Dolar 32,3434
%-0.05
Euro 34,8073
%0.05
Altın 2.390,520
%-0.26
Bist-100 10.224,00
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı’da ‘emsal’ gerginliği

Bayraklı’da ‘emsal’ gerginliği

Bayraklı Belediye Meclisi'nde konuşan Başkan Serdar Sandal, emsal artışı ile ilgili mahkemece verilen yürütmeyi durdurma kararı sonrası yapılan eleştirilere cevap verdi. Sandal “Emsal artışını sizin yüzünüzden yaptık.Çünkü deprem sonrası Bayraklı’yı geride bıraktınız, depremzedeleri kaderine terk ettiniz. Samimiyseniz, gelin meclisimizde bir karar alalım ve Bayraklı’nın da afet bölgesi ilan edilmesini sağlayalım” dedi. Sandal’ın çağrısına muhalefet meclis üyeleri karşı çıkarak öneriyi reddetti.

  • Ege Postası
  • 01.03.2023 - 21:01
  • Güncelleme: 02.03.2023 - 17:13

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci birleşimi Başkan Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi.

Başkan Serdar Sandal depreme ilişkin yaptığı konuşmada, ‘’Depremi bizde yaşadık ama bölgedeki afeti anlayabilmek için oraya gitmek gerekir. Buradan bakara gördüğümüz şey ile orada yaşananlar çok farklı. İnşallah bir an önce bu yaralar sarılır. Vatandaşlarımız konteynerlerine geçer ve ardından konutları yapılır. Bu afeti de elb bierliği ile ortradan kaldırırız. Burada hepimizi mutlu eden ley vatandaşalrımızın afet durumunda her şeyi bir tarafa bırakıp kenetlenmesiydi’. Bölgeye şu ana kadar 25 TIR gönderdik. 200 çadırımız intikal etti bu cuma günü 100 çadır daha gidecek. Bunların tamamı vatandaşlarımızın dayanışması ile oluyor. Bayraklı’ya gelen depremzede sayısı 5 bine yaklaştı. Bu arkadaşlarımızında ihtiyaçlarını karşılanması en önemli problemlerimizden bir tane olacak. O vatandaşlar belki de depreme yakalandıkları kıyafetlerle geldiler.  Bu konuda da bir duyarlılık sergilemeliyiz. Bağış ve yardımların yeni olmasına özen göstermeliyiz. Gıdayı sistemeatik olarak doğru götürmeliyiz. Bu bir siyaset değil, her inançtan, her kimlikten arkadaşımız canla başla bu kampanyaya destek oluyor’’ dedi.

AKTAŞ: OYBİRLİĞİ VERDİK ÇÜNKÜ…

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş,  emsal artış iptali ile ilgili söz alarak , ‘Bayraklı ilçesi sınırlarında geçerli olacak   yüzde 10’luk emsal artışı Bayraklı Belediyesi meclizine getirildi. İzmir Büyükşehir Belediye meclisinde ise parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 olarak revize edildi. Ancak sadece Bayraklı’da geçerli olacak bu emsal artıı TMMOB tarafından mahkemeye taşındı. TMMOB hukuka aykırı olduğu ve kapsamını aşacak şekilde yoğunluk artışı ön görüdüğü ve imar planlarının bütünlüğü ortadan kaldırdığı gerekçöesiyle yapılan itiraz sonrası mahkeme imar planı ile ilgili yürütmeyi durdurdu. Mahkemede Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bilirkişi heyeti oluşturuldu ve heyet imar planlarınn kamu yararına aykırı olduğunu mahkemeye iletti. Yazıda söz konusu plan değişikliğinin uygulaması durumunda ortaya çıkacak nufüs artışına paralel olarak ihtiyaç duyulacak kültürel tesis ve teknik altyapılara ilişkin dengelerin korunmasında belirsizlikler ortaya çıkacaktır denildi. Daha sonra mahkemeye sunulan ek bilirkişi raporunda ise plan notu hükümlerinin şehircilik ilkelerine aykırı olduğu ancak depremzedelerin acil ihtiyaçlarını karşılamasına yönelik üstün kamu yararı sağlanacağı belirtildi. Sonra siz bir televizyon kanalına çıktınız. Orada, ‘İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ile birlikte emsal artışı kararı almıştık. Bilirkişi raporunda da üstün kamu yararına vurgu yapıldığı halde verilen yürütmeyi durdurma kararı deprem mağdurların bir kere daha üzdü. Yasal süre içerisinde itiraz edeceğiz’ demişsiniz. Biz de burada oy birliği verdik ama kanunlara uygun yapılsın dedik. Mahkeme bunun uygun olmadığını belirtmiş oldu’’ dedi.

