Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menemen'de tansiyon yükseldi: Borç ve rant iddiaları

Menemen'de tansiyon yükseldi: Borç ve rant iddiaları

Menemen Belediye Meclisi'nin Ocak ayı toplantısı gergin anlara sahne oldu. CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt, Pehlivan döneminde imarlar ruhsatlarının yasaya aykırı olarak verildiğini ve usulsüzlük yapıldığını ileri sürdü. Öte yandan Menemen Belediyesi’nin 900 milyon TL borcunun olduğu iddiası sonrası mecliste uzun tartışmalar yaşandı.

  • Ege Postası
  • 06.01.2023 - 22:04

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Menemen Belediye Meclisi'nin Ocak ayı toplantısı, Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan'ın yönetiminde gerçekleştirildi. 

Denetim Komisyonu üyeleri gizli oy ile belirlendi. Cumhur İttifakı’ndan bir, Millet İttifakı’ndan bir ve Bağımsız gruptan bir aday seçildi. Denetim komisyonuna seçilen isimler, Selahattin Yeşilkaya, Nursel Katipoğlu ve Hasan Ünal oldu. 

İYİ PARTİLİ AKBULUT: BU KADAR BASİT BİR SEÇİMİ BİLE OYUNA ÇEVİRDİNİZ 

İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut, ‘’Bu meclisi izleyen insanlara kendimizi güldürdük. En basit bir seçimi bile çocukça bir oyuna çevirdik. Yazıklar olsun’’ dedi.

AK PARTİLİ DEMİRCİOĞLU: FİTNEYİ ORTAYA ATIYORSUNUZ 

İYİ Partili Akbulut’a yanıt veren AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Demircioğlu, ‘’Bu bir oyun değil. Madem yazıklar olsun diyorsunuz, Millet İttifakı’nın ayrı ayrı kararlar alması ve İYİ Partili meclis üyelerinin kendi sayıları kadar oy almasının bir siyasi çekişme olduğunu mu konuşalım. Kimin kime oy verecğine karar verecek siz değilsiniz. sizin bir oy hakkınız var. Bizim grubumuzun kime oy verdiğini ya da bir insanın kendine oy verme isteğinin önüne geçemezsiniz. Yaptığınız yorum yakışıksız bir yorum. Meclisten özür dileyiniz. Fitneyi ortaya atıyor ve çekiliyorsunuz’’ dedi. 

AKBULUT: HEPİMİZ UTANMALIYIZ 

Akbulut ise yanıt olarak, ‘’Bu meclisi dışarıdan bir çok insan izliyor. Basit bir seçimi yapamıyoruz. Menemen olarak buna layık değiliz. Kendimize mi oy verdiğimizi sanıyorsunuz. Bu işi basitçe geçiştirmek yanlış. Bundan dolayı hepimiz utanmalıyız. Bu işi oyuna çevirmenin bir anlamı var mı?’’ dedi.

Tartışmaların büyümesi üzerine Başkanvekili Pehlivan’’Gayet medeni bir seçim oldu, bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kullanarak tartışmayı bitirdi.  

BELEDİYE BANKA HESABI İÇİN HACZEDİLEMEZ KARARI 

İhalelerde bankalara yatılıracak teminat bedelleri için Halk Bankası’nda bulunan hesaba kamu yararı (haczedilemez) kararı alınması için önerge sunuldu. 

CHP GRUBUNDAN RED

Önerge üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, ‘’İhalelerde yatırılan teminatların zaten haczedilemeyeceği açık bir şekilde yazılıyor. Böyle bir kararın alınmasına gerek olmadığını düşünüyoruz. Bu sebeple önergeye red oyu veriyoruz’’ dedi. 

AKBULUT: OYLAMAYA GEREK YOK

Halil Akbulut, oylamaya gerek olmadığını belirterek, ‘’Resmi Gazete’de açıkca yazan teminatlar haczedilemez hükmü var. Burada bir atlama söz konusu var. Oylamaya gerek görmüyoruz’’ dedi. 

İlgili önerge oy çokluğu ile kabul edildi. 

RİSKLİ ALANLARI YENİLEME VE SAĞLIKLAŞTIRMA ÖNERGESİ REDDEDİLDİ 

Menemen Asarlık, Koyundere, Ulukent ve Yahşelli için hazırlanan 1/5000 ölçekli nazim imar planı revizyonu ve ilavesi kapsamında ‘’Menemen Merkez Yerleşimi Yenileme ve Sağlıklaştırma Alanı’’ olarak belirlenen yaklaşık 26,5 hektar yüzölçümüne sahip alana yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli imar planı değişikli hakkında önerge komisyonlardan geldiği şekilde oy çokluğu ile reddedildi. 

Yahşelli mahallesi sosyal ve teknik altyapı alanlarının arttırıcı nitelikte mekansal düzenlemeler yapılması amacıyla hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama İmar Değişikliği komisyonlardan geldiği şekilde oy çokluğu ile reddedildi. 

