Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kalkınma Bakanı Doğan İzmir'e geldi

Kalkınma Bakanı Doğan İzmir'e geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan geçici seçim hükümetinde Kalkınma Bakanı olarak görev alan HDP'li Müslüm Doğan, iki gün sürecek program kapsamında İzmir'e geldi. İlk olarak partisinin il binasını ziyaret eden Bakan Doğan, ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret ederek özel bir görüşme gerçekleştirdi. Kalkınma Bakanı Doğan'dan İzmir'de yoğun mesai

  • Ege Postası
  • 15.09.2015 - 12:05
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan geçici seçim hükümetinde Kalkınma Bakanı olarak görev alan, 2015 Genel Seçimleri HDP 25. Dönem milletvekili Müslüm Doğan, bir dizi program gerçekleştirmek için İzmir'e geldi. Doğan iki gün boyunca İzmir'de çeşitli ziyaretlerde bulunacak. 



HDP İL BİNASINDAN SONRA KOCAOĞLU'NU ZİYARET ETTİ 
Bakan Doğan, İzmir programının ilk gününde partisinin il binasını ziyaret etti. Bakan Doğan'ı HDP İzmir İl binasında HDP İzmir İl Eş Başkanları Cavit Uğur ve Dilek Aykan ile parti yöneticileri karşıladı. Partililerle bir süre il binasında sohbet eden Bakan Doğan, ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Yaklaşık 15 dakika süren toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirilirken,  görüşmede Doğan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile kente ilişkin projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.   Bakan Doğan'a HDP İzmir İl Eş Başkanı Dilek Aykan da eşlik etti. Başkan Kocaoğlu, Doğan'a İzmir'in sembolü olan Saat Kulesi'nin maketini hediye etti. Bu görüşmenin ardından Doğan, İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret etmek üzere belediye binasından ayrıldı.
 
Metropoldeki temaslarında ardından Aliağa’daki şehit evine taziye ziyaretinde bulunmak için yola çıkacak olan Doğan, akşam saatlerinde Tepekule Kongre ve Sergi merkezinde kentteki sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelecek.   

YAPILAN SALDIRILARI İZMİR'LE BAĞDAŞTIRAMIYORUM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret ettikten sonra İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın konuğu olan Bakan Doğan burada basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP binalarına yönelik saldırılar hakkında konuşan Doğan, "Partimize yapılan saldırıları İzmir halkı ile kesinlikle bağlantı kurmuyorum. Bu dış provokatörlerin yaptığı eylemlerdir.  İzmir halkı demokrattır." dedi.

Toplantı HDP heyeti ve İTO meclis üyelerinin basına kapalı olarak devam etti.



İTO'YU ZİYARET ETTİ
Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın sonraki durağı, İzmir Ticaret Odası oldu. Burada İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ile görüştü, sonrasında ortak açıklama yapıldı. İlk olarak söz alan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, şöyle dedi:

"7 Haziran seçimlerinde bir koalisyon kurulamayınca seçimlerin yenilenmesi zorunluluğu ortaya çıktı. Yasalar gereği de bir İzmir milletvekili olarak Kalkınma Bakanı olmanızdan mutlu olduk. Devlette devamlılık vardır. Geçici de olsa bakanlıkta katkılarınız olacak. Biz İzmir olarak hep Kalkınma Bakanlığı'ndan şikayetçi olduk. Nedeni bölgesel teşvikler. İzmir teşviklerle cezalandırıldı. Yarım saat mesafedeki bir ile göre teşvikte dez avantajlı olunca sanayici o ile göç etti. Elbette İzmir yatırım iklimiyle, insan gücüyle, limanıyla, lojistik avantajlarıyla yatırımcılara ev sahipliği etmeye devam edecektir. Ama Türkiye'nin her yerinde teşviğe ihtiyaç var. Bu bölgesel değil, sektörel teşvik olmalı. Bizim istediğimiz Türkiye'nin tamamının bir kalkınma alanı olarak benimsenmesi ve sektörlere göre teşvik yapılması." 

İzmir'de Kalkınma Kurulu'nun kurulması için de büyük çaba gösterdiklerini hatırlatan Ekrem Demirtaş, kurulan Kalkınma Kurulu'nun Kalkınma Bakanlığı'nın bir ajansı gibi çalıştığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Kendi kendine karar alma yetkisi olmadı. İzmir'in kalkınmasına somut katkılar sunamadı. Görev süreniz bunları çözecek bir süre devam etmeyecektir. Umut ederim seçimlerden sonra, temel sorunların çözecek, ekonomik problemleri çözecek bir hükümet kurulur. Döviz piyasaları, borsalar büyük bir hareketlilik içerisinde. İş alemi olarak zor günlere yaşıyoruz. İş aleminin 400 milyar doları bulan döviz borcu var. Yılbaşından bu yana yüzde 30'a yakın devalüasyon oldu. Bu sadece ülkemizdeki değil, dünyadaki gelişmelerden de kaynaklandı. Ama iş aleminin sorunları giderek kronikleşiyor. İsteğimiz biran önce kalıcı bir hükümetin iş başına geçmesi, parlamentonun çalışması, ülkede barış ve huzurun olmasıdır." 