AKTAŞ: EMSAL ARTIŞI İNSANLARA 2 YIL KAYBETTİRDİ

AK Partili Abdullah Aktaş Millet İttifakı tarafından ahzırlanan Orta Politikalar Mutabakat Metni’ni hatırlarak, ‘’ Kahramanmaraş depreminde Millet İttifakı liderleri bir açıklama yaptı ve daha önce açıklanan ortak politikalar metninin kentleşme ve afet yönetimi başlığıu altındaki yön haritasına uyulacağını belirterek emsal artışına son vereceklerini belirttiler. Biz burada emsal artışını savunuyosunuz ama yönetiminiz yanlış. Liderleriniz emsal artışına kabul etmiyor. Siz farklı üstleriniz farklı konuşuyor. İzmir depreminin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik bir toplantı yaptı. O toplantıda Murat Kurum, plan notlarıyla emsal artışının olmayacağını belirtmişti. Bakanımız bu yerlerle ilgili revizyon imar planlarının hayata geçirilmesini istedi. Ne siz ne Büyükşehir adım atmadı. Aradan geçen süre içerisinde emsal artışı verdiniz, iptal edildi. 1 yıl zaman kaybettirdiniz. Aradan zaman geçti ve yine bir yüzde 10 emsal artışı verdirdiniz. Sonuç ne oldu 2 yıl geçti. İnsanlar emsal düşüncesiyle bir çivi çakamadılar. Siz bu artışları kanunlara uygun yapsaydınız bugün emsal artışı olacaktı’’ dedi.

AKTAŞ: TEK SORUMLUSU SİZSİNİZ

Aktaş açıklamasının devamında, ‘’Size güvenmeyenler de vardı. sizin yapacağınız emsal artışına güvenmeyenlerin açılışına da katıldınız. Bazı binalar verdiğiniz emsal artışının olmayacağını ön gördüler ve evelrrini yapmaya başladılar. Size güvenen insanlar bir çivi bile çakamadılar ve müteahhitlerle anlaşamadı. Vatandaşı zaman kaybına uğrattınız ve insanlar maddi zarar gördü. Burada 37 meclis üyemiz var. Bu konulardan bir çoğumuz haberi yok. Bu mecliste siz bir bölgeyi ilgilemdiren bir karar aldınız. Hiçbir zemine dayandırmadan, araştırma yapmadan meclisten çıkarttınız. Bize gelen duyumlara göre, o günü kurtarmak için yaptınız. Ne biz yedik, ne vatandaş yedi. Zemin yapısına dahi bakmadan, verilen inşaat artışı yeni felaketlere neden olup olmayacağına dair analiz yapmadan, emsal artış ön gönülen alanlarda kaç tan eek daire çıkabileceğini nufüs hesaplaması yapmadan, emsal artışı görülen bölgelerde gelir durumuna göre bir saha araştırması dahi yapmadan emsali verdiniz. Belirtilen bu eksikliklerle reviztyon imar planı hazırlamak yerine yönetmeliklere aykırı olarak emsal artış kararı aldınız. Halkı gerekçelerle açılan davalar yürütmeyi durdurdu. İptal edileceğini bile bile 2 kere emsal artışı vererek deprem mağdurlarını 2,5 yıl oyaladınız. Hem maddi hem manevi kayıp yanında zaman kaybına da uğrattınız. Artan fiyatlar sonunda vatandaşlarımız binalarını yapamadı size tebrik ediyorum. Siz sanki çok doğru bir iş yapmış ve TMMOB hiç bilmeden emsale karşı dava açmış gibi algı yapmaya çalıştınız. Ne biz ne vatandaş yedi. Bunun tek sorumlusu sizsiniz. Bakanımızı dinleseydiniz, 60 günlük sürede revize yapsaydınız vatandaşlarımız evlerinde oturuyor olurdu’’ dedi.

