Dolar 32,3817
%0.2
Euro 35,0295
%-0.1
Altın 2.326,350
%0.26
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca’da yapı endişesi: Binaların yüzde 65’i eski

Buca’da yapı endişesi: Binaların yüzde 65’i eski

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç Buca Cezaevi alanıyla ilgili yaptığı açıklamada, Cezaevinin olduğu 78 dönümlük bölgenin 2003 yılında yapılan plan değişikliğiyle AVM haline getirildiğini söyledi. Kılıç açıklamasında, ‘’ Burası bir diplomasi yöntemiyle yeni bir rezerv bölge olabilir. Talebimiz Bucalıların nefes alabileceği, faydalanacağı bir yer haline gelsin’’ dedi. Öte yandan Buca’nın yapı stokuna dikkat çeken Kılıç, yapıların yüzde 65’inin eski olduğunu aktardı.

  • Ege Postası
  • 17.03.2023 - 12:29
  • Güncelleme: 17.03.2023 - 12:29

EGEPOSTASI- Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, TR35 TV’de yayınlanan Birol Soylu ile 10. köy programında önemli açıklamalarda bulundu.

BUCAKUT, AKUT İLE AYNI SEVİYEDE

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından deprem bölgesine giden ilk ekiplerden biri olan BUCAKUT hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Erhan Kılıç, ‘’BUCAKUT, İzmir’dekilerden farklı bir yapıya sahip. AFAD ile entegre olmuş İzmir’de tek ekibiz. 40 kişilik profesyonel bir ekip. BUCAKUT artık resmi olarak eğitim de verebilecek durumda. AKUT ile aynı seviyedeler. İzmir depreminden sonra oluşturduğumuz BUCAKUT ekibimiz ile birlikte yola çıktık.

Konya’ya gelmeden önce tipiye tutulduk ardından deprem bölgesine ulaştık. Çok büyük bir felaketle karşılaştık. Burada anlatılacak gibi değil. Arama kurtarma ekibimiz kendilerine verilen görevleri yerine getirdiler. Yardım tırlarımız gitti. Biz yardım faaliyetlerimize devam ediyoruz. Dün 4 tır daha gönderdik. Buca’ya gelen depremzede vatandaşlarımız için bir iş yerini toplama alanıne çevirdik oradan ihtiyaç sahibi depremzede vatandaşlarımız gelip ihtiyaçlarını oradan giderebiliyorlar. Büyükşehir Belediyemizin ‘Bir kira bir yuva’ desteğinden faydalanan depremzedeler oldu. Bizim yapabileceğimiz bu kadar. Bunların dışında keşke elimizde imkanlar olsa onları bir yerde ikamet ettirebilsek ama çok zor’’ ifadelerine yer verdi.

‘’ÇABUK UNUTAN BİR MİLLETİZ’’

Deprem gerçeğiyle yüzyüze olduğunu hatırlatan Erhan Kılıç, ‘’Bu aşamdan sonra bizler ne yapabiliriz. Anadolu bir deprem coğrafyası. Burası deprem hareketliliğinin en çok olduğu yerlerden biri. Bizim depremi ve deprem sornası yaşanan felaketleri gündemimizden çıkarmamız gerekiyor, yapılması gereken ne varsa yapmalıyız. Biz çabuk unutan bir milletiz. 1999 yılında deprem oldu ve herkes depreme dayanıklı binalar için hassasiyetimiz oluştu. Şimdi de belki asrın en büyük felaketini yaşadık yine unutmaya, gündemi değiştirmeye başladık. Artık bunu vatandaşın hassasiyetine bırakmadan yasal düzenlemelerle hayata geçirmeliyiz.  Gelecekte ne yapacağız ona bakmalıyız. Tartışmayla geçirilecek zaman kalmadı artık, yapılabilecekler belli. Fay hattının olduğu bölgeyi yapılaşmaya açmayacakasın. Konutları depreme dayanıklı yapacaksın. Şu anki inşaat maliyetlerini hepimiz biliyoruz. Vatandaşın depreme dayanıklı konutlar yapması kolay değil. Bununla ilgili de bir sistem yaratılmalı’’ dedi.

