Dolar 32,3616
%-0.06
Euro 34,5584
%-0.08
Altın 2.378,250
%-0.08
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir'de komisyon seçimlerini mahkemeye taşımıştı: Yargı son sözü söyledi

Gaziemir'de komisyon seçimlerini mahkemeye taşımıştı: Yargı son sözü söyledi

Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, Gaziemir'deki İhtisas komisyonu üyelerinin 5 değil 3 kişiden oluşması gerektiğini ve komisyon seçimlerinin yanlış yaptığını belirtmiş ve konuyu yargıya taşımıştı. İzmir 6. İdare Mahkemesi komisyon seçiminin iptaline karar verdi. AK Partili Atmaca ve MHP'li Şahin konuya ilişkin yaptıkları yazılı açıklamada, ‘’ Halkın iradesini yok sayanlar, halkın iradesine saygı duymayı öğrenecekler’’ ifadelerini kullandılar.

  • Ege Postası
  • 29.12.2022 - 10:13

Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmacave Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, Gaziemir'deki İhtisas komisyonu üyelerinin 5 değil 3 kişiden oluşması gerektiğini vurgulayarak, komisyon seçim kararını yargıya taşıdı. İhtisas Komisyonlarında yer alacak 4 üyenin Cumhuriyet Halk Partisi mensubu üyelerden, 1 üyenin ise AK Parti üyelerinden oluşmasına ilişkin kararın davacıların ret oyuna karşılık kabul edildiği belirten Atmaca, üyelerin belirlenmesinin basit orantı sistemi ile yapılması gerekirken D'Hont sistemine göre dağılım yapılmasının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istediler. 

‘HUKUKA AYKIRILIK YOK’

Gaziemir Belediyesi tarafından yapılan savunmada, meclisinin üye tam sayısının başkan ile birlikte toplam 32 kişiden oluştuğu, ihtisas komisyonlarının 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 24.maddesi ve Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 21.maddesi uyarınca her siyasi parti grubunun meclisteki üye tam sayısına oranlanması D'hont yöntemi ile belirlendiği, mevzuata uygun olarak tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı belirtildi. 

MAHKEMEDEN KARAR ÇIKTI 

Mahkeme, belediye meclisi tarafından yapılan işlemin iptaline karar vererdi. 

Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Gaziemir Belediye Meclisi 19 Chp’li , 9 Akparti ’li , 2 Mhp ’li , 1 Bağımsız Meclis Üyesinden oluşmaktadır. Meclis tarafından teşekkül ettirilen 5 kişilik ihtisas komisyonlarında, 4 Chp’li meclis üyesi , 1 Akparti ‘li meclis üyesi görev almaktaydı. Yaptığımız hesaplamalara göre bu dağılımın demokratik ve adil olmadığını yazılı ve sözlü olarak defalarca dile getirdik. Halil Arda bu uyarılarımızı dikkate almamakta ısrar etti. 2022 yılı Ocak Ayı meclis birleşiminde yapılan denetim komisyonu seçimleri sonrası, 10.01.2022 tarihinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne konuyla ilgili yapmış olduğumuz müracaat 01.02.2022 tarihli yazıyla cevaplanmıştır’’ ifadelerine yer verdi. 

'ARDA HALKIN İRADESİNİ YOK SAYDI'

Halil Arda demokratik olmayan yöntemde ısrar ederek halkın iradesini yok saydığını ileri süren açıklamada, ‘’Verilen cevabı yazı bizim savımızın doğru olduğunu, komisyonların 3 Chp’li ve 2 Akparti’li meclis üyesinden oluşturulması gerektiği ifade edilmiştir. Bunun üzerine Gaziemir Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü’ne yazılı olarak müracaat ederek denetim komisyonu seçimlerinin   gerektiği talebimiz ilettik. Bu talebimizi Şubat Ayı meclis toplantısında tekrar dile getirmemize rağmen sonuç alamadık. Nisan Ayı Meclis toplantısında yapılan diğer ihtisas komisyonu seçimlerinde talebimizi yineleyerek, komisyonlarda 3 Chp’li , 2 Akparti’li meclis üyesinin görev alması gerektiğini ifade ettik, ama maalesef Halil Arda demokratik olmayan yöntemde ısrar ederek halkın iradesini yok saymıştır’’ denildi. 

'HUKUKSUZ VE ANTİDEMOKRATİK SEÇİM' 

Seçimi protesto etmek için komisyonlara üye vermediklerini ve konuyu yargıya taşıdıklarını belirtilen açıklamada , ‘’Yapılan hukuksuz ve antidemokratik seçimi protesto etmek amacıyla komisyonlara üye vermedik ve süreci hukuki platforma taşıdık. İzmir 6. İdare Mahkemesi 2022/1001 esas ve 2022/2287 karar numarası ile haklılığımızı tescil etmiş bulunmaktadır. Her fırsatta eşitlik adalet ve demokrasi havarisi kesilenler, halkın iradesini yok saymak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Halil Arda önceki komisyonlarda 4 ‘e 1 görev yaptığımız dönemde dahi kendi önergelerini komisyonlardan geçirememiş olmanın verdiği eziklik ile böylesi antidemokratik yöntemlerle halkın iradesine ket vurmak istemiştir. Bu yapılan tam anlamıyla görevi kötüye kullanmaktır’’ ifadeleri yer aldı. 

'İMAR PLANLARININ KİMLERE YARADIĞINI ARAŞTIRACAĞIZ'

Açıklamanın devamında, ''Başından beri hukuki süreci yürüten MHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ramazan Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Sürecin bundan sonraki kısmını dikkatle takip edecek, halkın iradesini birilerinin ego, kibir ve keyfi tutumlarının tahakkümü altında bırakmayacağız. Hukuka aykırı yöntemlerle teşekkül ettirilen komisyonların yok hükmündeki kararlarını referans alan meclis kararlarını mercek altına alacağız. Komisyon kararlarını referans gösterip “Komisyondan geldiği şekliyle” oylanan kararların iptalini ve bu konuların yeni oluşacak komisyonlarda tekrar incelenmesini sağlayacağız. Böylece kamuoyunun dikkatinden kaçırılan, kapalı kapılar ardında karar verilen, grup kararıyla onaylatılan imar planlarının kimlere yaradığını araştıracağız'' ifadelerine yer verildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.