Dolar 32,4419
%0.01
Euro 34,8295
%0.25
Altın 2.437,750
%-0.04
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ve Başkan Kocaoğlu patladı...

Ve Başkan Kocaoğlu patladı...

ESHOT tarafından satın alınacak olan alçak tabanlı, engelli rampalı ve klimalı 100 adet körüklü otobüsün alım sözleşmesi imza törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tartışmalara neden olan ulaşım zammı ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Zamlarının adaletsiz olduğunu belirterek kendisini eleştiren AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay’a sert yanıt veren Başkan Kocaoğu, yine AK Partili Rıfat Sait’i de 9 Eylül kutlamalarına katılmak yerine İzmirliler Günü organizasyonu düzenlemesinden dolayı eleştirdi.

  • Ege Postası
  • 14.09.2013 - 14:02
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Uzundere’de yer alan ESHOT Garajı ve Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen protokol törenine Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra CHP İzmir Milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve İl Yönetimi, ilçe belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri, ilçe örgütlerinin yöneticileri, oda ve meslek kuruluşlarının temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi’nde görevli bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. Diğer yandan CHP ilçe örgütlerinden ellerinde pankartlarla tören yerine gelen kalabalık grupların “En büyük Başkan Aziz Başkan”, “İzmir Aziz’dir Aziz kalacak” sloganları ile Aziz Kocaoğlu’na destek verdiği dikkat çekti.

“60 MİLYON LİRALIK YATIRIMIN ALTINA İMZA ATIYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir’e hizmet etmenin gururunu, onurunu yaşamak için çalışıyoruz. Dünya standartlarında, üst düzeyde otobüsler alıyoruz. Her biri 608 bin 985 lira değerinde otobüsler alarak toplam da 60 milyon 800 bin TL’lik yatırımın altına imza atıyoruz” dedi ve göreve geldiği 2004 yılından bu yana ulaşım alanında yapılan yatırımları özetledi.

“ZORUNLU OLARAK ZAM YAPTIK”


Başkan Kocaoğlu son günlerde sıkça tartışılan ve eleştirilerin odak noktası haline geldiği toplu ulaşım zamları hakkında da önemli açıklamalarda bulundu ve, “Önümüzdeki günlerde Üçyol-Üçkuyular hattındaki üç istasyonu daha açarak metroyu hizmete sokmayı planlıyoruz. 90 dakika uygulamamız başka hiçbir ülkede yok. İzmir’de ulaşımı belediyenin kendi kurumları ve kendi imkanları dahilinde görevi biz üstleniyoruz. Diğer iki büyük kentte ise, halk otobüsleri hizmet veriyor. Otobüslerin taşıma oranı İzmir’le kıyaslanmayacak kadar düşük. Biz zorunlu olarak zam yaptık. Yaptığımız zammın basında yanlış ve eksik bilgilenme sonucu ile 13-22 oranında olduğu söyleniyor. Tam bilette yüzde 8, öğrenci bilette ise yüzde 10 oranında zam yapıldı. Son bir ayda develüasyon yüzde 17. Benzin 5 lirayı geçti, mazot ise 5 liraya yaklaştı. Öğretmen biletlerinde yüzde 21 zam yapıldı ancak, o da öğretmen ücretlerini diğer devlet memurlarına yakınlaştırmak içindi. Bu zammın bize katkısı yüzde 1’in de altında” dedi.




“TOPLU TAŞIMADA ÖTV VE KDV KALDIRILSIN”


Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Şu anda ülkenin bir gerçeği paylaşmak istiyorum” diyerek sözlerini sürdürürken, hükümete çağrıda bulunarak; “İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bakanlar Kurulu’nun çıkarttığı kararlar ile engelli, polis, postası gibi kesimleri bedava taşıyacaksın, öğrenci indirimi yapacaksın, uygulamalarını da hayata geçiriyor. 2012’de bunun bize maliyeti, bedava taşıdığımız yolcuların maliyeti 230 milyon lira oldu. Yani biz 230 milyon TL’yi hemşerilerimizin taşınması için belediye bütçesinden sübvanse ediyoruz. Bunu belediye yapar ayrı, hükümet yapar ayrı. Belediyenin ulaşım şirketleri zarar ediyor derken bunun da bilinmesi gerekir. Ulaşımda İzmir Büyükşehir Belediyesi işletmeleri rantabl çalışmaktadır. “Şunu, şunu indirimli taşıyacaksın diyen Bakanlar Kurulu’muz toplu ulaşımda ÖTV’yi indirmemektedir. Eğer bunu indirir ve yüzde 18 KDV’yi de indirirse, daha fazla yolcu taşıma imkanımız ortaya çıkacaktır. Biz alınan biletlerin yüzde 18’ini maliyeye KDV olarak ödüyoruz” dedi.

