Dolar 32,4442
%-0.13
Euro 34,7334
%-0.68
Altın 2.436,440
%0.01
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli bunu yemez

İzmirli bunu yemez

ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından Polonyalı Solaris Bus and Coach S.A.firmasından satın alınan 100 körüklü otobüsün 30 adetlik ilk partisini törenle hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Partili rakibi Binali Yıldırım’a sert göndermelerde bulundu. AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 1414 proje hakkında eleştirilerini dile getiren Kocaoğlu, rakibinin mevcut projeler ile seçimi kazanmasının mümkün olmadığını vurguladı ve “İzmirli bunu yemez”.

  • Ege Postası
  • 01.03.2014 - 13:57
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İnciraltı’nda bulunan ESHOT Garajı’nda düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, CHP İl Başkanı Ali Engin ve İl Yönetimi, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkan ve başkan adayları, belediye ve il genel meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri, belediye bürokratları, İzmir Kent Konseyi Yöneticileri, Polonya’dan gelen Solaris firması heyeti, çok sayıda partili ile vatandaşlar katılım gösterdi.

“VATANDAŞIN KONFORU İÇİN MİLYARLARCA LİRA HARCADIK”
Törene katılan vatandaşların “İzmir Aziz’dir, Aziz kalacak”, “İzmir seninle gurur duyuyor” sloganları eşliğinde konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yaşamım boyunca sağa sola yalpalanmadan dik durmayı bana öğreten babamın vefatı sonrasında bana destek tüm dostlarıma ve İzmirlilere teşekkür ediyorum. Acılar paylaşıldıkça azalırmış” dedi ve şöyle devam etti; “İzmir büyükşehir belediyesi hızlı bir şekilde otobüs filosunu yeniliyor. Şu anda sefere çıkan yaklaşık 1500 araç var.  bu araç filosunun 1412 tanesi bizim dönemimizde yenilendi. Otobüs yaşımız 5’ekadar düştü. Filonun yüzde 90’ı engelli kullanımına uygun ve çevreci, son teknoloji araçlarımızla toplu taşımacılıkta hizmet veriyoruz. Metro yatırımları ile birlikte son 10 yılda toplamda milyarlarca lira parayı kentte yaşayan insanın ulaşımda konforu için harcadık, harcamaya da devam edeceğiz.”

KOCAOĞLU’NDAN “PARALEL PROJE” GÖNDERMESİ
Önümüzdeki hafta sonunda yeni dönem projelerini açıklayacağını müjdeleyen Başkan Kocaoğlu, “Sayın aday İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımda 1 milyon kişi taşıdığını söylemişti. Biz de 1 milyon 688 bin kişi taşıdığımızı rakamlarla ispat etmek istiyoruz. Yani, sayın adayın söylediğinden yüzde 50 daha fazla yolcu taşıyoruz. Bu tür mesnetsiz, çamur at izi kalsın, malum basında bunlar temcit pilavı gibi tekrarlansın anlayışının çöktüğü bir realitedir. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hazırlanan seçim bildirgesinde hiç görmedik. AKP logosunu da arka kapakta kullanmışlar. İzmir ile hiç ilgisi olmayan işlerini anlattığı dergiyi hepiniz hatırlıyorsunuz. O dergide de genel başkanları yok. Bir problem var, sizler de biliyorsunuz... Problem çift tarafta var da, herkes kendimi nasıl kurtarabilirim diye bakıyor herhalde. 1414 rakamına nasıl ulaştıklarını bir türlü anlamadık. Paralel devletten şikayetçi olanlar, İzmir’de yaptığımız işleri paralel isim değişiklikleri üreterek seçim bildirgesi hazırlamışlar” dedi.

“BEN YAPTIM OLDU MANTIĞI İLE PROJE OLMAZ”
"Kent sahilinde yürüttüğümüz kıyı tasarım projesini AKP adayının dosyasında görmek bizi çok mutlu etti” diyerek sözlerini sürdüren Kocaoğlu, “Biz bunu seçim bildirgesine yazmadık. Biz bu projeyi mimar ve tasarımcılarla iki senede ürettik. Al onu oradan, yaz buraya, bu proje değil. Yüzülebilir körfez projemize ekolojik yaşam koridoru gibi bir isim vermişler. Bizim sirkülasyon kanalını yukarıdaki sulak alana yani sit alanına çekmişler. Nasıl olsa onu da kaldırırız anlayışı ile bakıyorlar. Bizim projelerimiz bilim ürünüdür. Yukarıdan aşağıya geçirerek proje üretilmez. “Ben yaptım oldu” mantığı ile Konak Tüneli ve Sabuncubeli Tüneli’nde olduğu gibi, projesiz girip,çevre yolu projesinden monte edilmiş yani ihalesiz verilmiş” diyerek projelerin dayanağı olmadığını savundu.



