Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Okulu olmayan köye rüzgar santrali geliyor

Okulu olmayan köye rüzgar santrali geliyor

Son aylarda İzmir'de rüzgar enerjisi için yatırımcının önünü açmak amacıyla art arda acele kamulaştırma kararının altına imza atan Bakanlar Kurulu, Bayındır ve Kemalpaşa'da 19 ayrı bölgesi ve 3 ayrı köyünde rüzgar enerji santrali yapılmasına onay verdi. Bakanlar Kurulu, okulu dahi bulunmayan ve taşımalı eğitim yapılan köylerde RES yapılması için kamulaştırmanın önünü açarken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da tescilli orman arazisinde plan değişikliğine gitti.

  • Ege Postası
  • 09.08.2014 - 09:33
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son dönemlerde büyük tartışmalara yol açan ve İzmir'i "enerji tarlası"na dönüştüren acele kamulaştırma operasyonlarında son adres Kemalpaşa ve Bayındır oldu.  Torbalı, Tire, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Urla gibi ilçelerin ardından üç ayrı köyde RES yapılması için gelen talepleri değerlendiren Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın da onayından geçen değişiklik kapsamında yatırımcının yararına acele kamulaştırma yapacak.
 
 
PLAN BAKANLIKTAN, TESİS YATIRIMCIDAN
İzmir'de sayısı gün geçtikçe artan ve  "temiz enerji" olarak da adlandırılan rüzgar enerji santrallerine bir yenisi daha ekleniyor. Borusan-EnBW Enerji Ortaklığı tarafından İzmir’in Kemalpaşa, Bayındır ve Torbalı ilçelerini arasında Çınardibi ve Bayramlı köyleri yakınlarında kurulacak Fuatres Rüzgar Enerji Santrali için toplam 19 ayrı bölgeyi kapsayan kritik bir karar alındı. Resmi gazetede yayınlanan karar uyarınca ÇED sürecini tamamlayan ve yılda 30 MW enerji üretimi yapmayı hedefleyen tesis için Çınardibi, Bayramlı ve Gökyaka'da bulunan taşınmazlar Hazine adına tescil edilmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılacak.
 


1'İNCİ DERECEDE DEPREM BÖLGESİ VE ORMAN ARAZİSİ
Öte yandan, büyük kısmı orman arazisinde inşa edilecek olan 10 ayrı rüzgar türbini, 1 adet şalt sahası, 1 adet de idari bina içeren ve toplam 606 bin 778 metrekarelik alanı kapsayan 1/5000'lik ve 1/1000'lik imar planları da Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkartıldı. 13 Ağustos 2014 tarihine kadar itiraz süresi bulunan Fuatres Rüzgar Enerji Santrali imar planlarına dair yasal itiraz gelmediği takdirde RES'lerin inşasına başlanacak.
 


KÖYE OKULDAN ÖNCE RES GELDİ
İmar planlarında orman alanı, tarım alanı, kırsal yerleşme alanı, doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan olarak kayıtlı ve 1'inci derecede deprem bölgesi üzerine inşa edilecek tesisin yer aldığı bölgede ise tam bir mahrumiyet yaşanıyor. Enerji firmasının milyon dolarlarca liraya mal olacak tesisi inşa edeceği yerleşim bölgelerinden Kemalpaşa'daki Bayramlı ve Gökyaka'da ilkokul dahi bulunmazken, lisesi olmayan Bayındır'n Çınardibi Köyü'nün de aralarında yer aldığı her üç bölgede taşımalı eğitim yapıldığı öğrenildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.