“90 DAKİKA İLE SOSYAL DENGEYİ SAĞLIYORUZ”

90 dakika tek bilet uygulaması ile ilgili bilgiler de veren Aziz Kocaoğlu, Biz bu uygulamayı hayata geçirirken, uzun süre karar vermeye çalıştık. 90 dakika uygulaması, yolcu sayımızı arttıracak ama ciromuzu düşürecek mi diye düşündük ve uzun uğraşlar sonucunda radikal bir kararla bunu hayata geçirdik. Masraflar sabit kalmak şartı ile, taşıdığımız yolcu sayısı yüzde 30-35 artıyor. Hasılatımız da yüzde 15 oranında artıyor. Biz 90 dakikaya devam edeceğiz. Çünkü, kentim merkezinde oturan gelir düzeyi yüksek vatandaşlar bütçe anlamında sarsılmıyor. Ama asgari ücret ve civarında çalışan, kirası ucuz olan, kentin kıyı bölgelerinde yaşayan dar gelirli vatandaşın, işine 2-3 vasıta ile gitmesini sağlayarak ulaşımda da aynı suda olduğu gibi sosyal denge kuruyoruz. 90 dakikanın sırrı kenar mahallelerde yaşayan dar gelirli vatandaşlarımıza destek vermektir” dedi.

“ADALET SADECE ADINDA VAR”

Başkan Kocaoğlu, ulaşım zamları nedeni ile kendisini eleştiren AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay’a seslenerek sert eleştirilerde bulundu ve “Bir konunun altını çizmek istiyorum, bugün iktidar partisinin il başkanı “Ulaşım zammı adaletsiz oldu” demiş. Bu nasıl bir yaklaşı? Ve şu yaşadığımız atmosferde nasıl bir değerlendirmedi? Merkezi hükümetimiz politikası gereği her türlü zammı otomatiğe bağlamışken, bir sabah kalktığımızda akaryakıta zam gelmiş, sonra kuruş kuruş düşürülerek giden bir süreçte, zorunlu olarak yaptığımız ortalama yüzde 9’luk zammı adaletsiz bulmasını doğrusu çok anlayamadım. Eğer AK Parti il başkanı bu kent için, bir görev yapacaksa, 9 Eylül gibi önemli bir günde çakma bir kutlama ile “9 Eylül İzmirliler Günü” diye etkinlik düzenleyen bir milletvekilinin ne yaptığına dair İzmir’e, İzmirli hemşerilerimize ve tüm Türkiye’ye bir açıklama yapmak zorundadır. Sadece adında adalet olduğu için ulaşımda adaletten söz edemez. Adalet, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlarının ve bizlerin vicdanında yaşamaya devam edecektir. Adalet bizim vicdanımızda yaşadığı müddetçe adaletsizlik yapanlar gereken dersi alacaktır” 9 Eylül kutlamalarına katılmak yerine İzmirliler Günü etkinlikleri düzenleyen AK Partili Milletvekili Rıfat Sait’e de yüklendi.



22.5 MİLYON EURO’YA MAL OLDU


Büyükşehir Belediyesi’nin, tamamı klimalı ve engelli binişine uygun 100 yeni otobüs için imzaladığı protokol uyarınca, Şubat 2014 tarihinden otobüsleri teslim almaya başlayacak. Teslim edilmeye başlanacak yeni araçlarla birlikte, ESHOT’ta klimasız otobüs kalmayacak ve İzmir’deki ortalama otobüs yaşı da 5’e düşecek. Yaklaşık 22.5 milyon Euro’luk maliyeti olan yeni otobüslerin ilk bölümü Şubat ayında teslim edilecek 2014 yılına kadar tüm otobüsler hizmet vermeye başlayacak.

ESHOT’un filosuna dahil edeceği 100 körüklü otobüs için hazırlanan protokol, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üretici firma Solaris Bus &Coach S.A ‘nın Yönetim Kurulu Başkanı Darius Michanak ve ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik tarafından törenle imzalandı.

TOPLAM 1472 OTOBÜS İLE DEV HİZMET

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü ile Solaris Bus&Coach S.A. arasında imzalanan alım sözleşmesine göre, yeni otobüslerin Euro 5 standardında çevreye duyarlı motorlu, engelli binişine elverişli alçak tabanlı ve basamaksız iç yapılı, klimalı ve otomatik şanzımanlı olacağı bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 2004 yılından bu yana son alımla birlikte 1202 adet (tamamı çevreye duyarlı ve klimalı), İZULAŞ Genel Müdürlüğü ise 2007 – 2013 yılları arasında 270 adet olmak üzere toplam 1472 adet yeni otobüs alarak ulaşımda konforu artırdı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.