Dolar 32,3971
%0.12
Euro 34,7889
%-0.01
Altın 2.403,150
%0.26
Bist-100 10.209,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çocuklar maytap, havai fişek gibi maddelerin tehlikesini bilmiyor

Çocuklar maytap, havai fişek gibi maddelerin tehlikesini bilmiyor

Uzmanlar, çocukların kibritle oynamayı, kağıt yakmayı, mantar tabancalarını, maytap ve havai fişek gibi maddeleri kullanmayı eğlence olarak algıladıklarını, oysa bu maddelerin çok ciddi zararları olabilen ve organ kaybına kadar varan sonuçlara...

  • Ege Postası
  • 09.08.2013 - 15:32
Uzmanlar, çocukların kibritle oynamayı, kağıt yakmayı, mantar tabancalarını, maytap ve havai fişek gibi maddeleri kullanmayı eğlence olarak algıladıklarını, oysa bu maddelerin çok ciddi zararları olabilen ve organ kaybına kadar varan sonuçlara yolaçabileceklerine dikkat çekiyor.
Tehlikeyi çocukların ölçemeyeceğine işaret eden uzmanlar, ailelerin, bu tür maddelere karşı mutlaka çocuklarını koruyucu önlem almaları, bu maddelerden uzak kalmaları adına yakın takipte bulunmaları gereğine işaret ediyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, çocukların yaşadığı tehlike ve kazalara karşı alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: "Küçük çocuklar genellikle yüksek yerlere tırmanmayı çok severler, merdivenlerden hızla inip çıkarlar. Balkon korkuluklarına tırmanırlar. Ağaçlara çıkarlar. Bunu genellikle oyun amaçlı ya da saklanmak için yaparlar. Çocuklara merdivende oynamamaları anlatılmalı ve sık kullanılan asansörlere yalnız binmelerine izin verilmemeli. Balkon kenarlıkları yükseltilmeli, tırmanmalarını zorlaştıracak dikey önlemler alınmalı. Evde çocukların ellerinde veya ağızlarında sivri, kesici, batıcı malzemelerle oynamalarına müsaade edilmemeli. Çocuklar ellerine geçirdikleri kesi çakı, makas gibi benzeri aletleri açıp kapatmaktan hoşlanır. Bu aletlerle bir şeyler kesmek isterler. Bu sırada parmakları ya da elini kesmek suretiyle zarar verebilir. Bu eşyalarla oynamasına izin verilmemeli. Bisikletle gezen çocuklar akrobasi hareketleri sevdiklerinden dolayı başta ellerini direksiyondan bırakarak hareket ederler. Bu düşme esnasında önemli yaralanmalara neden olur. Aileler, çocuklarına bu tür bisiklet kullananların yıllarca eğitimlerini alarak yaptıklarını, özel hazırlanmış yerlerde bu gösterileri yaptıklarını defalarca anlatmaları gerekiyor. Kendilerini tehlikeden korumayacak kadar küçük olan çocukların yalnız olarak banyoda kalmalarına müsaade edilmemeli. Yine piknik alanlarında bu çocuklar aile tarafından sürekli kontrol altında tutulmalı. Çünkü çocuklar, banyoda küvette, içi sulu dolu leğende, piknik alanlarında havuzda veya başka su birikintilerine düşme ya da girmek suretiyle boğulma yaşayabilir.

Araç içerisinde emniyet kemeri kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Küçük çocukların ön koltukta oturmalarına müsaade edilmeyeceği gibi arka koltukta kemer takmalarını onlara anlatmak gerekiyor. Çocuklar yanıcı ve parlayıcı maddelere karşı ilgililerdir. Kibrit, maytap, mantar tabancası, havai fişek ve benzeri maddelerle oynamayı çok severler. Ancak bu tür maddeler organ kaybına kadar varan üzücü sonuçlar doğurur. Ailelerin bu maddelerle ilgili çocuklarını bilgilendirmelerini ve takip etmeleri gerekir. Annelerine yakın olmak isteyen çocuklar, günün belli bölümünü mutfakta geçiren annelerinin yanında kalmak isterler. Bu nedenle mutfakta meydana gelen kazalarda genelde çocuklarda yanıklar oluşuyor. Ya da ev yangınları meydana geliyor. Ocakta bulunan tava gibi sapları uzun kaplar, ocağın dışına değil içine doğru çevrilmesi bir önlemdir. Masa üzerine içerisinde sıcak materyallerin bulunduğu çaydanlık, kazan gibi kaplar konulmaması gerekiyor."

Prof. Sözüer, her ne kadar çocukların yaralanmaması adına kazaların önlenmesi için bir takım önlemler alınsa da en önemli önlemin anne ve babaların her an uyanık ve dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı. Bazı kısıtlamalardan dolayı çocukların üzüleceğini ve ağlayacağını anlatan Sözüer, bu uygulamanın, çocukların ömür boyu yaşamlarını etkileyecek üzücü kaza yaşamasından daha iyi olduğunu sözlerine ekledi.



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.