“ESAS PROBLEMLERİ İZMİR’İ BİLMEMEK”
Aziz Kocaoğlu, Yıldırım’ın seçim bildirgesindeki projelerine yüklenmeye devam ederek, “Yüzyılın şehircilik hareketi içinde taksiler ve toplu taşıma sistemleri cebe girecek” demişler. Büyükşehir Belediyesi bunu zaten yapıyor. Bunu vatandaş da biliyor. Bir şeyi bilmezsin de, sorarsın. Esas problem bu tür ayrıntıları bilmemekte değil. İzmir’i bilmemekte… İzmir’in nasıl bir yönetim anlayışı olduğunu bilmezseniz böyle açığa düşersiniz. “İzmir’de akıllı trafik sistemi kuracağız” demişler. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dünyada sadece 3-4 kentte olan Tam Adaptif Trafik Sistemi için ihale süreci devam ediyor. Onlarınkinin fersah fersah üstünde bir sistem. Üçyol ve Fahrettin Altay metrosunu da biz yapacağız demişler. Sıkılmadan arşive yazıyorlar… Yıllar sonra bu metroyu kim yaptı diye sorduklarında, “Biz yazalım da, bak buna itiraz etmemişler” deyip, “Bunu da biz yaptık” diye ortaya çıkarlar. Bu ayıp değil, ayıp ötesi bir şey. Süt toplama tesisleri ve organik üretim tesisleri yapacaklarmış. Biz bunu yıllardır yapıyoruz. Sütü bize sormayın, kendinize sorun. Okul sütünde nasıl iflas ettiğinizi sorun. Günde 8 bin evin kapısını çalıyoruz. Böyle bir organizasyonu, lojistiği sizin aklınız alıyor m? Bu ancak inançla, insanı sevmekle yapılır. Vatandaşı, gelecek kuşakları, çocukları sevmekle yapılır. Başka işleri düşünmekle bu iş olmaz. O kafadan bu projeler çıkmaz...” ifadelerini kullandı.

“İZMİR’E NASIL BAKTIĞINIZIN VESİKALI İSPATI”
Uzun süredir tartışılan bir konuya daha değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Jeotermal organize sera bölgeleri kuracaklarmış. Sorarım size Seferihisar’da yapmak istediğimiz ama arazi için izin vermediğiniz tesise dair bugüne kadar ne yaptını? Ben bu termal kaynakları kullanalım diye hükümetin başına mektup yazdım. Aylardır cevap yok… Benzer bir durum mezbaha için de geçerli. AKP adayının proje kitabında modern mezbaha tesisi kuracağız” denmiş. Milli Emlak’ın elimizden fahiş fiyatla gasp edip aldığı Buca Kaynaklar’daki et entegre tesisini İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne  verin. Kurmanıza gerek yok, verin çalıştıralım. Kaç defa söyledim. Siz bu kente İzmir milletvekili ve bakan olarak ne yaptını? Zahmet etme…. Ödemiş’te et entegre tesisinin temelini attık yakında da açacağız. Yenilerini de açarız. Ama Kaynaklar’da yaptığınız iş gasp, sizin İzmir’e nasıl baktığınızın vesikalı ispatıdır. Önce bunu temizleyin, sonra seçim bildirgenize “Modern et entegre tesisi kuracağız” diye yazın.

