Dolar 32,3900
%0.1
Euro 34,7762
%-0.04
Altın 2.397,070
%0.01
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Müze restorasyonu 2017'de tamamlanacak

Müze restorasyonu 2017'de tamamlanacak

İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi'ndeki restorasyon çalışmalarının 4 Temmuz 2017 tarihene kadar tamamlanacağı bildirildi.

  • Ege Postası
  • 29.02.2016 - 13:47
İzmir'in Karataş semtinde Milli Eğitim Bakanlığına ait, içinde Osmanlı ve 1920-1970 yıllları arası Cumhuriyet Dönemi'ne ait binlerce ders kitabı, ansiklopedi, her dilden klasik roman, Atatürk'ün ilk Meclis'teki ve Ankara Ulus Meydanı'ndaki, Rus kameramanların çektiği, 10'uncu Yıl Nutku konuşması, Cumhuriyet tarihine ait binlerce eğitim filmi, slayt, Atatürk'ün İzmir Atatürk Lisesi'nde oturduğu masa ve tahtada dönemin öğrencilerine matematik dersi verirken fotoğrafı bulunan, ancak çatısı akan, tavanı çökmeye başlayan, duvar sıva ve taşları dökülen, pencereleri çürüyen 200 yıllık tarihe sahip İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi binası, yıkılma tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle kapatıldı. Müzenin içindeki eserler ise dağıtıldı. Açık olduğu dönemde çok sayıda öğrencinin ziyaret ettiği, Cumhuriyet filmlerini izlediği müze binası için 23 Kasım 2011 tarihinde koruma kurulu tarafından onarım ve restorasyon izni verildi. Ancak yağmurlar nedeniyle her geçen gün yıkılma tehlikesi artan müze binasının onarımı bir türlü başlamadı. Müze görevlileri, binlerce film, kitap ve belgeyi, dolduruldukları kolilelerde korumaya çalıştı. Bu durum İzmirliler'in tepkisini çekti.



İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, müzenin onarım ve restorasyonu için ihaleye çıktı. İhaleyi alan firma, onarım ve restorasyon çalışmalarına başladı. Müzenin önce akan çatısı onarıldı. İç ve dış ahşap bölümleri de dahil olmak üzere her tarafında onarım çalışmaları sürüyor. Müzedeki çalışmaların 4 Temmuz 2017 tarihine kadar tamamlanacağı belirtildi. Uzun yıllar kapalı kalması İzmirlilerin tepkisine neden olan müzedeki çalışmalar sırasında, içindeki eserlerin envarterinin de çıkartılacağı belirtildi.  (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.