Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kazıları devam eden Anavarza Antik Kenti, Efes ile yarışacak

Kazıları devam eden Anavarza Antik Kenti, Efes ile yarışacak

Adana Müze Müdürü Kazım Tosun, Türkiye’nin en önemli ören yerlerinden biri olan Anavarza’da geçen yıl başlanan kazılara devam edildiğini söyledi. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Durukan’ın bilimsel danışmanlığındaki...

  • Ege Postası
  • 09.08.2013 - 15:21
Adana Müze Müdürü Kazım Tosun, Türkiye’nin en önemli ören yerlerinden biri olan Anavarza’da geçen yıl başlanan kazılara devam edildiğini söyledi.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Durukan’ın bilimsel danışmanlığındaki çalışmaların 1’i müzeden 2 arkeolog ve 21 işçinin katıldığını hatırlatan Tosun, “30 yıllık meslek hayatımın en güzel dönemini yaşadım. Çünkü Efes ile yarışacak Anavarza gibi bir dev bir ören yerinin kazasını başlatmak bana nasip oldu.” dedi. Bakanlar Kurulu Kararıyla kazıların önümüzdeki aylarda Murat Durakan başkanlığında süreceğini dile getiren Tosun, son iki yılda bu faaliyetler için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 330 bin lira destek aldıklarını kaydetti.

Kozan bölgesinde deprem sonucu yıkılan 17 metrelik bir alanın temizlik ve restorasyonuna öncelik verdiklerine işaret eden Tosun, bu sene daha çok ayağa kaldırma, konservasyon boyutunda bir çalışma planladıklarını ifade etti. 1000 dönümlük bir sahayı kapsayan Anavarza’da tescilli iç sur bölgesinin bakanlığa tahsisli olduğunu belirten Tosun, “Bu nedenle kazısı en kolay yapılacak yerlerden biri iç sur sahası. Maalesef kazılarda mülkiyet problemleri karşımıza çok çıkmakta. SİT alanı iç sur içinde yaklaşık 30, surun dışında ise yaklaşık 100 civarında köylü evi var. Anavarza’da kazıların gelecekte ilerleyebilmesi için –bana göre– köyün oradan kaldırılması gerekir. Ama bu devlet politikası, hükümetin alacağı bazı kararlarla gerçekleşebilir. Bakanlığın ‘aç, restore et, devam et’ ilkesi bağlamında kazıları yapacağız. Ana giriş kapılarından biri olan Alakapı çok önemli. Burası korumaya alındı.” diye konuştu. Kurumda yürütülen hizmetler hakkında bilgi veren Müze Müdürü Kazım Tosun, Yumurtalık ilçesindeki Süleyman Kulesi’nin altındaki mezarlıkta bakanlığın gönderdiği 70 bin lira ödenekle temizlik yapacaklarını açıkladı.

MİLLİ MENSUCAT FABRİKASI MÜZELER KOMPLEKSİ OLACAK

1924 yılında kurulan ve uzun yıllar bölgede tek olan Adana Müzesi’nde Gaziantep, Kahramanmaraş, Mersin, Osmaniye ve Hatay yöresine ait çok sayıda eserin korunup, bir kısmının teşhir edildiğini anlatan Tosun, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in girişimiyle tahsisi yapılan kentin en eski yapılarından Milli Mensucat Fabrikası’nın ‘Müzeler Kompleksi’ olarak düzenlendiğini vurguladı.

Şu anda yeni müzeyle ilgili mimarlık bürosu ile birlikte müzenin projesi üzerinde çalıştıklarına dikkat çeken Tosun, şunları söyledi: “Bir müzedeki eserlere göre projelerin hazırlanması gerekiyor. Yıllardır zaten bunu savunduk. Biz müellif firmaya her türlü desteği ve materyali sunuyoruz. Şu ana kadar arkeolojik, etnografik eserlere ilişkin birçok CD hazırlayıp, firmaya gönderdik. Mevcut müze binası oraya taşınacak. Orası arkeoloji, sanayi, tarım müzesi olarak tasarlanıyor. Oyun salonları, çay bahçeleri, büfeler komple bir yer olarak düşünülüyor. Daha önce Seyhan Kaymakamlığı’nın depo olarak kullandığı fabrika boşaltılıyor. Tescilli binalar restore edilecek. Bakanımız tarafından gönderilen 1 milyon 351 bin lira ile Etnografya Müzesi onarılıyor. Etnografya seksiyonu da Milli Mensucat’taki müzede sergilenecek. Bu nedenle mevcut binayı kültür–sanat galerisi gibi bir amaçla değerlendirme durumu söz konusu.”

MÜZEDE 49 BİN ESERİN AZ BİR KISMI SERGİLENİYOR

2012 sayımlarına göre müzede 49 bin 277 adet kayıtlı eserden 1000 adet sikke, 900 civarında arkeolojik olmak üzere yaklaşık 2 bininin sergilendiğinin altını çizen Tosun, “Dünyanın hiçbir müzesinde tüm eserleri sergileme şansı yok. Mutlaka müzenin deposu olacak. Yeni müzemizde daha öncekinin 10- 15 misli eser sergileyeceğiz. Çünkü planlama öyle. Biz sergilenmesini istediğimiz 3 bin 641 adet sikke, 665 adet arkeolojik, 600 adet etnografik eserin eserle ilgili CD’yi firmaya sunduk. Buna göre planlama yapılacak. Ayrıca mozaikler konusunda da iddialıyız. Yumurtalık’ta çıkarılan iki adet Eroslu mozaiğimiz var. 1960’ta inşa edilen müze binamız artık ihtiyacımı karşılamıyor. Yeni müze binasıyla bu sorunu çözmüş olacağız.” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.