"TEMEL POLİTİKAMIZ BÖLGELERE ARASI EŞİTSİZLİĞİN KALKMASI"
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ın seçimlerde başarı dilemesi üzerine, "Adaylığımı nereden biliyorsunuz" diyerek espri yapan Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ise, "Önemli teşhislerde bulundunuz. Ülkede makro düzeydeki politikalar, bölgeler arasında eşitsizliğe neden olmuş. İşveren ve emekçiler adına büyük sorunlar yaratmış. Partimizin temel amacı bölgesel eşitsizlikleri kaldırmak. Sürdürülebilir ülke kalkınmasına katkıda bulunacak ve herkesin yararlanmasını sağlayacak bir büyüme gerçekleştirmek. Anayasal zorunluluk nedeniyle hükümette yer aldık. Devamlılık söz konusu, bu kısa sürede sorunlara ne derece eğiliriz bilmiyorum ama bu konuda istekliyiz. Çünkü biz iktidara yürüyen bir partiyiz. Liberal anlayışı ıslah eden gerçek biri demokrasiyi hayata geçirecek bir çaba içerisindeyiz" dedi.




"BİR DAMLA KANA BİLE TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI"
Bakan Müslüm Doğan, Cizre'deki olaylara da değinen, son gelişmelerin kabullenilebilir bir süreç olmadığını ifade ederken, şöyle konuştu:

"Bir damla kana bile tahammülümüz kalmadı. 1000 yıldır barış içinde kardeş olan insanlar, birbirlerine düşman edilmek isteniyor. Güvenlik politikasıyla devletin müdahalesinin doğru olmadığını Cizre'de gördük. Cizre'de kabullenilemez bu durumu gördük. Cizre'ye gittiğimizde 8-9 gün boylunca insanların yaşamlarının kuştılmış olduğunu gördük. Bu kabul edilemez. Ülkemiz bu durumu yaşamamalı. Biran önce barışa ihtiyaç var. Değerlerimizin yeniden tamirine ihtiyacı var. İTO'nun katkı koyacağına şüphemiz yok. İzmir'in farklı bir anlayışı, yapısı ve büyük birikimi var. İzmir halkı demokrattır. Partimize yapılan saldırılarla, İzmir halkı arasında bağ kuramıyorum. Dışarıdan gelen provakatif gruplardır. Bunları aşacağız. Ortak vatanımızda çözemeyecek sorunumuz yok. Silahlı güçlerin kim olursa olsun, elini tetikten çekmesi lazım. Şiddetle bir yere gidilemez. Askeri, polisi, gerillası yoksul halk çocuklarıdır. Bizim çocuklarımızdır. Acilen barışı tesis etmemiz lazım. Durumu iyi anlatmak lazım. Kadim dostuklarımızı, kazanımlarımızı iyi anlatmak lazım. Desteklerinizi bekliyoruz."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Cizre'ye yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, "Devlet hukuku sistemi içerisinde gereğini yapar ama olağanüstü şekilde değil, hukuku kuralları içerisinde yapmalıdır" dedi. 

"EGE'DEN BARIŞ SÖZÜYLE HİTAP EDİYORUM"
Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın açıklamaları ardından tekrar söz alan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege'den Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğusu'na barış sözüyle hitap ettiğini anlattı. Demirtaş, şöyle dedi:

"Terörün, silahın bu ülkeye faydası yok. Ülkenin insanına da faydası yok. Ayrışmaya değil, birleşmeye ihtiyacımız vardır. Biz bir çınar gibi aynı kökün insanlarıyız. Bu topraklarda büyüdük, dallandık, yeşerdik ve bugün ekonomimizle dünyanın 17'nci büyüğü haline gedik. Birkaç ada hariç dünyanın her yerine ihracat yapıyoruz. İşlerimizin devamı için barışa ve huzura ihtiyaç var. Silahla neyi çözeceksini? Silahla bir şeyin çözülmesi mümkün değil. Demokratik, birlik içinde, toplumun bir arada kardeşçe yaşayacağı, ülkenin üniter yapısının devam edeceği bir ülke olmalısı için biz İTO olarak her türlü çabayı göstereceğiz. Üyelerin de bu konudaki görüşlerini adım. Hepsinin ortak düşüncesi, kimseyi ötekileştirme hakkımız yok. Bizim kucaklaşmaya, birlikte olmaya ihtiyacımız var."