Kaçak yapılaşmaların olduğu Yahşelli mahallesi 197 ada numaralı parseller üzerinde bulunan ve sosyal olanakların yetersizliği sağlıksız dokudan oluştuğu için 8,2 hektar yüzölçümüne sahip alanın yeniden düzenlenerek sağlıklaştırılması amacıyla hazırlanan 1/100 ölçekli uygulama imar planı komisyonlardan geldiği şekliyle oy çockluğu ile reddedildi. 

AK PARTİLİ CAN’DAN İYİ PARTİLİ AKBULUT’A: FİTNE ATMAYI BIRAKIN

Önergelerin reddi hakkında açıklama yapan İmar Komisyonu başkanı AK Parti meclis üyesi Hanifi Can, ‘’Biz komisyon üyeleri olarak Menemenimiz için gerekn toplantıları gerçekleştirdik. Büyükşehir plancımız komisyonumuza gerekli şekilde bütün sunumlarını gerçekleştirdi. CHP’li meclis üyeleri tarafından bizim diğer üyelerimiz komisyon toplantıya katılabilir mi? diye bir istek geldi. Biz katılabileceğini söyledik. O toplantıoya sadece Erdal Kanmış katıldı. Yaklaşık 2 saat bir sunum gerçekleştirdik. Halil bey toplantı sonunda, ‘ben buradan kalktıktan sonra unutabilirim, grubuma anlatmak için bu konularla ilgili mail atın ‘ dedi. Biz de 3 saat ile gecikme ile maili ilettik. ‘Biz şehir plancımızın anlattıklarını arkadaşlarınıza anlatmakta zorlanırsanız biz sizin grubunuza şehir plancımızı davet edelim ve kafanıza takılan soruları sorun’ dedik. Halil bey bunu da kabul etmedi. Halil bey Menemen kamuoyunu yanıltıyor. Plan raporları ve notları tarafıma ulaşmadığından dolayı red verdiler. Red vermek sizin takdiriniz ama kamuoyunu yanıltmak doğru değil.  Algı oluşturuyorsunuz bu da size yakışmıyor. Siz meclis başlarken bütün gruba yazıklar olsun cümlesini kullandınız bu sözü size iade ediyorum. Lütfen Menemen meclisine fitne atmayı bırakın ve huzuru kaçırmayın. Ben bütün komisyon üyelerimi tek tek arayarak Menemen ile ilgili alınacak kararları ve toplantı günlerini iletiyorum. Menemen kamuoyunu yanıltmayın. Menemen Belediyesi, bürokratlarımız ve komisyon başkanı yetersiz gibi bir algı yaratmanız doğru değil. Bu size yakışmıyor. Bende burada yazıklar olsun diyorum’’ ifadelerini kullandı.

AKBULUT: DEVEYE SORMUŞLAR…

İYİ Partili Akbulut yanıt olarak,  ‘’Deveye sormuşlar, boynun neden eğri diye nerem doğru ki demiş’ Hanifi bey kalkıp konuşuyor, İmar komisyonu başkanıyım, oyum, buyum yani burada kamuoyunu yanıltan kendisi. Ben onu sakince dinledim, alır notlarını cevap verir. Geçen ay yapılan toplantıda raporların tarafımıza verilmesini istemiştik. Söz uçar yazı kalır diye istedik. Geçen ay tarafımıza verilmedi. Konu buraya sarktı. Perşembe günü toplantı yaptık ve Cuma günü plan notları tarafımıza ulaştırılırsa haftasonu çalışma yapar kurullarla karara varırız dedi. Gönlümüzde olan bu üç konunun Büyükşehir’e oy çokluğu ile gitmesiydi. Pazartesi görüşmelerde plan notları ve görüşmeler bize iletilmedi ve arkadaşlarımız bizden özür diledi. Biz kendi aramızdaki toplantıyı yaptıktan sonra akşamüstü tek sayfa bir görüntü gönderildi. 1/5000liklere göre emsal artışları var. Bunlar ada ada yazılabilirdi. 7-8 tane proje alanı belirlenmiş. 1,5 saatte anlatılan şeyleri kafamızda toplama yeteneğimiz yok, bunun yazı ile gönderilmesini istedik. Kim nasıl karar veriyorsa elindekilere göre veriyor. Bir şey vermiş olmak için tek sayfa bir götüntü geldi. Biz raporları verdik gibi bir durum yok. Orada 2 dakika konuştu hepsi yanlış’’ dedi. 

