Dolar 32,4738
%-0.04
Euro 34,7707
%-0.58
Altın 2.441,010
%0.2
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Foça'da 7 bin kişi kaderine terk edildi!

Foça'da 7 bin kişi kaderine terk edildi!

İzmir'in turistik ilçelerinden Foça'da sezonun kapanmasıyla birlikte yöre halkı adeta kaderine terk edildi. Yeni Foça'da yer alan sağlık tesislerin çalışmaması nedeniyle mağduriyet yaşayan vatandaşlar şifa bulmak isterken yollarda çile çekiyor. Foça'da sağlık çilesi

  • Ege Postası
  • 30.11.2015 - 13:53
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ege'nin incisi İzmir'de turizm faaliyetleri ile ön plana çıkan yazlık ilçelerden Yeni Foça'da yaşayan vatandaşların çilesi Anadolu'nun ücra köylerinde yaşanan mahrumiyet hikayelerini aratmaz oldu. Yerleşim alanlarında yer alan iki ayrı tesisisin kepenk kapatmasıyla şoka uğrayan ilçe sakinleri, sağlık hizmetlerine erişebilmek için her gün 25-30 kilometrelik yol kat etmek zorunda kalıyor. 
 
SAĞLIKTA DEVRİM FOÇA'YA UĞRAMADI
Yaz sezonunun sona ermesinin ardından ilçedeki sağlık ocaklarının kapanması ile başlayan sağlık sorunu Yeni Foçalıları canından bezdirdi. Azalan nüfusla birlikte çalışma saatleri değişen aile hekimliğinin akşam saat 4'e kadar hizmet verdiği ilçede, vatandaşların son çare olarak koşturduğu belediye binasının alt katındaki Semt Polikliniği ise Foça Devlet Hastanesi'nin personel yetersizliği nedeni ile sadece haftanın iki gün açık bulunuyor. Acil sağlık hizmetlerinin kış sezonu nedeniyle verilmediği yerleşim bölgesinde Yeni Foça, Bağarası, Gerenköy, Yeniköy, Horozgediği, Çakmaklı, Kozbeyli, Doğankent gibi mahallelerde yerleşik olarak yaşayan yaklaşık 8 bin vatandaş ise yaşanan mağduriyet nedeniyle adeta saç baş yolmaya devam ediyor.
 


YAZ BİTTİ, SAĞLIK TESİSLERİ KEPENK KAPATTI
Sağlık hizmetlerinde yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için imza kampanyası başlatan vatandaşların sayısı 3 bin 200 kişiye ulaşırken, varlık içinde yokluk çeken ilçe halkı şifa bulmak için 25 kilometre uzaklıktaki Foça Devlet Hastanesi ya da 30 kilometre mesafedeki Aliağa Devlet Hastanesi'nin yollarını arşınlıyor. Aylardır haklı taleplerine ve topladıkları imzalara resmi makamlardan yanıt alamayan ilçe sakinlerinin yaşadığı durum fıkraları aratmazken, yaşadıkları bu mağduriyet halk arasında "Ne olursan ol, saat 4'ten sonra sağlık personeli arama", "Mümkünse haftanın beş günü hasta olma" gibi söylemlerle kara mizah malzemesi oldu.
 


ÇÖZÜM YOK!
Sorunun giderilmesi için sağlık tesislerinde 24 saat nöbet sistemi uygulamasına geçilmesini talep eden yöre sakinleri, geçtiğimiz hafta içerisinde İzmir Valiliği, İzmir Kamu Hastaneleri Birliği İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ile çeşitli temaslar gerçekleştirdi. Ancak, taleplerine yanıt alamayan ve topladıkları 3 bin 179 imzaya karşın çözümsüzlüğe mahkum olan Foçalıların bu girişimleri de sonuçsuz kaldı.
 


"FOÇALILAR ÖLSÜN MÜ'"
Resmi makamlar arasında mekik dokuduklarını ve kurumların "Yetki bizde değil" diyerek topu birbirlerine attıklarını aktaran ilçe Yeni Foça sakinlerinden Ahmet Güldürdek, "Daha çok emekliler burada ve sakin olması itibari ile yaz kış Yeni Foça'da yaşıyoruz. Yanımızda torunlarımız okula gidiyor, mevsim şartlarında hastalıklar artıyor. Ancak biz basit bir iğne bile vuracak sağlık personelinden mahrumuz. Akşam saatlerinde ulaşım konusunda da kış sezonu olması dolayısıyla 25 kilometre uzaklıktaki hastaneye gidip iğne vurulmak için taksi tutmak zorundayız. Aldığımız üç kuruş maaşı yollarda harcıyoruz. Kışın Foça'da yaşamayalım m? Foçalılara resmen "Yaşamayın, ölün" diyorlar. Foçalılar olarak mağduruz” dedi.
 


"BU MANZARA İZMİR'E YAKIŞMIYOR"
İlçedeki sağlık probleminin giderilmesi için yürütülen kampanyaya destek veren ve vatandaşlar ile ortak hareket eden Foça Belediyesi Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Taner Acar da, problemin kış aylarında bölgede ikamet eden ilçedeki yerleşik nüfusu olumsuz etkilediğinin altını çizerek, “Sıkıntıyı sadece Yeni Foçalı vatandaşlarımızla sınırlamak doğru değil, hemen yanı başında Gencelli, Kozbeyli ve Donat Kent gibi yaşam alanları var. Buralarda yaşayan halkımızın sıkıntısı büyük. İvedilikle bir şeyler yapılmalı. Allah korusun, saat 16.00'dan sonra biri hastalansa ortada kalacak. Bu çağda, İzmir gibi bir mega kentte yaşanmamsı gereken şeyler. Bu insanlarımız için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız, çözüm üretmeliyiz” şeklinde açıklama yaptı.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.