Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ve metroda beklenen hamle! Narlıdere Metrosu start alıyor

Ve metroda beklenen hamle! Narlıdere Metrosu start alıyor

İzmir ulaşımında merakla beklenen raylı sistem yatırımlarından Narlıdere Metrosu için süreç resmen start aldı. EVKA 3-Fahrettin Altay hattının ardından yapımına başlanması beklenen Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu hafif raylı sistem güzergahı için ÇED dosyasını hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Bakanlığı'ndan gelecek onayın ardından 10,5 kilometrelik projenin ilk etabının inşasına başlayacak. Narlıdere Metrosu start alıyor

  • Ege Postası
  • 01.03.2016 - 10:09
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Metrosu'nda 4'üncü aşama olarak da bilinen Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu arasındaki güzergah için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi ilk onayı İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden istedi.

BELEDİYE VALİLİKTEN ÇED ONAYI İSTEDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi kentteki raylı sistem ağını 300 kilometreye çıkartmak amacıyla hazırlıklarını sürdürürken, Fahrettin Altay-Narlıdere güzergahındaki yol haritası da netleşti. EVKA 3-Bornova Merkez, Üçyol-Buca metro hatları, Karşıyaka ve Konak Tramvayları ile Gaziemir-ESBAŞ monoray projeleri için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, ilk kazmayı vurmaya hazırlandığı Narlıdere Metrosu için İzmir Valiliği'ne ÇED başvurusunda bulundu. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nden ön oluru alan proje, önümüzdeki haftalarda gelecek nihai onayın ardından resmen start alacak.
 


743 MİLYON 325 BİN LİRAYA MAL OLACAK
Toplam 9 duraktan oluşacak raylı sistem yatırımında Fahrettin Altay'ın ardından sırasıyla, Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Narlıdere, Siteler, Kaymakamlık, Lojman ve İstihkam durakları inşa edilecek. Projenin 743 milyon 325 bin liraya mal olması planlanıyor.
 
İSTASYON SAYISI 26'YA ÇIKACAK
EVKA-3-Fahrettin Altay arasındaki 19 kilometrelik güzergahta 17 istasyonda günde yüz binlerce İzmirliyi taşıyan İzmir Metrosu, Narlıdere etabının tamamlanması ile birlikte toplamda 28,5 kilometre ve 26 istasyona ulaşacak.
 



PROJEDE REVİZYON: DURAK SAYISI DÜŞTÜ, HAT 10,5 KİLOMETREYE UZADI
Hattın ilk etabını teşkil eden 4,5 kilometrelik ve 5 istasyonu kapsayan Fahrettin Altay-Narlıdere bölümü için uygulama projelerini hazırlayan ve inşaata çıkmak için gün sayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Bakanlığı'ndan gelecek nihai onayın ardından ihaleye çıkarak metronun yapımına başlayacak.
 
İLK ETAP 2020 YILINDA TAMAMLANACAK
Geçtiğimiz aylarda hattın kalan kısmını da kapsayan Narlıdere-İstihkam Okulu etabı için proje ihalesine çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hazırlanan güzergah planında revizyona giderek 5 istasyondan 4 istasyona düşürdü. Narlıdere İtfaiye-Narlıdere İstihkâm Alayı arasında yapılan son değişiklikle birlikte durak sayısı düşerken, hatta 2 kilometre ilave edildi ve metro projesinin toplam güzergah uzunluğu da 10,5 kilometreye uzatıldı. Mevcut sistemin devamı niteliğindeki yatırımın inşaatına yaz aylarına kadar başlanması beklenirken, ilk etabının 2020 yılında, ikinci etabının ise 2025 yılında tamamlanması ve hizmete açılması bekleniyor.
 


HANGİ GÜZERGAHTAN GİDECEK'
Fahrettin Altay'dan sonra Balçova Meydan Kavşağı'ndan itibaren Mithatpaşa Caddesi altından devam edecek metro sistemi, Balçova ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni takip edecek, Narlıdere ve askeri lojmanlardan geçerek İstihkam Okulu'nda son bulacak. Ulaşım Master Planı dahilinde İYTE Kampüsü'ne kadar uzatılması planlanan raylı sistem güzergahının kalan kısmı için de önümüzdeki yıllarda hazırlıklara başlanması bekleniyor.
 


PROJE NASIL İLERLEYECEK'
Tamamı yeraltı hattı olarak inşa edilecek Narlıdere Metrosu'nda 10,2 kilometrelik kısmı aç-kapa tünel yöntemi ile, İzmir Çeşme Otoyolu'nun geçtiği Balçova girişindeki viyadüklerin olduğu 255 metrelik kesimi ise delme tünel (NATM) yöntemiyle inşa edilecek. Merakla beklenen tünelin kilometre başına maliyeti ise ortalama 45 milyon lirayı bulacak. Proje sırasında Üçyol-Üçkuyular etabında olduğu gibi ana yollar ve caddeler trafiğe kapatılacak, hendekler açılarak inşaat faaliyetleri etap etap yürütülecek. İnşaat sırasında ulaşım sahildeki tali otoyol güzergahı ve Balçova'daki diğer çevre yollardan sağlanacak.
 
YILLIK YOLCU SAYISI 100 MİLYONU AŞACAK
Geçtiğimiz yıl toplam 84 milyon 730 bin 644 yolcunun taşındığı metro sisteminde açılacak yeni güzergah ve ilave yeni duraklarla birlikte yolcu sayısının da 136 milyon 799 bin 748'e çıkması planlanıyor. Yeni metro istasyonları ile birlikte mevcutta 77 olan vagon sayısının da ilavelerle arttırılması, sefer sıklıklarının ise 3,5 dakika olması öngörüldü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.