CAN: SİZDEN İFTİRA VE FİTNEYİ ÖĞRENDİK 

AK Partili Hanifi Can ise Akbulut’un sözlerine şu şekilde yanıt verdi;

‘’Emsal artışları var dediniz bir tane örnek verin, yoksa iftira atmayın. Menemen kamuoyunu yanıltıyorsunuz, size yakışmıyor. İddia makamı iddiasını ispat etmek zorunda. Etmiyorsa kendisi o kötü sözün sahibidir. Bütün meclis grubunu iftira atarak itham altında bırakamazsınız. Elinizde emsal artışı ile ilgili bir belge varsa ortaya koyun. Yoksa iftira atmayın. Her mecliste iftira atıyorsunuz. Biz burada senden sadece fitne ve iftira öğrendik. Demek ki deve misali sizsiniz’’ dedi. 

AKBULUT: OY BİRLİĞİ İLE BÜYÜKŞEHİR’E GİTSİN İSTEDİK 

Tartışmalar hararetli bir şekilde devam ederken AK partili Can’ın açıklamalarına yanıt veren İYİ Partili Akbulut, ‘’Kim doğru kim yanlış, çağrırırız meclis üyelerini, toplantı yaparız bize sunum yaparlar. Emsal artışı var mı yok mu görürüz. Burada tribünlere oynamanın ve kameralara şirin gözükmenin bir anlamı yok. Yahşelli’de de var. Şehir plancısını çağırırsınız burada bir sunum yapar. Hangi ada hangi parsel, emsal ne olacak anlatırlar. Kararı meclis üyeleri verir ve Menemen kamuoyu aydınlanır. Bizim istediğimiz zor değil. Burada mecliste karar alacağız elimizde bir şey var mı? yok.Burada önemli olan insanların mal varlıkları ama burada kural ve kaidelere uymak zorundayız. Ben emsal artışına karşı değilim. Biz zaten büyükşehir’den emsal artışı getirdik. Neden bu kadar reaksiyon gösteriyorsunuz. Bizim tarafımıza plan raporları verilmediğinden dolayı bir ay daha ötelemek istedik. Oy birliği ile Büyükşehir’e gitsin istedik. 1,5 aydır taleplerimiz yerine getirilence biz suçlu mu oluyorum? Biz elimizi taşın altına koyarım ama elimizde done olmadan kararı nasıl verebiliriz? Şu an o bölge ile ilgili bir şey sorsam arkadaşlar da bilmiyor. Kendisine soruyorum 9 bölge ile ilgili ne yapılacağını kendi biliyor mu? Bu rapor halinde bize sunulsaydı buradan 3 dosya oy birliği ile Büyükşehir’e giderdi. Menemen’in yararına yapılacak şeyleri biz oybirliği ile geçirmeye çalışıyoruz’’ ifadelerine yer verdi. 

DEMİRCİOĞLU: MECLİSİ MANİPÜLE EDİYORSUNUZ 

AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu söz alarak,  ‘’Taşın altına elimizi koyarız, Menemen için canımız feda dediniz biraz önce hesabımıza kamu yararı kararı aldık ve gerek yok dediniz. Hesap haczedilemesin para Menemen’e kalsın diyoruz siz ona bile red veriyorsunuz. Demogojiye gelince ‘biz taşın altına elimizi koyuyoruz.’ Komisyon seçimlerinde yazıklar olsun diyorsunuz. Geçen sene hanginiz Bağımsız ya da Cumhur İttifakı adayını yazdınız? Ayak oyunları yapmayın. Milletin bam teline basın ortalığı karıştırın ortaya fitneyi atın sonra, ‘bunları yapmayalım biz iyi niyetliyiz’ diyorsunuz. Hangi iyi niyet? Bütün meclise sunum yapılacakmış. Komisyonlar neden seçiliyor? Siz komisyonun gerekliliğini yerine getirmeyin sonra meclise planları sunun. Büyükşehir’de detay sormadan elinizi kaldırıyorsunuz ama. Biz komisyon üyelerimize güveniyoruz meclise sunulmasına gerek yok. Siz bir şey varmış algısı oluşturuyorsunuz. Emsaller arttı diyorlar biz plan yapıyoruz. İnsanlar Halil beyin keyfini mi bekleyecek? Halil bey biraz tutarlı olun. Birini yazıklayacaksak size yazıklar olsun. Sürekli manipüle ediyorsunuz sonra kenara çekiliyorsunuz. Hanifi bey kalkıp süreci anlattı. Deve ile alakalı bizde özlü söz biliyoruz sıralarız. Meclisi karıştıran biri varsa o listenin başında siz yer alıyorsunuz’’ ifadelerine yer verdi. 

MHP Grup Başkanvekili Bahadır İnanlı, toplantının iki defa yapıldığına dikkat çekerek, ‘’Aynı içerikte aynı belgelerle yapıldı. Biz meclis üyelerinin bu topklantıya katılmasın diye bir karar mı verdik? İsteyen arkadaşlar gelebilir dedik gelmediniz. Siz imarda en deneyimli insansınız. Halil bey sizin ne kadar zeki olduğunuzun farkındayız. Bu işi yokuş yapmak, doğru olan ve karar alınması gereken konularda yaptığınız çok açık. Bu ifadelerini kabul etmemiz mümkün değil’’ dedi. 

