Dolar 32,2968
%0.17
Euro 34,8449
%0.13
Altın 2.446,260
%0.57
Bist-100 10.269,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çin’in “kalbi” Wuhan, İzmir’le “kardeş” oldu

Çin’in “kalbi” Wuhan, İzmir’le “kardeş” oldu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çin’in en önemli endüstri merkezlerinden biri olan Wuhan kentinin Belediye Başkanı’nı ağırladı. İki başkan, İzmir ile Wuhan arasında ciddi bir sinerji oluşturması beklenen “kardeş kent” protokolüne birlikte imza attı.

  • Ege Postası
  • 07.06.2013 - 09:28
İZMİR - Çin’in endüstri, finans, ticaret, bilim, AR-GE, kültür ve eğitim merkezi olarak öne çıkan ve aynı zamanda ülkede doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi birbirine bağlayan stratejik Wuhan kenti, İzmir ile “kardeş kent” oldu. İki kentin “kardeşliğini” yazıya döken protokolü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Wuhan Belediye Başkanı Tang Liangzhi birlikte imzaladı.

Çinli Başkan “Bugün bize bayram”
Çok uzun zamandan beri hayal ettiği İzmir’e gelmekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen konuk Belediye Başkanı, ”2008 yılından beri sizinle yoğun ilişkilerimiz oldu. Bugün bizim için bayram gibi, bu protokol ile dostluğumuz zirveye çıkacak. Bugün çok iyi bir gün. Çin sayılarına göre 6-6 (6 Haziran- Protokol imza günü) çok iyi bir sayıdır. Çünkü su gibi akıp gider. Bizde 6, akmak anlamındadır. Böyle bir günde sözleşme imzaladığımız için her şeyin çok güzel akıp gideceğine inanıyorum” diye konuştu. Wuhan Belediye Başkanı Tang Liangzhi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben belediye başkanı olarak, İzmir’e verdiğiniz hizmetlerden dolayı size hayranım. 2020 yılında gerçekleşecek EXPO’yu en iyi şekilde yapacağınıza inanıyorum. İzmir her yönü ile çok gelişmiş bir şehir. Sanayi, ticaret, turizm ve eğitim olarak. Onun için biz de her zaman sizlerle birlikte olup bilgi paylaşmaya bir şeyler öğrenmeye hazırız. 2020 yılında EXPO’yu İzmir yaparsa, mutlaka katılacağız.”
Liangzhi, hazırlayacakları bir kültür kitabında özel bir bölüm oluşturarak İzmir’in tanıtımını da yapacaklarını belirterek Başkan Aziz Kocaoğlu’nu Wuhan’a davet etti.
Protokol imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Aziz Kocaoğlu ise “Wuhan kenti ile kardeşkent olmak bizim için çok büyük onur. Davetimizi kabul ederek kente geldiğiniz için size 4 milyon İzmirli adına ve kendi şahsımda teşekkür ediyorum” dedi.
Protokol töreninin sonunda Başkan Aziz Kocaoğlu, konuk başkana İzmir’in simgesi saat kulesinin gümüş maketini takdim ederken, Tang Liangzhi de kentinin simgesi ile Başkan Aziz Kocaoğlu’nun resminin yer aldığı yöresel kağıt sanatlarından özel bir örnek takdim etti.
İki başkan daha sonra, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Wuhan fotoğraflarından oluşan sergiyi birlikte açtı. Başkan Kocaoğlu, Çinli heyet onuruna akşam da bir davet verdi.

Çin’in ilk çevre endüstriyel parkı Wuhan’da
Wuhan kenti, dünyanın 3. en uzun nehri olan Yangtze Nehri ile onun en büyük kolu olan Hanshui Nehri’nin kesişme noktasında bulunuyor. Çin’in en büyük kara, su ve hava taşımacılığı merkezi olarak biliniyor. Çin’in “kalbi” konumundaki bu kent, stratejik konumu Doğu ile Batı’yı, Kuzey ile Güney’i birbirine bağlıyor. Wuhan'da otomobil ve çelik üretimi, biyoloji mühendisliği ve tıbbi ürünler ve çevre koruma endüstrileri yoğunlaşmış durumda. Wuhan’ın merkezi, aynı zamanda Çin’in en önemli endüstri, finans, ticaret, bilim, AR-GE, kültür ve eğitim merkezlerinden birisi. Wuhan aynı zamanda, Çin'deki en büyük otomobil endüstri merkezlerinden birisi. Çin'deki her 100 arabadan 9'u Wuhan'da üretiliyor. Sülfür ayırma teknolojisi ve ekipmanında uzmanlaşan Çin'in ilk çevre endüstriyel parkının bulunduğu yer bu kentte. Wuhan’da 4 bilim ve teknoloji geliştirme parkı, 350’nin üzerinde araştırma enstitüsü ve 1470 ileri teknoloji işletmesi bulunuyor. 3500 yıllık tarihe sahip olan Wuhan’ın simgesi “Sarı Turna Kulesi”.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.