ŞEHİT EVİNİ ZİYARET
Kalkınma Bakanı, HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan, İzmir'deki görüşmelerinden sonra Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde sınırın Suriye tarafından açılan ateşle, şehit düşen piyade er Gökhan Çakır'ın Aliağa İlçesi'ndeki evini ziyaret etti. Burada şehit askerin babası Faruk Çakır ve diğer yakınlarınca karşılanan bakan Müslüm Doğan, ilk olarak dua etti. Taziye çadırında baba Faruk Çakır'la yan yana oturan Bakan Doğan, silahların bir an önce susturulması için çağrısı yaptı. Müslüm Doğan, şöyle konuştu:

"Böyle bir acının inşallah bir daha yaşanmamasını diliyorum. Bu çok büyük biri acı. Allah, kimseye evlat acısı vermesin. Ama yaşadığımız koşullar, maalesef bir akıl tutulması anlamında değerlendiriyorum. Bu sürecin hemen şimdi son bulması gerekiyor. İnsanlarımızın bu şekilde ölmesi hak ettiği şeylere değil. Ülkede yaşayan tüm insanlar kardeşimiz. Çok büyük bir acı. Silahla bu ülkede ne demokrasi gelir, ne de demokrasi yok edilir. Onun için tekrar 7 Haziran'a öncesine dönmemiz lazım. Kardeşlik ve barışın yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Halk çocuklarının toprağa düşmesi ve 1 damlacık kanının toprağa dökülmesi artık kabul edilecek bir durum değildir. Benim Allah'tan istediğim inşallah bu kan bir an önce durur ve insanlarımız toprağa düşmez. Tekrar ailenin başı sağolsun diyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun." 



"BURADA HEPİMİZ KARDEŞÇE YAŞIYORUZ"
Bakanın konuşmasından sonra şehit askerin aslen Muşlu olan babası Faruk Çakır ise, "Benim yüreğim yandı, artık kimsenin yüreği yanmasın. İstemiyorum. Burada hepimiz kardeşçe yaşıyoruz. Huzur içindeyiz. İstiyorum ki, taraflar, bizim vekiller de aynen kardeş gibi olsun. Birlik beraberlik içinde olsunlar. Bir an önce hükümeti kursunlar. Bu gözyaşları olmasın, artık yeter. Anneler ağlamasın. İsteğimiz odur, başka yürekler yanmasın" dedi. Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, ziyaretin ardından tekrar temaslarda bulunmak üzere İzmir'e döndü. 

CİZRE OLAYLARI BİR AKIL TUTULMASI 
Geçici hükümette Kalkınma Bakanlığı'nı üstlenen HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Doğan, "Cizre olayı bir akıl tutulması, hak ihlallerini görüyorduk, ama bu şiddet egemenliğini ilk kez görüyorum" dedi. 

Tepekule Kongre Merkezi'nde sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelen, geçici hükümette Kalkınma Bakanlığı'nı üstlenen HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan, "Türkiye savaş sarmalından kurtulması gerekiyor. Onurlu bir barışa ve 7 Haziran öncesine dönülmesi gerekiyor. Savaş ortamının son bulması için her kesimin elini taşın altına koyması gerekiyor. Eğer bu savaş sarmalına karşı birlikte örgütlenip karşı duramazsak gelecekle ilgili kaygılar taşırız. 7 Haziran'da nasıl başarılı olduysak yeniden 1 Kasım'da da başarılı oluruz" dedi. 



ELİ TETİKTE OLAN TÜM GÜÇLERİN, ELİNİ TETİKTEN ÇEKMESİ GEREKİYOR 
Biz demokratik bir partiyiz diyen Bakan Doğan konuşmasına şöyle devam etti: "Demokrasi alanı çok geniştir. Biz bu alanı kullanmak zorundayız. Ve eli tetikte olan tüm güçlerin, elini tetikten çekmesi gerekiyor. Çünkü bir damla kanı bile kaldırabilecek durumda değiliz. Halk terörize edilmeye çalışılıyor. Komşular birbirlerine saldırır hale geldi. Esnaflar birbirlerinin işyerlerine saldırır duruma geldi. Bu karanlık güçlerin önüne geçmemiz, kardeşlik bağlarını yükseltmemiz gerekir." 

Ben 90'lı yılları da yaşadım diyen Bakan Doğan, "Cizre'deki olaylar bir akıl tutulması. Hak ihlallerini görüyorduk, ama bu kadar akıl tutulmasını, şiddet egemenliğini ilk kez görüyorum. İlçede ezan okutturmuyorsunuz. Sözüm ona AKP'nin koyduğu bir devlet anlayışı var. Oradaki insanlar Müslüman değiller m? Bu bile tek başına bu devlet yapısının oraya bakışını ortaya koymaktadır. Bakanlar olarak Cizre'ye alınmadık. Bizim oraya gitme amacımız, bir resim çekmek, şiddet sorunlarına nasıl geldik, onu belirlemeye çalışıyoruz. Hastalara sağlık araçlarını göndermiyorsunuz terörist var diye. 35 günlük bebek, hamile kadın terörist m? Eğer 1 Kasım'ı aşarsak, parlamentoya girmemiz halinde güçlü bir şekilde bu diktatörlük engellenecektir. Halklar ve inançlar birbirine düşürülmeye çalışılıyor. Bunu engellenemez gerekiyor" diye konuştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.