“ÇÖZMEYE NİYETİ YOK, SEÇİM SÖYLEMİ”
Tartışmalı stat konusunun Binali Yıldırım’ın seçim bildirgesinde yer alamsına da sert tepki gösteren Kocaoğlu, “Örnekköy’e yeni stat yapacaklarını yazıyorlar. Aylardır bağırıyorum, ağzımda tüy bitti. Verin şu Örnekköy’ü, ister sizin olsun, ister biz işletelim, gençlerimize tesis kuralım, onları eğitelim diye bangır bangır bağırıyoruz. Görüştüm, mektup yazdım, statları oralara değil, şuralara yapalım dedim. Ama ham yapacaklar ya, Gürsel Aksel’i, Karşıyaka Sahil’deki alanları ham yapacaklar ya, AVM yapacaklar ya, onun peşinde koşuyorlar” diye konuştu. Diğer yandan, teşvik sornu konusuna da değinen Kocaoğlu, “İzmir’deki OSB’lerin teşvik sorunu çözülecek” demiş. Yıllardır bangır bangır bağırıyoruz. Yakın illerle bizim OSB’lerimizin teşviğini eşitleyin diye. Aday ile bakanlığı döneminde, İzmir’den tek sorumlu bakanı olarak defalarca bu konuyu konuştuk. Şimdi aday olunca teşvik sorunu nu çözecekmiş. Çözemezsin... Çünkü çözmeye niyetin yok, isteğin yok... Seçim söylemi yapıyorsun. 2008’den bu yana 6 senedir çözmedin de şimdi mi aklına geld? Kusura bakmasın da, İzmirli bunu yemez” diyerek Yıldırım’a seslendi.

“İZMİR YANLIŞ YAPANIN BİLETENİ KESER…”
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti’li adayların halk arasına çıkmaya çekindiğini savunarak, yapılan seçim çalışmalarını ise “korsan” çalışmalar olarak niteleyerek şunları kaydetti; “ “Yıldırım, “En acil işimiz çöp bertaraf tesisi demiş. Ama yerini söylememiş. Harmandalı’ya karşı çıkan AK Parti İzmir Milletvekilleri de, kendisi de yerini söyleyemiyor. Bir sabah saat onda Harmandalı’ya korsan şekilde gittiler. “Burada bu iş olmaz” dediler. İzmir yanlış konuşanın, yanlış iş yapan adamın biletini keser, cezasını verir. Oradan başladı bu korsan seçim çalışması, kendi basını, kendi ekibi ve İzmir Valiliği’nin de bol miktarda emniyet desteği ile korsan çalışmalar yapıyorlar. Kimsenin gördüğü yok, onların verdiği şeyler yazılıyor. Vatandaştan korkarak, kaçarak seçim çalışması yapıyorlar. Allah sonlarını ne yapacak bilmiyorum...”



“YAPMADILAR, YASAKLADILAR”
“Şehir hastaneleri yapılacakmış” diyen Kocaoğlu, Yıldırım’a sert sözlerle yüklendi ve şöyle konuştu; “Siz belediye başkanı mı olacaksını? Ne olacaksını? O hastaneleri kim yapacak arkada? Yandaşa kar çıkacak, nasıl yapılacağını da biliyorum. Sizinle ne alakası va? Siz Büyükşehir Belediye başkanı mı olacaksını? Başbakan mı olacaksını? Devletin işine ne karışıyorsunu? Beş senedir Eşrefpaşa Belediye Hastanesi’nin yaptıkları sağlık taramalarını yasakladırlar. Yapmadılar, yasakladılar. Halkın sağlığını düşünüyorsan, sen bunu niye engelliyorsun arkada? Ey sağlık il müdürü, bunu engellediğin için sana madalya verdiler, bir yere tayin ettiler.”

“HANGİ TARIM POLİTİKASINDAN BAHSEDİYORLAR'”
“Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu İzmir’e gelecekmiş. Zaten yıllardır burada” diyen Kocaoğlu, Yıldırım’ın seçim bildirgesinde yer alan kültür sanat faaliyetleri ve çalışmaları ile ilgili olarak da, “Söz konusu İzmir olduğunda bu vatandaşların kültür sanatla ilgili iştahı kabarıyor. Halbuki Ankara’da operayı nasıl kapatırız, devlet tiyatrosunu nasıl kapatırız diye hesap yapıyorlar. Gittikçe küçültüyorlar, en sonunda kapatacaklar. Kültür sanat ve bunun teşviğinden bahsediyorlar. Seviniyorum. İzmir’de kültürü sanatı yok edeceğim diyemiyorlar. O cesareti gösteremiyorlar. İzmirlinin duruşuna seviniyorum. İzmirli için seviniyorum” dedi. Yıldırım’ın tarımla ilgili vaatlerine de değinen Aziz Kocaoğlu şunları kaydetti; “Siz tarımı bitirdiniz, köylüyü bitirdiniz. Hangi tarım politikasından bahsediyorsunu? Tarım sulama senin işin değil diye Tahtalı’da bize izin vermediler. İzin vermediniz, bu bildirgeye koymak için m? Bu bildirgede komik şeyler de var. İzmir’de sel geldiğini gösterecekler ya, Çin’deki bir kentin fotoğraflarını seçim bildirgelerine basmışlar. Oradan hoşlarına giden bir sel fotoğrafı koyup bunu bildirgelerine basmışlar. Fotoğrafın üzerinde Çince yazılar var…”