İYİ Partili Halill Akbulut, Büyükşehir meclisinde evrakların verildiğini belirterek, ‘’‘’Yusuf bey Büyükşehir’e geliyor, Büyükşehir evrak vermemezlik yapmıyor. Bir tane evrak istedik ve o evrak gelmedi. Tarafıma yalan söylüyorsunuz denildiği için meclis üyelerine sunum yapılsın dedim. 3 sene sonra benim karşıma geleck konu ile ilgili bana yazılı evrak sunmazsan ben ret veririm. Ben yalan söylemedim. Bize bir tane evrak sunulmadı.  İşi zora süren sizlersiniz. Çok önemli bir konuda karar alıcaz ve onunla ilgili bize done sunmuyorsunuz. Sonra bizim her şeye olumsuz baktığımızı söylüyorsunuz’’ dedi. 

CHP Çağlar Gülmez, ‘’İki komisyon raporunda da aynı şerh koyulmuş bu rapor neden komisyonlara getirilmedi?’’ diye sordu.

AK PARTİLİ CAN: DÜRÜSTLÜKTEN BAHSEDİYORSUNUZ…

AK Partili Hanifi Can,  ‘’Çağlar bey konuyu anlamamış. Halil beye kamuoyu huzurunda bir soru sormak istiyorum. Halil bey komisyonda 2 kişi katılım karar alıyorsunuz dedi. Bir arkadaşımızın sağlık sorunu vb. şeyler olabilir. Halil bey dürüstlükten bahsediyorsunuz, komisyon toplantısına katılmadığınız halde gelip imza atıp sonradan şerh düşmeniz doğru mu? Bir toplantıda meclis üyesi yoksa ve buna rağmen şerh düşüyorsunuz. Biz her şeyi emrinize sunmaya çalışıyoruz. Biz toplantımızı gerçekleştirdiğimizde büyükşehir plancısını biz tutmadık. Emsalleri belirleyen Menemen Belediyesi değil. Siz bir de Büyükşehir meclis üyesi olacaksınız. Emsalleri onaylayan Büyükşehir mi Menemen mi? İkinci komisyon toplantımızı gerçekleştirmeden mail tarafınıza ulaştırıldı, bunu kanıtlayabiliriz. Çağlar bey konuya hakim değil, onu da yanlış yönlendiriyorsunuz. Size yakışmıyor’’ dedi. 

TARTIŞMALAR ÜZERİNE SON SÖZÜ PEHLİVAN SÖYLEDİ 

Başkan vekili Pehlivan ise  ‘’Komisyonlara üyeler seçiliyor ve üyeler yetkin bir şekilde her partini temsil edildiği bir süreç. Bahsedilen alanlar 7 yıldır başlamış ve imara kapatılmış. Biz planların yapılması adına bunu meclis olarak kaldırdık. Bizim Menemen’in planlarını yapan doğuş bey sizlerin döneminde  sürece dahil edilmiş. 1/5000lik planlar Serdar başkan döneminde planlandı. 5000lik planları 1000lik planların desteklenmesi gerekir. Aksi bir durum varsa komisyonda görüşülür. Toplantıda mevcut plancımız ikinci oturumda Halil beylere evrak gönderiliyor detay isteniyor, meclis üyelerinin komisyon toplantısına katılımına yönelik irade olduğu bilgisi gelince meclis üyelerimiz toplantıya katılsın dedik sadece Serdar Öztürk katıldı. Sizlere kapatılmayan bir toplantı ile ilgili yanlış algı üretmeniz doğru değil. Bütün akışı ile birlikte her şey kamuoyu önünde ceryan ediliyor. Hem kendi aramızda hem kamuoyu nezlinde soru işaretleri oluşuyor. Akış bu şekilde yapılmış ve oy çokluğu ile geçmiş, son karar mercii Büyükşehir’dir. Büyükşehir onaylamış olduğu 1/5000’liklerle 1/1000’liklerini mukayese edecektir ve eksiklikler varsa bildirecektir. Bunu uzatmanın mantığı yok’’ diyerek tartışmayı bitirdi. 

TAŞINMAZ SATIŞLARININ İPTALİ İÇİN VERİLEN ÖNERGE MECLİS GÜNDEMİNE ALINMADI 

Menemen Belediyesi tarafından 158 taşınmazın satılmasına ilişkin verilen meclis kararının iptali ve 78 adet taşınmazın satış ihalelerinin iptali için verilen önerge AK Parti, MHP ve Bağımsız üyeler atarfından reddedildi. 

