Dolar 32,5437
%0.18
Euro 34,9387
%-0.09
Altın 2.436,010
%-0.01
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Troya Anadolu kültürünün ürünüdür

Troya Anadolu kültürünün ürünüdür

Bu yıl ilki düzenlenen Bornova Homeros Festivali, panel ve söyleşilerle ayrı bir anlam kazandı. Hepsi birbirinden değerli konuklar, Festivale adını veren Ünlü Ozan Homeros’u ve Osmanlı’dan günümüze Bornova’yı anlattı. Şair ve yazar Cengiz Bektaş, Homeros’un bize tarihimizle ilgili bilmediğimiz pek çok konuyu öğrettiğini ifade ederek, “Troya, Helen değil Anadolu Kültürü’nün bir ürünüdür. Bu nedenle yaptığı festival ile Homeros adına sahip çıkan Bornova Belediyesi’ni kutluyorum’’ dedi. “Homeros gibi bir değerin eserlerine sahip çıkmalıyız’’diyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da onun eserlerinin, insanlık tarihine ve kültürümüze sağladığı katkıların okullarda ders olarak verilmesi gerektiğini belirtti

  • Ege Postası
  • 08.06.2013 - 10:12
İZMİR - Homeros Paneli, Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Uluslararası Festivale adını veren ‘Homeros’un anlatıldığı panele, Şair ve Yazar Cengiz Bektaş ile Bergama Eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın konuşmacı olarak katıldı.
Kendi tarihimizi bilmediğimizi söyleyen Cengiz Bektaş, ‘‘Böyle olunca da bilmediğimiz tarihimize sahip çıkmıyoruz. Tarihimizle ilgili pek şeyi bizler öğreten kişi Homeros’tur. Troya, Helen değil Anadolu Kültürü’nün bir ürünüdür. Bu nedenle yaptığı festival ile Homeros adına sahip çıkan Bornova Belediyesi’ni kutluyorum’’ dedi.

Homeros’un Bornovalıların hiç unutmaması gereken tarihi bir değer olduğunu ifade eden Sefa Taşkın da, onun yapıtlarının yüzyıllar öncesinden bugünlere geldiğini belirterek, ‘‘Homeros bir edebiyatçı olarak batı kültürünün yaratıcısıdır. Onun eserleri batı entellektüelleri ve bilim adamları arasında tartışılırken Sümer, Hitit gibi uygarlıklar daha ortada yoktu. Homeros sayesinde Anadolu kültürünün ne kadar eskilere dayandığı anlaşıldı’’ diye konuştu.

‘‘Homeros gibi bir değerin eserlerine sahip çıkmalıyız’’diyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ise onun eserlerinin, insanlık tarihine ve kültürümüze sağladığı katkıların okullarda ders olarak verilmesi gerektiğini belirtti.

Osmanlı’dan günümüze Bornova

“Osmanlı’dan Günümüze Bornova’’ adlı panelde de Bornova’nın tarihi anlatıldı. Prof. Dr. Kemal Arı, Yrd. Doç. Alev Gözcü ve Dr. Fevzi Çakmak Bornova Belediyesi işbirliği ile yürüttükleri sözlü tarih çalışmasıyla ilgili bilgiler verdi.

Bornova’nın hafızasını çıkartmaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Kemal Arı, ‘‘Hedefimiz gelecek araştırmacılara da kaynak bırakmak. Bugün Bornova hudutları içerisinde kendini Bornovalı olarak gören, sonradan Bornova’ya gelerek kültür aktarımında bulunan kişilerin hafızalarını zorlayarak unuttuklarımızı hatırlamaya çalışıyoruz. Bornova Belediyesi tarafından hazırlanan projenin en önemli ayaklarından biri Dramalılar Köşkü Bornova Kent Arşivi ve Müzesi. Buradaki arşiv girişimi çok önemli. Amacımız orada araştırmacıların her zaman yararlanabileceği bir bellek yaratmak. Mevcut müzeyi daha da Bornovalıların katkıları ile daha da zenginleştireceğiz’’ diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.