Dolar 32,3385
%-0.44
Euro 34,6609
%-0.42
Altın 2.392,020
%-1.27
Bist-100 10.161,00
%1.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güven: Çocuk yuvalarındaki şiddet neden önlenemiyor'

Güven: Çocuk yuvalarındaki şiddet neden önlenemiyor'

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, ülkemizde bir türlü önlenemeyen çocuklara, engellilere ve kadınlara yapılan istismar ve işkencelerin neden hala son bulmadığına ilişkin soru önergesini TBMM'ye sundu.

  • Ege Postası
  • 06.05.2015 - 10:04

Güven, çocuk yurt, yuva ve bakımevlerinde taciz, tecavüz ve şiddet vakalarının önlenememesine ilişkin sorularının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Türkiye’de çocuklara yönelik istismar neden hâlâ önlenemiyor ve acil olarak ne tür önlemler alınıyor'” diye sordu.

Tutuklu ve hükümlü çocuklara yönelik istismar iddialarının artarak devam ettiğini belirten Güven, 2012’de Adana Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’nde, 2013’ten başlayan ve hala devam eden, İzmir Aliağa Şakran Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü ile Antalya L Tipi Cezaevi’nde çocuk tutukluların yaşadığı tecavüz, taciz ve işkence iddialarının ardından geçtiğimiz günlerde de Adana Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan bir çocuğa yönelik cinsel istismar iddiasının gündeme geldiğini hatırlattı.
‘TOPLUMU BİR KEZ DAHA YARALADI’
CHP'li Güven, çocuk istismarının önlenmesi için hükümetin ne tür bir çaba sarfettiği konusunun herkesi ilgilendiren hassas bir konu olduğunu belirterek, “Ankara’da bulunan Bakanlığa bağlı Sincan Yetiştirme Yurdunda kalan 14-16 yaşındaki çocukların aynı yurtta kalan 8-10 yaşlarındaki çocuklara kötü muamele ettiklerine dair görüntülerin ortaya çıkmasının ardından savcılığın soruşturma başlattığı ve bir müfettişin incelemesinin devam ettiği belirtilmektedir. Bu kapsamda sorularımın kamunun aydınlatılması açısından Bakan Ayşenur İslam tarafından samimiyetle cevaplandırılmasını bekliyorum” diye açıklama yaptı. 

‘TACİZ ADETA TERCİH EDİLEBİLİR KILINIYOR’

Güven konuyla ilgili hükümetin yanlış politikalar izlediğine vurgu yaparak şu açıklamayı yaptı: “Meclis'te görüşülmüş olan çocuklara yönelik taciz ve çocuk ölümleri ile ilgili kanun tasarısında, 15-18 yaş aralığındaki çocuklarla cinsel ilişkiye giren kişilere verilecek cezanın caydırıcılığının azaltıldığı ve bu yaş aralığındaki çocuklara karşı işlenen suçları 18 yaş üstü mağdurlara karşı işlenen suçlar karşısında adeta ‘tercih edilebilir’ kıldığı izlenmekte. ‘Cezaları artırıyoruz’ diyen hükümet, sadece bu konuya yani ‘çocuğa şiddet ve istismar’ konusuna eğilmek yerine, konuyu yine bir torba kanun içine koymuştur.
Amacın sorun çözmek değil, yargı sistemini tamamen değiştirecek maddelerin geçmesini sağlamaktır.”  
 
Güven , önergesinde şu sorulara yer verdi:
  “Çocuk yurt, yuva ve bakım merkezi sayısı nedi? Bu merkezlerde toplam kaç çocuk bulunmaktadı? Bu güne kadar çocuk yurt, yuva ve bakım merkezlerinde taciz, tecavüz ve şiddet vakalarının önlenmesine yönelik Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdi? Bakanlığınıza bağlı yurt, yuva ve bakımevlerinde oradaki görevlilerin bilgisi dışında çocukların doğrudan şikâyetlerini Bakanlığınıza ve Emniyet Müdürlüklerine iletebilecekleri bir mekanizma neden geliştirilememişti? Personelin açığa alınması, görevden alınması ya da ilişiğinin kesilmesi çocuğa yönelik cinsel istismar, taciz ve şiddet sorununa çözüm getirmekte midi? Bu merkezlerde görevlendirilecek yeni personelin eğitimleri sağlanmakta mıdı? Sağlanıyorsa nasıl bir eğitim sürecinden geçiyorlar ve eğitim süreleri ne kadardı? Ayrıca görevlendirilecek kişilere psikolojik değerlendirme uygulanmakta mıdı? Bakanlığınız bünyesinde çocuğun korunmasına yönelik hizmet verilen mevcut tüm merkezlerde, merkez yönetimlerinin bilgisi dışında hızlı bir bilgi, ihbar ve istihbarat çalışmasıyla sorunlu merkez ve görevlilerinin tespit edilmeleri sağlanamaz mıdı? 2007 yılından bu yana giderek artan cinsel istismar, taciz ve şiddet sarmalı ortadayken Bakanlığınız bünyesindeki tüm çocuk merkezlerinin sürekli izlenmesi, istihbarat kanallarının ve ihbar mekanizmalarının oluşturulmasını gerektirmemekte midir'

Ülkemizin tarafı olduğu Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması (Lanzarote) Sözleşmesi kapsamında yapılabilecekler değerlendirilmiş midi? Nelerdi? Cinsel istismar, taciz ve şiddet sarmalının önlenmesi için acil önlem planınız bulunmakta mıdı? Adalet Bakanlığı ile işbirliği yaparak çocuk cezaevlerinin kapatılması yönünde çalışmalarınız var mıdır'’’

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.