasını yaptı. AK Parti’den farklı tepkiler geldi. Biri belgeler sahte. Diğeri ticaret yapılmış diyor bu belgelerle.  Bir başkası başka bir şey söylüyor. Hükümet bence aceleci davrandı bu konuda. O banka çıkıp da transfer yapılmış derse ne yapacak'

Adem Nakçı: Kitapçık yapılabilir m? Kitapçık basmak çok mu zo? Git kapı kapı dağıt. Git anlat halka. Eğer sen karşılıklı atışmaya girersen anlatmak yerine sen kayıptasın. Çünkü adam senden daha fazla bağıracağı mecraya sahip. Kavgalarda maalesef artık bağıranlar haklı görülüyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.