CHP’Lİ YILMAZ: PATRON ÇILDIRDI 

CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz çiftçilerin taleplerini dile getirerek, ‘’Seçim hazırlıkları başladı ve patron çıldırdı verdikçe veriyor. EYT kanunu çıktı. Çiftçilerden gelen talebi dile getirmek istiyorum siz de Ankara’ya iletin. Çiftçilerimiz borç altında. Ziraat bankasından kullandıkları kredi sebebiyle zor durumda ve yapılandırma bekliyorlar. Biz talebi sizlere iletmek istedik. Personelin promosyon konusu vardı. Geçtiğimiz yıl ertelendi ve bu konuda adım atılmasını talep ediyoruz. İşçilerimiz bordrolarında kesintiler olduğunu bloke edilen kesintilerin neden olduğunu ve ne zaman geri alacaklarını merak ediyorlar. Asarlık Spor gündeme gelmişken, Asarlık spor Menemen’de ve dışarıda yaptığı maçlarda çirkin ithamlarla karşı karşıya kalıyorlar. Emniyet görevlileri de hoyrat davranıyor. Biz Menemen olarak Asarlık Spor’a sahip çıkalım’’ dedi.

SEYREK ARAZİLERİ BİR KERE SATIŞA ÇIKIYOR 

Yılmaz satışa çıkarılan Seyrak arazileri hakkında yaptığı açıklamada, ‘’Seyrek arsaları birinci etap ihalesinde talipli çıkmadığı için ihaleler iptal oldu. Önümüzdeki  hafta yeni ihale sürecine gireceğiz. Aldığımız bilgilere göre ihale bedellerinde yüzde 40’a varan bir indirime gidilmiş. Bu indirim nasıl yapılıyor. Sizi buradan uyarıyorum, bu satış kararını alan ve satış kararını uygulayanları ve teklif vererek arsa alacakları uyarıyorum. İleride sıkıntı çekilmesin. Her şeyi usulüne uygun yapalım ve ileride hukuki problemlerle karşı karşıya kalmayalım’’ dedi. 

ARAZİLER İÇİN YÜZDE 40 İNDİRİM YAPILDI 

CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt ise Syrek arazileri hakkında yaptığı konuşmada, ‘’ ‘’Seyrek’te araziler satışa çıkarılıken değerleri 3 milyondu. Rakamlar uygun bulunmadı arttırıldı. Aradan zaman geçti ve yüzde 40 indirildi. Bu değerleme raporunda yer alan arkadaşların sorumlu olacaklarını düşünüyor ve onları uyarıyorum’’ dedi. 

KARAKURT’TAN BÜROKRATLARA UYARI: RANT BATAĞINA SESSİZ KALMAYIN 

Meclis salonuna elinde bir dosya ile gelen CHP’li Karakurt, ‘’Biz bu imar konusunun komisyon vasıtası ile çözülmesini istedik. Şikayetler vardı ve komisyonlarımızın incelemesini istedik. Gerçekleri ortaya çıkarsın dedik ama değil incelemek gündeme bile almadınız.  Araştırmalarımız sonucu haklı olduğumuzu gördük. Beldiyemizde  bu ile ilgili İmar ve şehircilik ve Etüt ve proje müdürlüğümüz var. Bu müdürlükler rant ve usulsüzlüğe batmış durumda. İki müdürlükte çalışan bürokrat arkadaşlarımız iyi dinlesin. Memurlar gördükleri her usulsüzlüğü dosyalamak ve bildirmek zorundalar bunu yerine getirmezlerse usulsüzlüğü yapan kadar sorumludurlar. İzmir depreminin Menemen’de de olmayacağının garantisi yok. Başka felaketlerinde olmayacağının garantisi yok. Nice insanların hayatlarının bir günde değiştiğine şahidim. O insanların yanlarında çalışanlarını da bir günde kendini kurtarmak adına sattıklarına şahit oldum. Bürokrat arkadaşlarımızı uyarıyorum. Bu rant batağı içinde sessiz kalmayın’’ dedi. 

