Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sendika ve Büyükşehir arasında ipler gerildi

Sendika ve Büyükşehir arasında ipler gerildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Genel-İş Sendikası arasında devam eden ve Yüksek Hakem Kurulu’na giden toplu iş sözleşme krizinde taraflar son tekliflerini yeniden masaya koydu. Yaklaşık üç gündür devam eden görüşmelerden yine sonuç alınamazken, dün yeniden başlayan ve yaklaşık 4 saat süren görüşmelerde aşama kaydedilemedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen görüşmelere sendika cephesinden DİSK ve Genel-İş Başkanı Kani Beko ile Ankara’dan gelen Genel-İş Genel Merkez Yöneticileri de katılırken, 26 Temmuz’daki greve 48 saat kala tansiyon giderek yükseldi.

  • Ege Postası
  • 23.07.2013 - 19:51
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Dün gün boyu süren görüşmeler neticesinde sözleşmeler konusunda herhangi bir aşama kaydedilemezken, taraflar arasında yine anlaşma sağlanamadı. 

EMEKÇİLER GÜN BOYU NÖBETTEYDİ

Dün akşam saatlerinde gerçekleşen zirve sonrası çözüm için çalışmalarını hızlandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, dün öğlen saatlerinde sendika yetkilileri ile yeniden bir araya geldi. Görüşme gerçekleştiği sırada neticeyi merakla bekleyen çok sayıda emekçinin belediye binası önündeki bekleyişi gün boyunca devam etti. Sendika cephesini Genel-İş Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreter Remzi Çalışkan, Mali İşler Daire Başkanı Cafer Konca, Örgütleme Daire Başkanı Çetin Çalışkan, Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz ve İzmir’deki şube başkanlarının temsil ettiği sendika cephesinin masa başında son tekliflerini Büyükşehir’e sundu.

GREVE 48 SAAT KALA


İzmir Büyükşehir Belediyesi adına İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının katıldığı görüşmelerden bugün de sonuç çıkmazken, greve 48 saat kala sendika cephesinden kritik açıklamalar geldi. Bir yandan görüşmeleri sürdüren, bir yandan da grev için kolları sıvayan sendika cephesinde ise gelen tekliflerin değişmemesi üzerine tansiyon yükseldi. Sendikanın “Kararımız, tavrımız belli. Görüşmeler bitmiştir. Aynı teklifler için bir daha masaya oturmayacağız” diyerek görüşmelerden ümidi kestiği öğrenildi.

“SON DAKİKAYA KADAR MASA BAŞINDAYIZ”

Belediye binasının çıkışında işçilere seslenerek görüşmeler hakkında açıklama yapan DİSK ve Genel-İş Genel Başkanı Kani Beko, görüşmelerde yeniden tıkanıklık yaşandığını belirterek, “Görüşmeler esnasında yeni bir gelişme sağlanamadı. Belediye yetkililerine tekliflerimizi yeniden sunduk. Kendilerine tekliflerimizi yineledik ve Başkan Kocaoğlu’na ileteceklerini belirttiler. Ama bir yandan da vaktimizin daraldığını ve greve iki gün kaldığını hatırlattık. İZELMAN ve İZNERJİ’de yetkimizin düşmemesi adına kesinlikle greve çıkmak zorundayız. Bu iki gün içerisinde müzakereleri devam ettireceğiz. Ve son dakikaya kadar masa başında iş barışını sağlayarak bitmesi için sizlerle beraber gayret edeceğiz. Ancak toplu sözleşme görüşmeleri bitmezse, Cuma günü 04:00 itibarı ile sizlerle birlikte greve çıkacağız” dedi.

“KOCAOĞLU’NUN ADIM ATMASI GEREKİYOR”


Emekçilere önemli bir çağrıda bulunan Beko, “İşveren cephesinden farklı teklifler gelmedi. Yapılan bu teklifler bizi tatmin etmedi. Sendika olarak grev hazırlıklarını yapabilmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Benim sizlerden bir ricam var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimlerinde yürüttüğümüz çalışmalar kutsal çalışmalardır. Sizlerden, Türkiye işçi sınıfının disiplinine ve saygınlığına uyan şekilde hareket etmenizi rica ediyorum. Biz ekmek için, işimiz için, geleceğimiz için buradayız. Ne yapacaksak birlikte yapacağız” dedi. Genel Başkan Beko son olarak, Başkan Kocaoğlu’na seslenerek, “Ortada atılan bir adım yok. Bu sözleşmelerin bitmemesi için bir sebep yok. Ancak, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun bir adım atması gerekiyor. Rakamlar üzerinde müzakere yapamadık. Yarın ve yarından sonra da bu görüşmelere devam etmek istiyoruz” dedi.

ALKIŞ VE ISLIKLI PROTESTO


Genel Başkan Beko’nun konuşması sonrası belediye önünde “İş ekmek yoksa, barış da yok”, “Sadaka değil, toplu sözleşme”, “Sözleşme hakkımız, grev silahımız” sloganları atan emekçiler, alkışlar ve ıslıklarla Büyükşehir Belediyesi’ni protesto etti. Yapılan açıklamanın ve protestoların ardından bir süre daha durum değerlendirmesi yapan emekçiler ve sendika yönetimi, daha sonradan sendikaya bağlı şubelere giderek tekrardan toplantı yapma kararı aldı.

SENDİKALILAR ARASINDA TARTIŞMA
Diğer yandan görüşmelerin bitmesi ile birlikte belediye önünde kendi arasında görüşen sendikalılar arasında tartışma yaşandı. Toplu sözleşmelerde görüşmelerin bitirilmesi ve anlaşma sağlanmasından yana olan bir grup ile grev kararının hayata geçmesinden yana olduğu öğrenilen bir grup arasında hararetli dakikalar yaşandı. Sözlü olarak başlayan tartışma arbede haini alınca, araya giren sendika yöneticileri kavgayı ayırdı. Genel-İş 3 No’lu Şube’de örgütlü bulunan emekçiler arasında yaşanan gerginlik bir süre daha sözlü tartışma halinde devam ederken, sendika yöneticilerinin çabaları sonrasında olay büyümeden kapandı.

TARAFLAR NE DEMİŞTİ'


Sendika adına en yetkili isim olarak görüşmelere katılan DİSK ve Genel-İş Başkanı Beko, dünkü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, masa başında iş barışı sağlamaktan yana olduklarının altını çizerek, “Grev bizim hakkımız, kimsenin bundan kaçtığı ya da korktuğu yok. İZENERJİ ve İZELMAN da toplu sözleşme sürecinin greve gitmemesi için iyi niyet gösterdi. Grev kararı elbette İzmir halkını üzebilir. Elbette İzmirlinin canını yakabilir. Vatandaşın canını da sıkmak, onları üzmek istemiyoruz. Bizim böyle bir derdimiz yok. Ancak işler bu noktaya gelirse, bizim işçilerimiz de, biz de grev yapmaktan korkmayız” demişti. Hafta sonu katıldığı programda sert mesajlar veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Toplu sözleşmede grev hakkı kullandırmayacağım. İsteyen istediği eylemi yapsın ben de emekçinin yanındayım. Ama taşeronu kaldıran, işçi dostu bir başkan olarak bana karşı yapılan bu hareket düşündürücüdür. Herkesi sağduyulu olmaya çağırıyorum” diye konuşmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.