Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kendini borç batağında bulan başkandan sert tedbirler

Kendini borç batağında bulan başkandan sert tedbirler

İzmir’de Çiğli Belediye Başkanlığı’na beş kez talip olan Hasan Arslan (58) son seçimde 22 yıllık sevdasına kavuştu. Üstelik oy oranını en çok artıran başkan unvanına sahip oldu. Ancak, koltuğa oturur oturmaz kendini 150 ile 250 milyon lira arasındaki borcun içinde buldu. Tasarruf tedbirlerini aldı. Müdürlerin altından araçları çekti, alımları durdurdu. Alacaklar için de 45 kişilik tahsilat ekibi kurdu. Seçimden bir gün sonra 31 Mart günü 20 kişinin işe alınmasını kendisine hakaret saydı ve sadece onları işten çıkardı.

  • Ege Postası
  • 22.04.2014 - 10:08
İZMİR- İnşaat Mühendisi olan Hasan Arslan, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nden 1988 yılında istifa ederek Çiğli’de mühendislik bürosu açtı. Çiğli’nin belediye hakkı alınıp Karşıyaka’ya bağlandığı yıllarda kendi deyimiyle herkes Çiğli’den kaçarken o bütün yatırımlarını bu kent için yaptı. İş makineleri parkı, nakliye filosu olan Arslan, inşaat malzemeleri de satıyor harfiyat işi de yapıyor. Başkan olduktan sonra işlerini 27 ve 31 yaşlarındaki iki oğluna devreden Arslan, daha önce dört kez talip olduğu Çiğli Belediye Başkanlığı’na ilk kez son seçimde aday gösterildi. Arslan, 22 yıllık sevdasına kavuşmasının sırrını “Sabırla bekledim. Küçük ama emin adımlarla ilerledim. Hiç yılmadım, düşmedim. Umudumu hiç yitirmedim” diye anlattı. 20 aday aday arasından çıkan Arslan, partinin 2009 yerel seçimlerinde aldığı 42 bin oyu son seçimde 60 bine yükselterek, İzmir’de en çok oy artışını sağlayan belediye başkanı da oldu.

TASARRUF TEDBİRLERİ SIKI UYGULANACAK
Hasan Arslan, 22 yıldır hayalini kurduğu başkanlık koltuğuna oturur oturmaz kendini 150 ile 250 milyon lira arasındaki borcun içinde buldu. Belediyenin şirketi Kafesan’ın 80 milyon liralık SGK ve vergi borcunun yanısıra, belediyenin vergi dairelerine, işçiye, esnafa ve müteahhitlere de borcu birikti. Arslan, personeli toplayıp 1.5 yıl sürecek sıkı tasarruf tedbirlerini şöyle açıkladı:

“Mesai saatleri içinde kimse görev yerini terk etmeyecek. Dışarda gezme gibi disiplinsiz davranışları affetmem. Bu kadar borcun olduğu bir ortamda kimse üretimden vazgeçmeyecek. Kaytarma, devamsızlık yok. Müdürler belediyenin araçlarıyla evden alınıp eve bırakılmayacak. Herkes kendi imkanlarıyla gelip gidecek. Bir müdür, bir iş için araç istemeyecek. Birçok program yapacak. Araç almışken hepsini halledecek. Alımlar tek elde toplanacak, çok acil ihtiyaçlar dışında harcama yapılmayacak. Belediyenin 51 mülkü için 464 bin lira alacağımız birikmiş. Bunlar hiç istenmemiş. 45 kişilik tahsilat ekibi kuruldu. Ekip, mahalleleri dolaşarak tebligat yapıyor ve alacakları topluyor.”



“BEN OLSAYDIM BU BORÇ OLMAZDI”
Çiğli Belediye Başkanı Arslan, borçların sadece son döneme ait olmadığını 1992 yılından beri birikenlerin de katlandığını belirterek, “Ancak disiplinsizlik olmuş, ipin ucu bırakılmış. Kartopu yuvarlandıkca büyümüş, içinden çıkılamamış. Ben olsaydım böyle olmazdı. Bunu iddia ediyorum” dedi. Arslan, işçi borçları başta olmak üzere diğer borçlarını ödeyeceğini belirterek, devlet borçlarında genel seçim öncesi vergi affı umut ettiğini, bu borcu o şekilde yapılandıracağını anlattı. Arslan, yatırım konusunda ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan Çiğli’ye sahip çıkmasını beklediğini ifade etti. 

“SEÇİMİ KAZANDIĞIM GÜN 20 KİŞİ İŞE ALINMIŞ”
Arslan, kendisini tebrik ziyaretine gelen herkesin ya oğlu ya kızı ya yeğeni için iş istediğini vurgulayarak, “Alım kesinlikle yok. Belki benim yönetimime yardımcı olabilecek birkaç kişiyi işe alacağız. Seçime bir ay kala yaklaşık 100 kişi işe alınmış. Ancak benim seçimi kazandığım günün ertesi 31 Mart’ta 20 kişinin işe alınmasını hakaret saydım ve onları işten çıkardım. Bu olay beni çok rahatsız etti. Kardeşim bekleyin bakalım ben seçimi kazanmışım. Kalkıp da 31 Mart’ta işçi alımı çok yanlış, etik değil. Onlar da zaten “niye bizi çıkardın' diyemiyorlar” dedi. 

“İNŞAAT MÜHENDİSİYİM DİYE BELEDİYE BAŞKANI OLMAMALI MIYIM”
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, “Halkçı Başkan” sloganıyla çıktığı yolda belediyeyi halka sorarak yönetmek için mahalle meclisleri, kent konseyleri kuracağını, kadın sığınma evi, kreşler, meslek edindirme kursları açacağını, yüzde 70’i eski yerleşim olan ilçeyi dönüştürerek geliştereceğini söyledi. Arslan, bölgesel olarak yerinde yapılacak kentsel dönüşüm ile ilçede rantı artıracağını ifade etti. Başkan seçildikten sonra işlerini devrettiğinin altının çizen İnşaat Mühendisi Arslan, “Ben inşaat mühendisiyim diye belediye başkanı da olduktan sonra bana potansiyel rantçı gözüyle mi bakılaca? Herşey plana uygun yapılacak. Plan ilçe ve Büyükşenir meclislerinden geçecek. Bu kentte planları yakından inceleyen meslek örgütleri var. Ben inşaat mühendisiyim, taahhüt işleri de yaptım ticaretle de uğraştım. Şimdi ben belediye başkanı olmamalı mıydı? Artık kamuya hizmet veriyorum. İnsanlar dürüst ve nitelikliyse neden bu görevlere gelmesin” dedi.  
ELİF DEMİRCİ (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.