Dolar 32,4982
%-0.13
Euro 34,9425
%0.33
Altın 2.431,010
%0.32
Bist-100 9.809,00
%0.89

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vali Köşger açıkladı: İzmir için yeni tedbirler masada

Vali Köşger açıkladı: İzmir için yeni tedbirler masada

Koronavirüsle mücadele ederken geçtiğimiz günlerde ortaya atılan “İzmir varyantı” iddiaları kamuoyunda endişe yaratırken İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir’in koronavirüs vaka sayılarına ve “İzmir varyantına” ilişkin bilgi verdi. Vaka sayılarında kritik bir artışın olduğunu ifade eden Vali Köşger, okulların da açılmasıyla birlikte yeni tedbirlerin masa olduğunu ifade etti ve “Biz yine de bir takım tedbirler alıyoruz. PCP testi vb. Bu durumun diğer kamu çalışanlarına da yaygınlaştırılması konusunu tartışıyoruz. Kamuda çalışıp aşı yaptırmamış olanlardan her hafta PCR testi istemek gibi bir düşünce var. Bunu henüz uygulamaya geçmedik ama İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla böyle bir karar alıp değerlendirebiliriz” dedi.

  • Ege Postası
  • 25.08.2021 - 14:53

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye 1,5 yıldır koronavirüs salgınıyla mücadele ederken her geçen gün virüse ilişkin yeni bulgular ortaya çıkıyor.

Virüsle mücadelede aşılama faaliyetleri hız kesmeden devam ederken Kurban Bayramı’nda kritik düzeye ulaşan vaka sayılarındaki artış da devam ediyor.

Vaka sayılarının artışının yanında varyant virüslerin varlığı da yeni bir tartışma konusu olurken geçtiğimiz günlerde İzmir Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği ortak bir açıklama yaparak, Alfa, Beta, Gamma ve Delta varyantlarındaki başlıca üç mutasyonun dışında İzmir’de yeni alt türler saptandığı duyurmuştu.

Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, tıbbi olarak İzmir varyantı gibi bir bulgunun kendilerine iletilmediğini iletirken İzmir’deki vaka sayıları ve yoğun bakımların durumuna ilişkin de bilgi verdi.

“AŞIYA RAĞMEN VAKA SAYILARININ BU KADAR YÜKSELMESİ ÜRKÜTÜCÜ BİR ŞEY”

İzmir’in aşılamada en iyi iller arasında olmasına rağmen vaka sayılarında kritik artış meydana geldiğini ifade eden Vali Köşger, “Tıbbı ve teknik olarak İzmir varyantı gibi bir şey bilgimiz dahilinde değil. Böyle bir şeyden tıbben haberdar değiliz. Ama vaka sayıları ciddi şekilde artıyor. Şu anda günlük vaka sayısı bin 500’ler geçti. Son vaka sayısı ise bin 700. Ciddi bir artış var. Geçen pandeminin zirve yaptığı dönemdeki vaka sayılarının yarısına ulaştık neredeyse. Bu kadar aşıya rağmen vaka sayılarının bu kadar yükselmesi ürkütücü bir şey” dedi. 

“HAYATLARINI ÜÇ KURALA UYARAK SÜRDÜRSÜNLER”

Vaka artışlarında varyantın etkili olduğuna dair resmi bir bulgunun olmadığını beliten Vali Köşger, vatandaşları tedbirlere riayet konusunda bir kez daha uyardı ve “Varyantın etkisi olup olmadığını bilmiyoruz. Bu hastalık bilinen bir hastalık değil. Dünyanın yeni tanıdığı ve karşılaştığı bir hastalık. Alınan tedbirlere, uygulanan çalışmalara nasıl sonuç vereceği henüz deneme aşamasında olan bir hastalık. Aşılama oranı İzmir’de yüzde 82’yi geçti. Aşılama oranı itibariyle çok iyi bir durumdayız halbuki ama vaka sayıları artıyor. Tabii vaka sayılarının artmasında en başta artık normal rutinine binmiş olması ve insanların gevşemesinin etkisi var muhtemelen. Yani aşı olanlara da bulaşabiliyor. Aşı olanların şöyle bir avantaj var: Hafif seyrediyor o kişilerde. Bulaşıyor. Ama yoğu bakım ve ileri tedavi gerektirecek durumlar ortaya çıkmayabiliyor. Aşı olmayanlarda bu durum daha ağır seyrediyor. Biz vatandaştan şunu istiyoruz. Bu salgın geçmedi, atlatılmadı. Toplumun içinde dönüp duruyor. Tamam hayat normale dönsün, ekonomi çarkları dönsün, insanlar işine gücüne gitsin diye devletimiz bir takım tedbirleri gevşetti ama vatandaşımızdan maske, mesafe ve hijyen kurallarına azami şekilde dikkat etmelerin istiyoruz. Tamam hayatlarını sürdürsünler ama bu üç kurala uyarak sürdürsünler” diye konuştu. 

“YOĞUN BAKIMLARDA SIKINTI OLMAZ”

Yoğun bakımların durumu hakkında da bilgi veren  Vali Köşger, yoğun bakım konusunda İzmir’in herhangi bir sorunu olmadığının altını çizdi ve "İzmir’de vaka sayılarında 5 binleri gördüğümüzde bile yoğun bakımlarda yetersizlik ya da yer sıkıntısı olmadı. Yoğun bakımlarda sıkıntı olmaz. İzmir’in kapasitesi daha ağır durumları kaldırabilecek kapasite ama hastalık artıyor. Şu an elimizde istatistiksel bir bilgi yok ama dediğim gibi günlük 5 binlerde vaka sayıları gördüğümüzde bile kapasitemiz yeterliydi” ifadelerini kullandı.

KAMU İÇİN YENİ TEDBİRLER MASADA

Okullarda yüz yüze eğitime başlanması karasıyla birlikte öğretmenlerin ve öğrencilerin aşılanması konusu da gündeme gelmişti. Öğretmenlerin aşılanması konusunda da İzmir’in iyi durumda olduğunun altını çizen Vali Köşger, kamu çalışanları için yeni tedbirlerin masada olduğunu ifade etti ve şunları söyledi; “İzmir’in öğretmen aşılaması, diğer oranlarda paralel bir şekilde. İzmir Türkiye’de aşılama ortalaması itibariyle en iyi illerden biri. İlk 10 ilin içindeyiz aşılama konusunda. Öğretmenlerimizde de paralel bir durum söz konusu. Biz yine de bir takım tedbirler alıyoruz. PCP testi vb. Bu durumun diğer kamu çalışanlarına da yaygınlaştırılması konusunu tartışıyoruz. Kamuda çalışıp aşı yaptırmamış olanlardan her hafta PCR testi istemek gibi bir düşünce var. Bunu henüz uygulamaya geçmedik ama İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla böyle bir karar alıp değerlendirebiliriz.”

“DÜZENLİ DENETİMLER DE YAPILACAK”

Son olarak okullarda da tüm tedbirlerin alınacağını belirten Vali Köşger, düzenli olarak denetim de yapılacağını söyledi ve “Alınması gereken bütün tedbirleri alacağız. Valilik olarak da hijyen, maske, mesafe, ders saatlerinin farklılaştırılması, teneffüs saatlerinin farklılaştırılması, okullarda hijyen malzemesi bulundurma zorunluluğu gibi tedbirlerin tamamı uygulanacak. Okullar ve sınıflar mümkün olduğu kadar havalandırılacak, arada temizlik yapılacak. Bunların yanında düzenli denetimler de yapılacak” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.