PLANLI ORGANİZE SUÇ İŞLENİYOR 

Karakurt Menemen’de yeni yapılan yüksek katlı yapılar hakkında yaptığı açıklamasında, ‘’Binalarda yapılan bir cinayettir. Planlı organize suç işleniyor. İmar ve Şehircilik Mdürümüz Barış bey izne ayrılır ayrılmaz çalışma sistemi değişiyor. Son dönemlerde ortaya çıkan devasa binalar var. Binaların hepsi Osman beyin imzalamış olduğu projeler. Barış bey göreve döndükten sonra yapı ruhsatlarını incelemiyor ve izinli olduğu dönemlerde onaylanmış ruhsatlar hakkında şikayetler var. İlçemizde yüksek katlı yapılar ortaya çıkmaya başladı. Ruhsatlar meclis kararlına uyulmadan çıkmış. Tülbentli ve Mermeli mahallesinde yapılan yapılar var. Tülbentli’de yapılan MEGA yapı, Uğur Mumcu mahallesinde 4 kat olması gerekirken 9 kat olan 498 ada 27 parsel, bahsi geçen yapılarda şartların sağlanmadı. Bu yapılarda inaşşat alanı fazlası bulunduğu belli. Sosyal yapı alanlarının şartlarına uyulmadı. Yangın merdiveni, sığınaklar ve su depoları gibi pek çok konuda şartlara uyulmadı.  Etüt ve Proje Müdürülüğünce görevli olan Osman Altunbilek kim tarafından hazırlandığı bilinmeyen imar paftası ve planını yasaya aykırı olmasına rağmen ve bu konuda etğimi olmamasına rağmen imzalanıyor. Ortak özellikleri ise yapıların arazi üzerindeki taban alanı kat sayısı ve dairelerin sınırlamalar ile çekme mesafeleri gibi pek çok husu konusundan bahsedilmiyor. Sadece onaylayan kişi Osman Altınbilek. İmar durum belgesi piyasada bulunan proje ofisine gönderiliyor. Burada işlemlere başlanıp çizimler yapılıyor belediyeye ön onay için sunuluyor. Mimari projelerde görevli arkadaşlar değil lise mezunu olan Osman Altunbilek tarafından onaylanıyor. Yapı denetim firmalarına gidiyor yapım denetim bunların uygun olmadıını biliyor fakat ön onay ile gittiği için onaylamak durumda kalıyorlar. Ön onaylı imar projeleri kabul garantili projelerdir. MEGA projeler gidiyor, her proje gitmiyor. Yapı denetim tarafından onaylanan bu rant dosyası projeleri için belediyemize gelip ruhsat alınıyor. Binanın projelerinin hazırlanması ve projenin altına onay verilmesi gerekiyor. Barış bey izinli olunca Osman bey sizin tarafınızdan atanıyor. Osman bey hakkında ceza olmasını bildiğiniz halde nedense Osman bey göreve geliyor ve incelemeler sonucunda hepsinde uzman olduğu için hepsini imzalıyor’’ dedi.

Pehlivan,’’ Ben başından sonuna bu kadar bilgi sahibi değilim. Başından sonuna uyguladınız herhalde’’ dedi. 

RANT BATAĞI İÇERİSİNDEYİZ 

Sözlerine devam eden Karakurt, ‘’İnşaat ruhsatının harcını da Osman bey hesaplıyor ve bazı binalarda 0 lira, bazı binalarda kat be kat üstü imzalanıyor. Devlet bir de bu yönde zarara uğratılıyor. Osman Bey araziye çıkıp binaları kontrol ediyor, ruhsatları doluruyor imzalayarak onaylıyor. Osman beyin bunları yapabilme yeteneği yok. Bunlar bir ekip ile yapılıyor. Bu binalarda insanlar oturuyorsa ben bunu dile getiririm. Bu binalar kontrol ve denetimden uzak inşaa edilmekle kalmıyor ve çevrenin imar düzenin bozuyor. Cesaretiniz” varsa ruhsatlarınızı getirin. Siz göreve geldiğinizde pek çok ruhsatı neden verdiniz? MEGA yapılarının tamamı sizin döneminizde yapıldı. Menemen’in bütün mahallelerinde var bu yapılar. Bu yapılar yüzünden çok daha sorun ile karşı karşıya kalacağız.  İmar ve şehricilik proje ve etüt müdürülüğünde görev alan arkadaşlar size bildirdi mi? Bildirildi ise neden hakarete geçmeyip sorumluları  adalete teslim etmediniz? Osman bey hakındaki davaları biliyor muydunuz? Neden Osman beyi tayin ettiniz? Bahsi geçen müdürlüklerde görevli kaç kişi var?  Osman bey gibi kaç kişi tek başına imza atıyor? Barış bey görevine döndüğünce size bilgilendirdi ise soruşturma başlattınız mı? Harç ruhsatlarından bedel alınmayıp devleti zarara uğratılma konusunda bilginiz var mı? Osman bey tarafından imzalanan projeler hakkında inceleme başlatılacak mı? Döneminz içersinde yapılan kaç adet yapı var? Kaçı tek imza ile onaylandı? İmar konusu yargıya intikal edecek. Maalesef rant batağı içerisindeyiz’’ dedi. 

PEHLİVAN: BİLDİĞİN HALDE SÖYLEMEDİĞİN İÇİN SUÇLUSUN 

CHP’li Karakurt’un iddialarına yanıt veren Pehlivan, ‘’Bunları bildiğin halde mecliste söylemediğin için sen suçlusun. Bunları kamuoyu ile paylaşmayarak çok büyük suç işlediniz. Elinizdek belgeleri gezdiriyorsunuz’’ dedi. 

İNANLI: VİCDANINIZ SIZLAMIYOR MU? 

