Dolar 32,1949
%0.1
Euro 35,0843
%-0.02
Altın 2.456,280
%-0.47
Bist-100 10.295,00
%1.34

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güven’den belediyelerin yüzünü güldürecek kanun teklifi

Güven’den belediyelerin yüzünü güldürecek kanun teklifi

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven ve35 milletvekili Katma Değer Vergisi Kanunu İle Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi. Verilen kanun teklifi kabul edilirse, özellikle belediyelerin toplu taşıma yaptıkları araçların kullandıkları mazot, araçların engelli erişilebilirliğine uygun olması şartıyla, KDV ve ÖTV'den muaf tutulacak.

  • Ege Postası
  • 22.04.2014 - 09:46
İZMİR- Prof. Dr. Güven; BM, AB gibi kurumların kararlarından gösterdiği örneklerle engelliler için yine çok önemli bir adım attı, hem engellileri hem de belediyeleri sevindirecek teklifin detaylarını şöyle anlattı: “Engellilerin sorunlarının çözüme ulaşması için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınan kararlarda ‘Hükümetler yurttaşlarının fiziksel çevreye katılımlarında engellerin kaldırılması için önlemler alır. Bu önlemler toplumun konut, binalar, toplu taşıma hizmetleri ve diğer ulaşım araçları, sokaklar gibi çeşitli alanlara erişimini sağlamak için yapılacak düzenlemelerin dikkate alınmasında standartlar ve kılavuzlar geliştirilmesine yönelik olmalıdır’ denilmektedir. Avrupa Birliği Komisyonu’nun 2010’da kabul edilen ‘Avrupa Engellilik Stratejisi 2010-2020: Engelsiz Avrupa için Yenilenmiş bir Taahhüt’ünde de erişebilirlik alanında mal ve hizmetlerin engellilere erişebilir hale getirilmesi ve destekleyici cihaz piyasasının teşvik edilmesi hedeflenmiştir.”

DENİZCİLİKTEKİ MUAFİYETİ HATIRLATTI
Bakanlar Kurulu Kararı ile de yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine bazı kurallarla verilecek akaryakıtın özel tüketim vergisi tutarının sıfıra indirildiğini de hatırlatan Güven, “Bu nedenle denizcilikte uygulanan sıfıra indirilmiş özel tüketim vergisi tutarı uygulamasının belediyelerin bünyesinde şehir içinde veya köylerde toplu taşımacılık hizmetinde kullanılan sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla oturma yeri olan araçların mazot alımları için de geçerli olmasının engelli erişilebilirliğine uygun araçları teşvik edeceğini düşünüyoruz. Üstelik belediyeler yalnızca engelli ve 65 yaş üstü yurttaşların şehiriçi ulaşımlarını bedelsiz sağlamıyor. Belediyelere göre değişmekle birlikte , 60 yaş üstü yaşlılar, öğrenciler ve öğretmenler gibi bir çok kesime de indirimli taşıma yapabilmektedirler.  Hükümet engelliler ve 65 yaş üstü bedelsiz derken alt yapıları da hazırlamak ve belediyeleri ulaşım hizmetlerinde desteklemek zorundadır.  ” diye konuştu. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.