Dolar 32,3260
%-0.48
Euro 34,7382
%-0.19
Altın 2.408,120
%-0.6
Bist-100 10.046,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de kriz yaratan dönüşüm projesi mahkemelik oldu

İzmir'de kriz yaratan dönüşüm projesi mahkemelik oldu

6306 sayılı yasa kapsamında Karabağlar'da kentsel dönüşüm bölgesi olarak ilan edilen 540 hektarlık alanda yaşanan sancılı süreç bitmek bilmiyor. Dönüşüme karşı isyan bayrağı açan yöre halkı, bakanlığın dönüşüm projesini yargıya taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Cennetçeşme-Limontepe'yi kapsayan imar planlarına geçtiğimiz ay içerisinde itiraz eden vatandaşlar, Bakanlar Kurulu tarafından 2012 yılında alınan riskli alan kararının iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne toplu olarak dava açtı. İzmir'de kriz yaratan dönüşüm projesi

  • Ege Postası
  • 26.08.2015 - 12:36
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar ilçesinde yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı 15 mahalleyi yakından ilgilendiren ve 540 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm projesiyle süreç yeni bir krizi daha beraberinde getirdi. Riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan 540 hektarlık alanın 101 hektarlık bölümüne ait imar planları bakanlık onayını geçtiğimiz aylarda alırken, gelişmeler sonrasında itirazlarını sunan vatandaşlar bu sefer de konuyu yargıya taşıdı.

HALKIN İSYANI YARGIYA TAŞINDI
Karabağlar ilçesinin Abdi İpekçi, Devrim, İhsan Alyanak, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Umut, Ali Fuat Erden, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Peker, Yurdoğlu, Cennetçeşme, Uzundere ve Kibar Mahalle'lerini kapsayan kentsel dönüşüm projesinin ilk etap planlarına 23 Temmuz 2015 tarihinde topluca itiraz eden dönüşüm mağdurları, "rant isyanını" mahkemeye taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm projesine karşı çıkan ve gerçekleştirdikleri bir dizi eylemle hak mücadelesi başlatan Karabağlar halkı, kriz yaratan söz konusu imar planlarının ardından 540 hektarlık alanda dönüşümün önünü açan Bakanlar Kurulu kararını mahkemeye taşıdı. Vatandaşlar, bakanlığın 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında 31 Aralık 2012 tarihinde bölgenin riskli alan ilan edilmesine yönelik kararının iptalini istedi.  

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ESASTAN İPTALİNİ İSTEDİLER
Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu çatısı altında örgütlenen Limontepe, Salih Omurtak, Bahriye Üçok ve Ali Fuat Erden Mahallesi sakini toplam 214 vatandaş, bakanlık aleyhine İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne açtıkları davada riskli alan kararının iptalini istedi. Daha önce bakanlığın uzlaşma görüşmelerine karşı çıkan ve dönüşümü veto eden yöre halkı bu gelişmeyle birlikte kentsel dönüşüm projesinin de esastan iptalini istedi.



KENTSEL DÖNÜŞÜM İPTAL Mİ OLACAK'
Açılan davada vatandaşların taleplerini değerlendirecek olan mahkeme, süre aşımı ya da yetkisizlik kararı vermediği takdirde, bakanlığın bölgenin riskli alan ilanının iptal edilmesine yönelik karar verdiği takdirde kentsel dönüşüm projesinin iptali de gündeme gelebilecek. Uzman hukukçularla sık sık görüş alışverişinde bulunan Karabağlar halkı mahkeme tarafından haklı görüldüğü takdirde, mağduriyetlerinin giderilmesi istenebilecek ve süreç sil-baştan işleyecek. Bu durumda hem 540 hektarlık alanın 110 hektarını kapsayan imar planları geçersiz kalacak, hem de Bakanlar Kurulu tarafından yeniden riskli alan ilanına yönelik karar alınması gerekecek. Söz konusu süreç boyunca  yargının vereceği nihai kararın beklenmesi gerektiğini dile getiren halk, "İmzalamıyoruz, evlerimizi terk etmiyoruz" şeklindeki söylemlerini hatırlatarak, bakanlıktan geri adım atmasını ve projeden vazgeçerek adalet sağlamasını istedi.



BAKANLIKTAN VATANDAŞA ŞOK YANIT: GÜCÜNÜZ YETMEZ
Diğer yandan, vatandaşların yanı sıra meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimin de karşı çıktığı ve imar planlarıyla ilgili itirazlarını sunduğu kentsel dönüşümle ilgili yeni gelişmeler de yaşandı. Yöre halkı geçtiğimiz ay sundukları itirazların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nden müfettişlerin mahallelerine gelerek uzlaşma görüşmelerini sürdüren Yeni Hedef Harita firması yetkilileriyle birlikte Kentsel Dönüşüm Derneği üyesi vatandaşlarla görüştüğünü aktardı. Müfettişlerin planlara neden itiraz ettiklerini sorduğunu dile getiren vatandaşlar, “Bizi Uzundere’ye taşıyacaksınız. Neden bizi yerimizden ediyorsunuz'” karşılığı verdiklerini buna karşılık, “Sizin Limontepe’de oturmaya gücünüz yetmez” cevabı ile şoka uğradıklarını aktardı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.