MHP Meclis Üyesi Bahadır İnanlı, CHP’li Karakut’un isimler üzerinden itibarsızlaştırma kampanyası yürttüğünü ileri sürerek, ‘’ ‘’Kurumda çalışan insanlar hakkında bu şekilde itibarsızlaştırılması vicdana sığmaz. Bir hukukçunun elinde dosyası varsa yargıya gider ve suçlu olan cezasını çeker. Proje müdürümüz var ama kendisinin burada söz hakkı yok. Bunu söylerken vicdanınız sızlamıyor mu? Hayretler içerisindeyim. Bu uslüp ile konuşmayı kimse izah edemez’’ dedi.  

İnanlı’ya iddialar üzerinden yanıt veren Karakurt,  ‘’Bir cinayet işleniyor ve bu yapılar altında insanlar ölebilir. Bunlar önemsenmiyor isim kullanmak önemseniyor. Bu arkadaş imzaları atarken kimdi başkan vekili?’’ ifadelerini kullandı.  

GÜLER: MENEMEN’İN UTANÇ TABLOSU 

CHP’li Çağlar Güler, Menemen Belediyesi’ne ait borçları meclis gündemine getirdi.  Güler açıklamasında,  ‘’Deniz hanım konuşurken sözünü kesen Yusuf bey neden şimdi söz almıyor? Göreve geldiğiniz zaman Menemen Belediyesi’nin borcunu açıkladınız. 530 milyon olarak açıklandı. Bu borç sizden önceki dönemlerden geliyordu. Menemen Belediyesi çöp fabrikası yapılsın diye kredi çekildi ve borçlar yavaş yavaş büyüdü ve bu borç 100 kusür yıllık bir borçtu. Biz sonra sizden bir daha tablo istedik ama ses çıkmadı. Menemen borcunu yerel gazete 930 milyon olarak açıkladı. 2 yılda Menemen Belediyesi 400 milyon borçlanmış. 2 yıldır Menemen Belediyesine giren nakit akışı var. 2016 yılında 186 lira kasaya giriyor. 2 yıllık nakit giren para da 400 milyon. Toplamda 8000 milyon para 2 yılda harcandı. Bu para ile ne yaptınız? 2 adet yüzde 80’I bitmiş yapı, 2 adet kule, 1 adet lostra salonu, 500 metrekare kilit taş döşediniz. Geziler yaptınız, otellerde kaldınız. Konser, eğlence yapıldı. 2 yılda Menemen’i borç batağına sürüklediniz. Bu borç tablosu Menemen’in utanç tablosudur. Bu sizin yandaş olan gazeteniz. Menemen’in onurunu kurtardık diyenler bu tabloya baksın. Menemen’in 800 milyonunu yediniz ve Menemen’in arsalarını yarı fiyatına satmaya çalışıyorsunuz. Allah gözünüzü doyursun ’’ ifadelerine yer verdi. 

PEHLİVAN: İFTİRA SİYASETİ 

CHP’li Güler’in iddialarına yanıt veren Pehlivan, ‘’Bahsedilen borç doğru değil. Hesaplarımız var ve denetim ekibi 2019da bahsedilen borçların üzerine sizzler tarafından yapılan borç trafiği geldi. Bürokratlar tarafından yanlış bilgi verildi ve o tarihe geri dönülebiliyor. sizin döneminizde kesilmemiş 80 milyon fatura geldi. Bunları biz açıklarız. Ben evrakları mecliste paylaşırım. Kısa çalışma ödeneği ile ilgili ceza geldi. Hepimiz insanız hata yapabiliriz. Bürokratlarımız da hata yapabilir. Bu hakaret ve iftira siyaseti bizi kamuoyunda yüceltiyor. Menemen halkı yapmış olduğumuz işleri benimsedi ve yıllarca yapılmayan işleri yaptık. Yaptığımız bütün işleri dergi haline getirecek ve kamuoyu ile paylaşacağız’’ dedi. 

