Dolar 32,1625
%0.03
Euro 34,8964
%-0.2
Altın 2.497,820
%-0.21
Bist-100 10.913,00
%0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Güler, “Kemalpaşa Kirazı can çekişiyor”

CHP’li Güler, “Kemalpaşa Kirazı can çekişiyor”

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, kuzey yarım kürede kirazın ilk yetiştiği yer olanKemalpaşa’da kiraz üreticisinin yaşadığı sıkıntıları ve mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı. Güler, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, İzmir’in marka değerlerinden ve Kemalpaşa’nın temel geçim kaynaklarından olan kirazı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e sordu.

  • Ege Postası
  • 27.06.2013 - 13:19
İZMİR - Kemalpaşa’da yetiştirilen kirazın binlerce ailenin temel geçim kaynağı olduğunu söyleyen Güler, “İzmir Kemalpaşa, adı ürettiği kiraz ile marka değeri olan bir ilçedir.Yurt içi ve dışı pazarlarda aranan bir ürün olan Kemalpaşa Kirazı, sadece ilçede on bine yakın ailenin geçimini sağlamaktadır. Nisan ayı başında yaşanan ve ara ara devam soğuk hava ve don olayları nedeniyle meyve tutmadı. Ayrıca mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıklarının yaşanması, olumsuz hava koşullarından etkilenen arıların çiçek döneminde çalışmaması ve mevsim normallerinin dışında sağanak yağışların yaşanması kirazın bu yılki rekoltesinde büyük düşüşlere neden oldu. Üstüne bir de sağanak yağışlarının kirazların üzerinde yarattığı yara ve bereler ürünün değerinde satılamamasının nedenlerinden biridir. Yaşanan bu olumsuzluklar tarım sigortası kapsamına girmediğinden üretici kayıplarını telafi edememektedir. Bir yıldır tüm umutlarını ürüne bağlayan binlerce aile, hava koşullarından kaynaklı sorunlar nedeniyle eline bir şey geçmeden yaşamlarını borçla sürdürmek zorunda kalıyor. Bu anlamda tarım sigortasının kapsamı genişletilmelidir” dedi.

“Tüccar üreticiye karşı ağız birliği yapıyor!”

Kemalpaşa’da üretilen kirazın bu yıl yüzde 60 oranında azaldığını belirten Güler, “Kemalpaşa’da 85 bin dekarlık alanda kiraz üretimi yapılıyor. Yıllık 50 bin ton kiraz üretimi ile Türkiye’nin kiraz merkezi olan Kemalpaşa’da bu yıl rekoltenin geçen yıla oranla yüzde 60 oranında azaldığı tespit edildi. Rekoltenin düşmesinin yanında üreticinin elinden ürününmaliyetinin altında alınması ve üreticiye karşı ürünün alımı esnasında ağız birliği yapan tüccarlar, üreticilerin yaşadığı mağduriyetin katlanarak artmasına neden olmaktadır” dedi.

“Elektrik, evde de aynı fiyat tarlada da aynı fiyat”

Kiraz ürünündeki aşırı düşüş yanında üretimde kullanılan ilaç, gübre, elektrik ve mazot gibi girdilerin yüksek fiyatları üreticiyi olumsuz etkilediğini belirten Güler, “Kiraz ürününün sağlıklı yetişmesini sağlayacak olan zirai ilaçların maliyeti çok yüksek. Kemalpaşa’daki bazı yurttaşlarımız zirai ilaçları üretimde gerekli olmasına karşın maliyetinden dolayı kullanamıyor. Sondaj ile su elde etmeyi sağlayan ve kiraz üretimi için kullanılan elektriğin kilovat cinsinden birim fiyatının makul seviyelere indirilmesi gerekir. Keza elektrik birim fiyatlarının Kemalpaşa İlçe Merkezi’nde, Kemalpaşa köyleri’nde ve tarım alanlarında aynı olmaması gerekir. Elektrik, evde de aynı fiyat tarlada da aynı fiyat. Kiraz üretimi için çok önemli olan mazot ve gübre fiyatlarının son yıllarda hızlı bir şekilde artış göstermesi özellikle gübre fiyatlarında% 100’lük artışlar yaşaması üreticinin belini bükmüştür. Üretici tüm bu olumsuzluklar yanında, özel ya da devlet bankalarından kullandığı 250 – 300 milyon TL kredi borcunu ödemekte büyük güçlük yaşamaktadır. Bakanlık tarafından üreticiye nefes aldırabilecek, sorunlarına çözüm getirebilecek düzenlemelerin yapılması Kemalpaşalı üreticiler ve markla değeri olan Kemalpaşa Kirazı için yaşamsal önemdedir” dedi.

Ayçil, “ağaçlarını kökleyip yerine başka ürünler ekmeyi planlıyor”

Kemalpaşa CHP İlçe Başkanı Mehmet Ayçil de Kemalpaşa Kiraz’ında yaşanan durumu şöyle özetledi: “Kiraz üreticisi rekoltenin düşük olmasından dolayı mağdur. Üretici masraflarını maalesef toplattığı üründen elde edemiyor. Bu yıl üretici ne borçlarını ödeyebilir ne de çocuklarının nişanlarını ve düğünlerini yapabilir. Kemalpaşa’daki birçok üretici destek sağlanmaz ve yaşanan sorunların çözümü için adım atılmaz ise ağaçlarını kökleyip yerine başka ürünler ekmeyi planlıyor. Yetkililer Kemalpaşa’da yaşanan sorun ile ivedilikle ilgilenmeli ve üreticinin tekrardan ayağa kalkmasını sağlamalıdır” dedi.

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular:

1-) Kemalpaşa’da yaşanan soğuk hava ve don olayları nedeni ile kiraz üreticisinin - çiftçinin mağduriyetinin giderilmesine ilişkin her hangi bir çalışma yapılmış mıdı? Yapmayı düşünüyor musunuz'

2-) Tarım sigortası kapsamının, soğuk hava ve don gibi doğal afetlere karşı geçerli olmamasının nedeni nelerdir'

3-)Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası müşterilerinin tarımsal amaçlı kullandıkları kredileri faizsiz olarak erteleme, çiftçiye önümüzdeki yıla hazırlık yapmak için kredi desteği sağlama konusunda bir plan ya da çalışma yapılmakta mıdır'

4-) Kuzey yarımkürede piyasaya ilk çıkan ve ürünün yarısının dışsatım yolu ile pazarlandığı Kemalpaşa Kirazı için prim desteği sağlama amaçlı bir düzenleme yapılmakta mıdır'

5-) Kemalpaşa Kirazı ve üreticisinin bir avuç tüccarın eline mahkum edilmemesine ve Kemalpaşa Kiraz Üreticileri Birliğinin desteklenmesine yönelik ne gibi çalışmalar yapılmaktadı?










Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.