BUCA İÇİN KORKUTUCU RAKAM: BİNALARIN YÜZDE 65’İ ESKİ

Buca’nın yapı stokuna dikkat çeken Başkan Kılıç, ‘’Bir an önce kentsel dönüşümün başlaması ve tamamlanması lazım.  Bir kentte binaların deprem envanterini çıkarmak çok zor bir şey. Karot testlerini bütün binalara yapmak çok zor.  Bu test vatandaş talebiyle olabilir. 2000 yönetmeliği çıktıktan sonra yapılan binaları daha riskli diye değerlendirebiliriz. Bu konjektörde baktığımızda Buca’nın yüzde 65’i eski binalarda oluşuyor. Zemin statiği iyi yapıldıysa ve yönetmelikteki şeylere uygunsa biz o binanın depreme dayanıklı olduğunu farz etmek zorundayız. Biraz da yapı denetim şirketleriyle alakalı bir durum. Bu koşullar yerine geitirldiği takdirde binalar depreme dayanıklı olur’’ ifadelerine yer verdi.

‘’DAHA YAŞANABİLİR BUCA İÇİN BAKANLIKTAN ONAY BEKLİYORUZ’’

Buca’nın daha yaşanilebilir bir kent olması için yeni bir planlama yaptıklarını aktaran Kılıç, ‘’Buca’da şu ana kadar hiç plan yapılmamış desek yeridir, hep Islah imar planı yapılmış. Yola göre ev yapılması gerekiyor. Biz Buca’da eve göre yol yapmışız. Yeni bir plan yapmalıyız. Burada olduğu yerde binayı dönüştürmek yerine, yeni bir planlamayla sosyal donate alanların, yeşil alanların olduğu yaşanabilir bir kent hayal ediyorduk, biz bu hayali gerçekleştirdik. Buca Belediyesi olarak planı bitirdik, Bakanlığa gönderdik, buradan geçtiği takdirde yeni yapılacak binalar o plan dahilinde yapılacak. Bu şekilde büyük yolların olduğu, yaşanabilir bir Buca’ya kavuşacağız’’ dedi.

2003 YILINDA BUCA CEZAEVİ AVM HALİNE GETİRİLDİ

İzmir'de yıkımı tamamlanan Buca Cezaevi alanı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Kılıç, ‘’ Cezaevinin hali hazırdaki durumunun ne olduğunu bilmeliyiz. Cezaevinin olduğu 78 dönümlük bölge 2003 yılında yapılan plan değişikliğiyle paralı

ticaret merkezi yani AVM haline getirilmiş. Şu anda kesinleşmiş planı bu şekilde. Biz buraya AVM yaparsak hem trafik çok kötü bir noktaya gelir hem esnaf kaybeder. Burası bir diplomasi yöntemiyle yani tarafların bir araya gelip uzlaşarak yeni bir rezerv bölge olabilir. Bizim talebimiz bütün Bucalıların nefes alabileceği, faydalanacağı bir yer haline gelsin. Buca Metrosu’nda özellikle Belediye durağının olduğu yerde Menderes Caddesinin trafiğe kapatılması lazım. Menderes caddesi trafiğe kapatılırsa Buca trafiği biter. Biz Adnan Kahveci Caddesi’ni kesintisiz ulaşıma açıyoruz. Biraz uzun sürdü, sebebi ise hem kot farkı vardı o farkın düzenlenmesiyle uğraştık. Aynı zamanda o bölgede cumartesi günleri barış pazarı açılıyordu. Yeni bir pazar yeri ortaya çıkarttık. Bu yola Buca’nın ne kadar çok ihtiyaç duyduğunu gördük. Artık orası ana arter oldu. Trafiği ciddi rahatlatacak. Biz Buca Cezaevi için en olumlu noktayı bulacağız. Deprem felaketi yaşadık, toplanma noktalarını göze alarak Buca için en doğru noktaya ulaşacağız’’ ifadelerine yer verdi.

BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE MAĞDURİYET

İlçe belediyelerinin Büyükşehir Yasası ile mağdur edildiğini belirten Kılıç, ‘’2022 yılı ile 2023 yılı arasında devlet yeniden değerleme oranını yüzde 122 olarak açıkladı. Bu yüzde 122 oranı hemen hemen her noktada uygular. Belediyeye gelen İller bankası payı  da yeniden değerleneme oranı ile belli olur. 2022 Nisan ayında Buca Belediyesi’ne gelen pay 10 birim ise, bu yıl 22 birim almamız gerekirken bizim aldığımız pay 11 birim falan olacak. İlçe belediyeleri Büyükşehir Yasası ile mağdur edildi. Bazı ilçelerin kentten oluşan gelirleri yüksektir. Buca gibi bir ilçede bir emlak vergisi tahsilatını bile zor alıyoruz. Bizim hipodrumdan aldığımız gelir vardı o  da kesildi’’

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.