SANDAL: POLİTİK BİR TAVIR

Aktaş’ın eleştirilerinin üzerine açıklama ayapan Başkan Serdar Sandal, ‘’Sizi tebrik ediyorum., depremle ilgili hasassiyetiniz ve imar mevzuatına hakimliğinizden ötürü. Ama amik gölüne havaalanı yapan bir siyasal hareketsiniz. Bakanımızın söylediği plan revizyonu herhalde büyük imar bilgisi gerektiriyor. jeolojik etütlerin olmadığı bir bölgede revziyon planı yapma şansımız yok. Bizim o gün plan notu ile gitmemiz durumun aciliyeti ile ilgili bir mesele. Çünkü plan revizyonu yapabilmemiz için bölgenin jeolojik etütlerinin olması geekiyordu. Büyükşehir Belediyemiz bir çok üniversiteyle beraber bölgenin jeolojik etütlerini tamamladılar. Bu yaklaşık 2 yıl sürdü. Olmayan jeolojik etütler üzerine niye revizyon yapmıyoruz demek politik bir tavırdır, vatandaşa gerçeği söylememektir’’ dedi.

SANDAL: EMSAL ARTIŞINI SİZİN YÜZÜNÜZDEN YAPTIK

Elazığ ile Bayr aklı karşılaştırması yapan Sandal, ‘’Biz emsal artışını sizin yüzünüzden yaptık. Kuran çarpsın sizin yüzünüzden yaptık. o Kuran Mayıs’ta sizi çarpacak. Bu ikircikli yapınızdan ve size oy vermeyenleri düşman görmenizden kaynaklı. Vatandaşın derdi mi var mağdur mu diye bakmadan size oy verip vermediğine bakıyorunuz. Elazığ ve Bayraklı’yı kıyaslayacağım. Elazığ’a yapılan yatırımlara hayır demiyoruz. Vatandaşlarımızın hakkıdır ve devletin yapması gerekir. Asıl mesele bu işi Bayraklı’da neden yapmıyorsunuz? Bayraklı’da 6,9 şiddetinde oldu, Elzaığ’da 6,5. Vefat sayısı Bayraklı’da 117, Elazığ 41. Yıkılan bina sayıları aynı ama burada bir incelik var. Binanın hasar durumundan vazgeçelim diye. Binanın hasarlı olup olmadığı ile ilgili yapılan çalışmalar politik tavırdır. Elazığ’da orta ve az hasarlı binaları ağpır hasara aldınız. Bayraklı’da neden almadınız. Bayraklı Belediyesi’ne AFAD’tan gelen bir para var. Bize gelen para 3 milyon TL. Toplamda süreç ile ilgili kamuoyuna söylenen ise, 35 milyon TL bir para. Bu paranın Elazığ’daki karşılığı 560 milyon TL. Bird aha kenti yeniden afete maruz bölge ilan ediyoruz. Çünkü afete maruz bölge ilan edildiği zaman depremzdedelerin devlete borçları silinir, faizsiz kredi olanağı tanılır. Tğm mali kayıplar devlet tarafından ödenir. Devlet ev ve iş yeriş yapar, 2 yıl ödemesiz 20 yıl vade ile vatandaş bunu öder. Bayraklı’ya bunu yapıyor muyuz? hayır.. Kendi kaderine terk edilen vatandaşın yine sizin ekonomik politikalarınız gereği 400’e yapacağınız evi 1 milyon 200’e çıkardınız ve cebinde parası olmayan vatandaşa can suyu olmak istedik. Vatyandaşın 100 metrekarelik dairesini 120 yapalım diye yapmadık. 1 milyon 200 bin liralık giderini 600’e düşürmek için yaptık. Arkadaşlarımız revizyonla iglili gerekli çalışmaları yapacak ve odalarımızdan destek alacaklar. Jeolojik zemin etüt olmadığı yerde revizyon yapma şansımız yoktu’’ ifadelerine yer verdi.

SANDAL’DAN İKTİDARA ÇAĞRI

Cumhur İttifakına çağrıda bulunan Sandal, ‘’Biz bu meseleyi çözeceksek buradan AK parti ve MHP’li meclis üyelerimiz aracılığıyla Cumhur İttifakı’na çağrı yapalım. Devleti yönetiyorsunuz, yeni konutlar yapacağız diyorsunuz. Gelin emsal artışından vazgeçelim vatandaşin arsası hazır devlet gelip bu evleri afet kapsamında yapsın ve vatandaşa versin.  Vatandaş 2 yıl ödemesi,z 600 bin olarak devlete vadeyle ödesin. Bunu yapın vallahi de, billahi de emsal artışını gündeme getirmeyeceğiz. Ama bunu yapmadığınız takdirde biz yurttaşlarımızı sizin merhametinize bırakmayız çünkü siz, size oy vermeyenlere karşı merhametsizsiniz. Onca yaşanan afette sadfece Bayraklı’yı bir tarafta bıraktınız. Yıkılan evin yerine afet kapsamında evlerini yapalım vatandaşlara verelim. Ben üzerime ne düşüyorsa yapayım.

