Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Selvitopu’ndan 'TOKİ'  eleştirilere yanıt: Acizliklerini kapatmaya çalışıyorlar

Selvitopu’ndan 'TOKİ' eleştirilere yanıt: Acizliklerini kapatmaya çalışıyorlar

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar Uzundere’deki üniversite alanı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Alanın üniversiteye ait olduğunu belirten Başkan Selvitopu, ‘’ Kura çekilirken imar planları yoktu mahkeme iptal etmişti. Mahkemenin iptal ettiği bir yerde siz hangi yasaya dayanarak kura çektiniz? Suç işlenmiştir. Bu durumu yaratan belediye değil Toplu konut İdaresidir’’ dedi.

  • Ege Postası
  • 03.03.2023 - 12:59
  • Güncelleme: 03.03.2023 - 13:09

 EGEPOSTASI- Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, TR 35 TV’de yayınlanan Birol Soylu ile 10. Köy programında önemli açıklamalarda bulundu.

SELVİTOPU TOKİ TARTIŞMALARINA NOKTAYI KOYDU

Karabağlar Uzundere’de bulunan üniversite alanına  TOKİ konutlarının yapılmak istenmesi AK Parti ve CHP kanadını bir kere daha karşı karşıya getirdi. O alanın üniversite alanı olduğuna dikkat çeken Başkan Selvitopu, planların 2018 yılında mahkeme tarafından iptal edildiğini ve buna rağmen kura çekimleri yapıldığını belirtti.

SUÇ İŞLENMİŞTİR

Mahkeme kararına rağmen kura çekimi yapılmasının suç olduğuna dikkat çeken Selvitopu açıklamasında, ‘’Biz o alanın tamamı üniversite alanı olsun dediğimizde kura çekimleri falan yoktu. O planlar 2018 yılında yapıldı biz 2018 yılında açtığımzı dava ile o planı iptal ettirmiştik. Yargı bizi haklı görerek planları iptal ettirmişti, kura ise 2020 yılında çekildi. Kura çekilirken imar planları yoktu mahkeme iptal etmişti. Mahkemenin iptal ettiği bir yerde siz hangi yasaya dayanarak kura çektiniz? Suç işlenmiştir. Bunu perdelemek adına biz fakire kura çektik belediye başkanı engelliyor dediler. Daha sonraki süreçte kura çekenlerle görüştüm ve onlara bilgi verdim’’ dedi.

SORUNU YARATAN BELEDİYE DEĞİL, TOKİ’DİR

Sorunu yaratanan TOKİ olduğunu belirten Başkan Muhittin Selvitoğu, ‘’Bu durumu yaratan belediye değil Toplu konut İdaresidir O alanın tamamı üniversite olsun istedik. O milletvekili belediye başkanı önceden belediye başlkanı üniversite istemiyor diye demeç veriyordu, şimdi de belediye başkanı tamamını üniversite alanı istiyor diyor ve kendi kendilerini yalanlıyorlar. Üniversite alanı kimin için? 84 milyon inan için, bu ülkenin çocukları için. bunun neresi yanlış ve depremle ne alakası var? TOKİ’nin gücü varsa dolu alanlardaki binalara yeni binalar yapsın ve biz desteleyelim. Yapı stoklarının nasıl olduğunu bilmiyoruz. 540 hektarlık alanda dünya kadar yer var. Oraya yapın ve vatandaşlara da orada yer verin’’ ifadelerine yer verdi.

YETKİ VERİN BİZ DÖNÜŞTÜRELİM!

Türkiye’de kentsel dönüşümde  yasal mevzuatta sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Başkan Selvitopu, ‘’Parsel bazlı uygulamalarda belki biraz çözüm var gibi ama alan bazlı uygulamalsarsa sıkıntılar var. Parsel bazlı uygulamalarla Türkiye’de dönüşümü sağlamayamazsınız. Bazı olanaklar bize sunulmuyor ama başka belediyelere sunuluyor.

Dolu alanlarda kentsel dönüşüm yapmak zordur, vatandaşla uzlaşmak gerekir. Kentsel dönüşüm projesinde rant varsa biz belediye olarak nasıl  o plana onay verelim. Böyle bir mantık olmaz. Dönüştürülemeyecek alanlar yaratacak bir kentsel dönüşüm projesine bizim evet deme şansımız yok, biz doğruları söylemek zorundayız. Daha önce de böyledim yetkiyi belediyelere versinler. 540 alanı da biz dönüştürürüz’’ dedi.

KENDİ ACİZLİKLERİNİ KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR

AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı İrfan Doğrucan’ın iddialarına yanıt veren Başkan Selvitopu, ‘’Deprem nedeniyle kendi acizliklerini başka şeylerle  kapatmaya çalışıyorlar. Güneş balçıkla sıvanmaz, biz orada ne istediğimizi, ne dediğimizi biliyoruz. Hiçbir zaman Karabağlar Belediyesi fakir fukaranın karşısında değil, yanında olmuştur. Bunu yaptığı uygulamalarla da ortaya koyan bir belediyeyiz. İlçe başkanı da yalan söylüyor. Biraz vicdanınız varsa doğruları söylersiniz’’ dedi.