DEMİRCİOĞLU: BİZ MİLLETE HİZMET ETMEYE GELDİK 

AK Parti Grup Başkanvekili Demircioğlu söz alarak,  ‘’Çağlar bey meclisin tabanına dokunmayı seven ve millet rahatsız eden bir üye. Bizim üyemize kappa çeneni diyecek kadar haddini aşan biri. Çağlar bey bakar ama görmez, görür ama işine gelmez. 500 metrekare taş derken insan utanır ya. İZSU’nun yapamadığı caddeyi 13 günde tek seferde belediyemiz yaptı. Lostra zorunuza mı gidiyor? Bu memleketin ayakkabıcısına da Aydın Pehlivan sahip çıkıyor. Sadece size hizmet eden bir belediye yok burada. Menemen’e 20 tane halısaha yaptık. 10 tane daha geliyor. Her mahallede olsun. Kütüphaneler, gençlik merkezleri yaptık. Asarlık’ta kapalı yüzme havuzu yapılacak. Bitiremediğiniz pazaryerini de Cumhur İttifakı belediyesi bitirdi. Seyrek’te pazar yeri yaptık. İcraatleri görmek istemeyebilirsiniz. 2 yıl gibi bir sürede yapıldı. Daha niceleri yapılacak. Siz kendiniz huzursuzsunuz. Menemen Belediyesi’nin de huzurunu bozmak istiyorsunuz. Menemen’e hizmet etme noktasında çözüm bulma noktasında bir başkanvekili var. Menemenlilerin gönlüne girdik. Biz hizmet veriyoruz. Biz bu millet hizmetkar olmaya geldik.  Deniz hanım bir dünya şey saydı. 20 yıldır CHP’nin yönettiği belediyede hiçbir evrağa ulaşamamış , bu çalışmalar sonucunda evrak oluşturmuş o evrakları yargıya vermemiş. Bizler muhalefetteyken savcılığa başvurduk. Sizi şimdi tutan mı var? Burada söz hakkı olmayan bürokratlara atıfta bulunuyorsunuz. Götürün dosyaları şikayette bulunun. Senaroyunuz sınıfta kaldı, samimi değilsiniz. Samimiyetiniz kendi çıkarlarınız doğrultusunda değişiyor. İktidarda ayrı, muhalefette ayrısınız. Sizler çatlasanız da patlasanız da hizmet etmeye devam edeceğiz’’ ifadelerine yer verdi. 

YILMAZ: PERSONELİN MAAŞINDAN KESİNTİ YAPILIYOR 

Ali Yılmaz  Menemen Belediyesi’nin borçları hakkında yaptığı açıklamada,  ‘’Burada seviyenin düşmesinin sebebi AK partililerdir. Ben sizin yerinize utandım. Bu konuşmalar canlı yayınlanıyor. Burada borç konuşması konuşuldu. O tutardan benim de haberrim var. 2021 sonu itibariyle belediyenin borcu 900 milyon kayıtlarda var. Siz bizzat resmi kayıtlara bildirim yaptınız. Kulağımıza gelen bilgilere göre insanlara ödeme konusunda gün veriyorsunuz. Bu günler arsa satışı ile ilgili mi veriliyor. İcraat diyince halı saha ve lostrayı söylüyorsunuz. Personelle aramıza girmeyin diyorsunuz, personel maaşlarından yapılan kesintilerden dolayı ağlıyor’’ dedi. 

PEHLİVAN: 55 TANE DAİREYİ…

Yılmaz’a yanıt veren Pehlivan, ‘’55 tane darieyi tanesi 100 bin liradan sattınız. Ben bugüne kadar metrekare satmadım. 14 yıldır ödenmeyen ikramiyeleri ödedim. Kulaktan dolma ve gazete küpürü ile hareket eden meclis üyelerine söz vermiyorum.  Personelden yapılan kesintilerin sebebini biliyorsunuz. Bunu neden gündeme getirdini?’’ dedi.

Menemen Belediyesi Başkan Vekili aydın Pehlivan son olarak iddialara cevap vererek, ‘’Burada çizilen senaryoların tek bir tanesi doğru değildir. Bizim çok kıymetli bürokratlarımız ve çalışanlarımız var. Geldiğimiz günden itibaren kimseyi işinden etmedik. Bizim her şeyimiz şeffaf. Bizim verilmeyecek hesabımız yok. Her konu da bu şekilde. Yapılan icraatler zorunuza mı gidiyor? Personellerin yeni dönem maaşların oluşmasını bekliyoruz.. Sendşka sözleşmesini önümüze alıcaz ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Biz destek veren meclis üyelerine teşekkür ederim. Menemen halkı bazı şeylerin düzeldiğini görüyor ve bize hak veriyor biz halka karşı borçluyuz. Yaptığımız hizmetler muhalefetin canını sıkıyor. 20 dakikada bitecfek toplantılar saatlerce sürüyor. Menemen’e koyulacak katkı ise sıfır. Hep birlikte yönetelim istiyoruz. Çiftçilerimiz bizim başımızın tacı. Onlara baraj yaptırabilmek için çalışıyoruz. Bakanlığımızla 8 görülme gerçekleştirdik. süreci takip ediyoruz. Çiftçilere inşallah müjdeleri vereceğiz. Ali bey işçilerin maaşlarının neden kesildiğini soruyor. Mali müşavir olan Ali bey  bu paranın neden kesildiğini bilmiyor mu? Asgari ücret üzeri alan insanlar vergi dilime girer ve maaş kesintisi yaşanır. Bu herkes için geçerlidir. Bu Ali beyin bildiğini biliyorum, yapmayın, yanlış yoldasınız’’ dedi. 

Öte yandan Pehlivan’ın iddialara cevap verdiği sırada Millet İttifakı grubu meclis salonunu terk etti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.