SANDAL VE HIZAL ARASINDA ‘YALANCI’ TARTIŞMASI

Başkan Sandal’ın açıklamaları üzerine söz alan AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal, ‘’Kentsel dönüşüm ve deprem ile ilgili bir kaç Kemal etmek isterim. Bu coğrafyada daha önce hiç olmamış bir deprem felaketiyle karşı karşıyayız. Bu gibi hadiselerde seçtiğimiz cümlelere dikkat etmeliyiz. İktidar ve muhalefet siyaset anlamında dönem dönem birebirlerini eleştireceklerdir. Burada biz muhalefetiz, biz burada iktidar olan sizleri eksik yerlerde eleştireceğim. Bu demokrasinin temel ilkesidir. Bunun neticesinde yönetenler doğruyu bulur. Eleştri başka  yalan başka bir şeydir. Eleştiri adı altında yalan söylerseniz bu ne muhalefet olur ne siyaset olur. Eksikleri yanlışları söyleyeceksiniz ve beraber düzelteceğiz. Belediye Başkanı sıfatıyla bir platformda çıkıp TOKİ’nin yaptığı deprem konutlarını bazı AK Partili meclis üyeleri alıyor derseniz bu yalan olur. Siz her iddiayı dile getiremezsiniz. Halk Konut projesinde müteahhitlerin Sandal’a yakın olduğunu söylerim’’ dedi.

SANDAL: YALAN TAM DA BU!

Başkan Sandal ise  ‘’Yalan tam da bu. Ben diyorum ki o bölgede sadece bir kamu yetkilimiz çıkar ve şu açıklamayı yaparsa, ‘’depremzede rezerv alanındaki konutları depremzede dışında kimseye vermeyeceğiz’’ derlerse biz rahatlayacağız ve iddialar bitecek. Bizim muhattabımız devlet’’ dedi.

HIZAL İDDİANIZI İSPATLAYAMIYORSUNUZ

AK Partili Hızal ise, ‘’O iddiayı siz gündeme taşıdıysanız ve bu iddianızı ispatlayamıyorsanız artık bunun toplumdaki karşılığının ne olduğunu biliyorsunuz. Çıkıp diyorsunuz ki bu konuda bir milletvekili açıklama yaptı beni bağlamaz. Ben o milletvekilinin sizin özel kalem müdürünüz sürecinde kendisiyle özel görüşüp yardım talebinde bulunuldu. Burada her şey konuşulacak. Bir siyasetçi olarak bu bölgenin bir milletvekili olarak toplumu doğru bilgilendirmek yetkisi vardır’’ ifadelerine yer verdi.

SANDAL: DEVLETİN KOLONLARINI KESİYORSUNUZ

Başkan Sandal, ‘’Bir milletvekilinin TOKİ konutlarının kime verileceği ile ilgili yetkisi ne. Deprem konutlarını kime verileceği ile ilgili yetkisini bize anlatın. Nerede Çevre, Şehircilik? Devlet size mi kaldı? Devletin kurumları var, öyle yağma yok. Tutar bir adamın özel kalem müdürlüğünü iki yıl beklettiniz. Devletin kolonlarını böyle kesiyorsunuz. Bakarsınız yasal gerekliliği yoksa ve görevi hak etmiyorsa hayır dersiniz. AK Partili meclis üyeleri benden bir şey rica etmiyor mu? Bende kamu için edebilirim. Sandal, ‘’Sen hangi hakla oraya 25 bin buraya 5 bin konut yaparsın. Oraya 560 milyon, buraya 30 milyon verirsin. Orayı yeniden afet blgesi ilan ederken bureadaki vatandaşı nasıl yok sayarsın? Bizim bu önergeye karar verdiğimiz tarih belli 6’lı masanın metni ne zaman açıkladığı belli ‘’ ifadelerini kullandı.  

