Dolar 32,5706
%0.07
Euro 34,8842
%0.05
Altın 2.439,360
%0.38
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kapalı salona tadilat: Durduğu yerde çürüdü

Kapalı salona tadilat: Durduğu yerde çürüdü

Yapımına toplam 22 milyar lira harcanan ancak daha sonra kaderine terk edilen Halkapınar Spor Salonu durduğu yerde çürümeye yüz tuttu. Spor faaliyetlerinden çok siyasi partilerin miting ve seçim faaliyetlerine ev sahipliği yapan salonun son hali görenlerin içini acıtırken, İzmir’in sayılı tesisleri arasında yer alan kompleks yılbaşından itibaren tadilata alınarak tepeden tırnağa yenilenecek. Kapalı salona tadilat

  • Ege Postası
  • 30.11.2015 - 10:10
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kentteki spor kulüpleri tesis sıkıntısı nedeniyle kan ağlamaya devam ederken, yaşanan bu krize karşın Halkapınar Kapalı Spor Salonu’nun geldiği nokta ise adeta İzmir’in utanç vesikası oldu. Geçtiğimiz yıllarda 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası ile 23’üncü Üniversite Yaz Oyunları gibi önemli etkinliklere ev sahipliği yapan, dünya çapında önemli sporcuları ağırlayan milyarlarca liralık tesisin ayağa kaldırılması için kapsamlı tadilat çalışması yapılacak. Halkapınar Arena çalışmaların tamamlanması ile birlikte yeniden İzmirlilerin kullanımına açılacak ancak, yıllardır boş yatan, sahipsizlikten ve bakımsızlıktan çürüyen spor salonunun ayağa kaldırılması amacıyla kamu kaynaklarından binlerce lira daha harcanacak.


GÖZ GÖRE GÖRE ÇÜRÜDÜ!
İzmir’de spor camiasına verilen onca yeni tesis vaadine karşın, Türkiye’deki örnek spor kompleksleri arasında yer alan Halkapınar Arena (Halkapınar Kapalı Spor Salonu) göz göre göre sahipsizliğe kurban gitti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılında düzenlenen Universiade organizasyonu öncesinde 22 milyar liraya yakın para harcayarak yaptırdığı ve sonrasında 49 yıllık tahsis protokolüyle Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne devrettiği on bin kişilik kapasiteye sahip salon “İsraf abidesi”ne dönüştü. Yaklaşık 50 bin metrekarelik alanda kurulan ve İzmir’e kazandırılan en büyük spor yatırımlarından bir tanesi olan uluslararası standartlardaki spor tesisi aradan geçen on yılda çürümeye yüz tuttu.
 


TÜRKİYE’NİN EN PAHALI MİTİNG ALANI
Türkiye’deki diğer illerin aksine sporda üvey evlat haline gelen İzmir’de yaşanan durumun göstergesi haline gelen Halkapınar’daki salonda yıllardır ne ciddi anlamda bir organizasyon gerçekleşti, ne de geçmişteki gibi önemli müsabakalara ev sahipliği yaptı. Spor dünyasındaki çok sayıda önemli yıldızın ter döktüğü salonun kötü kaderi bununla da kalmazken, milyarlık spor kompleksi şampiyon takımlar çıkartan kentin unutulmaya yüz tutan değerleri arasında yerini aldı. Spora hizmet etmesi amacıyla yapılan tesis, seçim dönemlerinde düzenlenen mitingler ve kongreler için siyasi partilere tahsis edilmekten öteye geçemedi.
 


YILLARDIR KAPALIYDI
Amatör sporcuların kullandığı ve çeşitli spor dallarına tahsis edilen tesis bünyesinde yaşanan güvenlik zafiyeti tesisin dört bir yanındaki acı manzaralarla geçtiğimiz aylarda objektiflere de yansımıştı. Halkın parası ile yaptırılan tesisin dış yüzey kaplamaları ve mermerleri gün geçtikçe dökülürken, duvarları kimliği belirsiz şahıslar tarafından sprey boyalarla yazılan yazılar nedeniyle kirletildi. Giriş turnikeleri ve elektronik sistemlerinin çürüdüğü dikkat çeken tesisin iç kısmındaki duvarlarında meydana gelen çatlaklar da ayrıca göze çarparken, binanın sıvaları ve dış cephesi de aradan geçen süre zarfında nemden dolayı çatlaklar oluşmuştu.
 


YILBAŞINDA TADİLATA GİRİYOR
Yıllardır atıl durumda bulunan ve spor kulüplerinin maçlarını yapacakları salon aradığı İzmir’de yaşanan bu acı manzaralar sonrasında yetkili makamlardan da beklenen hamle nihayet geldi. Milyonlarca lira harcanarak hizmete açılan tesisin yeniden ayağa kaldırılması için harekete geçen Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, 24 Aralık tarihinde salonun bakım, onarım ve modernizasyonu için ihaleye çıkacak. Yılbaşından itibaren başlaması planlanan kapsamlı çalışmalar dahilinde tesisin elden geçirilerek yenilenmesi ve önümüzdeki yıl spor faaliyetlerinde kullanılmak üzere tekrar hizmete açılması bekleniyor.
 
MİLYARLARCA LİRALIK TESİSTE SİL-BAŞTAN
Yapılacak tadilat çalışmaları kapsamında salonun A’dan Z’ye bakıma alınması planlanıyor. Buna göre, duvarları dökülen ve çatlaklar oluşan salonun dış cephesi yenilenecek. Salonun dış cephesindeki granit zemin yıkılarak yeniden inşa edilecek, deforme olmuş yüzeyler düzeltilecek. Tesisin giriş kısmında hurdalık hale gelen turnike sistemleri, güvenlik bariyerleri, koruma amacıyla kurulan tel örgüler de yenileriyle değiştirilecek, çatısında bakım yapılacak. Diğer yandan, spor kompleksinin bakımsızlıktan çürüme noktasına gelen soyunma odaları, tuvaletleri ve duş gibi kısımları da elden geçirilerek tepeden tırnağa değiştirilecek.
 


SPOR MABEDİNE ACI FATURA!
Skorboard, aydınlatma sistemi, canlı yayın sistemleri, bilgilendirme ile iletişim sistemleri, elektrik-elektronik altyapısı da tamamen değişecek ve yenilecek olan salonda ayrıca, mevcut potalar ile oyuncu yedek kulübeleri de uluslararası standartlara uygun hale getirilecek. Parkeleri ve ahşap zemini de yenilecek olan salon basketbol, hentbol ve voleybol maçlarında yeniden kullanılabilecek. Halkapınar Kapalı Spor Salonu’nda yapılacak söz konusu çalışmalar iki ay içerisinde tamamlanacak ve tesis yaz aylarından önce kullanıma hazır hale gelecek. İhale kapsamında ayrıca alanda gerekli temizlikler de yapılarak, geçmişte alkoliklerin mekanı haline gelen salon ve çevresindeki moloz yığınları ve atıklar da ortadan kaldırılacak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.