“BUNLARIN KİTABINDA İNSAN YOK”
Başkan Kocaoğlu 1414 proje arasında yer alan ulaşımla ilgili diğer projelere dair eleştirilerine de sıralayarak, “Tüm köylerden merkez ilçelere toplu ulaşım yapacaklarmış. Biz şu anda 14 ilçede 134 köyde ulaşım yapıyoruz. Yeni ilçelerde de çalışmalarımızı bitirdik. Bizim yaptığımız ulaşımı küçültecekler. Ya bizim ne yaptığımızı bilmiyorlar, ya da siz buraya fazla para harcıyorsunuz, bunun bir kısmını kaldıralım diyorlar. Toplam 550 kilometre üretim ve köy, ova yolları yapacağız demişler. Yine var olan hizmet geriye gidecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bugüne dek 3 bin 500 kilometre arazi ve üretim yolu yaptı. 2013 yılında sadece 640 kilometre arazi yolu asfaltladık. Bunlar arazi yollarını mı sökecekle? Bu kafayla, bu bilgisizlikle İzmir’i yönetemezsiniz. Biz İzmir limanının büyütülmesini istiyoruz, ama bunların hiçbir fotoğraflarında İzmir limanı yok. Ya unuttular, ya atladırlar, ya da AVM yaparız planı ile kullanmadılar. Projelerin finansman kısmına çok sevindim. “İzmir’e 65 milyar TL yatırım  yapacağız” diyen AKP adayı hayatında hiçbir zaman paranın problem olmadığını söylemiş. Havuz var, bir şekilde işi çözecekler sanıyorum... Binali Bey 65 milyar TL’lik yatırımın sadece kamu imkanları ile, gerisinin de özel kaynaklarla yapılacağını söylemiş. İzmir’i Allah korusun, yap-işlet-devret geliyor. Çocuklarımızın, torunlarımızın hakları, neler ham yapılaca? Söylenecek daha çok şey var” dedi ve sözlerine şöyle son verdi, “Biz önümüzdeki hafta mütevazi bir şekilde, ayakları yere basan, İzmir’in ihtiyaçlarına cevap verecek, gerçekçi ve uygulanabilir projelerle karşınıza çıkacağız. En önemlisi, bizim projelerimizde, stratejik planımızda insan olacak. Bunların kitabında insan yok.”

ÇALKAYA’DAN 90 DAKİKA TEŞEKKÜRÜ
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise, 90 dakika uygulamasının önemine vurgu yaparak, “Toplu taşıma özellikle dar gelirli vatandaşlarımız için oldukça önemli bir ulaşım yöntemidir. 90 dakika tek bilet uygulaması bu kentin ne kadar doğru ve yerinde yönetildiğinin göstergesidir. Ben bir belediye başkanı olarak değil, bu kentte yaşayan sade bir vatandaş olarak toplu taşımaya verdiği önemden ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

KALAN 70 OTOBÜS MART VE NİSAN AYINDA GELECEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eshot Genel Müdürlüğü’nün 22 milyon 500 bin Euro ihale bedeli ile Polonyalı otobüs üreticisi Solaris Bus&Coach S.A. firmasından alınan körüklü otobüsler Euro 5 standardında çevreye duyarlı motorlu, engelli binişine elverişli alçak tabanlı ve basamaksız iç yapılı, klimalı ve otomatik şanzımanlı olacak. 142 yolcu taşıma kapasiteli ve engelli, yaşlı, bebekli ve hamileler için ayrılan kırmızı renkli ve sarı semboller ile işaretlenmiş koltuklara sahip yeni model otobüsler Türkiye'de ve İzmir'de ilk kez kullanılacak. “İzmir’in kuğuları” olarak adlandırılan körüklü otobüslerden kalan 30 otobüslük ikinci parti Mart ayı ortasında, son 40 otobüslük üçüncü parti ise Nisan ayı ortasında ulaşım filosuna katılacak. Eshot Genel Müdürlüğü, 2004 yılından bu yana son alımla birlikte 1202 adet (tamamı çevreye duyarlı ve klimalı), İzulaş Genel Müdürlüğü ise 2007 - 2013 yılları arasında 270 adet olmak üzere toplam 1472 adet yeni otobüs alarak ulaşımda konforu artırdı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.