Dolar 32,2534
%0.04
Euro 34,7987
%-0.01
Altın 2.438,690
%0.26
Bist-100 10.269,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de Ödemiş'teki iptal kararı kriz yarattı

Büyükşehir'de Ödemiş'teki iptal kararı kriz yarattı

​İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayı ikinci meclis oturumunda protokol krizi yaşandı. Yürürlüğe giren Bütünşehir Yasası gereği, ilçedeki sebze hali ve et entegre tesislerinin ardından yapılan terminal projesi için Ödemiş Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında imzalanan protokolün iptaline dair karar ayrımcılık tepkisini de beraberinde getirdi. AK Parti grubunun “Partizanlık” ve “Karar siyasi” söylemlerine CHP grubundan da “Asıl ayrımı iktidar İzmir’e yapıyor” şeklinde karşılık geldi. Büyükşehir'de Ödemiş'teki iptal kararı kriz yarattı

  • Ege Postası
  • 15.04.2015 - 19:39
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-Başkanvekili Sırrı Aydoğan yönetiminde gerçekleşen belediye meclisi oturumunda otogar tartışması gündeme damga vurdu. AK Parti’li meclis üyeleri ile CHP’li meclis üyelerinin karşı karşıya geldiği toplantıda, işletme hakkı Ödemiş Belediyesi’ne devredilen, ancak mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Ödemiş Terminali’yle ilgili iki belediye arasında imzalanan ortak hizmet protokolünün iptal edilmesine karar verildi. CHP’li meclis üyelerinin oyçokluğu ile alınan karar doğrultusunda, bütünşehir yasası gereği protokol iptal edilirken, oturumda Beydağ Belediyesi’ne ait tesisler için de aynı karar gündeme alındı.


 
 
BADEM’DEN ADALET ÇIKIŞI: ÖDEMİŞ’E ZULÜM EDİYORSUNUZ
Et Entegre Tesisleri ve Sebze Hali projelerinde yaşanan benzer krizin ardından ilçedeki terminal projesiyle ilgili iptal kararına da tepki gösteren Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “Bu madde olağanüstü bir hız ve çaba ile bir günde bu meclisin gündemine getirildi . İlçem adına vatandaşlarımızın hakkını savunmak benim görevim. Seçimler öncesinde bütünşehir yasası da çıkmamıştı ancak ilçemizin yolları Büyükşehir’in gayretleri ile asfaltlandı. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne minnettarız. Nasıl bir olaydır ki, seçimler bitti, belediye el değiştirdi. Ancak hizmetler devam etmelidir. Hiçbir belediyede bu protokoller iptal edilmezken, Ödemiş’te bu protokol kaldırılıyor. Diğer 29 belediyede diğer işlerin hepsi devam ediyor, protokoller aynen duruyor. Neden Ödemi? Neden tek taraflı olarak bu protokol iptal ediliyo? Siz burada karşı belediye meclisini yok sayarak bunu kaldırıyorsunuz. Lütfen hakkaniyet… Ben neden ilçe belediyesinin eksik imkanları ile bu tesisin yüzde 60’ına para ödedi? Peki madem yasa çıktı, neden 14 Mayıs’ta yeniden protokol imzaland? Burada haksız işlem yapıyorsunuz. Ödemiş’e zulüm ediyorsunuz. Bu kararı geri alın. Menemen’deki, Bergama’daki, Foça’daki tesisleri geri mi aldını? Bunlar da işbirliği protokolü ile yapıldı. Adaletli davranın” dedi.
 
AK PARTİ’DEN FLAŞ ÇIKIŞ: BÜYÜKŞEHİR PARTİZANLIK YAPIYOR
Kararı eleştiren AK Parti’li meclis üyesi Çağlar Haspolat da “Ödemiş Belediyesi’ne siyasi ayrımcılık, partizanlık yapılıyor” diyerek Badem ile benzer bir tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, yasa dışı bir işlem olmadığını belirterek, “Burada kesinlikle kasıt aramayın. Büyükşehir Belediyesi adildir. Tüm Türkiye’yi gezin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden daha adil hiçbir belediye bulamazsınız. Bizim abdestimiz  sağlam. Biz bu belediyenin hiçbir kuruşunu boşa harcamadık. Hiçbir zaman partizanlık yapmadık, yapmayacağız da” dedi.
 
CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNDEN “RAYLI SİSTEM” ÇIKIŞI
Tartışmalar nedeniyle gergin geçen oturum sırasında söz alan CHP’li meclis üyesi İsfahan Naki, hükümetin İzmir’e adaletsiz davrandığını savundu. Naki, merkezi idarenin 2015 yılı yatırım programında Ankara ve İstanbul’un yanında İzmir’e sadece 62 milyon TL’lik bütçe ayrıldığını hatırlatarak, “İstanbul ve Ankara için üç tane Bakanlar Kurulu kararı alındı, Antalya’nın projeleri tümüyle bakanlığa bırakılmış. Nisan ayında Konya’nın projeleri de devralındı. Ayrımcılık yapıldığı söyleniyor. Siz zulüm görmemişsiniz” şeklinde konuştu.
 
DURMAZ: İZMİR DEVRETMEDİ
CHP’den gelen eleştiriler sonrasında söz alan AK Parti’li Hakkı Durmaz ise şunları kaydetti: “Belediyelere bu tip projeleri hükümete devredebilme yetkisi verildi. Ancak, İzmir Büyükşehir Belediyesi böyle bir tercihte bulunmadı. Bu iş ciddi derecede ele alınacak bir husustur. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu tercihte bulunmadığı için projeler devralınmadı. Devretseydi. Bunu İzmir’e zulüm olarak yansıtmak hakkaniyete sığmaz.”
 
“HÜKÜMET İSTESE OTOGAR HATTINI YAPARDI”
Raylı sistem tartışması sonrasında gerginliğe müdahale eden Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, AK Parti’li meclis üyelerine “Siz raylı sistem bilmezsiniz, raylı sistemi biz kendi başımıza yaptık” diye seslenirken şöyle devam etti: “Halkapınar-Otogar hattını hükümet istese yapabilirdi. İZBAN’da yine TCDD ile ortağız, parayı biz veriyoruz, hattı da biz yapıyoruz ama olsun. Burada hükümet-devlet-belediye tartışmasına gerek yoktur.”
 
“NİYE İZMİR’İN MALLARI İÇİN AYNI TEPKİYİ GÖSTERMEDİNİZ'”
CHP’li meclis üyesi Hatice Tatlı da “Sadece Ödemiş’teki protokoller mi iptal edild? Beydağ ve Bergama belediye başkanları da burada. Yasaların gerektirdiği şeyler yapılıyor. AKP’li meclis üyeleri bu mallara bu kadar özen gösteriyor da, İl Özel İdaresi’nin malları dağıtılırken, adaletsizlik yapıldığında neden bu meclis salonlarını terk edip gidiyorsunu? Neden o zaman bu kadar duyarlı olmadınız'” şeklinde konuştu.
 
GÖNENÇ’TEN BADEM’E TEPKİ
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçesinde yapımı devam eden spor salonu ve katlı otopark protokollerini örnek göstererek, “Ben bizzat bu konuyla ilgili Sayın Aziz Kocaoğlu ile görüştüğümde, “Evet, yasa gereği otoparklar bizim sorumluluğumuza geçti, devralacağız” dedi. Ben halen buraya yüzde 30 para ödüyorum. Geri alma işlemi söz konusu değil. Yasa gereği devrediliyor” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.