Dolar 32,2682
%0.09
Euro 34,7539
%-0.05
Altın 2.405,410
%-0.16
Bist-100 10.283,00
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Cengiz İnşaat' gerçeğini açıklıyoruz: Arsa satışı değil hisse satışı!

'Cengiz İnşaat' gerçeğini açıklıyoruz: Arsa satışı değil hisse satışı!

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak isminin gündeme gelmesinden sonra hakkında ortaya atılan '5'li çeteden Mehmet Cengiz'in adayı' ve 'Cengiz Holding'e arsa sattığı' yönündeki iddialar sonrasında EgePostası iddialara ilişkin gerçeğe ulaşırken, iftiralarla Tugay'ın adaylığının engellemeye dönük operasyonlar yapıldığı ortaya çıktı.

  • Ege Postası
  • 28.01.2024 - 16:02
  • Güncelleme: 28.01.2024 - 17:41

EGEPOSTASI-31 Mart Yerel Seçimlerine sayılı günler kala gözler İzmir'e çevrildi.

CHP’de sürecin en kapsamlı toplantılarından biri olan MYK zirvesinde İzmir Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarının isimleri açıklanmazken, CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel tarafından yapılan açıklamada İzmir adaylarının 29Ocak Pazatesi günü gerçekleşmesi planlanan PM toplantısının ardından açıklanacağı duyruldu.

GÖZLER TUGAY'A ÇEVRİLDİ

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın ismi gündeme geldi.

EREN ERDEM HAMLESİ

İsminin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için konuşulması sonrasında CHP'li Eren Erdem'in sosyal medya hesabından Tugay hakkında '5'li çeteden Mehmet Cengiz'in adayı' olduğu ve sonrasında gündeme getirilen Cengiz Holding'e 'arazi sattığı' yönündeki iddialar sonrasında Egepostası arazi satışı ile ilgili gerçeğe ulaştı.

ARSAYI 2011-20013 ARASINDA TOKİ SATMIŞ

2011-2013 yılları arasında TOKi'nin, Cengiz İnşaata Mavişehir’de toplam 235000 metrekare büyüklüğünde yok pahasına sattığı arsalardan biri de 27 dönümlük bir alandı. Bu parselde 2013 yılında yapılan bir tevhid ( birleştirme) işleminden dolayı belediyenin 2000 metrekarelik bir hissesi oluşmuştu. Arsanın %92’sinin sahibi inşaat firması, %8’inin sahibi ise belediyeydi. Belediye bu hisseyi diğer ortak, büyük hisse sahibine satmak zorunda kalmıştı.

BELEDİYENİN DEVRETMEME ŞANSI YOK

Hisse ortaklığı olan arazilerde birisinin hissesini satmak istediğinde, diğer ortağın izni olmadan başkasına satamaması nedeniyle ortaklar arasında çeşitli durumlar yaşanıyor. Ortaklar aralarında fiyat konusunda anlaşırsa biri diğerine hissesini devredebiliyor. Anlaşamazlarsa mahkemeye gidiliyor. Mahkeme metrekare başına bir değer tespiti yapıyor, sonra tüm arsayı satışa çıkarıyor. Ortaklar dışında bir talip çıkarsa tüm parseli alıyor ve ortaklara para ödüyor. Eğer dışarıdan bir alıcı çıkmazsa genellikle büyük hisse sahibi mahkemenin belirlediği fiyatın %50’si oranında bir bedelle küçük hisseyi satın alıyor.

Yani mahkeme yoluyla satış yapılması durumunda Belediye'nin hissesi çok düşük bir fiyata kaybedilecekti.

Tüm bu nedenler dolayısıyla belediyenin bu hisseyi devretmeme şansı kalmamıştı. Şirket mahkemeye gittiği zaman hisse mutlaka satılacaktı.

SATIŞIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILMIŞ

Yapılan satış bağımsız değer tespit kurumu TSKB’nin değerlemesiyle belirlenen fiyat üzerinden yapılmıştı.Bugüne kadar Mavişehir’de belirlenmiş en yükse metrekare birim fiyatı üzerinden yapılmış satıştı.

Satışın iptali için dava açılsada, mahkeme hiçbir kamu zararının oluşmadığına hükmederek satışı onaylamıştı.

BELEDİYE 8 MİLYON TL CEZA KESMİŞ

Edinilen bilgilere göre, Belediye bahsi geçen şirkete, Mavişehir’de başka bir alanın yetkisiz kullanımı ile ilgili olarak 8 milyon TL ceza kesmiş ve ödetmişti.

CENGİZ İNŞAAT MAVİŞEHİR'DE İNŞAAT YAPAMADI

Egepostası'nın ulaştığı bilgilere göre, Cemil Tugay Başkanlığındaki Karşıyaka Belediyesi'nin yönetimi boyunca Cengiz İnşaat Mavişehir’de hiçbir inşaat yapamadığı gibi, Belediyenin Cengiz inşaatla hiçbir özel ilişkisi, yakınlığı, verdiği bir ruhsat, yaptığı bir plan değişikliği vs de olmamıştı.

KARALAMA KAMPANYASI

4 sene önce yaşanan hisse satışı ile ilgili kamuoyu satış konusunda defalarca bilgilendirilirken, bu konunun yeniden gündeme gelmesi Cemil Tugay hakkında karalama kampanyasının yürütüldüğünü ve Tugay'ın 5'li Çete ile aralarındaki sanki bir bağ varmış algısının yaratıldığını göstermektedir. Seçime kısa bir süre kala yapılan bu tarz müdahalelerin Cemil Tugay'ın adaylığına yönelik operasyon yapıldığını da akıllara getirmektedir.

 

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.