HIZAL: YALANCISINIZ SAYIN BAŞKANIM  

Sandal’ın sözleri üzerine konuşan Hızal, ‘’Devlet hepimizin. Siz eleştirilerimnizi doğru düzlemde yapacaksınız. Konumuz özel kalem mi? İşinize geldiğinde o açıklmaya itibar ediyorsunuz, işinize gelmediğinde itibar etmiyorsunuz. Bu şehir için biz elbetteki rica ediyoruz. O zaman çıkıp AK Partili vekilleri aramak zorunda değilim demeyeceksiniz. Bunlar doğru açıklamalar değil. Demek ki siz yalan bilgi veriyorsunuz. 4 yıldır sizle birlikte meclis üyeliği yapıyoruz. Sizin başkanınız yalan bilgi veriyor. AK Partili mecls üyeleri TOKİ’den yer aldı diyor bu yalandır ve yalancılıktır. Yalancısınız başkanım. Siz toplumu manipüle edemezsiniz’’ dedi.

SANDAL: EL Mİ YAMAN BEY Mİ YAMAN!

 Sandal ise ‘’Yalancı sizsiniz. Siz devleti temsil edemezsiniz. Depremzedelerin tamamı sizin bu yapınızı sokakta konuşuyorsa ben bu kentin şehr-i eminiyim. Ben bana gelen her iddiayı söylerim. Size söylüyorum bir tek konutu depremzede dışında birine verine el mi yaman bey mi yaman göreceğiz. Burası sizin şov alanınız değil’’ dedi.

ÖNAL’DAN DEPREM VERGİLERİ HATIRLATMASI

Tartışmalar sonrası söz alan Başkan Vekili İrfan Önal, ‘’Bu kadar acı süreçlerden geçerken siyasetin popülizmine kapılmak her birimiz için ayrıca düşülünmesi gereken bir durum. Burada emsal artışı ile 6’lı masanın ppolitikalarını gündeme getirmek siyaset değidir de nedir? Bu meclisin konuları dışında bir şeyden bahsedemeyiz. 6’lı masa emsal artışını kişiye vermeyin, rant vermeyin diyor. Burada emsal artışı konuşulduğunda ilk karşı çıkanlardsan biri bendim.  Revizyonlardan bağımsız olarak şunu söylüyorum, 99 depreminden sonra biz kente bir depremde yıkılacak yapılan dönüşümü noktasında yeni bir vergi türettik ve bu vergilerin 2022 yılına AKP hükümeti devamını sağladı. O günden bugüne o deprem vergileriyle eski yapı stoku dönüşseydi daha az insan kaybecektik. Binlerce insanın vebali bizde. Bugün her bir il için toplanan bu vergiler yola gitti. Bütün bu hizmetlerin hiçbiri bir insanın canı etmiyor.

ÖNAL: EY HÜKÜMET…

Emsal artışının  vatandaşın son çaresi olduğunu beliten Önal, ‘’Bayraklı’da gönül ister ki 4 katlı yapılarda yaşayalım ancak hali hazırda 8-9 kat mevcut yerinde olan binalarin dönüşümü noktasında bizler önce konut kredileriyle bunu çözmeye çalışalım. Biz 0 faiz ile 2 yıl ödemesiz kredilerle bunu çözebilir miyiz sonrasında emsal konuşalım dedik. Emsal artışı o insanların son çaresiydi. Mevzuat noktasındaki eksiklerini bilmemize rağmen yine bu insanlarımızın kendi evlerine kavuşmaları için plan notu ile önerisiyle ile büyükşehire gönderdik. Büyükşehir’e gelince masadan geri çekildiler. Biz karşıyız dediler. Bütün paraların hükümet tarafından karşılanması gerekirsen vatandaşın  yükünün yarısını almak için emsal artışı getirdik. Bütün bunlara rağmen vatandaş deprem sonrası 400 bin liraya yapacağız dairesini 2 milyona yapamıyor. Onun yükünü almak için biz yüzde 20’lik artış yaptık. Bu artışa o gün karşı çıkanlar bir baktılar ki onlarca bina ruhsat için belediyeye başvurdular. Sizin verdiğiniz kredilerle değil, emsal artışıyla dönüşüm için binalarını yıktılar. Dönüşüm gerçekleşebileceğini gördü ve acıdır ki devlet bu noktada bizim sağladığımız desteğin yüzde 1’ini sağlamadı. Ey hükümet bir milyar teşvik verseydiniz. Bayraklı yıllardır ödedikleri verginin neticesini bekliyor. Bu olmadan bizim getirdiğimiz emsal artışına bile destek olmadınız. Kararın kentlere  bir ayrı yük getirmesiyle beraber kamu yararı taşıdığını düşünüyorum ve bir üst mahkemeden döneceğine inanıyorum’’ dedi.

