Dolar 32,5983
%0.38
Euro 34,7501
%0.05
Altın 2.497,650
%0.53
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Dr. Canan Arıtman'ın anısına...

Geçtiğimiz hafta ani ölümüyle sevenlerini üzen İzmir eski Milletvekili Dr. Canan Arıtman, 2002’de CHP'den İzmir Milletvekili seçilmeden önce İzmir Büyükşehir ve Karşıyaka Belediye meclislerinde ANAP Gurup Başkanvekiliydi.

Dr. Canan Arıtman fanatik bir politikacı değildi. Partilisi olsun olmasın meclis üyeleriyle samimi bir diyalog içindeydi. Karşıyaka Belediye Meclisi toplantılarından sonra Karşıyaka Nikâh Sarayı'nın bahçesindeki Dante Kafe'de bizlerle çay içerek sohbet etmeyi seven biriydi. 

Belediye meclis toplantılarında, DYP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura’yı, Karşıyaka Belediye Başkanı Kemal Baysak’ı ve kendi partisi gibi bir muhalefet partisi olan CHP’yi de siyasi egosunun hırsına kapılarak her fırsatta eleştirmekten geri kalmazdı. 

Bir akşamüstü Karşıyaka Belediye Meclis toplantısından önce Dante Kafe'de sohbet ediyorduk. Kendisine sordum, “Canan Hanım, Büyükşehir ve Karşıyaka Belediye Meclisi toplantılarında CHP’yi devamlı neden eleştiriyorsun?”  Kahkaha atarak gizemli bir cevap verdi; “Hüseyin kardeşim, tabak sevdiği deriyi yerden yere vururmuş; benimki de öyle bir şey işte”

O konuşmamızdan iki hafta sonraydı. Büyükşehir Meclis toplantısına yaklaşık bir saat vardı. CHP Grup odasında Canan Arıtman’la sohbetimiz uzayınca, CHP Gurup Başkanvekili Av. Rıfat Özer, “Canan Hanım, meclis gündeminde önemli konular var; müsaade ederseniz grup toplantımıza başlayacağız” dedi.

Rıfat Özer’in nazikçe uyarısına rağmen odadan ayrılmaya niyeti olmayan Canan Arıtman, “Arkadaşlar size bir bilgi vereyim. Ben artık CHP’liyim. Önce inanmadık. Şaka yapıyor sandık. Meğer doğru söylüyormuş. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,  iki gün önce kendisini Ankara’da CHP’ye üye yapmış.

Dr. Canan Arıtman’ın CHP’ye geçtiğinin duyulması belediye meclisi toplantısında şaşkınlık yaratmıştı. Meclis toplantısı başlar başlamaz gelip yanıma oturan Belediye Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı DYP’li Sezgin Çubukçu sordu, “Hüseyin kardeşim, Canan Hanım sizde ne olur?” Hiç tereddüt etmeden cevap verdim; “İlk seçimde CHP’den Milletvekili olur.”

Bir kâhin gibi hedefi tam on ikiden vurmuştum. Dr. Canan Arıtman, CHP'ye geçtikten sonra yapılan ilk milletvekili seçimi olan 1999 seçimlerinde ön seçimle, İzmir 2. Bölge CHP aday listesinin 2. sırasında yer almayı başarmıştı. Bu seçimde CHP seçimde baraj altında kalınca milletvekili seçilemedi. Fakat 2002 ve 2007 seçimlerde kontenjandan aday gösterilerek iki dönem üst üste CHP İzmir Milletvekili seçilmeyi başarmıştı.

Kendisiyle ilgili güzel bir anım olan bir anekdottan söz etmek istiyorum. 31. Kurultayda CHP Parti Meclisi üyeliğine yüksek bir oyla ön sıralarda seçilen Canan Arıtman, MYK üyesi de olmak istiyordu. İzmir’de CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın hukuk danışmanı Av. Rıfat Özer’den bu konuda bir istekte bulundu, “Rıfat Bey, Hüseyin Günlü seni kırmaz. Kendisine Merkez Yönetim Kurulu'na girmem için CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a bir mektup yazmasını söyler misin? ”

Sözün özü:

Karşıyaka’da sevilip sayılan Dr. Canan Arıtman meslek yaşamında yardımsever bir insandı. Birçok yoksul insanımızın hastalığı için elinden geldiğince yardımcı olmaktan geri kalmamıştır. Mektup konusundaki isteğini yerine getirmiştim. Fakat o sıralar CHP’de yaşanılan olağanüstü gelişmeler olmasaydı faydası olur muydu olmaz mıydı bilmiyorum. 

İzmir’in siyasi yaşamında unutulmayacak bir figür olarak iz bırakan rahmetli Canan Arıtman’ın mekânı cennet olsun.