Dolar 32,1994
%-0.01
Euro 35,0191
%0.03
Altın 2.499,120
%-0.06
Bist-100 10.743,00
%0.93

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova’dan büyük çevre buluşması

Bornova’dan büyük çevre buluşması

Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne imza atarak 2020 yılına kadar ilçedeki karbon salımını en az yüzde 25 oranında azaltmayı taahhüt eden Bornova Belediyesi, Dünya Çevre Günü’nde çarpıcı bir etkinliğe imza attı. Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda buluşan binlerce Bornovalı, karbon ayak izini temsil eden “ayak simgesi” ve yüzde 25 işaretini bir araya gelip oluşturarak tüm dünyaya çevrenin korunması yönünde mesaj verdi.

  • Ege Postası
  • 06.06.2013 - 09:41
İZMİR - 1992 yılında Rio’da yapılan zirvede, küresel ısınmaya karşı alınması gereken önlemlerin ortaya konduğunu ancak 2012 yılında kendisinin de katıldığı Rio+20 Zirvesi’nde 20 yıllık süreçte çok fazla yol alınamadığının görüldüğünü ifade eden Bornova Belediye Bakanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Yerel yönetimler ve halkın yerel politikalarla çevreye sahip çıkmasıyla ulusal politikaların da oluşması sağlanacaktır” dedi


Çevrenin korunmasına yönelik ulusal ve uluslararası organizasyonlarda aktif rol oynayan Bornova Belediyesi, dünya çevre gününde vatandaşların katılımıyla çarpıcı bir etkinliğe imza attı. Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne imza atarak, iklim değişikliklerinin en temel nedenlerinden biri olan karbon salımını yüzde 25 oranında düşürmeyi taahhüt eden Bornova Belediyesi, vatandaşları Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda buluşturdu.

Meydan’da çevre bilincini artırmaya yönelik etkinlikler yapılırken, Bornova Belediyesi’nin karbon salımını yüzde en az 25 azaltma taahhüdü, Bornovalıların katılımıyla çarpıcı bir mesaja dönüştü. Bornovalılar karbon ayak izini temsil eden ayak simgesi ve yüzde 25 işaretini biraraya gelip oluşturarak tüm dünyaya çevrenin korunması yönünde mesaj verdi. Etkinliğe Bornova Kaymakamı Hakkı Uzun ile Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da katıldı.



Önlem alınmazsa küresel ısınma durmaz

Yeni önlemler alınmadığı takdirde küresel ısınmanın gidişatının durdurulamayacağının altını çizen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Dünya çevre günü, gittikçe yok olmaya doğru sürüklenen yerküremize, doğamıza, yaşamımıza sahip çıkmanın ve dünyanın her yerinde çevreye saygıyı bir kez daha ifade etmenin günüdür. Şu anki karbon salımı yerkürenin taşıyabileceğinden çok fazla. Yapılan hesaplamalara göre mevcut karbon salımını ancak üç tane dünya taşıyabiliyor. Bornova olarak bizim de karbon ayak izi olarak ifade edilen, karbondioksit salımımızı sürdürülebilir bir düzeye indirmemiz gerekiyor” dedi.

Bu amaçla pek çok ulusal ve uluslararası organizasyona dahil olduklarını söyleyen Başkan Sındır, “Özellikle Avrupa’da bu alanda çalışan Enerji Kentleri Ağı’na katıldık. Ayrıca bu örgütün yönetim kuruluna seçilerek belirlenecek politikalarda söz sahibi olduk. Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne imza atıp karbon salımını yüzde 25 oranında düşürmeyi taahhüt ettikten sonra dahil olduğumuz Enerji Kentleri, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi öneriyor. Biz de bu önerilerin arkasında duruyoruz ve bunun gereği olan çalışmalarımızı yapıyoruz. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne de taraf olarak, insan, kadın, engeli, hayvan haklarının yanısıra çevre duyarlılığı konusunda da taahhütler verdik. Bunları yerine getirme gayreti içindeyiz. Rutin belediyecilik hizmetlerimizin yanında vatandaşlarımızın çevre konusundaki duyarlılığını artırmak için eğitim faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz. Bütün yaptıklarımız çocuklarımızın geleceği için” diye konuştu.

Çevre korumada yerel yönetimler öncü olacak

1992 yılında Rio’da yapılan zirvede, küresel ısınmaya karşı alınması gereken önlemlerin ortaya konduğunu ancak 2012 yılında kendisinin de katıldığı Rio+20 Zirvesi’nde 20 yıllık süreçte çok fazla yol alınamadığının görüldüğünü ifade eden Başkan Sındır, “Yerel yönetimler ve halkın yerel politikalarla çevreye sahip çıkmasıyla, ulusal politikaların da oluşması sağlanacaktır. Bu konuda dünya üzerinde yaşayan herkese görevler düşüyor” dedi.

Bornova Belediyesi, Dünya Çevre Günü kapsamında 6 Haziran Perşembe günü, 10.16.00 saatleri arasında Büyük Park’ta çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.