SANDAL: DEPREMZEDEYE 0,87, MÜTEAHHİTE 0,69!

Tartışmaların ardından açıklamalarda bulunan Başkan Sandal, ‘’Yoğunluk artışına neden olduğu ile ilgili mesele muğlak geçmiştir. Genel kabuller üzerinden bu işler yürürken bu planın yapıldığı süreçöte nufüs yoğunluğu bölgede 4. TÜİK verilerine göre ise bu yoğunluk 3,08. Bugün daha da düşmüş durumda. Oradaki yoğunluk 3’ün altında. Burada bu karar çok bilimsel temellere oturmuyor. Bu nufüs artışını yüzde 30 arttırsanız bile yoğunluğun planlandığı tarihteki 4’e ulaşma şansı yok. Siz bunu burada yapamazsanız Türkiye’nin hiçbir tarafında yapma şansınız yok.  Siz hiçbir şey yapmasınız biz ise 75 ruhsat verdik. 20 tane Halk Konut ile yapılacak binamız var. Ben size bir mağduriyet daha söyleyeyim. Depremzede yurttaşlarımız ilgili yetkililerle görüştü ve 0,87 gibi bir faiz oranı ve 10 yıl açıklandı. Önce buna sevindik. Burada her şeyini kaybetmiş yurttaşlarımızdı. Sonra beton ekonomisi diye birileri devreye girdi. Müteahhitlere verilen 0,69 ve 15 yıl. İlk evim projesiymiş adı… Neyi ne için yaptığınız ortada’’ dedi.

‘AFET BÖLGESİ İLAN EDELİM’ ÖNERİSİNE RET!

Mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilen emsal artışının depremzedelerin konut ihtiyacını gidermeye yönelik bir çalışma olduğunu hatırlatan Başkan Sandal, Cumhur İttifakı üyelerine seslenerek “Biz emsal artışını sizin yüzünüzden yaptık. Çünkü deprem sonrası Bayraklı’daki depremzedeleri kaderine terk ettiniz. Bayraklı’daki mağdurlar istedikleri kredi miktarını, istedikleri faiz oranlarıyla alamadı, evlerini yapamadı. Buna kayıtsız kalamazdık bu nedenle emsal artışı yapmak, kamu yararı ve durumun aciliyeti açısından en doğru olanıydı. Eğer bu konuyu kökünden çözmek istiyorsanız ve samimiyseniz, hodri meydan! Gelin meclisimizde bir karar alalım ve Bayraklı’nın da afet bölgesi ilan edilmesini sağlayalım. Biz de emsal kararını geri çekelim, arsalar hazır,  depremzedelerin evlerini devlet yapsın. Afet kapsamında evleri yapalım ve vatandaşa teslim edelim. Vatandaşlarımız da 2 yıl ödemesiz 600 bin TL olarak devlete ödesin. Siz bunu yapmazsanız, vatandaşı sizin merhametinize bırakamayız. Onca afet yaşandı, sadece Bayraklı’yı dışarda bıraktınız. Gelin samimiyetinizi görelim” dedi. Başkan Sandal’ın bu çağrısını kabul etmeyen Cumhur İttifakı meclis üyeleri, öneriyi reddetti.

AFETE MARUZ BÖLGE İLANININ DEPREMZEDEYE KATKISI NE OLACAK?

30 Ekim 2020’de İzmir’de meydana gelen depremden en çok etkilenen ve 117 canını yitiren Bayraklı Afete Maruz Bölge ilan edilirse;

·         Kamu ve özel hastanelerde ücretsiz hizmet verilecek, psikolog sosyolog görevlendirmeleri yapılacak.

·         Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav hakkı tanınacak.

·         Taşınmaya ilişkin masraflar devlet tarafından karşılanacak.

·         Depremzedelerin devlete olan borçları silinecek veya ertelenecek.

·         Afet bölgesinde yaşayanlar için faizsiz kredi olanağı sağlanacak.

·         Afet yüzünden oluşmuş tüm mali kayıplar devlet tarafından ödenecek.

·         Ev ve işyerleri yıkılan vatandaşlara devlet, 2 yıl ödemesiz 20 yıl vade ile faizsiz geri ödemeli yeni ev ve işyeri yapacak.

·         Askeri birlikler kendilerinden istenen her türlü yardımı yapacak.

·         Deprem bölgesindeki tüm binaların hasar durumları tespit edilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.