YAŞAMA İLİŞKİN ALTYAPI YOKTU

Deprem bölgesindeki izlenimlerini aktaran Başkan Muhittin Selvitopu, ‘’İlk günler olayın şokuyla insanlar ne yapcağını bilmez haldeydi. İklim koşulları çok ağırdı. Yaşama ilişkin alt yapı yoktu. Binaların çoğu yıkıldı. Deprem anında insanlar üzerlerinde ne varsa dışarı çıkmışlar. Geceleri ayaz soğuğu vardı. İnsanlar bir taraftamn yakınlarını arıyorlar, bir taraftan hayatta kalmaya çalışıyorlar. Biz o tabloyu görünce şok olduk. Bu büyüklükte bir depremle ilk defa karşılaştık. Yakınlarımdan kaybettiğim olmadı ama tanıdığım, sevdiğim insanlardan kayıplarım var.

Zor günleri hep birlikte dayanışma ile atlatmak zorundayız. Biz öncelikle bütün olanaklarımızla depem bölgesine yardımcı olmaya çalışıyoruz. İlk aşamada organizasyon eksikliğinden dolayı yardımların ulaştırılması konusunda sıkıntılar çekildi.   Biz belediye olarak birebir ulaştırmaya çalıştık ve başardık. Bu yardımların sürdürülmesi gerekiyor. Bu koşullarda yerel yönetim olarak elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Bu dönemimin bölye bir şansızlığı var. Pandemi, İzmir depremi, sel baskınları yaşadık. Bir çok doğal afet yaşadık. Ekonomi krizi de dahil olmak üzere bütün bunlar bizim çalışmalarımızı da dpğrudfan etkiliyor. Bizler kamu kurumuyuz her şeye hazırlıklı olmalıyız. Kamu kurumu zor zamanlarda vatandaşın yanında olması gereken kurumlardır’’ ifadelerine yer verdi.

KARABAĞLAR’DAN 7 YARDIM TIRI

Deprem sonrası 2 başlık altında çalışıldığına dikkat çeken Muhittin Selvitopu, ‘’Biz 2 başlık altında çalıştık. İlki bölgede yaşayan insanların ihtiyaçlarının karşılanması. Diğer çalışma ise, göç… Karabağlar’a da gelen depremzedelerimiz var. Şu an 4 bine yakın. Her gün sayı artıyor. Buraya gelen vatandaşlarımızın da ihtiyaçları var. Onları da biz belediye olarak karşılamaya gayret ediyoruz. Psikolojik destekler veriyoruz. Kaymakamlıktan takibini yapıyoruz. Şu ana kadar bölgeye 7 TIR’ın üzerinde yardım gönderdik. Son günlerde öncelikle gıda, odun, kömür istendi. İhtiyaç olan ne varsa onları göndermeye çalışıyoruz.

BÜYÜKŞEHİR’İ DEĞİL, DEPREMZDELERİ CEZALANDIRIYORLAR

Deprem bölgesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne konteyner kent için yer tahsis edilmdi iddialarını değerlendiren Başkan Selvitoğu, ‘’İktidarın uzun süredir hep yaptığı bir uygulama. Her zaman muhalif belediyelere farklı bakıyor. Bunun hiç olmaması lazım. Bu bakışın deprem gibi bir olayda sürdürülmesi kadar yanlış bir şey yoktur. Büyükşehir Belediyesi oraya konteyner kent yapmak istiyorsa, yetkililer yer tahsis etmelidir aksi halde oradaki insanları cezalandırırlar. Normal zamanda bir ihtimal anlarız ama böyle bir zamanda anlamayız. O insanlara o yardımların bir an evvel ulaşması lazım’’ ifadelerine yer verdi.

İKTİDARIN ‘ACİZ’LİĞİ ORTAYA ÇIKTI

İktidar 20 yıldır ülkeyi yönetiyor. 20 yıldır geçmişteki yanlışları düzelterek Türkiye’yi daha iyi idare edeceğiz dediler ama bu süre içerisinde ülkeyi nereye getirdikleri böyle bir olayla ortaya çıktı. Bu deprem felaketiyle yönetimde ne kadar aciz olduğumuz ortaya çıktı. Devleti iktidarlar yönetir, sizin o kurumu doğru yönetmeniz gerekir. Devleti yönetenler görevlerini yerine getiremediler. Arama kurtarma çalışmalarında, yardımların ulaştırılmasında, çadır olaylarında gördük ki bu konulara hazırlıklı değilsiniz, tedbir almamışsınız. Bu tedbirler alınsaydı, bizim ülkemizin olanakları güçlüdür bu insanlarımız bu kadar zorluk çekmezlerdi. Biz bu gerçeği konuşmazsak nasıl düzelteceğiz?’’ dedi.

‘’ŞİRKETÇİ ANLAYIŞ’’

Kızılay’ın çadır satmasına ilişkin değerledirmelerde bulunan Selvitoğu, ‘’İkitdar şirketçi anlayış ile yönetilmeye çalışılıyor. O yönetim anlayışında kar var, rant var. Rantçı bir anlayış ile  yönetmeye çalışırsanız böyle anlarsa tıkanır kalırsınız. Bizim 13 milyon vatandaşımız her şeylerini kaybettiler. Siz iktidar olarak bunları süratle tamir etmeliydiniz. Kentlerimizi ayağa kaldırmak artık hepimizin görevi. Bunu akılla, bilimle yapacağız’’ dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.